FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
  Antywirus...dobry i darmowy
Wersja do druku
IKa Płeć:Kobieta

Dołączyła: 02 Sty 2004
Status: offline

Grupy:
WIP
PostWysłany: 27-05-2008, 00:25   

Korialstrasz napisał/a:
Nieco starsze wersje wymagają kliknięcia dwa razy na ikonkę dysku po włożeniu pen-drive'a, nowsze (dotyczy tych kluczy, które mają ukrytą partycję traktowaną przez system jako punkt wejścia) infekują komputer natychmiast po wetknięciu.

Moglibyście to przybliżyć? Ostatnio kuzynka przywlokła mi swojego pendrive z uczelni, na szczęście najpierw przeskanowałam go Avastem i pandą on-line - ubiło jakies 50 robaczków róznorakiej maści, w tym jednego uroczego, który po usunięciu jego z plikiem blokuje otwieranie pendrive z poziomu folderu, tylko z poziomu adresu.
Z racji tego, że często musi coś wydrukować chcę się o tych ukrytych coś więcej dowiedzieć. Nie ma tam przypadkiem takiego, co wyżera mi ikonki z traya???
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 27-05-2008, 00:27   

Korialstrasz napisał/a:
Z tym nie jest tak do końca. To prawda, router zdoła powstrzymać dzieciaczki które się naczytały o hackingu w serwisach typu "Przedshkole dla proooo hackeruw"*, ale sprawny cracker potraktuje dodatkową przeszkodę jako wyzwanie: przecież jeżeli ją złamie, to wtedy naprawdę zyska jakieś uznanie w środowisku.

Przepraszam, ale co jest do łamania w routerze? On tylko łączy dwie sieci, nic więcej nie robi. Poza tym piszemy o szeroko rozumianych wirusach (czyli też robakach, trojanach itp.) a nie o włamaniach. Do samodzielnego wejścia z sieci robalowi potrzebny jest dostęp do systemu, a ten jest niemożliwy przy stojącym routerze, chyba że sami otworzymy się na świat.

Korialstrasz napisał/a:
Nawet najlepszy router nie uchroni nas przed tym, co sami sobie wpakujemy na dysk, czyli wirusami, trojanami, robaczkami.

To oczywiste, nigdzie nie pisałem że obroni. Ale z powodzeniem wyfiltruje cały ruch przychodzący z sieci.

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Keii Płeć:Mężczyzna
Tsunderemo©


Dołączył: 16 Kwi 2003
Skąd: Tokio
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 27-05-2008, 08:55   

IKa, wyłącz autoodtwarzanie wszystkich dysków, bo ja właśnie tak z kawiarenki przywlokłem wirusa. Potem było z nim parę godzin zabawy. Dodatkowo warto zawsze zamykać go, kiedy idzie się jedynie coś wydrukować.

_________________
FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Korialstrasz Płeć:Mężczyzna
Mature red dragon


Dołączył: 17 Lut 2008
Skąd: Łódź, Polska
Status: offline
PostWysłany: 27-05-2008, 13:49   

Crack napisał/a:
Przepraszam, ale co jest do łamania w routerze? On tylko łączy dwie sieci, nic więcej nie robi. Poza tym piszemy o szeroko rozumianych wirusach (czyli też robakach, trojanach itp.) a nie o włamaniach. Do samodzielnego wejścia z sieci robalowi potrzebny jest dostęp do systemu, a ten jest niemożliwy przy stojącym routerze, chyba że sami otworzymy się na świat.
Cóż, wyszło na to, jakie efekty są pisania przeze mnie postów po nocach :)

