FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  IRC (qchat mibbit)  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Następny
  Jaką książkę przeczytać? / Przeczytałem (...), co polecicie?
Wersja do druku
Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

Status: offline
PostWysłany: 03-03-2010, 15:09   

Prosiłbym S.F w klimatach cyberpunku, ogromnych, mrocznych metropolii, Antyutopijnych miast (dystopia), kontrolowanego społeczeństwa i tak dalej.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Irian Płeć:Kobieta
Steampunk pony

Grupy:
WIP
PostWysłany: 03-03-2010, 15:41   

Dick się natychmiast nasuwa na myśl, tylko jego powieści są dość odjechane. Polecam opowiadania.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Altruista
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 03-03-2010, 16:57   

Cytat:
kontrolowanego społeczeństwa

To może coś pod ten typ. Polecam ci Limes inferior i Paradyzje Janusza Zajdla. W swoich książkach Zajdel pokazuje przeważnie wizje takiej totalitarnej antyutopii.
Powrót do góry
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 04-03-2010, 23:17   

Mitsurugi, absolutnie Zajdel. Poza wymienionymi przez Alta także Cała prawda o planecie Ksi, Cylinder van Troffa czy Wyjście z cienia. A do tego Marek Oramus, przede wszystkim jego Dzień drogi do Meorii. Także Lem ma nie mało ciekawego do powiedzenia w tym temacie (Eden czy Obłok Magellana). Cyberpunka tam za bardzo nie ma, ale o ile dobrze zrozumiałem chodzi ci o coś pod fantastykę socjologiczną raczej, a nie sam w sobie cyberpunk, a w tej formie powinno się sprawdzić idealnie.

IKa Płeć:Kobieta
Zielona Wiedźma

Grupy:
WIP
PostWysłany: 04-03-2010, 23:57   

A pierwszego posta w temacie nie łaska przeczytać? Usunięto spam.

Fraiser: "Sane?"
Hammond: "That's the one."
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
6489199
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 01-04-2010, 19:28   

Szukam obecnie pozycji, które choćby mimochodem mówiłyby o jednym z dwóch tematów: "Wpływ procesów norymberskich na kształtowanie się prawa w europie" i "Aspekty prawne terroryzmu lotniczego".

Zdaję sobie sprawę, że to cholernie nietrafione miejsce do szukanie literatury odnośnie tak wyspecjalizowanych zagadnień, ale jako, że forum gromadzi bardzo różnorodne towarzystwo, to zaryzykuje - ot, może się znajdzie się jakiś zbo... osoba obdarzona ciekawymi zainteresowaniami, której jakiś tytuł do głowy przyjdzie. Spróbować nie zaszkodzi ;)

Irian Płeć:Kobieta
Steampunk pony

Grupy:
WIP
PostWysłany: 01-04-2010, 20:05   

Nie wiem, o jakie aspekty prawne chodzi, ale o "bezprawnych aktach przeciwko bezpieczeństwu lotnictwa cywilnego" jest Konwencja Montrealska z 1971 roku, oraz załącznik 17 do Konwencji Chicagowskiej (ochrona międzynarodowego lotnictwa cywilnego przed aktami bezprawnej ingerencji). Jakieś drobiazgi mogą też być w aneksach do K.C. oznaczonych PL-2 (przepisy ruchu lotniczego) i PL-11 (służby ruchu lotniczego), ale to są dosłownie jeden-dwa artykuły na całość. Poza tym wydaje mi się, że o ochronie lotnictwa cywilnego kilka zdań było w ustawie Prawo Lotnicze, ale nie jestem pewna, czy to nie było po prostu odwołanie do "innych przepisów prawa międzynarodowego" - czyli do Konwencji Chicagowskiej.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 01-04-2010, 20:22   

Myślałem, że co istotniejsze akty prawne na ten temat mam już wszystkie, ale o aneksach do Kodeksu nie pomyślałem, sprawdzę to na pewno, wielkie dzięki. Głównie mnie interesuje literatura mniej lub bardziej traktująca na ten temat, ale każdą wskazówkę doceniam, Bóg zapłać ;)

Kouta90 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 05-04-2010, 22:39   

Witam, szukam jakiejś książki o tematyce podobnej do Ghost In The Shell, wiem że są książki w której jest zawarta niejako część fabuły z animowanych części ale nie o to mi chodzi. Serie TV nie do końca, ale pierwszy film z 1995 wg mnie pokazuje różnice między człowiekiem a maszyną. O ten kontekst mi właśnie chodzi, o rozważania teoretyczno/filozoficzne odnośnie człowieka w kontekście maszyn i przyszłości. Ciężko to opisać w dobrze zrozumiały sposób, więc ujmę to tak: książka dla kogoś kogo zaciekawiły serie Ghost In The Shell i zostawiły na głowie szereg różnych refleksji i rozważań. Z góry dzięki za pomoc. Oczywiście nie chodzi mi o książkę obrazkową :P

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-04-2010, 22:49   

"Neuromancer" Williama Gibsona powinien ci przypasować.
Powrót do góry
Koranona Płeć:Kobieta
Wiedźma

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 05-04-2010, 22:58   

Po przeczytaniu (a jakże) "Amerykańskich Bogów" zorientowałam się, że kompletnie łyso stoję z mitologią nordycką. Pytanie: czy znacie jakieś pewne źródło wiedzy o niej (jak greckiej np. Parandowski <którego swoją drogą niezbyt lubię, ale to inna sprawa>)? Ależ to nie musi być książka zupełnie naukowa. Może być, tak jak "Amerykańscy Bogowie", opowieścią w którą wpleciono elementy mitologii. Się ładnie uśmiecham :)

Numer Gadu-Gadu
408121
Avellana Płeć:Kobieta
Lady of Autumn

PostWysłany: 05-04-2010, 23:02   

Ros, Heroje północy - akurat na tyle fabularyzowane, że się dobrze czyta.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-04-2010, 23:04   

koranona napisał/a:
Po przeczytaniu (a jakże) "Amerykańskich Bogów" zorientowałam się, że kompletnie łyso stoję z mitologią nordycką. Pytanie: czy znacie jakieś pewne źródło wiedzy o niej (jak greckiej np. Parandowski <którego swoją drogą niezbyt lubię, ale to inna sprawa>)? Ależ to nie musi być książka zupełnie naukowa. Może być, tak jak "Amerykańscy Bogowie", opowieścią w którą wpleciono elementy mitologii. Się ładnie uśmiecham :)

Artur Szrejter "Mitologia Germańska" - przystępnie, rzeczowo i dość fachowo. Wspomniane przez Ave "Heroje..." też są niezłe.
Powrót do góry
Koranona Płeć:Kobieta
Wiedźma

Grupy:
Syndykat
WOM
PostWysłany: 05-04-2010, 23:09   

Oki, dziękuję bardzo.

Numer Gadu-Gadu
408121
CainSerafin
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 06-04-2010, 17:55   

Pod wpływem ostatnio przeczytanych artykułów na temat zjawisk zachodzących w kosmosie postanowiłem powrócić do jednego z moich starych, porzuconych zainteresowań. Proszę o polecenie napisanych przystępnym językiem książek poświęconych astronomii.
Powrót do góry
Strona 6 z 12 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Następny
Odpowiedz do tematu