Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nagroda im. Wielkiego Jenota |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 12:57 Nagroda im. Wielkiego Jenota
|
|
|
Pomysł tlił mi się w głowie już od pewnego czasu. Kiedyś fandom znał nagrody, przyznawane co roku wydawco. Były Ascary, były Reanimki, ale od kilku lat niczego takiego nie ma. Jesteśmy największym, najchętniej czytanym i najbardziej opiniotwórczym medium mangowym w kraju. Recenzujemy na bieżąco wszystkie nowości. Co zatem stoi na przeszkodzie, abyśmy to właśnie my stali się owym arbiter fandomorum ?
Nagroda "Wielkiego Jenota" (nazwa oczywiście, podobnie jak cały pomysł - do dyskusji), byłaby przyznawana najlepszym wydawnictwom (manga, anime) oraz inicjatywom fandomowym. Przyznawano by ją raz do roku. Gdzie? Sugeruję Bakę, raz, że odbywa się pod koniec roku, gdzie łatwo o podsuwanie, dwa, jest konwentem masowym, na którym zjeżdża masa ludzi.
Kwestia do rozważenia - czy byłaby to nagroda przyznawana wyłącznie przez gremium Tanucze (wybrane osoby z redakcji), czy też przez masy. Osobiście byłbym za rozwiązaniem kompromisowym - w każdej z trzech kategorii przyznawano by nagrodę redakcji i nagrodę publiczności. Jak rozwiązać problem tej drugiej? To temat do kolejnej dyskusji. Można tak, jak na Reanimce - kiedy to każdy gość otrzywał przy wejściu kartkę do głosowania, wypełniał i wrzucał. Można dwustopniowo - zezwolić na głosowanie w sieci jak i na konwencie. Tutaj minus jest taki, że może to doprowadzić do podwójnego głosowania niektórych osób.
Kategorie... Sugeruję trzy - najlepsza manga wydana w Polsce, najlepsze anime wydane w Polsce, najlepsza inicjatywa fandomowa w Polsce. W pierwszej kategorii mieszczą się wszystkie tytuły komiksowe, od mang, poprzez manhwy na doujinshi kończąc. W drugiej - anime japońskie i koreańskie. W trzeciej - konwenty, imprezy, strony mangowe, czasopisma itd. Mnożyć bym ich nie chciał.
Kolejną rzeczą do przedyskutowania jest forma nagrody. Nie wiem, czy stać nas, tak jak w przypadku dawnych Ascarów, na drewniano-metalowe dyplomy - tabliczki. Oczywiście, ideałem byłaby figurka Jenota, ale tu wszystko może rozbić sie o kasę (choć niewątpliwie mogłoby podnieść nasz prestiż).
Inicjatywę rzucam teraz, mamy mniej więcej miesiąc, góra dwa na jej przedyskutowanie i określenie szczegółów. Warto by ogłosić sprawę z odpowiednim wyprzedzeniem, tak, aby potem ustalić z organizatorami Baki szczegóły, bo chodzi nie tylko o samo głosowanie, ale też o czas na sali głównej (np. przed cosplayem), w którym gala wręczenie mogłaby się odbyć. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 30-03-2009, 16:17
|
|
|
Cytat: | Kwestia do rozważenia - czy byłaby to nagroda przyznawana wyłącznie przez gremium Tanucze (wybrane osoby z redakcji), czy też przez masy. |
SMS-y może? Wredny jenoci sposób dofinansowania redakcyjnego budżetu? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 30-03-2009, 16:23
|
|
|
Pomysł fajny i godny rozważenia. Zanim jednak przejdziemy do szczegółów, dobrze byłoby rozstrzygnąć podstawową sprawę - kto się tym zajmie? A do zrobienia będzie sporo - skontaktowanie się ze stronami branżowymi i rozpropagowanie nagrody, zorganizowanie głosowania, załatwienie nagrody (w sensie, fizycznej reprezentacji) a na koniec wyjazd na Bakę (względnie inny wybrany konwent) i wręczenie z odpowiednią pompą (i oczywiście wcześniejsze uzgodnienie wszystkiego z organizatorami konwentu). Są chętni do zajęcia się sprawą? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 16:30
|
|
|
Dlatego piszę o tym już teraz. Kwestia kontaktów z serwisami i konwentem - część z tego wezmę na siebie. Nagroda - tutaj musimy najpierw ustalić jej fizyczny kształt. O ile bowiem dyplom itd można bez problemu wydrukować, tak musimy ustalić, czy ma to być faktycznie statuetka (bardziej bajerancka, ale pewnie i droższa), czy np. wspomniany przeze mnie buk i metal.
Wybrałem Bakę także i z tej przyczyny, że jenoty tam zawsze jeżdżą, więc nie będzie problemu z wręczeniem.
