Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gundam 00 |
Wersja do druku |
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 04-05-2008, 14:38
|
|
|
Ariana napisał/a: | Poza tym, co do nieśmiertelności postaci, to akurat tutaj
- Spoiler: pokaż / ukryj
- postaci rzeczywiście giną. Ja naprawdę nie sądzę, żeby Lockon nagle się pojawił w drugim sezonie.
|
- Pamiętaj, że ma brata bliźniaka :D On MA szansę 'wrócić' i przyprawić Tierię o kolejne załamanie własnej świadomości płciowej.
Tak poza tym wydaje mi się, że siła nowego gundama leży właśnie w tym, że można go brać na poważnie, jak i uważać za komedię. Co prawda nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego 'brania na poważnie', ale to nieistotny szczegół. |
|
|
Ariana
lazy student
|
Wysłany: 04-05-2008, 16:14
|
|
|
Ok, tylko że
- brat bliźniak nawet jak wygląda tak samo, to jednak nie ta sama osoba. O Lyle'u to ja nie zapomniałam, aż tak źle z moją pamięcią nie jest :P
Ja tylko mam nadzieję, że w drugim sezonie nie nawalą wątków romantycznych, bo GSD to jak jakiś love polygon już wyglądało :/ |
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 04-05-2008, 19:30
|
|
|
Cytat: | Ja tylko mam nadzieję, że w drugim sezonie nie nawalą wątków romantycznych, bo GSD to jak jakiś love polygon już wyglądało :/ |
na to bym nie liczyl, w fmp niby coś było miedzy Sagarą a Chidori a jednak jeszcze do niczego nie doszlo (piszac jeszcze mam nadzieje, że powstanie kolejna seria...), a skoro to wlasnie koles od fmp tym steruje to love polygon jak to ładnie nazwałeś raczej się nie zrobi ; )
Cytat: | Tak poza tym wydaje mi się, że siła nowego gundama leży właśnie w tym, że można go brać na poważnie, jak i uważać za komedię. Co prawda nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego 'brania na poważnie', ale to nieistotny szczegół. |
a brałaś jakiegoś Gundama na poważnie ;> ? bo ja nie ^^, ale do tego nie można podchodzic jak do komedii również. Filmy Bonda też nikt nie odbiera na poważnie ale też nie podchodzi do tego jak do komedii, tak mi się wydaje. |
|
|
Ariana
lazy student
|
Wysłany: 04-05-2008, 20:24
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | na to bym nie liczyl, w fmp niby coś było miedzy Sagarą a Chidori a jednak jeszcze do niczego nie doszlo (piszac jeszcze mam nadzieje, że powstanie kolejna seria...), a skoro to wlasnie koles od fmp tym steruje to love polygon jak to ładnie nazwałeś raczej się nie zrobi ; ) |
No ja mam nadzieję, bo nie lubię jak przesadzają z wątkami romantycznymi. w GS i GSD powinno się było skończyć na
- Kira x Lacus, Athrun x Cagalli i Murrue x Mwu(co i tak na mój gust było nadmiarem wątków romantycznych), ale oczywiście dowalili tego więcej i na końcu Athrun skończył z jakąś laską, której nawet nie znał LOL.
