Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czy ja naprawde |
Wersja do druku |
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 11-05-2007, 22:05 Czy ja naprawde
|
|
|
Oto pewien moj rysunek. Ostatnio kolega zarzucil mi, ze nie umiem kolorowac wlasnych obrazkuw. Czy to prawda ? Powiedzcie mi ludzie ;(
http://img168.imageshack.us/img168/8743/scan00021km5.jpg
PS:
Skan na zywca, tylko poprawione smugi w tle od olowka. Pokolorowany kredkami szkicowymi i obrysowany ciekopisem :P
Brzydko rysuje, wiem ! |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 12-05-2007, 08:33
|
|
|
mnie sie tam podoba
nie wszystkim musi sie podobac akurat styl rysowania jakiego uzywasz
na moje rysunki moj brat mowi ze sa tragiczne a na rysunki w podobnym stylu
ze sa fajne, wszystko to styl jaki odpowiada naszemu gustowi :3
(jesli ty brzydko rysujesz to moje rysunki to katastrofa) |
_________________ If you want to know the truth,
you got to have the courage to accept it.
|
|
|
|
|
herok
|
Wysłany: 12-05-2007, 09:35
|
|
|
Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości dziwne... ofcorse musze przypomnieć że sam mam z tym kłopot ale dla mnie jest ok |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 12-05-2007, 09:51
|
|
|
Lila, rysunek ładny, chociaż mogłabyś różnicować grubość konturów, co do kolorowania, wybrałaś odważny zestaw kolorostyczny :) kiedy używasz kredek spróbuj nie dociskać tak mocno, ponieważ tworzą Ci się ciemne plamy w miejscach, w których nie powinno ich być. Staraj się żeby kolor był jednakowy na całej powierzchni rysunku i dopiero na taką "równą bazę" nakładaj sobie cieniowanie, poza tym fajniej by wyglądało gdyby w niektórych miejscach kolor łagodniej przechodził w ciemniejszy odcień, nie wszędzie kontrast musi być tak duży :)
Możesz zainwestować w lepsze kredki, ja lubię kredki akwarelowe czeskiej firmy Koh - i - Noor, można nimi rysować jak normalnymi kredkami, lub po narysowaniu przejechać po nich mokrym pędzelkiem, wtedy uzyskujesz efekt akwarelki :)
Strasznie namieszałam w tym poście, mam nadzieję że coś zrozumiałaś, w każdym razie nie zniechęcaj się i rysuj dalej bo całkiem dobrze Ci to wychodzi, a odrobina krytyki jeszcze nikomu nie zaszkodziła. |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-05-2007, 11:08
|
|
|
Lila napisał/a: | Oto pewien moj rysunek | Nie jest najgorzej, mnie się podoba, choć ja nie konturowałbym tak silnie, i pewnie poprzepuszaczał wszystko przez filtry w kompie - bo tak lubię ;D |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 12-05-2007, 11:23
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Strasznie namieszałam w tym poście, mam nadzieję że coś zrozumiałaś, w każdym razie nie zniechęcaj się i rysuj dalej bo całkiem dobrze Ci to wychodzi, a odrobina krytyki jeszcze nikomu nie zaszkodziła. |
Nie nie, fajnie, ze ktos mi cos poradzil :P Bardzo chetnie zonwestuje w kredki, mialam zamiar kupic porzadne, ale narazie kieszonka nie pozwala :P |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
Shiori
|
Wysłany: 12-05-2007, 11:59
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Możesz zainwestować w lepsze kredki, ja lubię kredki akwarelowe czeskiej firmy Koh - i - Noor, można nimi rysować jak normalnymi kredkami, lub po narysowaniu przejechać po nich mokrym pędzelkiem, wtedy uzyskujesz efekt akwarelki :)
|
I w tej oto chwili doradziłaś również mi!^^ Dziękuję.