Musimy jeszcze ustalić ostatecznie kategorie - Reanimka była przyznawana (poza wspominanymi wyżej) również wydawcom. Chcemy tego czy nie?
Podoba mi się pomysł Ysena z SMSami. Jak to wygląda od strony technicznej? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 30-03-2009, 16:43
|
|
|
Grisznak, nie chcę wyjść na czepialskiego, ale jednak wolałbym jasną deklarację - zajmiesz się całością organizacji, czy szukamy jeszcze jednej osoby? A jeżeli szukamy, to do czego i w jakim zakresie?
Ale że jakąś podstawę już mamy, to merytorycznie można już coś powiedzieć. Co do miejsca - Baka wydaje się niezła, trzeba by w związku z tym zapytać osoby jeżdżące na nią, czy by się nie podjęły wręczenia (i tylko wręczenia) nagrody. Jeżeli nie, to trzeba będzie rozważyć jakiś konwent warszawski. Nazwa - Wielki Jenot może być, chyba że ktoś coś lepszego wymyśli. Co do dwóch kategorii nagrody (redakcji i publiczności) - nagroda redakcji nie stanowi problemu. Nagroda publiczoności wymagałaby zorganizowania głosowania (można by się wzorować na Mandze Miesiąca/Mandze Roku z Poltergeista). Na dzień dzisiejszy marnie to widzę. Co do kategorii, zgoda. Chętnie jednak ograniczyłbym trzecią kategorię wyłącznie do stron i fanzinów, bo czasopisma mamy dwa, a na konwenty obecnie zbyt mało osób z redakcji jeździ. Forma nagrody - cóż, zamawiamy wlaśnie kubeczki... a poważniej - jenota trzeba by zrobić na zamówienie. Co oznacza, że pozostaje tylko tabliczka lub plakietka z logiem.
Głosowanie SMSowe wymagałoby zmian na wszystkich stronach serwisu, podpisania umowy z operatorem, a na koniec rozliczenia tego, co oznacza, że jest obecnie niemal niewykonalne. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 17:37
|
|
|
Co do konwentów - to będzie tylko nagroda publiczności. My, jako serwis recenzencki, przyznamy wyłącznie nagrody tytułom i wydawcom.
Owszem, potrzebowałbym kogoś jeszcze. Choćby w kwestii nagrody - mieszkam w małym mieście i nie sądzę, że byłbym w stanie ją tu załatwić. Poza tym trzeba by ustalić, co na niej miałoby się znaleźć. Sugerowałbym jenota, ale jakiego?
Głosowanie via net to kwestia techniczna, jeśli o nią chodzi, wolałbym aby wypowiedział sie ktoś jeszcze. Najlepiej byłoby przygotować na stronie formularz głosowania z pozycjami "manga,anime, wydawca, wydarzenie fandomowe". |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-03-2009, 17:37
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Głosowanie SMSowe wymagałoby zmian na wszystkich stronach serwisu, podpisania umowy z operatorem, a na koniec rozliczenia tego, co oznacza, że jest obecnie niemal niewykonalne. |
Jakich zmian, poza napisaniem modułu do obsługi tego? Jeśli chodzi o operatora sieci komórkowej to takiego czegoś prawie nikt nie podpisuje - stosuje się gotowe rozwiązania, np. SMS na numer 71xy o treści "TANUKI z" gdzie z oznacza oddanie głosu na jakiś konkretny numerek. Ten sam numer służy do obsługi wielu takich akcji. Usługodawca życzy sobie za coś takiego ok. 60% zysków, płatność raz na miesiąc. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 30-03-2009, 18:09
|
|
|
Znakomicie, a więc podsumujmy. Ostatecznie potrzeba:
- dodatkowej osoby do pomocy Grisznakowi. Grisznak, czy możesz określić do czego ta osoba byłaby potrzebna? Masz już kogoś na oku?
- stworzenia modułu do SMSów, i wrzucenia go na strony. Jak rozumiem, całością pracyw tym zakresie zajmie się Crack.
- kogoś kto załatwi stronę finansową przedsięwzięcia (rozliczenie z operatorem) z Avellaną. Crack?
- ustalenia wręczenia nagród z osobami jadącymi na Bakę - niewątpliwie działka Grisznaka.
- nagrodę (fizycznie). Jak pisałem wyżej - zdobycie statuetki jenota może być problematyczne, chyba lepiej będzie pójść w plakietkę lub tabliczkę. To jak sądzę zadanie dla grisznakowego pomocnika.
Dzisiaj na IRCu popytam, czy by ktoś nie był chętny. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 19:39
|
|
|
W kwestii osób - widziałbym to tak:
Ja - ogólne kierowanie, ustalenie kategorii, dogadanie się z organizacją konwentu, informacje o nagrodach na innych portalach
Informatyk (Crack albo Tilk, opcjonalnie Xen) - zaplecze techniczne głosowania, opracowanie strony z formularzem do głosowania, lub, jeśli uznamy, że gra warta świeczki, dogadanie opcji smsów
Ktoś z dużego miasta (Ave, IKa, Mai) - znalezienie miejsca, w którym można by zamówić przygotowanie nagród, zorientowanie się w kosztach wykonania.
Grafik (np. Amarth) przygotowanie grafiki na nagrodę. Tzn, ja to widzę tak - prostokąt drewniany, na nim metalowa tabliczka z wpisanym tym, co trzeba zaś w prawym dolnym rogu - jenot. Ze względu na formułę, jenot musi być prosty, niekolorowy itd. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 30-03-2009, 19:48
|
|
|
Uczciwie mówiąc pomysł mi się nie podoba. Mam wrażenie, że robiąc coś takiego może nie ośmieszalibyśmy się, ale z pewnością wystąpilibyśmy ponad stan.
1) Żeby nagroda się liczyła musi coś za nią stać, a my niestety tego nie mamy. Za nagrodą powinna stać jakaś, posiadająca znaczenie instytucja (np. urząd, szkoła wyższa), osoba posiadająca autorytet (np. prezydent, papież, pisarz z wieloletnim dorobkiem) lub duże pieniądze.
My jesteśmy w tej chwili na początku drogi i nie mamy ani autorytetu, ani wielotniego dorobku, ani dużych pieniędzy.
2) Musi mieć odpowiednią oprawę. Tzn. ludzie muszą wiedzieć, że ktoś tak wielki zorganizował jakąś super-mega imprezę na długo przed nią. Aby impreza się liczyła musielibyśmy dotrzeć z informacjami o niej do kilkuset tysięcy osób na kilka miesięcy przed jej wręczeniem. Tymczasem od kilku lat nie jesteśmy w stanie zorganizować akcji crosslinkowania Mangi i Czytelni.
Jakikolwiek konwent też nie jest w stanie zagwarantować odpowiedniej oprawy. 1000 osób na 3 dniowej imprezie to tak naprawdę strasznie śmieszna liczba. Tym bardziej, że na ewentualne wręczenie nagrody przyjdzie góra sto, a większość populacji nawet nie odnotuje, że ktoś nagrodę wręczył.
3) Ktoś musi przyjść i przyjąć nagrodę. Powiedzmy sobie szczerze: nie jesteśmy traktowani poważnie przez wydawnictwa. PR-owcy otwarcie się dziwią, że mamy tyle ogłoszeń, maile od nas nie są odbierane, podobnie jak telefony. Wychodzi to stąd, że część wydawnictw programowo wszystkich zlewa, część w ogóle nie jest świadoma istnienia czegoś takiego, jak fanowskie strony ze 100 000 userów.
Próba wręczenia im nagrody nic nam nie da. Waneko tego nie zauważy, jeśli chodzi o byty typu Vision to niestety może skończyć się to dla nas paradoksalnie pogorszeniem stosunków. Tzn. o ile teraz mamy status czegoś niesłychanie dziwnego, to po wręczeniu im nagrody zostaniemy uznani za wariatów.
Osobny problem to pytanie komu te nagrody chcemy dawać. O inicjatywach fanowskich nie mam pojęcia i pewnie nie jestem jedynym na forum, który nic nie wie na ten temat. Wydawców anime mamy na rynku trzech. Wydawców mang chyba też coś w tej okolicy. Nie jest powiedziane, czy w ciągu najbliższych 6 miesięcy nie będziemy mieli ich z powrotem 0, jak to się dzieje na rynku RPG co kilka chwil... Nawet jeśli się nie stanie najgorsze, to i tak jest to liczba tak znaczna, że zwyczajnie moglibyśmy się zrzucić i kupić każdemu wydawcy bukiet kwiatów, zamiast tworzyć nagrodę.
Wszystko to sprawia, że moim zdaniem jedyne, co możemy zrobić to urządzić zabawę w "poważny serwis wręczający nagrodę", a nie stworzyć coś, co miałoby sens i wartość. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 20:02
|
|
|
Cytat: | My jesteśmy w tej chwili na początku drogi i nie mamy ani autorytetu, ani wielotniego dorobku |
Istniejemy kilka ładnych lat, jesteśmy największym portalem z recenzjami mangi i anime w tej części świata, co miesiąc odwiedza nas kilkadziesiąt tysięcy osób. To mało?
Cytat: |
Jakikolwiek konwent też nie jest w stanie zagwarantować odpowiedniej oprawy. 1000 osób na 3 dniowej imprezie to tak naprawdę strasznie śmieszna liczba. Tym bardziej, że na ewentualne wręczenie nagrody przyjdzie góra sto, a większość populacji nawet nie odnotuje, że ktoś nagrodę wręczył. |
Ascary i Reanimki miały jeszcze mniej, a jednak wydawcy się po nie fatygowali.
