Pandora Hearts |
Wersja do druku |
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 01-01-2010, 01:34
|
|
|
1. Anime zostało już ukończone - jak można sprawdzić w recenzji na Tanuku ma ono 25 odcinków. Nic nie słyszałem, by planowano nakręcenie kontynuacji.
2. Manga ta niestety nie została w Polsce wydana.
3. Wiem, że interpunkcja to coś co przytrafia się innym, ale sugerowałbym na przyszłość trochę bardziej się przyłożyć - bardzo ułatwi to czytanie twoich postów pozostałym forumowiczom. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Reijia_
|
Wysłany: 28-03-2010, 11:43
|
|
|
Pandora Hearts nie zrobiła na mnie wrażenia...Melodia ładna, klimatyczna, wpasowuje się w konwencje baśni, historia sama w sobie niby ciekawa...Ale brakuje tylko tego tajemniczego czynnika x. Tak już jest, że rzeczy na pozór poprawne, nie zawsze wzbudzają w Nas emocje :) |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 08-05-2010, 20:56
|
|
|
Miałabym pytanko - słabo już pamiętam szczegóły tego anime, a chciałabym wiedzieć jedno: co się działo po przeznaczonym czasie kontraktu z łańcuchem? Czy łańcuchy mogły przybierać formę np. jakieś nieżyjącej postaci, czy z góry każdy śmiertelnik wiedział z kim ma do czynienia? Miewam dziurawą pamięć.. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Agon
|
Wysłany: 08-05-2010, 21:10
|
|
|
krew napisał/a: | co się działo po przeznaczonym czasie kontraktu z łańcuchem? |
Nielegalni kontraktorzy zostają wciągnięci wraz z łańcuchem na samo dno Otchłani.
krew napisał/a: | Czy łańcuchy mogły przybierać formę np. jakieś nieżyjącej postaci |
Ani w mandze, ani w anime nic nie było wspomniane na ten temat. W każdym razie nie przypominam sobie. |
|
|
|
|
|
CiatseczkowyPotwor95
Gość
|
Wysłany: 18-05-2010, 17:28
|
|
|
no właśnie bedzie 2 seria? |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 18-05-2010, 17:57
|
|
|
Nie ma na razie oficjalnych doniesień na ten temat. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Dorsai
wieczny student
|
Wysłany: 19-05-2010, 16:37
|
|
|
Trzeba będzie pewnie poczekać aż manga posunie się trochę dalej... Na razie mamy ledwo 3 volumy powyżej tego co było w 1 serii... Ja póki nie będę miał pewności, że kontynuacji nie będzie nie zabieram się za czytanie mangi... Nie chcę psuć sobie przyjemności z rozwiązywania kilku ciekawych tajemnic jakie na razie się pojawiły w pierwszej serii...
A odcinek z impreza alkoholową po prostu wymiata... Tam prawie każde zdanie wywoływało u mnie uśmiech na ustach... |
_________________ Przedziwna pogoda ogarnęła mą duszę, podobna tym słodkim rankom wiosennym, których używam całym sercem. (...) Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my! |
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 01-07-2010, 22:17
|
|
|
Drobna nekromancja, jako że zaczyna mnie ta seria nieźle wciągać.
Spoilery do 50 rozdziału.
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Tak się ostatnio zastanawiałam, dlaczego Leo nie chce pokazać twarzy i oczu. Ma nieszczęsne czerwone oczy? A może ukrywa piękne zielone oczęta i jest prawdziwym Ozem? Co prawda, nie wygląda na 25 lat, ale można by to łatwo wyjaśnić, gdyby był kontaktorem, albo spędził trochę czasu w Otchłani.
|
|
|
|
|
|
logarithm
|
Wysłany: 29-07-2010, 07:44
|
|
|
Na pewno jest tylko 25 części? Przecież 25 niczego nie wyjaśnia? Ani co się naprawdę zdarzyło te sławetne 100 lat temu, ani co dalej? Tak jakby anime urwało się w połowie.
Czy ktoś też ma takie odczucia?
PS. czy może ktoś polecić podobne anime z jakimś bardziej zarysowanym zakończeniem? |
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 29-07-2010, 07:57
|
|
|
Nie tylko Ty masz takie odczucia co do zakończenia tego tytułu... |
|
|
logarithm
|
Wysłany: 29-07-2010, 07:57
|
|
|
Urufu napisał/a: | krew napisał/a: | co się działo po przeznaczonym czasie kontraktu z łańcuchem? |
Nielegalni kontraktorzy zostają wciągnięci wraz z łańcuchem na samo dno Otchłani.
|
To chyba nie do końca tak było.
Na początku ep 23 B-Rabbit walczy z łosiem - łańcuchem Guya. Oczywiście zabija łańcuch - łosia, który znika w otchłani, ale Guy nie znika za nim.
Guy: Nikt mi nie przeszkodzi. Zmienię przeszłość. Zemszczę się na tych podłych biurokratach. Zniszczę tych tyranów!
Gil: Nielegalny łącznik?
Guy: Załatw ich!
Rabbits: Cholera! Hej, Oz. To nie ten. Nie wyczuwam od niego żadnych wspomnień. Ty słabeuszu. Tylko na tyle cię stać? Nie dasz rady mnie pokonać! (zabija łosia)
Gil,: Oz. Nic mu nie jest? (Guyowi po zabiciu łosia)
Oz: Nie. Tylko zemdlał. Znowu nic. |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 29-07-2010, 10:44
|
|
|
A ja naprawdę nie wiem jak można się było spodziewać cokolwiek innego, skoro ostatnie odcinki to radosna twórczość własna scenarzystów, a pierwowzór - manga - ma aktualnie 51 rozdziałów i radośnie nie zmierza w piorunującym tempie do rozwiązania zagadki sprzed 100 lat... niestety.
Co do kontraktorów, to każdy z nich ma ten tatuaż zegar - symbol kontraktu. Im dalej wskazówka tyka, tym silniejszy jest kontrakt między kontraktorem a łańcuchem. W pewnym momencie kontraktor zaczyna odczuwać ból zadany łańcuchowi, a jeśli jeszcze dalej zabrnie, to więz jest juz tak nierozerwalna, że kontraktor musi zginąć wraz z nim. Łańcuch oferuje swoją siłę i pomoc w spełnieniu życzenia kontraktora, w zamian może 'poszaleć' w świecie zewnętrznym, a nie siedzieć i nudzić się w Otchłani. Gdy upłynie czas, to kontraktor jest wciągany do Otchłani wraz z łańcuchem, gdzie zapewne sam zmienia się w potwora (bo taką ma moc Otchłań...) albo jest pożerany przez tego, z którym zawarł kontrakt niegdyś. |
|
|
Aruekusnadora
Gość
|
Wysłany: 30-01-2011, 15:11 Manga PH PL
|
|
|
Nanami, Bardzo będę wdzięczna jeżeli powiesz mi czy chociaż ISTNIEJE polska wersja mangi PH? Albo gdzie przynajmniej można ją po polsku przeczytać? Będę naprawde wdzięczna jeżeli mi odpowiesz!! |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 30-01-2011, 15:28
|
|
|
Co prawda zdecydowanie nie jestem Nanami, ale polecam ten link i lekturę punktu III.1. |
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 30-01-2011, 18:57
|
|
|
Nie została w Polsce wydana i raczej nie zapowiada się na to, a szkoda. Za to po angielsku jest dostępna :3 |
|
|
|