Lila, rysujesz bardzo ładnie, podoba mi się wykonanie. Co do kolorowania to ja mam podobnie, pracuje nad tym i coraz lepiej mi wychodzi ^^ niestety nie mam żadnego rysunku na komputerze, a skaner cierpi więc nie mam jak się pochwalić T.T |
_________________ Tutaj staram się być zabawna: http://altefcztery.blogspot.com/
Moja galeria: http://orenei.deviantart.com/ |
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 12-05-2007, 13:06
|
|
|
moshi_moshi napisał/a: | Możesz zainwestować w lepsze kredki, ja lubię kredki akwarelowe czeskiej firmy Koh - i - Noor, można nimi rysować jak normalnymi kredkami, lub po narysowaniu przejechać po nich mokrym pędzelkiem, wtedy uzyskujesz efekt akwarelki :)
|
Moshi ile takie kredki mogą kosztować ^^ bo ja chyba też zainwestuje w lepsze narzędzie xD
Lila rysunek bardzo ładny. Widzisz co do kolorowania to nie jesteś sama, Shiori i ja tez mamy podobny problem... ale to można wyćwiczyć, właśnie mniej przyciskać kredkę podczas kolorowania, co do cieniowania to ja mam z tym bardzo duże problemy wiec się nie wypowiadam ^^" |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 12-05-2007, 14:16
|
|
|
KOH-I-NOOR
Mondeluz - kredki akwarelowe
pudełko metalowe
Komplet 12 szt. 25.36 zł
Komplet 24 szt. 39.09 zł
Komplet 36 szt. 49.26 zł
Komplet 48 szt. 75.18 zł
Komplet 72 szt. 123.14 zł
Takie ceny znalazłam w necie, w jakimś sklepie internetowym, swoje kupowałam dosyć dawno w normalnym zaopatrzeniu dla plastyków, radzę sprawdzić właśnie w takim sklepie lub zwykłym papierniczym. O ile dobrze pamiętam są (a przynajmniej były) dostępne też w normalnym tekturowym opakowaniu, być może w ten sposób taniej wyjdzie, przy okazji może wypatrzycie jakieś inne ciekawe "narzędzia". Jeżeli nie jesteście dobrze zorientowane w temacie kredek (w takim zaopatrzeniu dla plastyków będzie ich od groma) zapytajcie sprzedawcę o radę, sama często tak robię :) |
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 12-05-2007, 15:55
|
|
|
Midori napisał/a: | Widzisz co do kolorowania to nie jesteś sama, Shiori i ja tez mamy podobny problem... ale to można wyćwiczyć, właśnie mniej przyciskać kredkę podczas kolorowania, co do cieniowania to ja mam z tym bardzo duże problemy wiec się nie wypowiadam ^^ |
A czasem to mam ochote komus nawalic :/ nie widzialas moich prac, ten obrazek powstal na szybko w celach forumowych, w jakies 5 minut :/ wiec, czego sie spodziewasz. Do tego, moj aktualny zesaw kredek slada sie z... Uwaga, 9 kredek !
Na przyszlosc, sproboj cieniowac 9 kredkami... Mialam zestaw Castela, ale ktos mi ukradl :/ Moze zostal w polsce ?
moshi_moshi napisał/a: | KOH-I-NOOR
Mondeluz - kredki akwarelowe
pudełko metalowe
Komplet 12 szt. 25.36 zł
Komplet 24 szt. 39.09 zł
Komplet 36 szt. 49.26 zł
Komplet 48 szt. 75.18 zł
Komplet 72 szt. 123.14 zł |
Gdybym kiedys chciala kupic, a wiem, ze w angli sa one bardzo drogie :/ 72 ea. kosztuje 49 Funtow !! to toroche nie przeliczone ! Dalo by rade, ze wyslala bym ci forse, a ty kupila i przeslala kredki ? |
|
|
|
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 12-05-2007, 16:19
|
|
|
Połamią się w transporcie... Chyba, żeby zapakować w większy kartonik i obkręcić siankiem, bo ja wiem.
Anyway, cieniować można i jedną kredką, tylko nie przyciskając, a kolorując warstwowo - im więcej warstw nałożysz, tym ciemniejszy kolor. Właśnie to mówiła moshi_moshi.
A kohinoory są the best, widziałam kiedyś w Czechach 72sztuki w takiej kasetce drewnianej dwu- czy trzypoziomowej i do tej pory się do tego ślinię. |
_________________ Every little girl flies. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-05-2007, 16:20
|
|
|
Lila napisał/a: | A czasem to mam ochote komus nawalic :/ nie widzialas moich prac, ten obrazek powstal na szybko w celach forumowych, w jakies 5 minut :/ wiec, czego sie spodziewasz. Do tego, moj aktualny zesaw kredek slada sie z... Uwaga, 9 kredek !
Na przyszlosc, sproboj cieniowac 9 kredkami... Mialam zestaw Castela, ale ktos mi ukradl :/ Moze zostal w polsce ? |
A ta agresja to po co?