Cytat: | Tzn. o ile teraz mamy status czegoś niesłychanie dziwnego, to po wręczeniu im nagrody zostaniemy uznani za wariatów. |
Niby czemu? Ci, którzy otrzymują Zajdle, też mają za wariatów tych, którzy je przyznali? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 30-03-2009, 20:16
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Istniejemy kilka ładnych lat, jesteśmy największym portalem z recenzjami mangi i anime w tej części świata, co miesiąc odwiedza nas kilkadziesiąt tysięcy osób. To mało? |
Mówiłem już kilkakrotnie o rozmiarach i ich przeliczniku. Nie chce mi się tego powtarzać, ale tak, jesteśmy jeszcze za mali i za młodzi.
Grisznak napisał/a: | Ascary i Reanimki miały jeszcze mniej, a jednak wydawcy się po nie fatygowali. |
O tych pierwszych nigdy nie słyszałem. Te drugie raczej trudno traktować poważnie.
Grisznak napisał/a: |
Niby czemu? Ci, którzy otrzymują Zajdle, też mają za wariatów tych, którzy je przyznali? |
Trudno ukrywać fakt, że nikt na Tanuku nie ma nazwiska o sile Zajdla, pod które moglibyśmy się podpiąć. Puki Czytelni nie uda się wyhodować kogoś równie zaangażowanego, poczytnego i popularnego jak Zajdel nie ma nawet sensu się do tej nagrody porównywać. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-03-2009, 20:52
|
|
|
Cytat: | Trudno ukrywać fakt, że nikt na Tanuku nie ma nazwiska o sile Zajdla, pod które moglibyśmy się podpiąć. Puki Czytelni nie uda się wyhodować kogoś równie zaangażowanego, poczytnego i popularnego jak Zajdel nie ma nawet sensu się do tej nagrody porównywać. |
Czy ty mnie nie rozumiesz? Nie mówię o nagrodzie literackiej, mówię o skali porównawczej w sensie ogólnofandomowym.
Cytat: | O tych pierwszych nigdy nie słyszałem. Te drugie raczej trudno traktować poważnie. |
To, że nie słyszałeś, nie oznacza jeszcze niczego, bo jak sam przyznałeś, fandom to nie twoja bajka.
Cytat: | Mówiłem już kilkakrotnie o rozmiarach i ich przeliczniku. Nie chce mi się tego powtarzać, ale tak, jesteśmy jeszcze za mali i za młodzi. |
W skali naszego fandomu jesteśmy potęgą i nie taką młodą. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 31-03-2009, 10:54
|
|
|
Mierzy się nią wszystko, niezależnie czy to jest duży biznes czy zabawa w piaskownicy. Założenie stosowania tych, obiektywnych czynników było obecne w układaniu podstaw polityki i jak to się nazywa w terminologii biznesowej filozofii Tanuki.pl. W prawdzie z czasem to się rozmyło, ale od samego początku zakładaliśmy, że nie będziemy bawić się w piaskownicowe układy. Właśnie ich omijanie stało u podstaw sukcesu strony. Zamiast odwoływać się do koleżeńskich układów pamujących między kilkunastoma osobami, uważającymi się za "potęgi fandomu" o których nikt poza nimi nie słyszał zastosowaliśmy racjonalne, zdroworozsądkowe reguły (które potem przypadkiem okazały się być podstawowymi technikami marketingowymi). Nie widzę sensu w odwracaniu się od skutecznej techniki.
Ty natomiast proponujesz przeznaczenie 5 osób celem zrobienia imprezy, którą zauważy jednorazowo 50 góra 100 osób. Być może dzięki temu zabłyśniemy w gronie jakichś, nikomu nieznanych elit fandomu, jednak większe korzyści dla nas przyniosłoby umieszczenie pojedynczego linka na Wikipedii.
Jeśli natomiast będziemy chcieli wywrzeć pozytywne wrażenie, to dużo bardziej elegancko, stylowo i jednocześnie prościej będzie komuś wysłać kwiaty.
Grisznak napisał/a: | To, że nie słyszałeś, nie oznacza jeszcze niczego, bo jak sam przyznałeś, fandom to nie twoja bajka. |
Zaryzykuje stwierdzenie, że nikt na Tanuki nie słyszał o tych nagrodach. Ba! Wręcz nikt poza najwierniejszymi przyjaciółmi ich twórców. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 31-03-2009, 11:04
|
|
|
Ja słyszałem i obawiam się, że słyszała jeśli nie większość to znaczna część. Wybacz Zeg, ale argument zupełnie nietrafiony. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|