IKa napisał/a:
Moglibyście to przybliżyć? Ostatnio kuzynka przywlokła mi swojego pendrive z uczelni, na szczęście najpierw przeskanowałam go Avastem i pandą on-line - ubiło jakies 50 robaczków róznorakiej maści, w tym jednego uroczego, który po usunięciu jego z plikiem blokuje otwieranie pendrive z poziomu folderu, tylko z poziomu adresu.
Z racji tego, że często musi coś wydrukować chcę się o tych ukrytych coś więcej dowiedzieć. Nie ma tam przypadkiem takiego, co wyżera mi ikonki z traya???
Jeden z tych wirusów dość łatwo rozpoznać: Ctrl+Alt+Delete, zobacz czy masz dwa procesy o nazwie "ctfmon". Jeden jest systemowy, drugi to wirus :)
Jak wykurzyć robaczka z pen-drive'a? Wyłączyć autostart, podłączyć do zdrowego komputera, otworzyć "Mój Komputer" -> "Narzędzia" -> "Opcje Folderów" -> "Widok" -> "Pokazuj ukryte pliki i folderu" oraz odznacz "Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane)".
Potem dostać się na pendrive'a przez pasek adresu (kliknięcie 2x na folder uaktywni robaczka): będzie tam folder Recykler o ikonce kosza i plik autorun.inf (lub po prostu autorun). Oba półprzezroczyste. Oba trzeba wywalić, potwierdzić że chce się usunąć folder systemowy (ładnie się chronią te wiruski :) ). Następnie warto jest odczekać minutkę i kliknąć "odśwież". Jeżeli się znowu pojawiły, no to mamy wirusa na kompie i warto brać się za Hijacka.

_________________
Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..?
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ronin Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 17 Maj 2007
Status: offline
PostWysłany: 29-05-2008, 18:26   

Standardowo spoznione dwa grosze.
Prosze pamietac o jednym, nawet wypasny program antywirusowy, firewall, calkowicie przekonfigurowany system ze zmienionym policies etc.
Nie daje, i nie moze dac nam pewnosci ze czyms nie oberwiemy czy tez zostaniemy biernymi czlonkami czyjegos storm botnet'u, jezeli radosnie lamiemy wszelkie reguly bezpieczenstwa, wlazac na zainfekowane stronki czy tez odpalajac wszelkiej masci oprogramowanie z "drugiej reki".
Bo zabezpieczony system to nie jest cos co sie ma, tylko ciagly proces.
A jesli musze czyscic winde z syfu to znaczy ze moje zabiezpieczenia sa nic nie warte i moge je sobie wogole odpuscic, potwierdzajac teze iz "najwiekszym niebezpieczenstwem dla komputera jest jego uzytkownik".

A na pytanie darmowe "dobry" antywirus, odpowiem, nie ma czegos takiego.
Najlepszy jest taki na jaki ci stac, ewntualnie jakies triale Kaspersky/MKS/KAV.

eom
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Crack Płeć:Mężczyzna


Dołączył: 13 Maj 2003
Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 19-06-2008, 17:28   

Wypróbowałem Kaspersky'ego, efekt: blokowanie połączenia FF3 z netem, crash FF3 mniej więcej co 15 minut (pomimo kilku prób rozwiązania tych problemów zgodnie z oficjalnymi opisami) oraz uszkodzenie MTP. Deinstalacja rozwaliła sterowniki kontrolera USB. Norton takich jaj mi nigdy nie robił...

_________________
One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 23-06-2008, 13:45   

Zdecydowanie AVG jest najmniejproblematyczny a przynajmniej jego starsza wersja bo ta nowa czasami nie umie sciagac update
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 01-07-2008, 15:17   

Najlepszy antyvir to NOD32 ale niestety płatny. Jakkolwiek wersja trial 30 dni działa bez zarzutu i może pomóc.

z darmowych to avast+adaware

A jak mamy zainfekowany komp i l;edwo nam zipie to combofix może nas uratowac przed formatem ;)

http://cybertrash.pl/images/tata/ComboFix.html

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Elos
Gość
PostWysłany: 12-07-2008, 15:22   potrzebuję jakiegoś darmowego antywirusa który jest naprawde

Avast to badziew bo nie pomaga na tego wirusa ... jak narazie to mi kompa spieprzyl po zainstalowaniu ..
Powrót do góry
Mortimern Płeć:Mężczyzna
widzisz emo to zabij


Dołączył: 23 Cze 2008
Status: offline
PostWysłany: 13-07-2008, 23:37   

domyślenie jak juz masz zahifionego kompa to ci czesto nic nie pomoże. Ale fakt faktem że Avast w niektórych zastosowaniach jest o wiele gorszy od darmowego AVG i co najważniejsze nie dopuszcza tak zawansowanej konfiguracji co AVG
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lena100 Płeć:Kobieta
Pani Cogito


