Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki.pl - Linki |
Wersja do druku |
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-05-2005, 19:24 Tanuki.pl - Linki
|
|
|
dobra, poniewaz zapowiedzialam ze zamierzam porzadkowac linki, a Zeg sie zgodzil, to here's the idea:
poniewaz linkow troche jest (jednak net biedny nie jest), to nalezy je trzymac w jakim-takim porzadku. Ogolnie wydzielic mozna 2 typy linkow: ogolne, i zwiazane z konkretnymi seriami (chociazby strony domowe, ktore np. zawszepodaje w recce wa-totem). Stad moj postulat: przerobic baze w ten sposob, by mozna bylo do konkretnej serii przywiazac jeden badz kilka linkow. Konieczne informacje: nazwa, adres, jezyk.
zainteresowanych tematem (w szczegolnosci Tilka) prosilabym o pare slow komentarza ;) |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 09-05-2005, 15:13
|
|
|
Linki łączone z konkretnym anime? Sensowne, tylko trzeba się zdecydować, jakie informacje powinny się tam znaleźć. Na pewno powiązane anime (może dla stron o kilku anime powiązanie wiele-do-jednego?), nazwa, typ (oficjalna, wydanie zagraniczne, nieoficjalna), język (polski, angielski, japoński), URL. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-05-2005, 15:18
|
|
|
hmm, truth is, ze do linkow trzeba jeszcze dac "zglos martwy" - chyba zeby zrobic robota co by sie sam w to bawil i martwych nie pokazywac, czyli jeszcze boola na "dead"........
a oprocz tego to chyba komplet wyliczyles.... nie wiem nawet czy "wydanie zagraniczne" jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebne........... |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 09-05-2005, 15:25
|
|
|
Bianca napisał/a: | hmm, truth is, ze do linkow trzeba jeszcze dac "zglos martwy" - chyba zeby zrobic robota co by sie sam w to bawil i martwych nie pokazywac, czyli jeszcze boola na "dead"........ |
Na upartego mamy na serwerze dostęp do crona, więc można ustawić robota, który raz na powiedzmy tydzień przeczesywałby bazę linków i oznaczał odpowiednio strony, które: a) nie posiadają już właściwego wpisu w DNS, b) zwracają 404 czy inny "twardy" kod błędu.
Bianca napisał/a: | nie wiem nawet czy "wydanie zagraniczne" jest komukolwiek do czegokolwiek potrzebne........... |
Jest. Strona wydania japońskiego może być (niespodzianka!) tylko po japońsku, a strona wydania angielskiego/amerykańskiego będzie bardziej czytelna dla ludzi. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-05-2005, 15:30
|
|
|
no to sie da kilka stron flagowanych "oficjalna" z roznymi flagami jezykowymi.
notabene, trzeba pamietac, ze jezyk moze byc multi (akurat w przypadku oficjlanych do popularnych serii albo cos) - plus, jezykow moze byc wiecej (bo jednak sporo ludzi korzysta tez z francuskich i niemieckich zasobow) |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 09-05-2005, 15:50
|
|
|
Bianca napisał/a: | no to sie da kilka stron flagowanych "oficjalna" z roznymi flagami jezykowymi. |
Może być.
Bianca napisał/a: | notabene, trzeba pamietac, ze jezyk moze byc multi (akurat w przypadku oficjlanych do popularnych serii albo cos) |
OK, tylko jeden z nich powinien być wybrany jako "główny" - tzn. ten, który się zobaczy jako pierwszy poo wejściu na stronę.
Bianca napisał/a: | - plus, jezykow moze byc wiecej (bo jednak sporo ludzi korzysta tez z francuskich i niemieckich zasobow) |
Języki i tak wewnętrznie są oznaczane za pomocą dwuliterowych kodów, więc można użyć ich więcej. Zresztą do tytułów anime również (np. "Elfen Lied" jest ewidentnie tytułem w języku niemieckim).