Może jednak powstrzymaj się od takiej postawy, bo czytanie tego rodzaju postów jest dość irytujące. Skoro założyłaś temat z prośbami o opinię, to licz się z konsekwencjami tego. Pomijając już nawet fakt, że tamta opinia praktycznie nie była negatywna... |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Magenta
atnegam
|
Wysłany: 12-05-2007, 16:26
|
|
|
bardzo fajnie rysujesz- super kreska, zagniecenia na ubraniach- mniam: ). może z deczka proporcje...ale to już jak kto lubi. A kolorowanie- taki fajny rysunek zasługuje na coś lepszego! Ten typ ''kolorowania" jest charakterystyczny dla dzieci bo tak je w szkołach uczą robić kontrasty ; ) (ale sie nie obrażaj!). Poeksperymentuj ze światłocieniem, ciemniejsza barwa może być nie tylko w zagięciach materiału i po obwodzie kreski ale także np. między łydką a pośladkiem, lub tam gdzie poduszka styka się z brzuchem (koło paska)- dzięki temu rysunek przestanie być ''płaski" a Ty zmuszona będziesz zastosować mniej kontrastowe przejście z jednego odcienia do drugiego, co wyjdzie tylko na plus. A próbowałaś farbami? Bardzo delikatnie akwarelą polecam lub nawet plakatówką. no. kończę. i jeszcze raz mówię (dla jasności)- super rysujesz, widać lekkość i nie ma takich typowych ''zgrzytów" w linii policzków czy włosów. :) |
_________________ everything is clear now, life is just a dream, you know? |
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 12-05-2007, 18:49
|
|
|
Lila napisał/a: | Na przyszlosc, sproboj cieniowac 9 kredkami... Mialam zestaw Castela, ale ktos mi ukradl :/ Moze zostal w polsce ? |
Hmm, przez dłuższy czas używałam standardowego zestawu kredek bambino, 12 kolorów. Ludzie widzący moje prace na żywo (skaner na moją kieszeń zjada kolory, więc skany się nie liczą) autentycznie pytali, ile ja tych kredek mam, że to wszystko takie barwne. Więc się nie rzucaj, bo się da, trzeba tylko pokombinować. I pamiętaj, że kolory uzyskane przez kombinacje są ciekawsze niż te fabryczne, więc eksperymentować naprawdę warto i każdy to doceni.
Co do wyżej wspomnianych akwarelowych KOH-I-NOORów - na allegro 18 kolorów w tekturze kosztuje 18 zł, 24 kolory - 24 zł, a 36 adekwatnie 36 zł. Plus przesyłka, więc pewnie w papierniczych/plastycznych sklepach ceny zaczynają się od jakichś 25 zł. Można też trafić na takie 72 kolory w drewnianej kasecie, nie pamiętam ceny, ale chyba powyżej 200, metalowe pudełko to wydatek rzędu jakichś 120 zł... Przymierzam się do 24 lub 36 od pół roku, ale za każdym razem jak mam kasę, to mi jej szkoda. I ciągle wierzę, że ktoś mi kiedyś zrobi niespodziankę i jakimś cudem kupi takie 72 kolory XD
<żale mode>Raz widziałam na allegro wyprzedaż z likwidacji jakiegoś sklepu, 24 kolory w metalowym pudełku za 14 złotych... Z przesyłką 20, no ale niewielkie szanse, żeby w metalu się połamały... I nie kupiłam, bu.</żale mode>
*idzie pokolorować kolejny rysunek uniwersalnymi kredkami bambino. Dobrze chociaż, że dorwała wersję 24-kolorową ;P* |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
|
Wysłany: 14-05-2007, 13:48
|
|
|
Cytat: | Gdybym kiedys chciala kupic, a wiem, ze w angli sa one bardzo drogie :/ 72 ea. kosztuje 49 Funtow !! to toroche nie przeliczone ! Dalo by rade, ze wyslala bym ci forse, a ty kupila i przeslala kredki ? |
Hm, zasadniczo to nie jest jakiś ogromny problem, ale tak jak napisała wcześniej Irian, jest bardzo duże prawdopodobieństwo że diabli je wezmą podczas transportu, poza tym nie mam zufania do poczty polskiej, swego czasu wysyłałam bratu paczki na drugi koniec Polski i mimo że były pięknie zapakowane to otrzymywał je w częściach. Lila jak napisałam wcześniej to są ceny ze sklepu internetowego, może lepiej byłoby zamówić je bezpośrednio w sklepie lub w ogóle poszukać w necie, wydaje mi się że to bezpieczniejsza opcja. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|