W Gundam 00 na razie było super z niemalże brakiem elementów romantycznych, ale w drugim sezonie coś na pewno będzie(
- Allelujah x Soma maybe? Mam tylko nadzieję, że nie Setsuna x Nena lol)
). Ale i tak wierzę w reżysera FMA i scenarzystę GunGrave i Triguna(choć wiem, że gorsze serie też mają na koncie). |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2008, 08:54
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | Cytat: | Tak poza tym wydaje mi się, że siła nowego gundama leży właśnie w tym, że można go brać na poważnie, jak i uważać za komedię. Co prawda nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego 'brania na poważnie', ale to nieistotny szczegół. |
a brałaś jakiegoś Gundama na poważnie ;> ? bo ja nie ^^, ale do tego nie można podchodzic jak do komedii również. Filmy Bonda też nikt nie odbiera na poważnie ale też nie podchodzi do tego jak do komedii, tak mi się wydaje. |
Z tym, że Bondy, chociaż nie komedie, nigdy nie były do końca poważne (zawsze były robione "z przymrużeniem oka"), podczas gdy poprzednie Gundamy (no, pomijając Gundama SD, ale to specjalny przypadek) nie posiadały w sobie ani krzty elementów humorystycznych - nawet Wing (a właściwie zwłaszcza Wing - i to w sytuacji w której on się o takie elementy wręcz prosił). Dlatego właśnie to, że Gundama 00 można traktować komediowo, zdecydowanie go wyróżnia na tle całej serii. (różnica jak pomiędzy lądowaniem na plaży Omaha w "Szeregowcu Ryanie", a "Złotem dla Zuchwałych") |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2008, 16:12
|
|
|
Kolego co Ty mówisz, że w Wingu nie było humoru ! Samo istnienie Duo Maxwell'a jest powodem do śmiechu. Te jego teksty i zachowanie to poprostu czysty kabaret ^^. Starszych od Winga Gundamów nie oglądałem, nie wiem jak tam jest, ale gdzieś czytałem, że Seed właśnie jest takby kopią oryginału, ale nie do końca.
Aczkolwiek ja w 00 się nie śmiałem prawie wcale, no chyba były dwie sceny, ale już nie pamiętam jakie. |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2008, 17:16
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | Kolego co Ty mówisz, że w Wingu nie było humoru ! Samo istnienie Duo Maxwell'a jest powodem do śmiechu. Te jego teksty i zachowanie to poprostu czysty kabaret ^^. | To był humor niejako pozaekranowy. Sama seria była grobowo poważna (co jeszcze potęgowało jej idiotyzm). W Gundamie 00 mamy po raz pierwszy postacie czysto komediowe (jak np. as Uniii), a humorystyczne fragmenty są tak częste i tak podkreślone, że jest wysoce nieprawdopodobne by scenarzyści byli nieświadomi ich waloru komediowego (w pierwszych odcinkach można było się zastanawiać, ale pod koniec fakt że producenci świadomie przemycają w serii elementy autoparodii jest właściwie stuprocentowo pewny).
Ba, wszyscy piloci to wielkie elementy komediowe. Przedstawiający się zawsze pełnym imieniem, (z inicjałem) Setsuna F. Seiei - fanatyk którego jedynym marzeniem jest zostać Gundamem. Najrozsądniejszy i najnormalniejszy z nich Lockon... który w oficjalnym konkursie na pairing do 00 wygrywa w zestawie z Pink Haro (compatibility rating 120%). (H)Allelujah, który (oprócz imienia) ma Jedno Oczko Bardziej. No i wreszcie Tieria ze świecącymi oczkami i w różowym sweterku, który pogardliwie ustawia wszystkich do pionu w przerwach pomiędzy kolejnymi kryzysami tożsamości płciowej ("Ore wa...Boku wa...Watashi wa...").
Tak, wiem że można powiedzieć, że ekipa do Winga wyglądała podobnie - z tym, że tam jedynym elementem humorystycznym był ich patos i naiwność głoszonych przekonań życiowych - to mogło bawić przez kilka odcinków, ale nie przez całą serię. Dodatkowo scenarzyści Winga naprawdę oczekiwali od nas, że potraktujemy piątkę pilotów psychopatów (i Releenę, nie możemy zapominać o Releenie) poważnie. Śmiejąc się z Winga robimy to wbrew założeniom. Śmiejąc się na Gundamie 00 składamy gratulację producentom za dobrą robotę. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-06-2008, 14:20
|
|
|
Gundam 00 obejrzany do końca. Nie powiem, oglądało się bardzo, bardzo dobrze. Akcja rozwija się ciekawie, a polityczna warstwa fabuły jest skonstruowana całkiem sprawnie. Chyba jedyny element, który może nie tyle mnie zirytował, ile rozbawił, to fakt, że czynnikiem decydującym o przyjęciu do Celestial Being jest odpowiednio tragiczna przeszłość.
