Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gundam 00 |
Wersja do druku |
Kikimora
..lubię bakerollsy.
|
Wysłany: 13-07-2009, 20:22
|
|
|
LoliExia pojawiła się nawet dość niedawno na joe monsterze ;p
Enyłej, to, iż męska C.C. ( Ribbons ) była facetem, to raczej wiadome, ale..
- Spoiler: pokaż / ukryj
- na prostownicę Tierii, Regene był/była kobietą? mężczyzną? czy większość innovade/innowejdo byli `innopłciowy`( inno.. innosex? tak? xd )
Ja wiem, że jest to jedna z największych zagadek dodająca pikanterii ich stosunkom, ale skoro jedno
- paradowało na balu jako kobieta będąc mężczyzną, zaś Regene było? w garniturze, to analogicznie, było to kobietą.
albo wszystko pokręciłam, albo i nie.. chociaż w sumie..
Albo myślisz, albo oglądasz Gundamy. Albo akwarium, albo rybka. Połączenie obydwu składników grozi fioletowym wybuchem. |
_________________ Niedożywieni i gruźliczy
Studenci walczą z błazenadą
Sztanbał szlachetne weksle liczy
Patrioci do Paryża jadą
W powietrze wylatuje zamek
Stając się marzeń rozpadliną
Rzecki umiera weteranem
Wokulski znika pod ruiną |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 13-07-2009, 22:15
|
|
|
Co prawda jeszcze nie skończyłam oglądać drugiego sezonu, ale jak na moje oko Regene jest facetem. MAL i Wiki też tak twierdzą. |
|
|
|
|
|
Dorsai
wieczny student
|
Wysłany: 16-07-2009, 02:31
|
|
|
Gundam Seed skutecznie zniechecil mnie do ogladania jakiegokolwiek anime spod znaku Gundama... Bardzo malo anime mnie tak zdenerwowalo w trakcie ogladania tym, ze zmarnowalo potencjal jaki tkwil w pomysle na fabule na poczatku serii... Czy jest jakiekolwiek anime z tej serii warte ogladania i przynajmniej na poziomie Macross Zero?
Moze ten Gundam 00?
Odrazu zaznaczam, ze nie interesuje mnie seria z tak naiwna, niespojna i zalosna fabula jak w Gundam Seed... |
_________________ Przedziwna pogoda ogarnęła mą duszę, podobna tym słodkim rankom wiosennym, których używam całym sercem. (...) Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my! |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 16-07-2009, 07:34
|
|
|
Dorsai napisał/a: | Odrazu zaznaczam, ze nie interesuje mnie seria z tak naiwna, niespojna i zalosna fabula jak w Gundam Seed... |
Gundam Seed jest fabularną podróbą Gundamów z lat 80-tych. Upchali w tej serii wszytko, co było wcześniej i dodali więcej dramatyzmu i lepszą akcję. Że fabuła się posypała przy okazji mało kogo interesowało.
Gundam 00 jest trochę bardziej spójny, ale w fabułę wpletli trochę bezsensownych rozwiązań, by było śmieszniej. Aczkolwiek moim zdaniem jest duuuużo spójniejszy niż Seed. Z nowszych jest jeszcze Wing, ale tam bohaterowie zmieniają strony średnio co 5 odcinków (bo ci źli teraz są dobrzy, a ci dobrzy źli). Stare gundamy są fajne, ale są... no stare. |
|
|
|
|
|
Furiaboy
Funk na ścianie!
|
Wysłany: 16-07-2009, 10:17
|
|
|
Dorsai napisał/a: | Czy jest jakiekolwiek anime z tej serii warte ogladania i przynajmniej na poziomie Macross Zero?
Moze ten Gundam 00?
Odrazu zaznaczam, ze nie interesuje mnie seria z tak naiwna, niespojna i zalosna fabula jak w Gundam Seed... |
Podczas ogladania 00 co chwile wyrywalo mi sie "jaja sobie ze mnie robicie?", zdecydowanie nie jest to seria dla ludzi liczacych na spojna i w miare logiczna fabule, tutaj fabula jest tak naciagana zeby akcji bylo jak najwiecej, jak najwiecej dramatow i spotkan po latach. Ja Dalem rade obu sezonom glownie dlatego ze mam wielka tolerancje na tego typu glupoty (co ciekawe tylko w anime, w normalnych filmach strasznie mnie to odrzuca).
Przemierzam sie teraz do Seeda, glownie dlatego zeby samemu wyrobic sobie opinie, no i 00 mimo wszystko dal rade mnie wciagnac...
