Źródła fenomenu: |
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 18-07-2006, 17:49 Źródła fenomenu:
|
|
|
W prawdzie dziś zamierzałem założyć inny temat, bardziej na luzie, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedniego obrazka, a jednocześnie na innym forum (o RPG) wybuchła dość intensywna dyskusja, która skłoniła mnie do założenia takiego oto topicku.
Mam pytanie do znawców gatunku: co sprawiło, że właśnie w Japonii przemysł filmowy skupił się na filmach animowanych? Dlaczego rysownikom powierzono to, co zwykle powierza się aktorom? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 18-07-2006, 18:04
|
|
|
skrót myslowy:
bo w animacji mozna pokazać to, co za chiny ludowe nie wydzie w realu, kosztuje to o niebo mniej, a "aktorzy" nie mają idiotycznych wymagań i mozna ich maltretować na rózniste sposby, które w naturze kosztowałaby wórców miliony. No i mozna radosnie niszczyc Tokio co drugi dzień. Tudzież reszte świata/galaktyki. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 18-07-2006, 20:36
|
|
|
nie tylko.
Nie zapominaj że w japonii rysunek i rysowanie ZAWSZE były popularne.
Zaczynając od drzeworytu, przez rysunek, komiks aż po współczesną mangę i jej filmową wersję - anime.
Yon-koma (czteropanelowa 'manga', początkowo ręcznie rysowana/malowana i sprzedawana przez wędrownych handlarzy-rysowników) istniała tam wcześniej niż prasa drukowana. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 15-10-2007, 21:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
lukim
Dołączył: 17 Lip 2006 Skąd: Nowy Tomyśl/Poznań Status: offline
|
Wysłany: 18-07-2006, 20:54
|
|
|
zgadzam się z wa-totem
masa mang powstawała , zrobiono pierwsze anime , ono wypaliło i okazało się dobrym środkiem do zarabiania forsy i tak to później poszło :P Jak dla mnie duży wpływ właśnie miała kasa... :P |
_________________ ...internet nie zapomina... |
|
|
|
|
LookOUT
The Hitgirl
|
Wysłany: 19-07-2006, 08:39
|
|
|
lukim napisał/a: | masa mang powstawała , zrobiono pierwsze anime , ono wypaliło i okazało się dobrym środkiem do zarabiania forsy i tak to później poszło :P Jak dla mnie duży wpływ właśnie miała kasa... :P |
Kasa rzadzi swiatem...;)Tak w ogole sie zgadzam z tym,a poza tym jak napisala IKa, za pomoca anime mozna pokazac wszystko. |
_________________ Choice for you, is the view to a kill ,
Between the shades, assination standing still...
-Hey, ARE YOU TALKING TO ME?! |
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 19-07-2006, 09:18
|
|
|
zgadzam się. W realu nie można pokazać tak wspaniałych głupawych min:P
po za tym... manga będzie istnieć tak długo, jak długo będzie się cieszyć niesłabnącą popularnością. mówiąc wprost: dopóty ludzie zachwycać mangą, dopóty bedą twórzyć anime...
(mam takie wrażenie, że panowanie mangi nie zgaśnie:P) |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 19-07-2006, 10:17
|
|
|
Zaczęło się od tradycji, skończyło na pieniądzach. Do tego dochodzą ambicje artystyczne, i jest.
A przy okazji, gdzie ta dyskusja na forum RPG ? |
|
|
|
|
|
lukim
|
Wysłany: 19-07-2006, 13:34
|
|
|
Martita napisał/a: | zgadzam się. W realu nie można pokazać tak wspaniałych głupawych min:P
po za tym... manga będzie istnieć tak długo, jak długo będzie się cieszyć niesłabnącą popularnością. mówiąc wprost: dopóty ludzie zachwycać mangą, dopóty bedą twórzyć anime...
(mam takie wrażenie, że panowanie mangi nie zgaśnie:P) |
Wydaje mi się , że po pewnym czasie , gdy skończą się pomysły , a humor , fanservis i głupie miny zaczną popadać w absurd wtedy to wszystko upadnie... nie można wszystkiego ciągnąć w nieskończoność takie jest moje zdanie , jeśli manga ma istnieć dalej to musi w jakimś sensie ewoluować |
|
|
|
|
sugi
przygnieciony śniegiem
|
Wysłany: 19-07-2006, 15:33
|
|
|
[quote="lukim"] Martita napisał/a: | jeśli manga ma istnieć dalej to musi w jakimś sensie ewoluować |
A nie ewoluoje ?? Moze w mandze nie widac tego tak bardzo ,ale w anime nie trudo nie zauważyć ewolucji (szczególnie pod względem formy) .
Może i słabo się znam (a sięgam wstecz pamięcią jeszcze słabiej),ale podejżewam że z 10 lat temu mniej było tych wszystkich "gatunków" czy raczej "podgatunków" :D .
Fenomen polega też moim zdaniem na tym, że manga/anime w inny sposób wpływa na psychikę niz normalny film . Pomimo iż jest to mniej realistyczne potrafi trafiać (np. w emocje) znacznie silniej i celniej niz co niektóre (wydawać by się mogło) "realistyczne" rzeczy .
Mimo wszystko ciężko się przebić temu zjawisku poza Japonię do świata "zachodu" ,chyba przez mentalnosc i utarte tutaj przez lata przekonanie do podziału na to co dla dzieci i dla dorosłych . |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-07-2006, 18:10
|
|
|
sugi napisał/a: | Mimo wszystko ciężko się przebić temu zjawisku poza Japonię do świata "zachodu" ,chyba przez mentalnosc i utarte tutaj przez lata przekonanie do podziału na to co dla dzieci i dla dorosłych . |
Błąd. 'Zachód', jak go nazywasz, dawno już się zorientował co dobre i jaki z tego biznes mozna robić. To zdanie dotyczy w największym stopniu naszego kraju właśnie, a właściwie wszystkich będących częścią komuny rosyjskiej. <bo jak nie patrzeć, ci na zachód od nas są już cywilizowani w tym temacie, a ci na wschód ni ciut.> |
|
|
lukim
|
Wysłany: 19-07-2006, 21:32
|
|
|
Nie wiem czy cieszyłbym się jak wszystkie tytuły były by u nas zlicencjonowane... zapewne nie stać by mnie było kupować , a ściągając łamał bym prawo :P |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-07-2006, 21:56
|
|
|
Żeby było u nas jak w cywilizowanych krajach to ceny miałyby poziom zjadliwy dla przeciętnego osobnika. I wcale nie mówie tu o spadku cen <bo nasze są na w miare normalnym poziomie, przynajmniej jeżeli o rzeczy z m&a związane> a o zarobkach... Bo te ciągle odbiegają od jakiejkolwiek normy. |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-07-2006, 23:31
|
|
|
lukim napisał/a: | Wydaje mi się , że po pewnym czasie , gdy skończą się pomysły , a humor , fanservis i głupie miny zaczną popadać w absurd wtedy to wszystko upadnie... | No przecież napisałem wam wyraźnie...
W japonii ten rodzaj sztuki (rysunek opowiadający jakąś historię) liczy setki lat.
Więc gadanie że coś co jest tak dobrze zakorzenione w ich kulturze, upadnie - nie ma sensu.
Dzisiejsze anime nie ma nic wspólnego z tym sprzed dekady, ani tym bardziej tym sprzed lat dwudziestu i więcej. Zmiany są nieuniknione, pytanie tylko w którą stronę pójdą. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
|