Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Blog Freyi... Czyli Redakcji Ręce Opadły |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 05-05-2005, 15:14 Blog Freyi... Czyli Redakcji Ręce Opadły
|
|
|
Tilk, w związku z zaistniałą sytuacją polegającą na wykorzystywaniu recenzji z WA i hotlinkowaniu zrzutek przez "Blog Freyi" postuluję o zablokowanie hotlinkowania. |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 06-05-2005, 19:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:10
|
|
|
uhm......... mnie co prawda ciekawi co innego:
Artykuł pochodzi ze strony http://animesheen.com. Napisany został przez Bambosh Rider
Artykuł ze strony http://animesheen.com. Napisany przez Serike.
czy ja tu czegos nie wiem?
notabene, poniewaz wlascicielka ww. cacka ma podobno 14 lat, to moze da sie jej wyjasnic ze wykorzystywanie cudzych tekstow jest nieuczciwe |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:19
|
|
|
Bianca, właścicielce została wysłana notka na GG, o naruszeniu Ustawy o Prawie Autorskim. Nie wiadomo, skąd jej się to AS wzięło =='. Na AS nie ma takich recenzji. Co więcej, obrazki hotlikowała od nas, a nie z własnej strony. - Tilk właśnie zablokował screeny.
Jak przypuszczam, zachłysnęła się internetem i zajęciami z informatyki (tak, teraz blogi też zakładają na informie ==) oraz dostępem do nieograniczonego morza "niczyich" informacji. A o przywłaszczeniu cudzej własności intelektualnej pewno nie słyszała. I nie wie, że to sie nazywa kradzież. Własnie zostało jej to uświadomione w brutalny sposób.
Welcome to the real world baby. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:23
|
|
|
IKa -> daj spokoj, to nie jest jeszcze ten wiek gdy nalezy wchodzic w brutalnosc. wiesz, to jest tak, ze ona nawet autorow podala - wiec nie chciala tych recek przywlaszczyc. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:36
|
|
|
Akurat to nie ja, ale Irian napisała jej śliczny komentarz pod Chobbitsem :> Mimo wszystko, ile jest jeszcze takich blogów? Stron?
Ponadto, na głownej należałoby umieścić "disclaimer", w widocznym miejscu, bo jak widać sformułowanie "Wszystkie prawa zastrzeżone" nie jest znane co poniektórym. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:47
|
|
|
Podkradanie recek to jedna sprawa, biorąc pod uwagę wiek, i fakt, że na tą jej stronę pewnie pies z kulawą nogą (poza nami) nie zagląda, możnaby to ostatecznie zignorować. Hotlinkowanie zrzutek to zupełnie inna sprawa, znacznie poważniejsza i wymagająca szybkiej i zdecydowanej reakcji. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 05-05-2005, 16:52
|
|
|
Bianca, ale ciekawe, ILU komentarzy potrzeba, żeby chociaż prawidłowe linki podała? Bo zanim poszła ta wiadomość na GG, wysłaliśmy naprawdę furę komentarzy z prośbą o poprawienie linków...
Zresztą ja naprawdę nie mam nic przeciwko, jeśli ktoś potrzebuje akurat recenzji (bo na przykład chce coś komuś polecić), sam dobrej nie potrafi napisać, więc pomaga sobie już istniejącymi (podając autora i źródło). Ale raz na jakiś czas! Opieranie na takim pomyśle całego bloga (bo przypuszczam, że jego autorka zaczerpnęła skądś większość tekstów, o ile nie wszystkie), nie dodajac nic od siebie, jest po pierwsze mocno bezsensowne, a po drugie nie fair wobec nas. Kilka recenzji jak kilka recenzji, ale co, jeśli komuś przyjdzie do głowy wkleić gdzieś pół serwisu? To jest nie fair wobec naszej pracy włożonej w stronę, po prostu. |
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 05-05-2005, 18:46
|
|
|
No, no, ta dzisiejsza technika :P. Sklonowano nas i nasze klony piszą dla AS... Ale na AS nie ma naszych tekstów... O_o
Dobra, żarty na bok :P. Z jednej strony przynajmniej podaje link (choć w naszym przypadku błędny, co gorsza nie poprawiła go) i autora. Z drugiej, chyba cały ten blog to zbiór tekstów z różnych serwisów. Miejmy nadzieję że połowy WA nie wklei. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-05-2005, 09:07
|
|
|
umm........... powiem tylko, LOL - dziecko usunelo wszystkie te poprzednie recki, ale dzis rano wstawilo kolejna, tym razem bez obrazkow, znowu nasza, znowu z linkiem do anime-sheen.............. o bu |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-05-2005, 09:57
|
|
|
Więc ja wiem, że to jest strzelanie z armaty do muchy, ale ręce mi opadły... Notabene, większość jej wcześniejszych notek to wklejany po kawałku artykuł stąd: http://www.cyber.com.pl/archiwum/8/32.shtml
Jak myślicie, zawiadomić autora? |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 06-05-2005, 10:05
|
|
|
Normalnie powiedziałabym "nie". Ale po tym ostatnim numerze mam ochotę zrobić się złośliwa... Zawiadomić! - -" |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 06-05-2005, 10:39
|
|
|
hmmm. Trochę czasu to zajmie bo muszę sięgnąć do archiwum, ale powinienem gdzieś mieć piękne, profesjonalnie przygotowane pisma procesowe, wezwania 'cease and desist' z cytatami paragrafów kierowane do operatora (tu: onet) i może mógłbym to podłożyć do wykorzystania... LOL... z buldożerem na muchy... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 06-05-2005, 11:05
|
|
|
kurcze, jak pisałam posta to temat się wydzielił w międzyczasie... XD
zastanwaim sie nad zawieszeniem jej tego na gg i wysłaniu maila.
Od Redakcji Wszechbiblii Anime http://wszechbiblia.info
"USTAWA PRAWO AUTORSKIE
(tekst jednolity: Dz. U. 2000 r. Nr 80 poz. 904)
Art. 116. 1.
Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. "
W związku z powtarzającym się nagminnie procederem umieszczania recenzji anime ze strony "Wszechbiblia Anime", bez zgody autorów recenzji i twórców serwisu, oraz przypisywaniu ich autorstwa stronie "Animesheen", która nie ma z nimi nic wspólnego, jako redakcja WAnime żądamy zdjęcia wszystkich naszych tekstów. W przypadku niezastosowania się do tego powiadomimy dostawcę internetowego, oraz Onet.pl, o naruszeniu Ustawy o Prawie Autorskim z żadaniem natychmiastowego usunięcia bloga.
Redakcja Wszechbiblii Anime
Ja sie tylko zapytam, czy ty w ogóle masz świadomośc tego, że przez wklejanie cudzych tekstów, popełniasz kradzież? Tak trudno samej napisać kilka słów od siebie?
... |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 07-05-2005, 11:25
|
|
|
Ratunku!!!
Wczoraj już było dobrze... Freya usunęła reckę od nas, i nawet 'popełniła' własną. Dziś zaglądam... i co widzę?
...
Nic tylko strzelać. Albo powiesić. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Serika
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|