Muzyka w anime |
Wersja do druku |
psychozapp
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:04
|
|
|
Tia... Ożywiłam temat, a nikt nie zwraca uwagi na mój post i pytanie, wszyscy bleblają tylko o tym co już było w tym temacie :/ |
|
|
|
|
|
Norrc
Grupy: Lisia Federacja Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:14
|
|
|
Cykady nie zawsze cykają tak samo... Cykady z Higurashi są wyjątkowe.
A to że pewnie dźwięki się powtarzają nie jest niczym nowym. Identyczne efekty słyszałem w dziesiątkach filmów i w grach komputerowych. Istnieje pewnie jakaś baza nagrań z których korzysta się dla zmniejszenia kosztów produkcji.
Czy można dostać gdzieś cykanie cykad na CD? Szczerze nie wiem, nigdy nie szukałem. |
|
|
psychozapp
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:19
|
|
|
Aż muszę awansować Higurashi wyżej w mojej kolejce 'do obejrzenia'.
Norrc, jesteś opryskliwy, czy mi się wydaje? Ja wiem, że to nic nowego i wręcz normalnego, ale po prostu mnie to fascynuje :) Ubóstwiam cykanie cykad :P |
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:25
|
|
|
Nie, nie jestem opryskliwy. Tylko fascynują mnie osoby zafascynowane fascynującą muzyką relaksacyjną ;) Szczerze mówiąc, wątpię, żeby te dźwięki były dostępny dla szerokiej publiki (tzn. sprzedawane osobno). Choć ja w małym mieście mieszkam, nie wiem czym tam w stolicy się handluje (wiem tylko, że dobre, świeże owoce morza mają w bluecity). |
|
|
psychozapp
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:29
|
|
|
Wiem na pewno, że można dostać jako takie CD z muzyką natury... Ale to nie to samo ;) Cykady może będą, ale niekoniecznie japońskie :P A problem mam ten sam, że jestem z małej wioski, a ynternet mnie nie lubi, a bagnisko żabek rechotek zostało zasypane i już nie kumkają za oknem :( |
|
|
|
|
|
Norrc
|
Wysłany: 16-11-2008, 14:32
|
|
|
Niestety nie mogę Ci pomóc.
Zapytaj Zegarmistrza, on posiada szeroką wiedzę w tym zakresie. Zresztą, nie tylko w tym. |
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-11-2008, 13:21
|
|
|
Dużo mógłbym wymieniać, ale ostatnio najbardziej urzekła mnie melodia Shoujo no Ori - kawałek który towarzyszył Mai Kawasumi, mojej ulubionej bohaterki z Kanona 2006.
Uwielbiam też smutną piosenkę z anime Noir - Canta per Me
Lubię tez piosenkę Kiseki no Umi z openingu Record of Lodoss War: Chronicles of the Heroic Knight. |
|
|
|
|
|
psychozapp
|
Wysłany: 25-11-2008, 19:38
|
|
|
Mnie ostatnio fascynuje kawałek na pianino i skrzypce z prologu do Ef - A Tale Of Memories. Nie ma go chyba w zasadzie na OST, ale wiem na pewno, że jest jako wstawka w pełnej wersji openingu (Tenmon feat. Elisa "Euphoric Field"). Jest bardzo energetyzujący... Chyba inaczej nie mogę tego nazwać :P |
|
|
|
|
|
Achmed
Hurry Starfish ^.^
|
Wysłany: 11-12-2008, 18:19
|
|
|
Altruista napisał/a: | Dużo mógłbym wymieniać, ale ostatnio najbardziej urzekła mnie melodia Shoujo no Ori - kawałek który towarzyszył Mai Kawasumi, mojej ulubionej bohaterki z Kanona 2006.
|
Właśnie też się ostatnimi czasy zastanawiałem czy to przypadkiem nie jest najepszy OST jaki słyszałem.
Z inne beczki, zna ktoś może tytuł endingu z EF, chodzi o ten z Miyoko. Tutaj daje link - http://www.youtube.com/watch?v=9hk70-Iiwn4 . Oczywiście o autora też proszę ;> |
_________________ "Don't believe in you, who believes in me."
"Don't believe in me, who believes in you."
"Believe in you, who believes in yourself." |
|
|
|
|
psychozapp
|
Wysłany: 11-12-2008, 18:28
|
|
|
TU masz link do pełnego opisu muzyki z EF, w tym wszystkich endingów :) |
|
|
|
|
|
Sumiko
Kuroi Tenshi
|
Wysłany: 28-12-2008, 13:27
|
|
|
Bezgranicznie jestem zakochana w dwóch soundtrackach:
Loveless (poza piosenką, która ma melodie jak muzyka cyrkowa ==')
i moje ostatnie odkrycie: Koutetsu Sangokushi - to była miłość od pierwszego usłyszenie. ^^ |
_________________ Tak to już bywa, że kiedy człowiek ucieka przed swoim strachem, może się przekonać, że zdąża jedynie skrótem na jego spotkanie... |
|
|
|
|
aoc
|
Wysłany: 30-12-2008, 19:51
|
|
|
Na początku urzekł mnie soundtrack ze Spirited Away . Teraz zauroczył mnie ten z Blood+ :) |
|
|
|
|
|
Achmed
Hurry Starfish ^.^
|
Wysłany: 31-12-2008, 19:57
|
|
|
Dotychczas za najlepszy soundtrack jako całość uważałem ten z Wolf's Rain, jednak ostatnio obejrzałem Darker Than Black. Oba są świetne, ale ten drugi wygrywa chyba ze względu na to w jakim anime się pojawił. Następnym anime w kolejce do obejrzenia jest Cowboy Bepop, czyli ta sama autorka o ile się nie mylę. Zobaczymy czy przebije DTB.
No i zapomniałem o Death Note... Anime można wiele zarzucić, ale trzeba przyznać że muzyka jest świetna, może nawet lepsza niż w Darker Than Black. |
_________________ "Don't believe in you, who believes in me."
"Don't believe in me, who believes in you."
"Believe in you, who believes in yourself." |
|
|
|
|
kamiiru
|
Wysłany: 03-01-2009, 17:12
|
|
|
Możecie mi polecić wykonawców j-pop lub ciekawe piosenki z różnych openingów/endingów? |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
|
|
|