Czy T-Rex zasługuje na miano króla dinozaurów. |
Wersja do druku |
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 05-09-2007, 20:16 Czy T-Rex zasługuje na miano króla dinozaurów.
|
|
|
Jak byłem ticim chłopcem bardzo uwielbiałem, a zaraz bałem sie tego gada. Ostatnio oglądałem programu na discovery o tych potworach z przeszłości. gdzie występuje bój wsród Paleontologów. Czy Tyranozaur zasługuje na przedrostek Rex. Nie jest on największy( przedstawiciele rodzina Carcharodontosauridae są więksi), ma małe łapcie, możliwe że był padlinożercą , ani nie biegał za szybko. Dlatego pytanie do was czy on nadal jest królem dinozaurów |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need
Ostatnio zmieniony przez Caladan dnia 09-09-2007, 13:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 05-09-2007, 20:20
|
|
|
Dla mnie w dalszym ciągu jest królem dinozaurów. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 05-09-2007, 20:22
|
|
|
Myślałam, że chodzi o zespół muzyczny, LOL |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 06-09-2007, 14:37
|
|
|
Może dlatego, że występował w tylu filmach?
Z tymi dinozaurami to do końca nic nie wiadomo. W mojej starej książce mam obrazek z diplodokiem- mała główka na wiotkiej, wzniesionej szyjce, ciągnięty po ziemi ogon. Kilka lat temu BBC pokazało, ze szyja była sztywna i masywna, ogon wyprostowany a dinozaur zamiast sięgać koron drzew wyjadał runo jak odkurzacz.
I teraz każą nam zmieniać symbol prehistorycznej grozy na jakiegoś gada o nazwie nie do wymówienia. Być może może T-rex był powolnym ścierwojadem ale za to jak działa na wyobraźnię.... |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Cerber
lol
|
Wysłany: 07-09-2007, 16:42
|
|
|
T-Rex został bardzo wypromowany i generalnie jest chyba najbardziej rozpoznawalnym dinozaurem. Pod tym względem zasługuje na miano króla dinozaurów. Ale jest też jeszcze jedna rzecz która czyni go niekwestionowanym władcą prehistorycznych gadów:
JESZCZE raz Użytkownik wklei WIELKI obrazek NA Forum w temacie do tego NIE przeznaczonym, to Użytkownik otrzyma osta. I nawet maskowanie tagiem "spoiler" nie pomoże.
Zrozumiano?
Miłego dnia
IKa
aaaa! |
_________________ lol
Ostatnio zmieniony przez Cerber dnia 07-09-2007, 20:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 07-09-2007, 17:06
|
|
|
moim zdaniem, to tak jakby próbować obalić Elvisa z tronu. Po prostu taki jest i powinien pozostać "Królem".
PS: można wiedzieć, kto jest na zdjęciu? |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 07-09-2007, 17:36
|
|
|
Haha, wstyd się przyznać, ale swego czasu też miałam koszulkę z T-Rexem. W sumie była całkiem ładna, biała z kadrem z Parku Jurajskiego. Może nawet nosiłabym ją teraz, gdyby nie była za mała.
A czy T-Rex jest wciąż królem dinozaurów? No wiecie, umarł król, niech żyje król. Jak znajdzie się jakiś straszniejszy, to się zmieni. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 09-09-2007, 11:22
|
|
|
Cytat: | A czy T-Rex jest wciąż królem dinozaurów? No wiecie, umarł król, niech żyje król. Jak znajdzie się jakiś straszniejszy, to się zmieni. |
W III odsłonie Jurassic Park został pożarty przez Spinozaura, co spowodowały u mnie szok, który trwa do dzisiaj.
W takim razie który dinozaur mógłby zająć miejsce króla. Wątpie żeby ludzie chcieliby żeby T Rex abdykował. Zastanawiałem sie nad Megaraptorem(nie wiadomo czy jest raptorem). według doniesień swoim pazurem ciachał 4 metrowe rany(Prawie jak Kensai na 40 poziomie) u Zauropodów(diplodoki i inne szyjowate) i pracował w grupie.
ghostface napisał/a: | Haha, wstyd się przyznać, ale swego czasu też miałam koszulkę z T-Rexem. W sumie była całkiem ładna, biała z kadrem z Parku Jurajskiego. Może nawet nosiłabym ją teraz, gdyby nie była za mała. |
Szkoda że nie mam takiej koszulki, ale najfajnieszy był obrazek z pierwszej części. |
Even for a little while
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-09-2007, 12:17
|
|
|
Caladan napisał/a: | Zastanawiałem sie nad Megaraptorem(nie wiadomo czy jest raptorem). według doniesień swoim pazurem ciachał 4 metrowe rany(Prawie jak Kensai na 40 poziomie) u Zauropodów(diplodoki i inne szyjowate) i pracował w grupie. |
To te z Parku Jurajskiego co goniły złodziei jaj? Wyglądały nawet na inteligentne. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 09-09-2007, 12:29
|
|
|
Nie, te to były zwykłe raptory. Swoją drogą cały "Park Jurajski" jest już zdeaktualizowany - raptory miały w rzeczywistości piórka.
