Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kręgi w zbożu |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-11-2006, 21:56 Kręgi w zbożu
|
|
|
Czy wierzycie, że faktycznie robią je kosmici? Jeśli wierzyć legendom, to kręgi pojawiały się od najdawniejszych czasów, dawniej o ich tworzenie posądzano elfy i inne demony ludowe. Czy ktoś coś przed nami ukrywa? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 08-11-2006, 23:24
|
|
|
Jeśli wierzyć legendom, to jednak starszy prof. G. ma rację co do teorii ewolucji :P.
Faktem jest, że co odkryją jakąś szczególną cechę tych kręgów, to się okazuje, że umiemy tę cechę sami nadać. Znanym mi wyjątkiem na tego typu zdarzenia jest UFO z jakiegoś miejsca na Syberii, gdzie w domniemanym miejscu lądowania kilkanaście metrów w głąb gleby podobno nie było śladu życia - no ale to wyjątek.
Część z tych zjawisk może być pochodzenia naturalnego (te proste, zwykłe koła), część jest dziełem rąk (i nóg), ludzkich. Jeśli to faktycznie obca cywilizacja, to wyjątkowo uparta, bo przez te tysiąclecia nie wyciągneła wniosków z braku odpowiedzi na ich przesłania. A mogą to być i siakieś tajne zabawki rządowe. Innymi słowy - co człowiek, to inny pogląd. I dopóki sprawca sie nie przyzna, dopóty będziemy chodzić w kółko... aż wydepczemy kolejne kręgi ^^. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 09-11-2006, 13:06
|
|
|
hehe :) - sama znam ludzi ktorzy robili kregi pod bydgoszcza ;) - to bylo cos :) - 4 studentow z BUT - Bydgoski Uniwersytet Techniczny |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 09-11-2006, 13:26
|
|
|
No cóż, wszechświat jest nieskończony, nie uważacie, że gdyby Ziemia była jedynym miejscem we wszechświecie, gdzie istnieje inteligentne życie, nie byłoby to "lekkie" marnowanie przestrzeni? ;) Możliwe, że na drugim końcu galaktyki żyją jacyś kosmici i się zastanawiają, czy my istniejemy :] .
ps. Słyszeliście o wypadku w Roswell? :) |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-11-2006, 13:39
|
|
|
W przypadku Roswell jest aż za wiele dowodów na to, że to była mistyfikacja, pecjalnie podsycona przez ówczesne rządy. I o tym słyszał chyba każdy, kto kiedykolwiek zetknął się z tematem ;].
Co do marnowania przestrzeni - kto miałby ją marnować? Bóg Ojciec? To już jego decyzja :D.
Tak generalnie jest jakieś prawdopodobieństwo, że są inne inteligentne cywilizacje. Prawdopodobieństwo, że są w stanie nawiązać z nami choćby jednostronny kontakt, jest jeszcze mniejsze. Poza tym wielu ludzi zupełnie naturalne zjawiska interpretuje jako UFO, a dodatkowo wiele państw ma na pewno co nieco do ukrycia i wygodne jest im istnienie zgrai maniaków ^^. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-11-2006, 14:38
|
|
|
Ysen, czyżbyś chciał ścigać się z Nezumim w zakładaniu głupich tematów?
W moich okolicach takie kręgi pojawiały się kilka razy, mam gdzieś nawet wycięty artykuł z lokalnej prasy na ten temat. Zawsze jednak kończyło się udowodnieniem ziemskiego pochodzenia tychże. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-11-2006, 15:34
|
|
|
Mam wrażenie, że problem wynika głównie z szumu informacyjnego i obecności mnemu*, który niesie w sobie informacje, że gdzieś istnieją samoistne kręgi zbożowe. Prawdopodobnie, gdyby któryś z nas zajął się zbadaniem problemu stworzyłby całą galerię kręgów zbożowych stworzonych przez ludzi, kilkanaście powstałych w sposób naturalny lecz możliwy do wyjaśnienia i wreszcie kilku dziesięciu tysięcy Kręgów Zbożowych Których Nigdy Nie Było.
*Mnem to to samo co Gen, tylko, że dotyczy zawartości ludzkich głów. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-11-2006, 16:22
|
|
|
Ehm... Na przykład jaki sposób naturalny, możliwy do wyjaśnienia?
Cytat: | Ysen, czyżbyś chciał ścigać się z Nezumim w zakładaniu głupich tematów? |
Curses, przejrzeli mnie;p. W każdym razie na pewno tu jest większa szansa dojścia do konstruktywnych wniosków, niż w setce Wyelce Istotnych Społecznye Tematów, jakie wykwitają na forum. |
|
|
|
|
|
Abigail
Naleśnikara
|
Wysłany: 09-11-2006, 17:58
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Ehm... Na przykład jaki sposób naturalny, możliwy do wyjaśnienia? |
Chodzą ludzie z jakimś prostym sprzętem, którym to zborze do ziemi zginają, zazwyczaj dokonująć wcześniej odpowiednich obliczeń, by kręgi były równe i jest. Jakieś sposoby na namagnetyzowanie ziemi i inne takie też są, nie wiem dokładnie jakie, ale wielokrotnie widziałam na różnych filmach dotyczących tematu jak ludzie to wszystko robią w przeciągu jednej nocy.
