Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Anime uczą |
Wersja do druku |
Lena100
Pani Cogito
Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 05-07-2009, 19:07
|
|
|
Costly napisał/a: | Uśmiechająca się postać zamyka oczy. |
Nie tylko uśmiechając się! Istnieje gatunek ludzi, którzy nigdy oczu nie otwierają, a potrafią czytać, mają doskonały wzrok i z reguły są oszałamiająco bystrzy, bądź uprzejmi. Nigdy nie rozumiałam co jest takiego wspaniałego w projekcie postaci, która zamiast oczu ma dwie kreski. |
_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
|
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 05-07-2009, 19:33
|
|
|
Costly napisał/a: | Uśmiechająca się postać zamyka oczy. |
Podczas naturalnego uśmiechu policzki podnoszą się do góry, powieki są lekko przymykane, w przypadku japończyków o skośnych oczach efekt ten jest spotęgowany. Anime to anime, bogata mimika twarzy postaci, to zbyt wielka bariera dla animatorów, upraszczają oni to maksymalnie i postać zamyka oczy, zamiast przymykać. Nawet poszukałem sobie w google zdjęć przykładowych azjatów, by potwierdzić moją teorie. Okazała się trafna. Zdjęć nie dam, mogłoby to komuś spędzić sen z powiek i nadwyrężyć zmysł estetyczny, w każdym razie można sobie bez problemu znaleźć w google. :)
Na dodatek jak sobie wyobrażacie uśmiechającą się moe-panienke, która nie zamyka oczu? To by wcale nie było słitaśne. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 05-07-2009, 21:53
|
|
|
Waaagh! napisał/a: | Na dodatek jak sobie wyobrażacie uśmiechającą się moe-panienke, która nie zamyka oczu? To by wcale nie było słitaśne. |
To zdumiewające, ale moja wyobraźnia jest w stanie ogarnąć tak abstrakcyjny koncept. I co tym bardziej zadziwiające - jakbym na to nie patrzył, to owe wyobrażenie wygląda lepiej.
A tłumaczenie odnośnie Azjat nie przekonuje mnie o tyle, że kazało by wnioskować, iż wszystkie postaci występujące w wszelakich anime są Azjatami. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 05-07-2009, 22:34
|
|
|
Costly, wszyscy mówią po japońsku, to czemu nie mogliby być azjatami? ;)
A wyjaśnienie jest o tyle trafne, że azjaci faktycznie podczas szerokiego, radosnego uśmiechu wyglądają jakby mieli zamknięte oczy, więc pewnie głównych odbiorców mang/anime takie uproszczenie nie tylko nie razi, ale wręcz wydaje się naturalne. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Lain
|
Wysłany: 06-07-2009, 20:41
|
|
|
A może by rozszerzyć to na mangę?
Z mangi Glass Mask
Uważaj, nigdy nie wiesz kiedy dostaniesz w twarz. |
|
|
|
|
|
Furiaboy
Funk na ścianie!
|
Wysłany: 07-07-2009, 08:21
|
|
|
podczas walki dwoch mechow, o podobnych osiagach technologicznych, sile ognia czy szybkosci, zawsze jeden z nich moze nagle zrobic odwrot i odleciec z taka szybkoscia ze wrog nie bedzie mogl kontynuowac poscigu...
by Gundam 00
Jezeli jest grupka okolo 10 ludzi pozbieranych z calego globu i walczy z cala armia swiata - przedzej czy pozniej wiekszosc z nich stanie oko w oko z bardzo dla nich wazna osoba z przeszlosci bedaca po drugie stronie barykady...
duzo anime, ale we wspomnianym wczesnje G 00 widac to idealnie... |
_________________ Niektórzy mają schizy z winy LOVE...
A my? Jointy i płyty winylowe... |
|
|
|
|
Wredny Anonim
Gość
|
Wysłany: 08-07-2009, 20:44
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
Arjuna - choroby genetyczne powstają w wyniku brania niezdrowych leków przez kobiety w ciąży.