Paru bohaterów nadawało się do kosza, kilku zostało moim zdaniem nie do końca wykorzystanych, ale moja ulubiona postać przeżyła do końca ^^v
Chociaż przyznam, że seria zrobiłaby na mnie niewątpliwie o wiele większe wrażenie, gdybym wcześniej nie oglądał Tengen Toppa Gurren Lagann. Bo momentami zdarzały się podobne sytuacje, które w TTGL zawsze były rozwiązywane znacznie lepiej ^^ Ale z drugiej strony Gundamowi towarzyszy jednak znacznie bardziej realistyczny nastrój, więc Exia wbijający się w Ptolemeusza z pełną prędkością i Setsuna krzyczący "Combine!" raczej nie wchodziły w grę ^^" |
_________________ ...
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-08-2008, 21:33
|
|
|
Zajawka drugiej serii Gundam 00
http://pl.youtube.com/watch?v=-cawBfDXftw
Jak widać nie obyło się bez zmian w warstwie graficznej. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 23-08-2008, 21:53
|
|
|
Jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości co do faktu, że daburuoo jest parodią... |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 24-08-2008, 17:34
|
|
|
Tia.
Zaraz po 20 geassie była reklama... tło muzyczne oznaczono jako "prototyp" ale brzmiało obiecująco. Poza tym, nowe bridge bunnies, a wśród nich Feldt w roli "starszej siostry". Zonk!? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Doreen
Little Lotte
|
Wysłany: 28-08-2008, 21:21
|
|
|
... No nie mówcie mi, że oni wszyscy przeżyli?
- Halle/Alle, Tieria, Feldt, nawet... no ta, jak jej tam było... ta ruda, co molestowała Setsunę. Wyszło na to, zeszło się tylko Lockonowi i kilku panienkom z mostka
A ja tu żyłam w błogim przeświadczeniu, że taka piękna masakra na końcu była... |
_________________ "The tiny spark you give,
Also set my heart aflame...
That all the songs you hear me sing,
Are echoes of your name."
Ikonka stąd
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 28-08-2008, 21:32
|
|
|
Oczywiście, że była masakra, oni po prostu teraz wracaja zza grobu, by dokończyć swoją misję ratowania świata XD |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 28-08-2008, 22:31
|
|
|
A może to ich bracia/siostry bliźniacy? Jak na Gundama, to wcale nie byłoby takie dziwne. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 29-08-2008, 22:32
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | że Seed właśnie jest takby kopią oryginału, ale nie do końca. |
No właśnie. Do tego gorszą kopią oryginału (jeśli myślimy o Gundamie Z). Różnorodne mechy skopiowane z Winga, główny zły będący kopią Chara (totalnie nieudaną). Dobrze, że nie skopiowali "tego dziwnego uczucia w żołądku" z Gundama Z. Już nie mówię o mechach... SEED był słaby.
00 pokazuje, że można zrobić ciekawą kopię. Graham jako nowy Char, trudno powiedzieć, czy to on, czy kto inny (Nena, która robi wrażenie jeszcze wredniejszej, a może Ali) siądzie za sterami nowego Red Cometa. Design jest jest duuużo lepszy (przeróbki ZK zwanych Zaku zrobiły na mnie wrażenie). Fabuła bardziej strawna ponoć trochę wingowa (winga nie oglądałem).
Bezimienny napisał/a: | podczas gdy poprzednie Gundamy (no, pomijając Gundama SD, ale to specjalny przypadek) nie posiadały w sobie ani krzty elementów humorystycznych |
Gundam ZZ miał mnóstwo elementów humorystycznych.
CainSerafin napisał/a: | A może to ich bracia/siostry bliźniacy? Jak na Gundama, to wcale nie byłoby takie dziwne. |
bah! Jakbyś zgadł :P
http://pl.youtube.com/watch?v=yZNV1ubiKlw&feature=related - obrazki pilotów i mechów z newtype
http://pl.youtube.com/watch?v=-T7ELrTDmWk - najdłuższa zapowiedź (nakręcona kamerką na targach) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|