Dołączyła: 15 Gru 2006
Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu
Status: offline

Grupy:
Lisia Federacja
PostWysłany: 17-08-2009, 22:43   

Pytanie z cyklu "Nie bardzo się znam na komputerach, a tak w ogóle to ja tu tylko sprzątam": Po zainstalowaniu AVAST! program przeprowadził piękne, spektakularne skanowanie dysku, znalazł i usunął 182 sztuki wszelkiego świństwa i... to by było na tyle. Nie działa funkcja "Ochrona Rezydenta", w pasku systemowym nie pokazuje się ikonka programu, nie uruchamia się wraz ze startem systemu mimo zaznaczonej owej opcji. Próbowałam przełączać w ustawieniach z "ochrony rezydenta :wyłączona" na "standardową", ale nie ważne ile razy kliknę OK to i tak pozostaje wyłączona. A propos ikonki - próbowałam rozwiązania podanego w Pomocy i na stronie internetowej owego programu. Nie działa. Nie wiem jeszcze - czy mogę zainstalować go ponownie bez ponownej rejestracji i całej tej hecy z kluczem licencyjnym? Tz. czy mogę wklepać ponownie ten który już mam?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź. (błagam, żeby była czytelna dla szesnastoletniego, nie znającego się na komputerach ćwoka, profesjonalne słownictwo zakazane :)

_________________
ようやく君は気がついたのさ。。。
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu


Dołączył: 05 Sty 2005
Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych.
Status: offline
PostWysłany: 18-08-2009, 00:01   

Lena100 napisał/a:
Nie wiem jeszcze - czy mogę zainstalować go ponownie bez ponownej rejestracji i całej tej hecy z kluczem licencyjnym? Tz. czy mogę wklepać ponownie ten który już mam?
Tak. Klucz działa z tego co pamiętam jakiś rok, i w tym czasie można go swobodnie używać do ponawiania instalacji. W podanej sytuacji radziłbym właśnie w pierwszej kolejności spróbować Avasta przeinstalować.

_________________
We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-08-2009, 12:33   

Olej avasta - nie wykrywa wirusów na pamięciach flash. Avira jest lepsza.

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Korialstrasz Płeć:Mężczyzna
Mature red dragon


Dołączył: 17 Lut 2008
Skąd: Łódź, Polska
Status: offline
PostWysłany: 19-08-2009, 12:03   

Avira dobra - ale w przypadku tak poinfekowanego kompa to może nie pomóc. Ściągnij programiki do doraźnego czyszczenia. Np. użyj HijackThis (darmowy, dostępny na necie), wygeneruj loga i wklej go tutaj: www.hijackthis.de ; Powie ci które wpisy należy zaznaczyć do kasacji. Znacznie lepsze rezultaty daje ComboFix, problem w tym że ten program każdą anormalność systemu (jak np. zainstalowana nietypowa wyszukiwarka, albo nietypowy serwer DNS) traktuje jako potencjalne zagrożenie. Mimo to, technicznie rzecz biorąc, jest w stanie usunąć infekcje z jakimi większość antywirusów sobie nie poradzi. Koniecznie przeczytaj instrukcję - i to dokładnie - jeżeli chcesz się nim pobawić (najlepiej ją wydrukować, bo w trakcie pracy programu nie można otworzyć żadnego okna). Lojalnie przestrzegam że słyszałem kiedyś o przypadkach uszkodzenia systemu przez ComboFixa, w moim przypadku nigdy jednak to się nie zdarzyło (a fakt że praktycznie bez mojej ingerencji pozbył się rootkita uważam za najlepsze potwierdzenie możliwości programiku :) )

_________________
Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..?
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
de99ial Płeć:Mężczyzna
Big Bad Wolf


Dołączył: 01 Lip 2008
Skąd: Lublin
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 19-08-2009, 13:55   

O ComboFixie pisałem wyżej i faktycznie może uszkodzić system - średnio statystyki mówią o 1 na 12 lub 1 na 10. Ale warto spróbować jako ostatnia deska ratunku.

_________________
http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 3 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group