FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Czy T-Rex zasługuje na miano króla dinozaurów.
Wersja do druku
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 05-09-2007, 20:16   Czy T-Rex zasługuje na miano króla dinozaurów.

Jak byłem ticim chłopcem bardzo uwielbiałem, a zaraz bałem sie tego gada. Ostatnio oglądałem programu na discovery o tych potworach z przeszłości. gdzie występuje bój wsród Paleontologów. Czy Tyranozaur zasługuje na przedrostek Rex. Nie jest on największy( przedstawiciele rodzina Carcharodontosauridae są więksi), ma małe łapcie, możliwe że był padlinożercą , ani nie biegał za szybko. Dlatego pytanie do was czy on nadal jest królem dinozaurów

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need

Ostatnio zmieniony przez Caladan dnia 09-09-2007, 13:40, w całości zmieniany 1 raz
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-09-2007, 20:20   

Dla mnie w dalszym ciągu jest królem dinozaurów.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
ghostface Płeć:Kobieta

PostWysłany: 05-09-2007, 20:22   

Myślałam, że chodzi o zespół muzyczny, LOL
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 06-09-2007, 14:37   

Może dlatego, że występował w tylu filmach?
Z tymi dinozaurami to do końca nic nie wiadomo. W mojej starej książce mam obrazek z diplodokiem- mała główka na wiotkiej, wzniesionej szyjce, ciągnięty po ziemi ogon. Kilka lat temu BBC pokazało, ze szyja była sztywna i masywna, ogon wyprostowany a dinozaur zamiast sięgać koron drzew wyjadał runo jak odkurzacz.
I teraz każą nam zmieniać symbol prehistorycznej grozy na jakiegoś gada o nazwie nie do wymówienia. Być może może T-rex był powolnym ścierwojadem ale za to jak działa na wyobraźnię....

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Cerber Płeć:Mężczyzna
lol

PostWysłany: 07-09-2007, 16:42   

T-Rex został bardzo wypromowany i generalnie jest chyba najbardziej rozpoznawalnym dinozaurem. Pod tym względem zasługuje na miano króla dinozaurów. Ale jest też jeszcze jedna rzecz która czyni go niekwestionowanym władcą prehistorycznych gadów:

JESZCZE raz Użytkownik wklei WIELKI obrazek NA Forum w temacie do tego NIE przeznaczonym, to Użytkownik otrzyma osta. I nawet maskowanie tagiem "spoiler" nie pomoże.

Zrozumiano?

Miłego dnia
IKa

aaaa!

Ostatnio zmieniony przez Cerber dnia 07-09-2007, 20:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1121734
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 07-09-2007, 17:06   

moim zdaniem, to tak jakby próbować obalić Elvisa z tronu. Po prostu taki jest i powinien pozostać "Królem".

PS: można wiedzieć, kto jest na zdjęciu?

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
ghostface Płeć:Kobieta

PostWysłany: 07-09-2007, 17:36   

Haha, wstyd się przyznać, ale swego czasu też miałam koszulkę z T-Rexem. W sumie była całkiem ładna, biała z kadrem z Parku Jurajskiego. Może nawet nosiłabym ją teraz, gdyby nie była za mała.

A czy T-Rex jest wciąż królem dinozaurów? No wiecie, umarł król, niech żyje król. Jak znajdzie się jakiś straszniejszy, to się zmieni.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 09-09-2007, 11:22   

Cytat:
A czy T-Rex jest wciąż królem dinozaurów? No wiecie, umarł król, niech żyje król. Jak znajdzie się jakiś straszniejszy, to się zmieni.

W III odsłonie Jurassic Park został pożarty przez Spinozaura, co spowodowały u mnie szok, który trwa do dzisiaj.
W takim razie który dinozaur mógłby zająć miejsce króla. Wątpie żeby ludzie chcieliby żeby T Rex abdykował. Zastanawiałem sie nad Megaraptorem(nie wiadomo czy jest raptorem). według doniesień swoim pazurem ciachał 4 metrowe rany(Prawie jak Kensai na 40 poziomie) u Zauropodów(diplodoki i inne szyjowate) i pracował w grupie.

ghostface napisał/a:
Haha, wstyd się przyznać, ale swego czasu też miałam koszulkę z T-Rexem. W sumie była całkiem ładna, biała z kadrem z Parku Jurajskiego. Może nawet nosiłabym ją teraz, gdyby nie była za mała.

Szkoda że nie mam takiej koszulki, ale najfajnieszy był obrazek z pierwszej części.

Even for a little while

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 09-09-2007, 12:17   

Caladan napisał/a:
Zastanawiałem sie nad Megaraptorem(nie wiadomo czy jest raptorem). według doniesień swoim pazurem ciachał 4 metrowe rany(Prawie jak Kensai na 40 poziomie) u Zauropodów(diplodoki i inne szyjowate) i pracował w grupie.

To te z Parku Jurajskiego co goniły złodziei jaj? Wyglądały nawet na inteligentne.

Numer Gadu-Gadu
1018596

Numer ICQ
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 09-09-2007, 12:29   

Nie, te to były zwykłe raptory. Swoją drogą cały "Park Jurajski" jest już zdeaktualizowany - raptory miały w rzeczywistości piórka.

