Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Serial Experiments Lain |
Wersja do druku |
Ishamael
Tkacz Sieci
Dołączył: 24 Kwi 2008 Skąd: Shayol Ghul, więzienie dla potępionych Status: offline
|
Wysłany: 26-07-2008, 05:27
|
|
|
Z góry przepraszam złych biurokratów Tanuka za nekromancję, ale zakładanie nowego wątku wydało mi się niewskazane. Przecież jeden wątek o SEL już mamy.
Otóż oglądam właśnie Lain i mocno zastanawiam się nad pewnym motywem. Zbiorowa podświadomość...tajemnicze, nieopisane bliżej zjawisko postulowane przez szwajcarskiego psychiatrę Carla Junga. Zgodnie z fabułą serialu Lain wykorzystuje ten fenomen do stopniowego przejęcia władzy nad Siecią. Czym jest zbiorowa podświadomość/nieświadomość? Odsyłam do Wikipedii.
Pytanie, które mnie dręczy nie dotyczy jednak mechanizmu przejęcia przez Iwakurę Lain kontroli nad Wired i, pośrednio, nad światem realnym. Otóż, jak wspomniano w layerze Infornography zbiorową podświadomość/nieświadomość badali i wykorzystywali ludzie na całe wieki przed powstaniem cywilizacji technicznej. Osławieni Templariusze (link) ponoć wykorzystali to zjawisko do stworzenia doskonałej siatki wywiadowczej i rozciągnięciu swoich wpływów na dużą część cywilizowanego świata. W związku z tym pytanie...jak to zrobili? I czy te doniesienia nie są przypadkiem zwykłą konfabulacją? Bo o ile mogę sobie zrozumieć takie manipulacje w cywilizacji technicznej z jej komputerami, internetem i łatwym dostępem do informacji to nie umiem wyobrazić sobie jak miałoby się to udać ludziom Średniowiecza.
Macie jakieś ciekawe koncepcje związane z tym problemem? Prawda to czy konfabulacja na potrzeby serialu? Oceńcie proszę.
Erii napisał/a: | nie rozumiem sceny z ostatniego odcinka, kiedy lain stoi na moście i spotyka Arisu...kim jet ta "lain"? i skad się wzięła w realnym(?) świecie? byłabym ciekawa Waszej interpretacji^^ |
Spóźniłem się o dwa lata...ehh...nie mam pojęcia skąd wziął się slogan "Close the World...", uważam, że to właśnie slogan reklamowy do promocji serialu. Coś jak słynne "the truth is out there" z Archiwum X. O ile się nie mylę to zdania te nie padają z ust żadnego z bohaterów.
Co do ostatniej sceny to mam pewną koncepcję. Pamiętasz jak Lain kasuje wszystkie wspomnienia i wydarzenia, które doprowadziły do konfrontacji z Kami-sama? Otóż IMHO Lain w ten sposób odrzuca odpowiedzialność za własne błędy i wybiera los wiecznego dziecka egzystującego między światem realnym i Wired. Nigdy nie dorośnie. Już się nie rozwinie, zatrzymała się w tym punkcie. To dziecko jest więc prawdziwą, małą i rozpaczliwie niedojrzałą Lain, która ukrywała się przed światem w kostiumie misia. Ona, w przeciwieństwie do Arisu, przegrała, tak to moim zdaniem wygląda.
No dobra kochani, troszkę się naprodukowałem teraz pora na Was. Pamiętacie temat? Zbiorowa podświadomość? Templariusze? Czekam na wypowiedzi przyszłych socjologów i psychologów.:) |
|
|
|
|
|
Highlander
Everyone's Connected
|
Wysłany: 18-12-2010, 14:56
|
|
|
Wykopuję
Z okazji ukazania się niedawno remasterowanej wersji blue ray (1080), myślę, że warto obejrzeć ponownie :)
Opening i ending w nowej wersji:
http://www.youtube.com/watch?v=t9CXmEUwvgM
http://www.youtube.com/watch?v=R8lHmspCFlw |
_________________ It begins as the glorious din of a triumphant army.
It grows with the crescendo of an archangel's shout.
It climaxes with a glimpse of the face of god.
It then dissipates across the valley, ushering in...
...The darkest night. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|