TVP się bierze za anime :) |
Wersja do druku |
Crushmaker
|
Wysłany: 09-02-2011, 12:41 TVP się bierze za anime :)
|
|
|
Może i nie jedynka ale jeden z kanałów TVP a konkretnie TVP Kultura zaprezentuje najwspanialsze animacje studia Ghibli. W ramówce widnieją takie tytuły jak:
Nausicaä z Doliny Wiatru - 7 lutego
Laputa podniebny zamek - 9 lutego
Mój sąsiad Totoro - 10 lutego
Podniebna poczta Kiki - 14 lutego
Szkarłatny pilot - 16 lutego
Szopy w natarciu - 17 lutego
Rodzinka Yamadów - 21 lutego
Narzeczona dla kota - 23 lutego
Wszystkie anime będą emitowane o godzinie 20:00.
Fajnie, ze telewizja publiczna w końcu wzięła się za anime.. pomyślałem, że warto byłoby wiedzieć :)
ENJOY!!
źródło: http://www.tvp.pl/kultura/propozycje/animacja-studia-ghibli-w-tvp-kultura/3897505 |
|
|
CainSerafin -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-02-2011, 14:57
|
|
|
W sumie to świetna wiadomość, ale TVP Kultura jest odbierana przez stosunkowo małą liczbę ludzi. Szkoda że nie są emitowane na np. pierwszym lub drugim kanale TVP, ale wtedy pewnie leciałyby w jakichś nieludzkich godzinach i obejrzałoby je jeszcze mniej osób. |
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 09-02-2011, 15:17
|
|
|
Szlag, przegapiłem Nausicaä z Doliny Wiatru... Ale od dzisiaj już na nie przegapię ani jednego :). |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
pestis
żuk w mrowisku
|
Wysłany: 09-02-2011, 15:35
|
|
|
Anime z 20 są powtarzane o 16 następnego dnia (tak więc wczoraj o 16 była Nausicaa).
Trzeba niestety przeboleć bardzo średniego lektora. |
_________________ SteamwillriseEsteemwillrise. |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 09-02-2011, 16:32
|
|
|
Oby tylko wyemitowali kiedyś więcej tytułów, najlepiej takich których nie widziałem ;p |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 09-02-2011, 17:17
|
|
|
Crushmaker napisał/a: | Szkoda że nie są emitowane na np. pierwszym lub drugim kanale TVP, ale wtedy pewnie leciałyby w jakichś nieludzkich godzinach i obejrzałoby je jeszcze mniej osób.
| Wg mnie puściliby akurat w weekend rano albo koło południa, żeby mogły obejrzeć dzieciaki bo Miyazaki jest bardzo familijny. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-02-2011, 17:26
|
|
|
Przeniesiono do działu o mediach. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Thirteen
|
Wysłany: 09-02-2011, 18:13
|
|
|
Widziałam Nausicaę. Cieszę się, że ktoś wpadł na ten pomysł, zwłaszcza że nie mam Hypera... No i filmy lepiej oglądać w telewizji, porządna jakość i okazja też dobra (ostatecznie nie wyobrażam sobie żeby każdy kupił wszystkie filmy Ghibli). Do tego o normalnej porze, bo do północy bym nie czekała. Chciałabym, żeby po Ghibli zdecydowali się też na inne anime, ale to chyba zbyt piękne... |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-02-2011, 22:50
|
|
|
Wiesz, jeżeli oglądalność będzie duża... A tego bym się nawet spodziewał, bo wieść po fandomie rozeszła się lotem błyskawicy. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 10-02-2011, 10:29
|
|
|
Nic nadzwyczajnego IMO, przypomnę, że na TVP Kultura było emitowane Cowboy Bebop. Nawet jeden z odcinków sobie kiedyś nagrałem poprzez kartę DVB (dowód).
Jedna jaskółka wiosny nie czyni, jeżeli z tej emisji wyniknie jakaś bardziej regularna emisja różnych serii anime będę bardzo zaskoczony. Z drugiej strony może to poprawić "ciężką sytuację anime na polskim rynku", w związku z tym, że TVP Kultura może oglądać każdy, kto posiada dekoder DVB-S i antenę satelitarną, bez żadnych opłat. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 10-02-2011, 15:26
|
|
|
TVP Kultura ma widownie rzędu kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy ludzi. Nie napalałbym się szczególnie na polepszenie sytuacji. Ew. ze 3 DVD więcej zejdą. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 10-02-2011, 16:06
|
|
|
Ha, dzisiaj Totoro, zawsze chciałem to obejrzeć. |
|
|
|
|
|
Squaerio
O RLY?
Dołączył: 05 Cze 2010 Skąd: mieć na to wszystko czas? Status: offline
Grupy: WOM
|
Wysłany: 14-02-2011, 22:54
|
|
|
Nie chciałem tworzyć osobnego tematu, więc podłączę się do tego z krótką informacją, że wczesnymi porankami od poniedziałku do piątku telewizja Polsat wyświetla ostatnio rozmaite kreskówki-filmy. Zauważyłem, że wśród nich znajdują się także animacje z Japonii.
Bodajże jutro leci Podróż Kota w Butach a później udało mi się jeszcze wyłapać Steamboya i Lampę Alladyna |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 14-02-2011, 23:36
|
|
|
Steamboya widziałem na Polsacie... dwa miesiące temu? Ale obejrzę, bo załapałem się wtedy tylko na końcówkę. |
|
|
|
|
|
Squaerio
O RLY?
Dołączył: 05 Cze 2010 Skąd: mieć na to wszystko czas? Status: offline
Grupy: WOM
|
Wysłany: 15-02-2011, 09:39
|
|
|
A zapomniałbym. W rozpisce z pierwszego postu wśród Ghiblisów zabrakło jeszcze:
24.02.2011 - Ruchomy Zamek Hauru
28.02.2011- Opowieści z Ziemiomorza
Ponieważ artykuł źródłowy wyraźnie mówi o tym wydarzeniu, kreśląc datę końcową eventu na 2 marca, istnieje szansa pojawienia się w ostatnim dniu jednego z trzech najważniejszych chyba filmów tego studia - Księżniczki Mononoke, Spirited Away lub Grobowca Świetlików. Pewności jednak nie ma. |
|
|
|
|
|
|