"Jurassic Park III" to zresztą dobijający film - wyraźnie zrobiony tylko po to właśnie, by pokazać scenę ze spinozaurem urywającym łeb T-Rexowi. Swoją drogą po kształcie pyska widać, że spinozaur żywił się raczej głównie rybami (co prawda dużymi) i to jego bym bardziej oskarżał o padlinożerstwo niż tyranozaura.

korsarz Płeć:Mężczyzna
a taki jeden...

PostWysłany: 09-09-2007, 12:49   

Ysengrinn napisał/a:
"Jurassic Park III" to zresztą dobijający film

Racja, najlepsza była pierwsza część... A i tak jeszcze lepsza była książka :) Michael Crichton miał wyobraźnię... :) A w III nie było mowy o inżynierii genetycznej, teorii chaosu, etc, tylko grupa ludzi ucieka przed dinozaurami, które chcą ich zjeść (i to cała fabuła)... Widziałem to w TV i wiem, że do kina na to bym nie poszedł...

Tyranozaur chyba już pozostanie królem, zbyt wielu ludzi go tak kojarzy, by miało się to zmienić ;] aczkolwiek wiele rzeczy przemawia za tym, że był raczej padlinożercą, niż drapieżnikiem (krótkie łapki, którymi nie mógł niczego złapać, kość goleniowa równie długa, co udowa (w przeciwieństwie od szybkobiegaczy, których kość goleniowa jest wyraźnie dłuższa) - co wskazuje na to, że t-rex raczej spacerował niż biegał, oraz bardzo duży rejon mózgu odpowiadający za odbieranie bodźców węchowych, przypominający mózg sępa...).
Typowe drapieżniki, to znane z Parku Jurajskiego velociraptory, które potrafiły szybko biegać i polowały w grupach.
Cytat:
najfajnieszy był obrazek z pierwszej części.

Zgadzam się :)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 09-09-2007, 13:57   

Temacik został lekko zmodyfikowany, więc dowoli można rozmawiać o wszystkim, co dotyczy dinozaurów wogle.
Ysengrinn napisał/a:
Swoją drogą po kształcie pyska widać, że spinozaur żywił się raczej głównie rybami (co prawda dużymi)

Według mnie jadł on orzeszki, bowiem jest on strasznie podobny z twarzy do wiewiórki z epoki lodowcowej. Takie moje spostrzeżenie xD

Eire napisał/a:
To te z Parku Jurajskiego co goniły złodziei jaj? Wyglądały nawet na inteligentne.

Jak zauważył Ysengrinn te z jurassic park były Velociraptor. Megaraptor miał 9 metrów długości i dużo "potęzniejsze uzbrojenie".
Oto replika jego pazura.
http://storeforknowledge.com/images/megaraptor_big.jpg

Even for a little while

Numer Gadu-Gadu
4934952
Sorento Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 20-02-2010, 17:14   

dinozaury
jak czytam takie tematy to mam ochote zacytować autora świata dysku na temat tego w jaki sposób jest tworzona historia.

jeśli chodzi o tak zamierzchłe czasy jak dinozaury to mam pewność że panowie zajmujący się tą tematyką bez wątpienia 90% informacji na temat tych gadów zmyślają.

Co do budowy to wiemy jak mniej więcej wyglądały dinozaury ale cała reszta to wymysły i fantazje ludzi którzy lubią kopać w ziemi, bo niech mi ktoś wyjaśni jak na podstawie małej kości można zrekonstruować zachowanie takiego gada nie mówiąc już że na tej podstawie tworzy się np. wizerunek wielkiego myśliwego i króla drapieżców.

więc jeśli chodzi o wizerunek tych wielkich gadów nie zdziwie się jeśli co jakiś czas będzie obalany kolejny utrwalony stereotyp tych ogromnych "gadów" .
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Tren Płeć:Kobieta
Lorelei

Grupy:
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 20-02-2010, 17:28   

Tak jak na podstawie strzępu DNA można zidentyfikować człowieka.

I kości akurat pozwalają na bardzo dobrą rekonstrukcję. Jak ktoś się na tym zna to może określić jakie mięśnie były do nich podczepiona, a co za tym idzie - jak duży i silny był dany dinozaur. Oczywiście to zabawa dla pasjonatów, ale nie można im odmawiać pewnej wiedzy. Oczywiście zdarzają się błędy - na co T-Rex jest dobrym przykładem, ale to wynika raczej z faktu, że kiedyś naukowcy nie mieli takiej zaawansowanej wiedzy i sprzętu jak obecnie.

I proszę nie obrażać panów grzebiących w ziemi. To też ludzie i to w dodatku z pasją, a tacy zasługują na szacunek.

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 20-02-2010, 18:53   

Sorento, widać, żeś słabo biologię pojmujesz. Kształt ciała, zwłaszcza kości, jest odzwierciedleniem trybu życia danej istoty, uzębienie mówi wiele na temat preferencji żywieniowych. Pomyśl, że po samym kształcie niektórych kości można odróżnić blisko spokrewnione ze sobą gatunki ssaków (pies i wilk?).

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu