Zmiana Regulaminu - stosunek do polityki |
Wersja do druku |
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 16-08-2013, 15:19
|
|
|
Nadal jestem przeciwna liście tematów politycznych |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 16-08-2013, 15:58
|
|
|
Nie no, nie róbmy z siebie idiotów, nie listujmy tych tematów... |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 16-08-2013, 20:24
|
|
|
Listowanie faktycznie nie ma sensu, natomiast propozycja Poringa mi się podoba. Jeśli nikt nie wniesie przeciwu proponuję najdalej do niedzieli aktualizować Regulamin. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 17-08-2013, 15:03
|
|
|
Co do listy - dobrze byłoby ją tak czy inaczej zrobić. Na nasze potrzeby. Dobrze będzie potem wiedzieć na co wyraziliśmy zgodę, kiedy, i dlaczego. Możemy ją potem przykleić w loży.
btw, sugeruję przy okazji zmian w regulaminie dodać informację (w wątku informacyjnym) że w najbliższych dniach będziemy przeglądać aktualne tematy polityczne, decydując o ich przyszłym losie i że z tego powodu upraszamy o niepostowanie w tematach nie posiadających w pierwszym poście Jenot Stamp of Approval
Trzeba będzie swoją drogą przygotować jakiś standardowy tekst do wklejania w te pierwsze posty tematu
coś w stylu:
"W wątku tym dozwolona jest dyskusja na tematy polityczne. Z tego względu oczekujemy zachowania szczególnych zasad kultury. " |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-08-2013, 21:11
|
|
|
Nie zrozumieliśmy się. Ja nadal uważam, że konieczność uzyskiwania zgody moderacji na otworzenie tematu politycznego jest bez sensu. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 17-08-2013, 21:24
|
|
|
Ale tak w zasadzie to co jest nie tak z Kulturalną dyskusją o religii, czy tematem o Abdykacji Benedykta, co uzasadniałoby zakaz tematów religijnych przy jednoczesnej dopuszczalności tematów politycznych? Osobiście mam wręcz wrażenie, że te tematy były dużo spokojniejsze od politycznych właśnie... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 17-08-2013, 21:50
|
|
|
Myślę, że przeżyjemy bez zapisu o zgodzie na założenie tematu (tak żeby nie przeciągać tych prac legislacyjnych). |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 18-08-2013, 11:51
|
|
|
W takim razie:
Cytat: | 3. Na forum obowiązuje zakaz dyskusji na tematy związane z religią. W internecie jest bardzo wiele miejsc, w których można to robić – nasze forum nie musi być jednym z nich.
4. Dyskusje na tematy polityczne możliwe są jedynie w wyraźnie oznaczonych tematach w podforum "Off-topic". W tematach tych obowiązują szczególne zasady kultury, a Moderacja zastrzega sobie prawo zamknięcia ich bez podania przyczyn.
4a. Ze względu na drażliwość tematu, wszelkie dyskusje na temat aborcji są całkowicie zabronione.
|
resztę przenumerować.
Można dodać do punktu 4 konieczność informowania moderacji o założeniu takiego tematu.
Kwestię religii na razie zostawmy jak jest. |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 06-09-2013, 19:44
|
|
|
Jakieś komentarze? |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-09-2013, 19:53
|
|
|
Dla mnie brzmi dobrze, co najwyżej trzeba będzie zmienić ten fragment o dziale jeśli podczepiamy nowe podforum na politykę. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 06-09-2013, 22:07
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Jakieś komentarze? |
Zróbmy to. |
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 09-09-2013, 11:28
|
|
|
Tren napisał/a: | Dla mnie brzmi dobrze, co najwyżej trzeba będzie zmienić ten fragment o dziale jeśli podczepiamy nowe podforum na politykę. | Podforum będzie rozważane później, by nie opóźniać sprawy.
Zmiana tekstu regulaminu może wejść w każdej chwili - musimy się tylko zdecydować co uznać za "wyraźnie oznaczony" (i ew. samemu oznaczyć cześć tematów). Jeśli się nie zdecydujemy, to po powrocie do domu wieczorem dam informację i przeedytuję regulamin a o ew oznaczenia będziemy się martwić później.
Szkic informacji:
Jak pewnie zauważyliście, ostatnimi czasy regulamin i praktyka mocno się rozbiegły w kwestiach tematów politycznych. Ponieważ w większości dyskusje te przebiegają spokojnie, Administracja i Moderacja forum doszła do wniosku, że można złagodzić stare przepisy.
Od tej chwili wolno zakładać nowe tematy polityczne w podforum Off-topic (wyłącznie), pod warunkiem, że będą w jakiś sposób oznaczone w pierwszym poście. Oczywiście, zgoda na tworzenie tematów nie oznacza zgody na zaostrzenie poziomu dyskusji.
Moderacja nadal będzie tematy takie traktowała szczególnie ostrożnie i rezerwuje sobie prawo do zamknięcia ich bez podawania przyczyn.
na wszelki wypadek zostawiam tu kopię starej wersji tego fragmentu regulaminu:
Cytat: | I. Tematyka
1. Uwagi lub elementy graficzne, które mogą się komuś wydać dyskryminujące lub obraźliwe, a także treści sprzeczne z polskim prawem, są w najoczywistszy sposób niedopuszczalne, niezależnie od możliwych intencji autora.
2. Zakazane jest szpanowanie znajomością i umiejętnością wykorzystania wszelkiego rodzaju używek typu alkohol lub narkotyki – zarówno twarde, jak i miękkie. Takie posty będą usuwane w najkrótszym możliwym czasie.
3. Na forum obowiązuje zakaz dyskusji na tematy związane z religią i polityką. W internecie jest bardzo wiele miejsc, w których można to robić – nasze forum nie musi być jednym z nich.
4. Wulgaryzmy, także w formie zniekształconej lub zamaskowanej, są na forum niedopuszczalne. Ich stałe używanie może spowodować sankcje ze strony moderacji.
5. Niedopuszczalne jest zabieranie głosu w temacie tylko po to, by pokłócić się z innymi użytkownikami. Moderacja ma prawo usuwać wypowiedzi, które uzna za mniej lub bardziej zamaskowane próby wywołania kłótni.
6. W tworzeniu nowych tematów wskazany jest umiar. Założenie tematu służy otwarciu dyskusji, nie jednorazowej wypowiedzi w jakiejś sprawie. Nadmiarowe tematy będą kasowane. Tematy powtarzające się będą natychmiast zamykane, kasowane lub scalane, aby nie powodować bałaganu.
|
|
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
|