Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Anime Gate i inni, polscy dystrybutorzy: |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-10-2005, 08:49 Anime Gate i inni, polscy dystrybutorzy:
|
|
|
Ok, temat był już wałkowany ze sto razy, ale bynajmniej nie a) w gronie pozaredakcyjnym b) na forum (przynajmniej dostępnym dla wszystkich).
W tej chwili w Polsce mamy trzy firmy sprzedające anime:
- Anime Gate
- A-V
- Monolith
Co myślicie o nich? Czy to się przyjmie? Co przeważy - niska jakość i wysokie ceny, czy też może milość fanów do swego hobby? Bądź co bądź to przecież instytucje pionierskie, pierwsze w swoim rodzaju na naszym rynku. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 26-10-2005, 08:52
|
|
|
mamy 4, jeszcze ktos, ale nie wiem kto, wypuszcza gundam seeda..... |
|
|
|
|
|
darkrael
Tańczący z przecinkami
|
Wysłany: 26-10-2005, 09:20
|
|
|
Anime Store się nazywa, ma całkiem spory asortyment, ale i swiatowe ceny. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-10-2005, 12:55
|
|
|
AnimeStore.pl to nie dystrybutor, tylko mały pokątny importer bez wykupionych licencji.
A-V to nie polski dystrybutor, Zeg. To dystrybutor niemiecki który kupując licencję zaznaczył kwadracik przy dodatkowym terytorium.
A ten czwarty... pisałem o nich już na tej części forum.
To francuska firma, nazywają się Beez Entertainment. http://www.beez-ent.com/
Niestety dopiero zaczynają ekspansję "unijną", a polskiego nie ma nawet w opcjach strony. Przejrzałem sekcję francuską, zajrzyjcie sami - wydają SUPER rzeczy... GitS, Midori no Hibi, Crest of the Stars... wow! Co ważne, wszystko ma ścieżki japońskie , a wiele nowszych także suby angielskie.
Nas chyba ostatnio wzięli "na rybkę", narazie, w Polsce dystrybuują dwie kinówki Gundama, i pierwsze dwa dyski z 10 odcinkami Gundam Seed.
Niestety, wszyscy distis którzy działają na skalę europejską i kupują więcej terytoriów by móc robić dłuższe serie dysków, to dla nas problem. Bo wprawdzie anime będzie ale za to będzie drogie - by przeciwdziałać reeksportowi na główne rynki, czyli Niemcy i Francję. Niestety, wróży nam to więcej tanich gniotów z A-G i upiornie drogie dobre serie z niekoniecznie dobrymi subami... aż do chwili gdy Vision się znudzi i sprzeda A-G niemcom lub francuzom... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
BetiiX
+Mala wiedźma+
|
Wysłany: 06-11-2005, 08:35
|
|
|
mnie chyba ceny odstrasza bez wzgledu na jakosc .. mimo wszystko tutaj chyba jeszcze za slaby ryneczek jest.. i za malo chlonny na takie produkty (no chyba ze tylko ja jestem bidok ze wschodniej sciany.. ) |
_________________ ::Love is like wind, you can't see it, but you feel it::
::galeryjka na DA-> www.shy4.deviantart.com ::
::ja wcale nie jestem taka wredna jak sie moze wydawac, to tylko pozory^^":: |
|
|
|
|
porudeq
master_of_monsters
|
Wysłany: 06-11-2005, 19:09
|
|
|
Nie jestesmy atrakcyjni wystarczajaco: srednie zarobki niskie, ogromne piractwo itp. Rynek jest maly i bezlitosny. Upadlo juz nawet jedyne czasopismo o m&a. To o czyms swiadczy. |
_________________ ..::Like a bullet in your head::.. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 07-11-2005, 02:10
|
|
|
O jakości czasopisma? O przeroście formy i kosztów nad treścią? O utopieniu wielkiej kasy w ukachanym gniocie rednacza (Arjuna, wciąż leży w Carrefourze po parę zeta za dysk)?
Lol, OK OK. Ale to nie tylko ich problem - większość tego co puszczali, można było wcześniej samemu znaleźć w sieci. Smutne, ale 'zaawansowani' fani radzili sobie bez nich, a tych mniej zagłębionych i tak nie obchodziło...
Cóż, takie czasy.