Sadze ze paradoksalnie mimo wiekszej popularnosci Gundamy nigdy nie dorownaja Macrossom, gdzie prawie kazda seria/film sa dla mnie mistrzostwem zarowno jezeli chodzi o akcje, grafike - jak i o postacie, fabule, sploty akcji (nie ogladalem "7" jeszcze - podobno najgorszej...)
Spokojnie pani ponizej ;), juz edytuje, za szybko dodalem. Chociaz sadze ze nawet podczas pierwszego pisania moja interpunkcja jest o niebo lepsza niz to co sie na forach polskich dzieje ;) |
_________________ Niektórzy mają schizy z winy LOVE...
A my? Jointy i płyty winylowe...
Ostatnio zmieniony przez Furiaboy dnia 16-07-2009, 10:24, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-07-2009, 10:19
|
|
|
Furiaboy, na bogów chaosu - a interpunkcja gdzie?! |
|
|
|
|
|
Dorsai
wieczny student
|
Wysłany: 16-07-2009, 13:04
|
|
|
Furiaboy nie oczekuje w anime mistrzostwa na miare Apocalypse now (jesli chodzi o tematyke antywojenna), ale chce, zeby przynajmniej fabula mnie nie doprowadzala do szewskiej pasji... A tak jest z fabula Gundam Seeda... Jesli kazdy Gundam jest robiony wedlug tego samego schematu to chyba nie mam czego w tej serii szukac.. |
_________________ Przedziwna pogoda ogarnęła mą duszę, podobna tym słodkim rankom wiosennym, których używam całym sercem. (...) Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my! |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 16-07-2009, 13:20
|
|
|
Użytkownika Dorsai uprzejmie proszę o stosowanie znaków polskich w postach. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-07-2009, 14:15
|
|
|
Cóż, jeśli szukasz tu realizmu wojennego, to IMO się zawiedziesz. Wprawdzie obejrzałem tylko niecałą pierwszą serię, ale z tego co na razie mi się zdaje (inni mogą mnie sprostować, bo może się mylę), to wojna jest z grubsza prowadzona na zasadzie "moja Wunderwaffe jest bardziej wunder, niż twoja". Co oczywiście nie odbiera tej serii kwikogenności i mieści się (chyba) w ramach mechowej konwencji. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Dorsai
wieczny student
|
Wysłany: 16-07-2009, 16:28
|
|
|
Teukros kiedys wiele lat temu jak zaczynalem swoja przygode z internetem uzywalem polskich znakow... Po pewnym czasie zdalem sobie sprawe, ze pisanie bez nich jest wygodniejsze i nic nie zmienia. Poza tym w regulaminie nie ma nic o nakazie uzywania na tym forum polskich znakow, a jest tu wiecej uzytkownikow, ktorzy ich nie uzywaja i nie wiem dlaczego bylo to skierowane tylko do mnie... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-07-2009, 16:50
|
|
|
Dorsai, jak ci moderator grzecznie zwraca uwagę, to się stosujesz a nie pyskujesz. Bo Teukros może być grzeczny i cierpliwy, ale jeśli jego działania nie pomagają, ja będę zwyczajnie OSTować do skutku.
Twoje "doświadczenia" mnie nic nie obchodzą, jeśli chcesz tu pisać - będziesz pisać po polsku, tak jak to określa punkt 2.2 regulaminu. Używając polskich znaków diakrytycznych. Albo licz się z tym że wszystko co napiszesz wyleci bez dalszego gadania jako spam - wypowiadanie się na tym forum to przywilej, i nigdzie nie jest napisane że musimy na to pozwalać łebkom które nie stosują się do ustanowionych przez nas zasad.
Niniejszym dostajesz OSTa - punkty 2.2, 4.1, 4.3 regulaminu.
Następne niechlujne i niezgodne z punktem 2.2 posty będą kasowane bez zapowiedzi. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 16-07-2009, 18:26
|
|
|
Cytat: | Gundam Seed skutecznie zniechecil mnie do ogladania jakiegokolwiek anime spod znaku Gundama... Bardzo malo anime mnie tak zdenerwowalo w trakcie ogladania tym, ze zmarnowalo potencjal jaki tkwil w pomysle na fabule na poczatku serii... Czy jest jakiekolwiek anime z tej serii warte ogladania i przynajmniej na poziomie Macross Zero?
Moze ten Gundam 00? |
UC klasyczne:
Trzy filmy pierwszego Gundama (lub zapoznanie się ze streszczeniami). Można obejrzeć, tylko mieć świadomość, że to było pierwsze w swym gatunku, co ma swe następstwa.
Potem opcjonalnie Stardust Memory, 8th MS Team i War in the Pocket.
Następnie Zeta Gundam (serial) z opcjonalnym ZZ (jedni lubią drudzy nie) do Char's Counterattack (najlepszy Gundamowy film ale trza wiedzieć co się działo wcześniej). A następnie czekamy na zapowiedzianego Unicorn Gundama.
