Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
reklama: tak czy nie? |
czy chcemy dac reklame na tanuku? |
pod zadnym pozorem! |
|
17% |
[ 3 ] |
zawsze to jakas kasa. ale byle nie nachalna |
|
82% |
[ 14 ] |
|
Głosowań: 17 |
Wszystkich Głosów: 17 |
|
|
|
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 11:42 reklama: tak czy nie?
|
|
|
od paru dni w roznych gronach trwa (podejmowana w wiekszosci przeze mnie) dyskusja odnosnie umieszczania reklam na tanuku. poniewaz nie jestem jedyna osoba w redakcji (a poza tym nie mam nic przeciwko kliknieciu na banner w momencie gdy serwis oferuje mi jakies ciekawe informacje), chcialabym wiedziec co reszta swiata sadzi o tym pomysle. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-12-2005, 12:16
|
|
|
Trochę mało konkretnie to napisałaś... W ogóle nie wiadomo, co za reklama, gdzie i po co miałaby być. Tymczasem w tej chwili mowa o czymś, co przyniesie kilkadziesiąt złotych rocznie (jak dobrze pójdzie, może ze 100). I wymaga:
1. Kogoś, kto się zajmie pilnowaniem i rozliczaniem tego
2. Kogoś, kto będzie jeszcze się z tego rozliczał podatkowo i płacił
Nie chodzi o to, że to się całkiem nie opłaci, ale to jest wymierny czas, który trzeba poświęcić, nawet jeśli to nie ja go będę poświęcać.
Ponadto jest kwestia lokalizacji. Znowu nie napisałaś, ale jedno z dwojga, albo wymaga to przekształcenia laya, albo miejsca zajętego obecnie przez bannery rotacyjne. W tym drugim przypadku należy policzyć sobie, ilu właścicieli stron, mających u nas bannery będzie zachwyconych zepchnięciem ich do buttona (jak wydłuży się rządek buttonów?) albo linku tekstowego.
No i last but not least, większość użytkowników reklam nie lubi i kropka i raczej ich to będzie irytować, niż ciekawić. Gdyby miało nam się to jakoś znacząco opłacić, to na pewno warto i na pewno w reklamach przyszłość, ale w tej chwili wolę dołożyć te 100 zł z własnej bibliotekarskiej pensji i mieć święty spokój.
Głos: przeciw.
P.S. I sprzeciw wobec pytania, bo to nie jest kwestia, że się nie zgadzam "pod żadnym pozorem" (a tyle wyboru mi zostawiono), tylko, że się nie zgadzam na takich warunkach. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 12:31
|
|
|
zacznijmy od tego ze nie wiesz ile przyniesie. i w bardzo duzym stopniu zalezy to od uzytkownikow - wiec warto zeby sie wypowiedzieli
odnosnie czasu, to pilnowaniem i rozliczaniem moge sie zajac ja. podatkowo tez pare osob sie juz wstepnie zgodzilo.
odnosnie lokalizacji, to na pewno bedzie sie dawalo jakos pogodzic bannery z tym co jest w tej chwili w rotacji.
druga opcja jest taka zeby troche ograniczyc miejsce zajete pod newsy kasumi - tez jest to do zrobienia bo nie jest ich dziennie az tyle. ew. przeniesc tam komentarze a reklamy dac zamiast. mozna tez przesunac buttony w dol - opcji nie wymagajacych w zasadzie zadnej wiekszej ingerencji w lay jest mnostwo, trzeba tylko chciec.
co do uzytkownikow, to wiekszosc reklamy nie lubi kiedy: 1) jest jaskrawa i/lub 2) jest nachalna (powieksza sie, plywa, jest w wyskakujacych okienkach itp). to co planujemy nie podpada pod zadne z powyzszych. przyklad: http://underpl.org/ - niech mi ktos wyjasni czemu ta reklama mialaby byc irytujaca (i mowie nie o tej na gorze, a o tej googlowej, ktora znajduje sie pod nazwa, i zgodnie z wypowiedzia samego autora przynosi mu ponad 50zl. dziennie)
a co do pytan, to wydalo mi sie ze robienie opcji ponad na tak/nie wydalo mi sie nieco bezsensowne. a warunkow innych w tej chwili nie bedzie, bo dopoki tej reklamy nie ustawisz, i nie zobaczysz jak reaguja uzytkownicy (i ile ci moze taka reklama przyniesc). poniewaz to nie jest tak ze chcemy postawic reklame zeby sobie napchac kieszen, i chyba wszyscy sobie z tego zdaja sprawe.