To nie znaczy oczywiście, że absolutnie wszystkie kręgi są dziełem żartownisiów, podobnie nie można stwierdzić, że skoro większość tzw 'UFO' okazała się po prostu samolotami itp, to na pewno wszystkie nimi były, ale zdecydowanie lepiej zachować szdrowy sceptycyzm. UFO jest już dość wryte w świadomość ludzi, więc nawet nieumyślnie mogą sobie zupełnie zwyczajne zjawiska w ten sposób zinterpretować. |
_________________ Here's the last toast of the evening, here's to those who still believe
All the losers will be winners, all the givers shall receive
Here's to trouble-free tomorrows, may your sorrows all be small
Here's to the losers, bless them all! |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:08
|
|
|
Przyczyny naturalne to raczej takie typu "powstało małe, dziwne tornado i wygniotło kółko w zbożu", albo "leciał sobie piorun kulisty..." :]. Naprawdę jest wiele niezbadanych zjawisk naturalnych, które mogą wywoływac takie efekty. oczywiście nie twierdzę, że są one odpowiedzialne za te złożone kształty.
A z napromieniowaniem dzieł artyści też nie mają problemów - bierze się magnetron z mikrofalówki, obudowuje dla zabezpieczenia ludzi, idzie z tym ustrojstwem w pole i jazda. Dlatego mówię, że każda "niesamowita" cecha tych kręgów dość szybko staje się możliwa do nadania, wystarczy mieć mały warsztacik. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:23
|
|
|
Cytat: | Chodzą ludzie z jakimś prostym sprzętem |
Abi nie rób ze mnie wariata;). Zeg pisał o kręgach stworzonych przez ludzi i powstałych naturalnie.
Cytat: | zdecydowanie lepiej zachować szdrowy sceptycyzm. |
Well, mi sceptycyzmu nie brakuje, po prostu trochę mnie to ciekawi. A temat do rozmowy dobry jak każdy inny:P. |
|
|
|
|
|
Abigail
Naleśnikara
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:25
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Abi nie rób ze mnie wariata;). Zeg pisał o kręgach stworzonych przez ludzi i powstałych naturalnie. |
No tak, wybacz :P |
_________________ Here's the last toast of the evening, here's to those who still believe
All the losers will be winners, all the givers shall receive
Here's to trouble-free tomorrows, may your sorrows all be small
Here's to the losers, bless them all! |
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:26
|
|
|
a ja myślę, że to robota ufolów 'o'
Ponieważ byłam fanką NDW(niestety, zjęty z anteny ;_;) oglądałam prawie wszystkie odcinki - a więc z piktogramami(tak to się piszeXDD)
No tak... niektóre sa dziełem żartownisiów, a inne.... i tu tkwi tajemnica. "Wylotowo" to doskonała nazwa dla tej wsi - tam ciągle powstają nowe kręgi w zbożu... '.-
No tak. w NDW wypowiadali się na ten temat naukowcy - którzy opowiadali o dość dziwnych zjawiskach. MIn którejś nocy pewnemu facetowi nagle wyłączył się net... a po chwili pojawił się piktogram, w zbożu! *ufoki są wśród nas, skandujeXD*
Potem dziwna smiertleność wśród dzieci, które zbliżały się do miejsc "napiętnowanych". Podobno znowu ufoki maczały w tym palce...
I w NDW wypowiadał się facet, który widział, jak powstaje krąg 'o'. Wg niego wszelkie odgłosy zewsząd, tj skowyczenia psa, ćwierkanie ptaków ucichły, zamilkły, a nad zbożem pojawiła się wielka, bardzo swiecąca kula... i po chwili pojawił się krąg.
Po za tym w ciągu jednej nocy i w ciągu kilku minut żaden żartowniś nie mógłby kręgu zrobić, no chyba że to jakiś "nadnormalny" XD
Byc może ufoki tymi kręgami chcą coś nam przekazac. Tylko, niestety, na razie tych kręgów tak szybko nie roszyfrujemy...
Może założymy odzielny temat, na temat ufoków, bo pełno na ten temat czytałam oO a nie chcę offtopicowaćXD |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:29
|
|
|
Martita napisał/a: | Ponieważ byłam fanką NDW |
Czy to coś podobnego do "Wybrańców Obcych (Taken)" albo "The Outer Limits" ? :)
dla zainteresowanych - http://dexter.nsf.pl/taken/ ;-) |
Ostatnio zmieniony przez korsarz dnia 16-11-2006, 13:29, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 09-11-2006, 18:33
|
|
|
Martita napisał/a: | Byc może ufoki tymi kręgami chcą coś nam przekazac. |
Jeśli tak, to są bandą kretynów, skoro jeszcze nie zauważyli, że tego nie rozumiemy :P. Prędzej to może być ich forma flagi na zdobytej górze lub napisu "byłem tu - Xroxx z drugiej planety Arcturusa".
A generalnie, co do tego, że ufoki maczały palce w tym czy tamtym - kiedyś niewytłumaczalne ówcześnie zjawiska tłumaczono magią lub działaniem bogów, potem generalnie duchami, ostatnio jest moda na przybyszów "skądinąd". Pozostaje ustawić sieć luster i soczewek tak, by jeden koniec układu był w polu, a drugi wychodził na obiektyw kamery. W ten sposób sfilmuje się zjawisko, które ze względu na spora odległość może nie byc w stanie zakłócić pracy urządzenia.
Dobry temat, można znaleźć inspirację do wszystkiego :P. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|