HELP jak przegrac vhs na dvd (ah te stare wspomnienia) |
Wersja do druku |
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 16:32 HELP jak przegrac vhs na dvd (ah te stare wspomnienia)
|
|
|
mam w domu wiele ciekawych wspomnień... ale niestety większość na kasetach VHS wie możne ktoś jak bez używania specjalistycznego sprzętu przegrać te filmy na płytkę DVD ?
byłbym wdzięczny za pomoc---------------->mam kompa mam nagrywarkę i mam magnetowid co dalej? |
_________________ DB - jest Bogiem
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-10-2009, 16:38
|
|
|
I musisz mieć kartę TV. |
|
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 16:51
|
|
|
i co dalej? |
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 21-10-2009, 17:23
|
|
|
Nic, podłączasz video do kompa i zgrywasz materiał na kompa. Stworzenie z tego płyty video DVD jest proste. Wystarczy ściągnąć jakieś darmowe oprogramowanie, które wykonuje pracę za ciebie (np. Video DVD Maker, aczkolwiek do tunera pewnie dodadzą odpowiednie oprogramowanie). |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-10-2009, 17:25
|
|
|
Jeśli nie jest tego dużo, można zapytać w zakładach fotograficznych- tam mają sprzęt do tego- ja za przegranie swojej kolekcji płaciłam 4 PLN/sztuka |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 17:34
|
|
|
nie bo ojciec mnie chce wykorzystać daje 100 za przegranie ;) |
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:09
|
|
|
Cytat: | Jeśli nie jest tego dużo, można zapytać w zakładach fotograficznych- tam mają sprzęt do tego- ja za przegranie swojej kolekcji płaciłam 4 PLN/sztuka |
LOL, u mnie ceny idą od 20 zeta w górę.
Jest też inna metoda. Jeżeli na taśmach masz materiały powszechnie dostępne i znane (czyt. są to jakieś seriale, bajki, itp, a nie na przykład nakręcony kamerą wypad rodzinki, czy inny ślub lub komunia święta). Jedyne, co Ci potrzebne to kabel typu mini jack <------= 2xchinch_composit. Oprócz tego programy VirtualDub, AudaCity lub WaveLab (ten nie jest darmowy, ale daje świetne rezultaty, jeżeli umiesz się nim obsługiwać) i AutoGK.
1. Zgrywasz ścieżkę dźwiękową z VHSa
2. Przycinasz ją odpowiednio w AudaCity
3. W VirtualDubie podkładasz (wcześniej trzeba odpowiednio "umodelować" w programie dźwiękowym) pod obraz w przyzwoitej jakości wcześniej pobrany
4. Zapisujesz
5. Kompresujesz w AGK.
Jak będe miał chęci, to mogę zrobić dużo dokładniejszy tutorial. I oczywiście, jeśli będzie ktoś chciał.
Nie wiem, jakich efektów oczekujesz. Jeśli profesjonalnych, coś dla Ciebie. Jeśli coś byle dało się oglądać, np filmik nagrany kamerką z telefonu, nawet się tym nie interesuj.
Ja tą metodę przetestowałem wielokrotnie. Dzięki niej mam (i przy współudziale pewnej znajomej) Record of Lodoss War z lektorem w bomba jakości.
POWTARZAM: jeśli są to jakieś nagrania z kamer wideo, sposób się kompletnie nie przyda. W tym wypadku można zainwestować w tuner (kartę) TV. Polecam model AVerTV Go 007 FM Plus. Miałem go, gdy chciałem sobie coś nagrać z TV, nigdy mnie nie zawiodła (kopnęła w kalendarz dzięki kompletnemu braku wyczucia siły ze strony płodziciela). Dzięki temu mam całą Tsubasę Chronicle z HYPERa (druga seria). ^___^
Przez dość długi okres czasu bawiłem się w encode i digitalizowanie materiałów zarówno analogowych, jak i cyfrowych. Jakbyś miał jakieś pytania - wal w ciemno. ^_________^ |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:25
|
|
|
mam znalazłem cały poradnik jak zgrać z VHS na DVD za pomoc z waszej strony dziękuje
http://divx.howto.pl/art-132_z-kasety-vhs-na-plyte-dvd-krzysiekw.htm
Dred napisał/a: | Jest też inna metoda. Jeżeli na taśmach masz materiały powszechnie dostępne i znane (czyt. są to jakieś seriale, bajki, itp, a nie na przykład nakręcony kamerą wypad rodzinki, czy inny ślub lub komunia święta) | są to waśnie wypady rodzinne komunie itp (jest tam nawet jak mam 1/2 latka wiec szkoda trochę tego) |
WALKA - Nałogiem
TRENING - podstawą.
A RESZTA - zabawą |
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:49
|
|
|
Świetne źródło, Videoaudio mi wielokrotnie pomógł w mych początkach. :)
Ja mam jedną taśmę, na której prezentuje się czteroletni Dredziu. Jest zdigitalizowane i schowane w czeluściach mojego twardziela. Nigdy, przenigdy tego nikomu nie pokarzę. Istna kompromitacja. :) |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
hermes
lezy na ziemi i ryje xD
|
Wysłany: 21-10-2009, 19:44
|
|
|
ja mam 10 letniego siebie to jest dopiero kompromitacja |