"Jurassic Park III" to zresztą dobijający film - wyraźnie zrobiony tylko po to właśnie, by pokazać scenę ze spinozaurem urywającym łeb T-Rexowi. Swoją drogą po kształcie pyska widać, że spinozaur żywił się raczej głównie rybami (co prawda dużymi) i to jego bym bardziej oskarżał o padlinożerstwo niż tyranozaura. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
korsarz
a taki jeden...
|
Wysłany: 09-09-2007, 12:49
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | "Jurassic Park III" to zresztą dobijający film |
Racja, najlepsza była pierwsza część... A i tak jeszcze lepsza była książka :) Michael Crichton miał wyobraźnię... :) A w III nie było mowy o inżynierii genetycznej, teorii chaosu, etc, tylko grupa ludzi ucieka przed dinozaurami, które chcą ich zjeść (i to cała fabuła)... Widziałem to w TV i wiem, że do kina na to bym nie poszedł...
Tyranozaur chyba już pozostanie królem, zbyt wielu ludzi go tak kojarzy, by miało się to zmienić ;] aczkolwiek wiele rzeczy przemawia za tym, że był raczej padlinożercą, niż drapieżnikiem (krótkie łapki, którymi nie mógł niczego złapać, kość goleniowa równie długa, co udowa (w przeciwieństwie od szybkobiegaczy, których kość goleniowa jest wyraźnie dłuższa) - co wskazuje na to, że t-rex raczej spacerował niż biegał, oraz bardzo duży rejon mózgu odpowiadający za odbieranie bodźców węchowych, przypominający mózg sępa...).
Typowe drapieżniki, to znane z Parku Jurajskiego velociraptory, które potrafiły szybko biegać i polowały w grupach.
Cytat: | najfajnieszy był obrazek z pierwszej części. |
Zgadzam się :) |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 09-09-2007, 13:57
|
|
|
Temacik został lekko zmodyfikowany, więc dowoli można rozmawiać o wszystkim, co dotyczy dinozaurów wogle.
Ysengrinn napisał/a: | Swoją drogą po kształcie pyska widać, że spinozaur żywił się raczej głównie rybami (co prawda dużymi) |
Według mnie jadł on orzeszki, bowiem jest on strasznie podobny z twarzy do wiewiórki z epoki lodowcowej. Takie moje spostrzeżenie xD
Eire napisał/a: | To te z Parku Jurajskiego co goniły złodziei jaj? Wyglądały nawet na inteligentne. |
Jak zauważył Ysengrinn te z jurassic park były Velociraptor. Megaraptor miał 9 metrów długości i dużo "potęzniejsze uzbrojenie".
Oto replika jego pazura.
http://storeforknowledge.com/images/megaraptor_big.jpg |
Even for a little while
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Sorento
|
Wysłany: 20-02-2010, 17:14
|
|
|
dinozaury
jak czytam takie tematy to mam ochote zacytować autora świata dysku na temat tego w jaki sposób jest tworzona historia.
jeśli chodzi o tak zamierzchłe czasy jak dinozaury to mam pewność że panowie zajmujący się tą tematyką bez wątpienia 90% informacji na temat tych gadów zmyślają.
Co do budowy to wiemy jak mniej więcej wyglądały dinozaury ale cała reszta to wymysły i fantazje ludzi którzy lubią kopać w ziemi, bo niech mi ktoś wyjaśni jak na podstawie małej kości można zrekonstruować zachowanie takiego gada nie mówiąc już że na tej podstawie tworzy się np. wizerunek wielkiego myśliwego i króla drapieżców.
więc jeśli chodzi o wizerunek tych wielkich gadów nie zdziwie się jeśli co jakiś czas będzie obalany kolejny utrwalony stereotyp tych ogromnych "gadów" . |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-02-2010, 17:28
|
|
|
Tak jak na podstawie strzępu DNA można zidentyfikować człowieka.
I kości akurat pozwalają na bardzo dobrą rekonstrukcję. Jak ktoś się na tym zna to może określić jakie mięśnie były do nich podczepiona, a co za tym idzie - jak duży i silny był dany dinozaur. Oczywiście to zabawa dla pasjonatów, ale nie można im odmawiać pewnej wiedzy. Oczywiście zdarzają się błędy - na co T-Rex jest dobrym przykładem, ale to wynika raczej z faktu, że kiedyś naukowcy nie mieli takiej zaawansowanej wiedzy i sprzętu jak obecnie.
I proszę nie obrażać panów grzebiących w ziemi. To też ludzie i to w dodatku z pasją, a tacy zasługują na szacunek. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 20-02-2010, 18:53
|
|
|
Sorento, widać, żeś słabo biologię pojmujesz. Kształt ciała, zwłaszcza kości, jest odzwierciedleniem trybu życia danej istoty, uzębienie mówi wiele na temat preferencji żywieniowych. Pomyśl, że po samym kształcie niektórych kości można odróżnić blisko spokrewnione ze sobą gatunki ssaków (pies i wilk?). |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
|