A piractwo to konsekwencja polityki cenowej, a nie jej przyczyna i wytłumaczenie. Dawno temu wszystkie gry na PC kosztowały >120zł. I też wszyscy pitolili że nie da się, bo piractwo... aż pokazały się pierwsze gry po 19 zeta... a wydawca pływał w gotówce. To samo mówiono o polonizacji gier... i też, do pierwszego sukcesu... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 08-11-2005, 17:00
|
|
|
W 'moim' Empiku od jakiegoś czasu jest reagł na DVD z anime. Ceny niestety odstraszają. Wczoraj dojrzałam na jednej z półek film 'Yu-Gi-Oh! Ostateczne starcie', wydane przez Warner Bros. (nawet nie zdawałam sobie sprawy, że coś takiego miało miejsce). Za prawie 60 zł. Skąd przeciętny zjadacz czipsów i fan tej serii ma wziąć tyle kasy? |
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 08-11-2005, 17:17
|
|
|
Dida napisał/a: | Skąd przeciętny zjadacz czipsów i fan tej serii ma wziąć tyle kasy? |
Od rodziców :P
Przeciętni fani tej serii mają 0X do 1X lat :> |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
BetiiX
+Mala wiedźma+
|
Wysłany: 09-11-2005, 19:36
|
|
|
Cytat: | A piractwo to konsekwencja polityki cenowej, a nie jej przyczyna i wytłumaczenie. Dawno temu wszystkie gry na PC kosztowały >120zł. I też wszyscy pitolili że nie da się, bo piractwo... aż pokazały się pierwsze gry po 19 zeta... a wydawca pływał w gotówce. To samo mówiono o polonizacji gier... i też, do pierwszego sukcesu... |
no wlasnie, skoro gry na PC moga byc tanio i moga byc spokojnie tlumaczone to czemu nie mozna tak z anime?? nawet gry na PS2 zaczynaja tlumaczyc (niby cena nadal odstrasza, ale jest sklep-dla-idiotow z calkiem okazyjnymi promocjami)... moze za 10 lat czy 15 sie tego doczekamy ... |
_________________ ::Love is like wind, you can't see it, but you feel it::
::galeryjka na DA-> www.shy4.deviantart.com ::
::ja wcale nie jestem taka wredna jak sie moze wydawac, to tylko pozory^^":: |
|
|
|
|
Dida
Ostoja zdrowego rozsądku
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 10-11-2005, 13:46
|
|
|
Na pocieszenie i jako źródło nadziei, pozostaje nam 'Kino Domowe' z GitSem za 20 zł. Dzisiaj wybieram się na łowy.
Keii napisał/a: | Dida napisał/a: | Skąd przeciętny zjadacz czipsów i fan tej serii ma wziąć tyle kasy? |
Od rodziców :P |
Rodzice mogą nie wykazać zrozumienia dla chęci kupienia DVD za 60 zł lub też zwyczajnie mogą nie mieć pieniędzy. |
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 10-11-2005, 14:10
|
|
|
BetiiX napisał/a: | no wlasnie, skoro gry na PC moga byc tanio i moga byc spokojnie tlumaczone to czemu nie mozna tak z anime?? |
Hm. Imo sprawa wygląda tak:
Duża część graczy to osoby młode, z językiem angielskim nieobyte. Siłą rzeczy, nawet jeśli chcą piracić, to i tak ściągać będą angielskie wersje, które ich nie usatysfakcjonują w pełni. A nielegalne spolszczenia do gier chyba (w sumie się tym raczej nie interesuję) zdobyć dość ciężko/nie ma ich prawie w ogóle. Tak więc kiedy firma wyda grę po polsku ciężko będzie ją zdobyć z powiedzmy jakiegoś zagranicznego trackera BT i kupi ją dużo osób. Na przykład rodzice, widząc, że gierka jest po polsku mogą ją kupić swoim dzieciom.
Ogólnie popyt na gry po polsku jest dość duży.
A jak sprawa wygląda z anime?
Dostępność gigantyczna i sprawa z językiem łatwa do rozwiązania - masa stron z polskimi napisami - używamy jakiegoś programu do wrzucenia ich na ekran i viola - japoński dubbing + polskie napisy.
Zresztą, nawet, jeśli ktoś wyda dobre anime po polsku to i tak bardzo prawdopodobnej est, że wśród nie-dość-licznej-by-zaspokoić-kieszeń-wydawcy grupy "fanów", połowa powie "e, ja to już ściągnąłem i mi się nie podobało" albo "po co mam płacić za coś, co mam za darmo". Ewentualnie zaczną się lamenty "czemu ja nie mam dvd". A rodzice mogą dziecku kupić jakąś nie-japońską bajkę, co również ucieszy szkraba :>
Wg. mnie dlatego właśnie gry mogą być tanie, a anime nie =] |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-11-2005, 15:51
|
|
|
A ja trochę od czapy, ale się pochwalę.
Zlazłam całą Warszawę. Kioski, empiki, traffic... ALE MAM TEGO GiTSa!!! Kurza stopa, dzień po wyjściu czasopisma, a już kompletnie nigdzie nie było. Jak dorwałam w końcu w kiosku na przystanku, już z założeniem, że nie znajdę nigdzie, wydałam taki pisk radości, że chyba ludzie powinni uznać, że trzeba wzywać karetkę :D |
|
|
Redvampire -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-11-2005, 16:21
|
|
|
Chcialbym słyszec ten pisk :P |
|
|
|
|
|
porudeq
master_of_monsters
|
Wysłany: 11-11-2005, 21:41
|
|
|
Gry komputerowe sa duzo bardziej popularne niz "bajki z wielkimi oczyma" i to juz samo w sobie winduje ceny anime jako produktu niszowego. Gry sa tansze, bo sa spolonizowane i tym samym mniej atrakcyjne dla obcokrajowcow, ktorzy mogliby zaopatrywac sie w nie u nas. Popatrzcie na Quaka IV, ktory teraz ma niebotyczna cene- ponad 200 zl. Ta sama gra z literkami PL na opakowaniu pojawi sie w grudniu i bedzie kosztowala okolo stowy. DVD natomiast nigdy nie ma jednej sciezki dzwiekowej i napisow w jednym jezyku (a tymbardziej polskim). |
_________________ ..::Like a bullet in your head::.. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|