[notabene: oznaczenie języka tytułu anime w bazie jest używane do oznaczania języka w kodzie, co mogą wykorzystywać np. syntezatory mowy, aby wymawiać tytuły prawidłowo] |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 09-05-2005, 16:07
|
|
|
agreed |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-05-2005, 09:47
|
|
|
ok, to uznajmy ze to jest zamkniete i odlozone az Tilk bedzie mial troche czasu na zajecie sie.
teraz "linki jako linki" (czyli dzial) i moj pomysl na jego reogranizacje - w momencie gdy sie rozrastamy musimy jednak miec cos wiekszego i lepiej zorganizowanego niz w tej chwili, a jednak nie chcemy sie zmieniac w MALinki (bo i po co). W zwiazku z tym moj pomysl, i prosze o komentarze/dodatki
1) z ponizszych wylatuja linki do stron "stricte o seriach" (czyli nawet jesli strona ma dzialy o jakims anime, to info o tym ktore to sa jest przy recenzjach)
2) linki musza dostac "date ostatniej aktualizacji" (widoczna chyba tylko w administracyjnym, bo po co) - bo strony sie jednak zmieniaja, i trzeba conajmniej raz na 3 miesiace sprawdzac (taka jest prawda) - zeby nie bylo, skoro sie juz bawie w linki to sie tego podejme
teraz ogolnie:
1) powinnismy linkowac strony zarowno polskie jak i zagraniczne ze wskazaniem jezyka (najwieksze portale sa jednak po anielsku)
2) nie linkujemy torrentowni, chociaz czesc z nich ma tez bardzo rozwinieta czesc informacyjna, z tych samych powodow nie linkujemy osloskopow
3) strony sortujemy alfabetycznie, w tabelce, podajac:
nazwe, adres, i info o dostepnosci: "newsy, katalog, manga, anime, recenzje, zasoby (tapety itp), fanfiki (chyba ze jest jakas inna nazwa, wlaczajaca obrazki itp), dzialy dedykowane, encyklopedia, sklep, forum". |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-05-2005, 15:18
|
|
|
Ukończone na testowym.
Wewnętrznie zorganizowane jest to tak, że wszystkie linki (zarówno te widoczne w Linkach, jak i w recenzjach) znajdują się we wspólnej tabeli w bazie. Możliwe jest oznaczenie, które z linków mają być wyświetlane w Linkach, a które przy wybranych anime. Można więc wyświetlać ten sam link przy wielu anime (np. w przypadku powiązanych tytułów albo stron dotyczących wielu tytułów), nic nie broni również wyświetlać jakiś link jednocześnie przy recenzji, jak i w Linkach. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-05-2005, 15:23
|
|
|
tak bedzie, on bedzie mial ustawione "dedykowane".
teraz, poniewaz to jest moja zabawka (Chyba ze ktos inny pala wielka wewnetrzna potrzeba odstawienia tego calego copy/paste), czy moge prosic o ustalenie/nadanie mi uprawnien do modyfikacji linkow? |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-05-2005, 15:59
|
|
|
Przeniosłem twoje konto na testowy. Możesz już pobawić się linkami. Można będzie później przenieść zapisane linki na bazę danych głównego serwera. Listy linków powiązanych z recenzją raczej przenosić nie warto, lepiej je wstawić już na głównym po aktualizacji. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-05-2005, 16:01
|
|
|
Bianca - o ile widziałam, Tilk nadał Ci takie uprawnienia na testowym. Obejrzałam, moim zdaniem w tej chwili to bartdzo dobrze jest zorganizowane, od strony panelu znaczy - wygląda na to, że wszelkie możliwe potrzeby zostały uwzględnione. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-05-2005, 16:11
|
|
|
hmm, mi brakuje, mozliwosci ustawienia powiazan do serii od razu przy wprowadzaniu linkow (a nie edycji serii), to chyba ma wiecej sensu, bo czesc stron ma kilka dzialow dedykowanych (albo dzial dedykowany a do tego caly zbior zasobow)
znaczy, nie bede sie upierac, ale skoro ja to moge dodac przy linkach, po co potem ktos musi jeszcze poprawiac w technikaliach |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-05-2005, 16:21
|
|
|
jeszcze note: chyba trzeba zmienic tryb sortowania, poniewaz aktualnie najpierw jest po duzych literach, a potem po malych - w wyniku czego ucierpia strony typu anime.com.pl ktore (przynajmniej wg. mnie) skoro sa od-linkowe, to sie nazywaja z malej litery (poprawcie mnie, jesli sie myle)
one more, chyba trzeba dodac jeszcze flage "wydawca" na rozne strony wydawcow (Zarowno anime jak i mang) |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-05-2005, 16:29
|
|
|
Hmm..... 3 post w kolejnosci, czyzbym stawala sie spamerem?
natomiast jeszcze flaga "artykuly"
(tak, wychodzi mi w momencie katalogowania stron ze nie wszystko co na nich jest uwzgledniamy, a pewne rzeczy warto) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|