Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
o pilotach (czy tez ich braku) raz jeszcze |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-08-2005, 16:11 o pilotach (czy tez ich braku) raz jeszcze
|
|
|
pare razy w roznych rozmowach podejmowany byl temat pt. "co dalej". zwykle nie doczekiwal sie odpowiedzi jednoznacznej (jesli w ogole), czasem wzbudzal dyskusje. dzis chcialabym zaczac jeszzce jedna, ale nieco bardziej konkretna: "co dalej, a w szczegolnosci w finansach"
wszyscy wiemy, ze zarowno domena jak i serwer kosztuja. wraz ze wzrostem wizytujacych (co na bank nastapi chociazby przy uruchomieniu pozostalych 2 serwisow) zwykle kosztuja wiecej. juz pare razy podejmowane byly rozmowy o mozliwosciach sciagniecia skads kasy (gdzie "skads" nie jest kieszeniami osob zwiazanych bezposrednio z tanuki.pl), ale zwykle urywaly sie one na "nie pasuje nam do profilu strony"........
nie zrozumcie mnie zle, nie chodzi mi o to, by nagle zaczac na tanuki.pl zarabiac (nie chwalac sie, w kwestii zarobkow znajduje sie w gornych 10% wszystkich zebranych na tym forum).... ale zdaje sobie sprawe z prostych zasad ekonomicznych:
- serwer kosztuje
- domena kosztuje
- plytki na backup kosztuja
- zjazd kosztuje
- mozna wydrukowac recenzje z logo i polozyc je w sklepach sprzedajacych anime, ale druk w nakladach hurtowych kosztuje
- przydadza sie legalne wersje mang czy anime, wydanych w polsce
- mozliwosc sciagniecia mang, anime czy oryginalnych plyt z ostami z zagranicy to w ogole kwestia marzen
- majac pieniadze mozna sobie pozwolic chociazby na kupienie projektu laya
- majac duzo dobrych i niehermetycznych fikow mozna zrobic tyle co pojsc do wydawnictwa i sproboac je wydac (znaczy sie na papierze)
niektore z powyzszych sa niezbedne acz niezbyt drogie. inne by sie przydaly, ale kosztuja tyle, ze ot tak sobie nikt tych pieniedzy z kieszeni nie wyciagnie. prawda jest taka, ze rozwoj czegos jako hobby jest w pewnym momencie ograniczony, chociazby przez czas osob zainteresowanych oraz srodki techniczne.
stad pytanie, czy tanuki.pl ma pozostac czystym hobby (czyli czyms co robi sie w wolnym czasie i do czego sie doplaca) czy sie skomercjalizowac (w sensie conajmniej sprobowac zarabiac na siebie, a nie dostarczac kase do kieszeni osob zainteresowanych). nie mowie tu o robieniu recenzji by sprzedac ten czy inny tytul, ani o numerach "zaplac 3 zlote to przeczytasz recenzje". ale opcji jest sporo. pytanie tylko, czy chcemy z nich skorzystac. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-08-2005, 17:00
|
|
|
To ja na szybko: oczywiście, to byłby jakiś pomysł. Tylko na razie nikt nie ma konkretnej odpowiedzi na kilka pytań.
1. Kto tu w ogóle umie robić jakieś interesy? Bo przyznam, że ja jestem w tej dziedzinie utalentowana negatywnie. Nawet nie umiem wyliczyć i zaplanować, co i jak warto porobić, żeby jakieś dochody poprzynosiło. Krótko mówiąc, tu potrzebny jest "menadżer" z jakimś zmysłem handlowym.
2. Kto za to wszystko pójdzie siedzieć? A poważnie: taka zabawa szybko zacznie wymagać prowadzenia działalności gospodarczej, opłacania jakichś ZUSów, podatków i diabli wiedzą, czego jeszcze. Obawiam się, że te opłaty zeżarłyby dość skutecznie dochody, a walka z machiną biurokratyczną kosztowałaby sporo nerwów. Oczywiście, można próbować tzw. szarej strefy i nie przejmować się papierkami, ale to się skończy tak, że albo ktoś nas okantuje, albo nam się jakaś skarbówka dobierze do tyłka. A przynajmniej osobie, która papierki podpisuje, czy to będę ja, czy Bianca, czy jeszcze ktoś inny.