|
To akurat prawda, patrz: Talidomid - stosowany niegdyś jako lek przeciw nudnościom w ciąży, powoduje ciężkie, dziedziczne uszkodzenia DNA płodu. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-07-2009, 21:06
|
|
|
Jest jeden problem - ta "choroba" w Arjunie (bogowie, czemu ja takie głupie rzeczy pamiętam?!) polegała na złym posegregowaniu chromosomów. Nie wspominam, że była to chyba kobita z zespołem Klinefeltera (XXY), bo może czegoś nie dopatrzyłam i był to facet z problemem tożsamości - ale niestety, segregacji chromosomów na etapie płodowym NIE DA się pozmieniać. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Wredny Anonim
Gość
|
Wysłany: 09-07-2009, 03:43
|
|
|
Avellana napisał/a: | Jest jeden problem - ta "choroba" w Arjunie (bogowie, czemu ja takie głupie rzeczy pamiętam?!) polegała na złym posegregowaniu chromosomów. Nie wspominam, że była to chyba kobita z zespołem Klinefeltera (XXY), bo może czegoś nie dopatrzyłam i był to facet z problemem tożsamości - ale niestety, segregacji chromosomów na etapie płodowym NIE DA się pozmieniać. |
Przepraszam i przyznaję, odpowiadałem wprost na wypowiedź Ysengrinna, nie widziałem Arjuny. Niemniej idea zły lek == dziedziczna wada genetyczna może być i jest prawdziwa. Jaka to wada i jak się może objawiać, zdecydowanie przekracza wiedzę twórców tego anime. Niemniej sama idea jest oparta na ziarnie prawdy.
I by trzymać się tematu, jakakolwiek sensowna informacja pojawia się na drugim, albo trzecim planie dowolnego anime, tam gdzie nie sięga wyobraźnia i wysiłek animatorów, więc posiłkują się swoimi wspomnieniami i archetypami. Problem polega na odróżnieniu archetypu od wspomnień z młodości twórców anime, często mocno wyidealizowanej. |
|
|
|
|
|
artemis00
|
Wysłany: 09-07-2009, 10:31
|
|
|
Jeśli człowiek nie ma jednej ręki,drugą ma naderwaną,reszta ciała mało co się trzyma a z gościa lecą hektolitry krwi to wystarczy się grzecznie zapytać czy nic się nie stało(Elfen Lied) |
_________________ Moja lista anime http://myanimelist.net/animelist/artemis00 |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 09-07-2009, 10:35
|
|
|
Użytkownika Artemis00 uprzejmie proszę o stosowanie w postach zasad interpunkcji, a i nie żałowanie spacji. |
|
|
|
|
|
artemis00
|
Wysłany: 09-07-2009, 10:48
|
|
|
Chodzi Ci o to że mam stawiać spację po przecinku? Sory, to przez przyzwyczajenie.
BTW:Kolejna mądrość: Większość bohaterów nie ma matki lub ojca(albo obu).Naturalnie muszą oni zginąć albo w wypadku samochodowym,albo ktoś musi ich zabić.
Niektórzy ojcowie to pedofile(He is my master) |
_________________ Moja lista anime http://myanimelist.net/animelist/artemis00 |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 09-07-2009, 11:36
|
|
|
artemis00 napisał/a: | Naturalnie muszą oni zginąć albo w wypadku samochodowym,albo ktoś musi ich zabić. |
Nie koniecznie. Czasem rodzice uznawszy, ze pociechy(najlepiej wczesnogimnazjalne) są wystarczająco dorosłe by żyć samemu wybywają się z domu na czas nieokreślony. Szkoła zaś nie czuje się w obowiązku niepokoić państwa nawet gdy kajtki wpadną w długi/obleją egzamin/ zamkną się w domu/zostaną czarodziejami/ etc |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 09-07-2009, 11:54
|
|
|
Użytkownika Artemis00 ponownie uprzejmie proszę o stosowanie w postach zasad interpunkcji. Tak, chodzi o stawianie spacji, również pomiędzy wyrazami, a i kropka na końcu zdania by się przydała. |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 09-07-2009, 15:51
|
|
|
Jeśli jesteś chłopakiem, który musi mieszkać samotnie i nie potrafi gotować nie martw się! Wkrótce zjawi się jakaś koleżanka, przyjaciułka z dzieciństwa albo dziewczyna-demon etc., która z przyjemnością zostanie twoją gosposią! (różne haremówki) |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|