Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Co to za anime? / Czy ktoś pamięta tytuł... |
Wersja do druku |
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-05-2010, 20:03
|
|
|
Co prawda pierwsze słyszę, ale korzystając z tanukowej wyszukiwarki znalazłam Grand Prix. Może to to.
EDIT. Znalazłam jeszcze Speed Racer. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Dvdmax93
|
Wysłany: 16-05-2010, 17:17 Szukam nazwy
|
|
|
Witajcie:)
Na początku chciałbym aby moderatorzy przenieśli ten temat jeśli zły dział.
cóż bardzo was proszę o pomoc.
Jak byłem młody jeszcze to podstawówka chyba była :P 9-11lat oglądałem na tvp 1 lub 2 nie pamiętam dokładnie ale w Polskiej telewizji z lektorem.
Było to anime a live(chodzi mi o to ze to było takie anime a dokument jak prawdziwi ludzie opowiadają jak to było a ze dorysowali te dziewczynki jak chodziły do szkoły itp mam nadzieję że rozumiecie) opowiadało o dziewczynkach które umarły w wyniku wybuchu Hiroszima i Nagasaki w Japoni były parę sekundowe (anime) sceny np(opiszę to co pamiętam),dziewczynki wychodziły ze szkoły,1 z dziewczynek była na statku i wiatr zdmuchną jej kapelusz,dziewczynki były na terenie gdzie ta bomba wybuchła 1 z nich widziała błysk i bum:(, jeszcze pamiętam jak 1 z dziewczynek umarła 3mając w ręku pomidor (to było narysowane)
pewien dziadek gra dla jednej z dziewczynek na fortepianie(to akurat prawdziwy pan nie anime).
Kojarzy ktoś coś? proszę o pomoc.
Scalono z właściwym, przyklejonym tematem.
IKa |
|
|
|
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 16-05-2010, 18:20
|
|
|
Dvdmax93 też oglądałam ten film, dawno temu w TVP, wydaje mi się, że poszukujesz "Girls in Summer Dresses",
,, 6 sierpnia 1945 r. na Hiroszimę spadła bomba atomowa. Wśród 200 tys. jej ofiar było przynajmniej 30 tys. młodzieży, w tym 6 tys. dziewcząt w wieku szkolnym. Od wybuchu zginęły wszystkie uczennice klas pierwszych najstarszego żeńskiego gimnazjum w prefekturze Hiroszimy. Dziewczęta miały szkolny obowiązek prowadzenia dzienniczków, w których zapisywały codzienne wydarzenia ze szkoły i z domu. Kilka takich dzienniczków ocalało. Wykorzystując te i inne pamiątki, stworzono animowaną opowieść filmową o krótkim, szkolnym życiu uczennic."
Na tej stronie więcej informacji http://www.nhk.or.jp/peace/english/library/198027.html |
|
|
Dorsai
wieczny student
|
Wysłany: 17-05-2010, 18:57
|
|
|
Już nieaktualne... Znalazłem odp na innym forum...
[Można skasować] |
_________________ Przedziwna pogoda ogarnęła mą duszę, podobna tym słodkim rankom wiosennym, których używam całym sercem. (...) Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my! |
|
|
|
|
jatonapisalem
Gość
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 28-05-2010, 20:29
|
|
|
Kenshin, chyba OAVka, chociaż tutaj akurat nie dam głowy |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Vatelema
|
Wysłany: 28-05-2010, 20:37
|
|
|
To na pewno Rurouni Kenshin: Tsuiokuhen (czyli pierwsza OAVka). |
|
|
|
|
|
jatonapisalem
Gość
|
Wysłany: 28-05-2010, 20:37
|
|
|
wielkie dzięki za tak szybką odpowiedz |
|
|
|
|
|
Anderworld
|
Wysłany: 29-05-2010, 19:33 Szukam anime!
|
|
|
Witam, to mój pierwszy dzień na tym forum, i jeśli zamieściłem temat w nieodpowiednim dziale to góry przepraszam, a więc do rzeczy:
Słyszałem od kumpla o pewnym anime, które mnie bardzo zaciekawiło, tylko problem w tym, że nie pamięta on nazwy, ale jest pewien, że w nazwie było słowo "Shinigami", a co do samej fabuły:
Anime to opowiada o pewnym Shinigami (a jest tylko takich Shinigami 5 na świecie), pewnego dnia zdobywa moce Shinigami czy coś podobnego, brat go chce wykorzystać do własnych celów, i kończy się tak, że moc zaczyna pokazywać publicznie czego raczej nie powinno się robić. Później chce go rząd i wojskowi wykorzystać oczywiście do własnych celów bo jakże by inaczej, broń ludzi nie może go zabić tylko inny Shinigami, anime kończy się tak że główny bohater zniszczył świat i stworzył nowy gdzie żył ze swoją dziewczyną (jeśli się nie mylę). Oprócz tego bohater lubił jeść ludzi, to znaczy musiał.
Tak mi kolega opowiedział anime podobno coś około 130 odcinków z czego łącznie daje z 5 serii? Czy może ktoś zna nazwę tego anime? Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną pomoć.
Za wszystkie błędy ortograficzne, składniowe itp. przepraszam
Scalono do właściwego tematu, opcja Szukaj nie boli.
moshi_moshi |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-05-2010, 20:10
|
|
|
Zarówno MAL, jak i ANN twierdzą, że nie istnieje żadne anime (ani manga) z "Shinigami" w nazwie, które choć trochę przypominałoby to co opisałeś. Jedyne takie anime to Shinigami no ballad, które ma ledwie sześć odcinków i wygląda bardziej na okruchy życia.
Oczywiście możliwe, że jest to starszy tytuł, którego nie zanotowano lub który ma zwyczajnie inną nazwę. Ja tylko informuję, że poszukiwanie tym sposobem nie dało rezultatu, żeby inni nie tracili czasu. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Anderworld
|
Wysłany: 29-05-2010, 21:15
|
|
|
Właśnie też szukałem, na stronach z recenzjami anime i nie mogę znaleźć, prawdopobnie było to mało znane anime, ale miałem nikłą nadzieje że może ktoś oglądał takie anime, być może kolega z tytułem się pomylił, może nie było Shinigami w nazwę, myślałem że ktoś może oglądał to anime i pamięta nazwę, ale sądzę że to mało prawdopodobne. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-05-2010, 21:59
|
|
|
Anderworld napisał/a: | Właśnie też szukałem, na stronach z recenzjami anime i nie mogę znaleźć, prawdopobnie było to mało znane anime, ale miałem nikłą nadzieje że może ktoś oglądał takie anime, być może kolega z tytułem się pomylił, może nie było Shinigami w nazwę, myślałem że ktoś może oglądał to anime i pamięta nazwę, ale sądzę że to mało prawdopodobne. |
Chodzi ci o to? |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 29-05-2010, 23:01
|
|
|
Shinigami no Ballad ma się do tego opisu jak ja do baletu mongolskiego.
Pojęcia nie mam co to może być, ten opis do zupełnie niczego mi nie pasuje. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 29-05-2010, 23:28
|
|
|
Pal sześć już to Shinigami w nazwie - mi ten opis nie pasuje do żadnego anime o jakim słyszałem (a przy tej długości to powinien być jednak jakiś tytuł bardziej zauważalny). |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-05-2010, 23:37
|
|
|
A może mu się Bleach z czymś epicko pozajączkował? Bo innego tak długiego anime o shinigami nie ma. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|