I kilka innych w tym stylu. Więc jakbym wiedziała, jak takie przedsięwzięcie ugryźć od strony formalno-prawnej (i czy warto), to pewnie byłoby mi łatwiej coś powiedzieć. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-08-2005, 17:06
|
|
|
1. ja troche umiem, totem troche umie, trzebaby burze mozgow zrobic i tyle. nie chodzi o to by z tego ciagnac zyski, ale zeby zmniejszyc straty
2. a wiesz ze nie? mozesz zarejestrowac to jako dzialalnosc gospodarcza, zus nie jest konieczny dopoki kogos (w tym siebie) nie zatrudniasz. podatki za zakup i tak placisz (vat itp), wiec tylko dochodowy, ktory z braku dochodow jakis szczegolnie duzy nie bedzie. w zasadzie nawet nie trzeba tego robic, jestem pewna, ze conajmniej para osob dzialalnosc gospodarcza ma i by sie zgodzila tanuka pod nia podciagnac.... bo chyba nie spodziewamy sie ze ktos nam nagle ucieknie z kasa. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 27-08-2005, 17:33
|
|
|
Nnnnooo... ja muszę sięgnąć do prawa o stowarzyszeniach. Może będzie trzeba poprosić rodzinę/znajomych, ale może opłaciłoby się. Już nie będę nawet wspominał o celach edukacyjnych i tak dalej, ale stowarzyszenie "na rzecz upowszechniania wiedzy o" mogłoby wydawać zaświadczenia i opinie do podpięcia do CV dla wolontariuszy (znaczy nas), a gdyby zyskało status org. pożytku publicznego, moglibyśmy (znaczy się, ci co płacą podatki...) wręcz wesprzeć je naszym 1%...
Ale powoli, powoli. Muszę zerknąć na przepisy. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-08-2005, 17:44
|
|
|
http://prawo.ngo.pl/strona/9646.html
wyglada na to ze:
- mozemy miec problem ze mna (bede musiala zostac uwzgledniona w statucie)
- mozemy miec problem z wiekiem czlonkow (tych ponizej 18 i tych ponizej 16 bo chyba mozemy takich pare miec)
- mozemy miec problem z iloscia czlonkow (trzeba miec powyzej 15)
nie wiem tez, czy np. wynajecie grafika czy zorganizowanie zjazdu bedzie sie dalo podciagnac pod cele statutowe |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-08-2005, 22:17
|
|
|
Generalnie idee popieram, sam z nią przecież często wychodziłem, lecz należałoby na początku zdecydować, czy gra jest warta świeczki - to znaczy sprawdzić, ile nas to będzie kosztowało wysiłku, jakie przyniesie zyski oraz jakie my poniesiemy i ponosimy w tej chwili straty (czy raczej jakie Ave ponosi)
I czy w związku z tym zyski są konieczne.
Na pewno jednak warto rozpoznawać przedpole.
Ja sam bardzo chętnie wzmocniłbym naszą współprace z wydawnictwami, starając się doprowadzić do sytuacji "reklamy za coś". Najchętniej widziałbym barter (bo nie jest opodatkowany) w charakterze mang do zrecenzowania. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 28-08-2005, 08:27
|
|
|
Jesli to cos pomoze w kwestii stowarzyszen statutowych - mam gdzies wysmarowany statut naszego Poznanskiego klubu Nanika, posprawdzany prawniczo. Moge podeslac i mozna posciagac. I nawet nie wiecie ile rzeczy mozna podciagnac pod cele statutowe. Zjazd wtedy funkcjonuje jako zebranie rady po prostu ;)
EDIT
Hmmmm... Ave - dziekuje za przypomnienie, wrzucam do zassania ZIP z naszym statusem i wyjatkiem z ustawy na ktorej to bylo oparte. Na chwile obecna - moga tam byc jakies Bugi.
status.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 32 raz(y) 10,06 KB |
|
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|