tudez, odnosnie warunkow mozna zapytac sie "a na jakich bys chciala" - i po prostu rozwazyc jakie sa szanse ze ktos je zaoferuje. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-12-2005, 12:44
|
|
|
Myśle, że na pewnym etapie będzie to koniecznością. Zarówno zyski jak i straty zależeć będą głównie od wykonania. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:23
|
|
|
Bianca napisał/a: | druga opcja jest taka zeby troche ograniczyc miejsce zajete pod newsy kasumi - tez jest to do zrobienia bo nie jest ich dziennie az tyle. ew. przeniesc tam komentarze a reklamy dac zamiast. |
Zamiast newsow. Super. Wywalcie wogole, tylko przeszkadzaja. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 13:39
|
|
|
raul...... czy ktos cos mowil o wywalaniu?
a jezeli koniecznie chcesz angstowac, to ja moge tylko spytac o tego rss-a z tanuki na kasumi. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 20-12-2005, 14:03
|
|
|
Bianca napisał/a: | a jezeli koniecznie chcesz angstowac, to ja moge tylko spytac o tego rss-a z tanuki na kasumi.
|
Właśnie... Też od jakiegoś czasu chciałem się o to zapytać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 14:11
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: |
Właśnie... Też od jakiegoś czasu chciałem się o to zapytać. |
nie offtopuj. w skrocie nie ma go z przyczyn technicznych, a ze nie ma tilka to Raul nie jest w stanie sam okreslic przyczyny problemow. co nie zmienia faktu ze od miesiecy go nie ma. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 20-12-2005, 14:55
|
|
|
Obecny stan wiedzy o RSSie wkleiłem na tajny. Miłej lektury :P. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 20-12-2005, 15:51
|
|
|
Bianca napisał/a: | (i mowie nie o tej na gorze, a o tej googlowej, ktora znajduje sie pod nazwa, i zgodnie z wypowiedzia samego autora przynosi mu ponad 50zl. dziennie) |
Powiem tak - to jest suma znacząca, która wystarczyłaby na realizacje naszych najdzikszych fantazji i jeszcze by troche zostało. Pytanie brzmi tylko - czy taki wynik byłby realizowalny?
Moglibyśmy zaeksperymentować, wkleić gdzieś z boku np. link do sklepu Kasumi i sprawdzić, ile wyświeteń / miesiąc by mu to przyniosło. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 15:59
|
|
|
Zegarmistrz, na pewno (przynajmniej na poczatku) dostaniemy mniej. zauwaz tez, ze duzo zalezy od pozycjonowania - on ma te reklame nasamym srodku strony, a jednak czegos takiego wolalabym uniknac (i podejrzewam ze nie tylko ja), natomiast "z boku" nie da nam nic. a z tego googla tez mozna zrezygnowac jesli bedzie przeszkadzal
co do sklepiku - nie wiem. hostbank generuje dziennie ok. 2 klikniec (jak i nie mniej). przy czym obstawialabym ze ok. 75% z nich to redakcja a google na takie akcje nie pozwala. stad tez duzo by zalezalo od tego ich dopasowywania kontentu reklam do tresci stron. ale to jest cos co nalezaloby testowac, i to przez kilka miesiecy (bo pewnie na dzien odbry wejda allegra i ebaye i beda do wywalenia, etc etc etc). |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 16:41
|
|
|
korsarz, polecam przeczytanie tego co zostalo napisane powyzej i obejrzenie przykladu. bo swoim postem wykazales tyle ze nie przeczytales nic ponad naglowek i ankiete (a, przepraszam, wlasnie mi Ysen zwrocil uwage ze przeczytales tylko 1 odpowiedz do ankiety, bo jakbys przeczytal 2 to bys tez nie gadal o flashu).
a stronke psuc po to, ze jak pewnie zauwazyla spora wiekszosc z obecnych, ostatnio kuleje, bo serwer hostujacy sie nie wyrabia -> ktos musi wylozyc kase. Avellana zglasza sprzeciw i mowi ze moze ja wylozyc sama........ a jak w twoim przypadku? |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 20-12-2005, 16:55
|
|
|
Dobra, ale
1. Bez likwidacji newsów
2. Żadnego flasha, czy wyskakujących okienek
Wtedy okey |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 20-12-2005, 16:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 20-12-2005, 16:59
|
|
|
Cytat: | 1. Bez likwidacji newsów |
o tym mowy nawet nie bylo, co najwyzej sie je utnie o polowe, ale i to nie jest pewne (bo duzo jest innych miejsc, po prostu wykazywalam mozliwe lokalizacje bez przewracania wyglau do gory nogami)
o tym juz bylo, rzecz jest chyba oczywista - bo jednak nie chodzi nam o to by odstraszyc mozliwie duzo uzytkownikow. |
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 20-12-2005, 16:59
|
|
|
Cytat: | o tym juz bylo, rzecz jest chyba oczywista - bo jednak nie chodzi nam o to by odstraszyc mozliwie duzo uzytkownikow. |
I hope so |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|