Są jeszcze filmy Zeta Gundam Another Translation. Mają jednak inne zakończenie które nie dopuszcza do ZZ i CCA.
MS IGLOO, mój znajomy mówi, że też dobre ale jeszcze nie oglądałem. Tak samo Victory. F91 odpuszczamy, to miał być serial ale zmienili plany i zrobili film i w efekcie słabo poszło.
Inne:
Jeżeli chcemy odpocząć od ciągłej wojaczki i chcemy coś zupełnie nierealistycznego ale na dobry sposób bierzemy G Gundama. Obowiązkowo głośno krzyczymy nazwy ataków.
Turn A jest godny polecenia. To seria która wyleczyła Tomino (twórcy Gundama znanego pod ksywką "kill'em all") z depresji i nienawiści do ludzi.
Jeżeli chcemy fabułę średnią i trochę naiwną, ale za to sympatycznych bohaterów, to oglądamy X-a.
Wing - odpuścić. Tylko Destiny jest gorsze.
SEED Destiny - jeżeli nie lubisz SEEDa to tym bardziej nie masz co oglądać. Chyba że pierwsze 13 odcinków, wtedy jest jeszcze nieźle. Potem zaś anime zaczyna coraz to bardziej zrzynać z SEEDa pierwszego bo ludzie nie chcieli nowej historii i nowych bohaterów tylko jeszcze raz to samo.
G-Saviour - Cofam co powiedziałem, nawet Destiny nie jest aż tak złe. Omijać szerokim łukiem chyba, że chce się oglądać tego gniota by się pośmiać.
00 - nadal nie obejrzałem drugiego sezonu, ale można obejrzeć, nawet wciąga, można pośmiać się i dobrze się bawić. |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
Aznable
The Red Comet
|
Wysłany: 21-07-2009, 16:08
|
|
|
Gundam 00 stał się całkiem niezłą odskocznią od SEED'a, który był taki, a nie inny. Pierwszy sezon zapowiadał się świetnie. Pierwszy teaser był sporym zaskoczeniem. Projekt postaci wyglądał naprawdę średnio i był trochę odpychający. Sami przyznacie wygląd Allelujah, czy Setsuny - słabiutko. Całe szczęście design MS'y był świetny. Tieren tylko trochę przypominał Zaku, Flag też niczego sobie, choć był troszkę cherlawy. Gundamy wyglądały tak jak zwykle i właściwie nic nie mogło mnie zaskoczyć.
Fabularnie jakoś to wyglądało -
- bitka o słuszny pokój na świecie itd.
Końcówka do przewidzenia i oczekiwanie na sezon drugi. Trailery wgniatały w fotel, po prostu zapowiadało się super.
Niestety wszystko poszło w dziwnym kierunku - postacie wyglądały już znacznie lepiej, MS'y zmieniły się kosmetycznie, a fabuła? Bardzo słabo... Pojawiło się znacznie więcej akcji, z których kilka było super, a kilka było tak schematycznych, że po prostu przewijało się fragmenty walk zatrzymując się na momencie "wygięcia twarzy" przez jednego z bohaterów.
- 00 rozwala oddział A-LOLsów, od następnego dostaje w tyłek, dostaje kolejne ulepszenie i tak bez przerwy... Nuuuda
Znając życie, filmowa kontynuacja będzie wywoływać u mnie takie same uczucia jak drugi sezon. A szkoda. |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 21-07-2009, 19:19
|
|
|
Cytat: | Gundam 00 stał się całkiem niezłą odskocznią od SEED'a, który był taki, a nie inny. |
Heh, przypomniał mi się jeden komentarz na YT że nie lubi 00 bo to nie SEED tylko zupełnie inne anime.
Btw, nie wiem czy tu już było wrzucane, ale
http://www.youtube.com/watch?v=kJJ0A6wwPr8
=D |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
Aznable
The Red Comet
|
Wysłany: 21-07-2009, 20:14
|
|
|
Cytat: | Heh, przypomniał mi się jeden komentarz na YT że nie lubi 00 bo to nie SEED tylko zupełnie inne anime. |
Na YT jest ich pełno, a szkoda. Właściwie każda seria, która zostaje stworzona i jest oglądana przez rzesze ludzi, staje się czymś przeze mnie gorzej ocenianym. Właśnie tak było z SEED'em. Jakiś czas temu pojechałem troszkę po C.E za co cała masa "fanów" mnie zbeształa :P A wszystko zaczęło się tak niewinnie od porównania Archangela do White Base... ^^
Pewnego rodzaju klasyk tak samo jak to: http://www.youtube.com/watch?v=h7H-_N-h_tY |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|