|  Ogłoszenie  | 

| 		 
			Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
		  | 

|   Anime uczą | 

| Wersja do druku | 

Lena100   
		Pani Cogito

Dołączyła: 15 Gru 2006 Skąd: Ze wsi, z dżungli, z lasu Status: offline
  Grupy: Lisia Federacja 
					 | 

Wysłany: 05-07-2009, 19:07   
						 | 

| 

| 

| Costly napisał/a: | 	 		  | Uśmiechająca się postać zamyka oczy. | 	  

Nie tylko uśmiechając się! Istnieje gatunek ludzi, którzy nigdy oczu nie otwierają, a potrafią czytać, mają doskonały wzrok i z reguły są oszałamiająco bystrzy, bądź uprzejmi. Nigdy nie rozumiałam co jest takiego wspaniałego w projekcie postaci, która zamiast oczu ma dwie kreski. | 

_________________ ようやく君は気がついたのさ。。。
   | 

| 

| 

| 

|  

Waaagh!   
		Bo to zła kobieta była

| 

Wysłany: 05-07-2009, 19:33   
						 | 

| 

| 

| Costly napisał/a: | 	 		  | Uśmiechająca się postać zamyka oczy. | 	  

Podczas naturalnego uśmiechu policzki podnoszą się do góry, powieki są lekko przymykane, w przypadku japończyków o skośnych oczach efekt ten jest spotęgowany. Anime to anime, bogata mimika twarzy postaci, to zbyt wielka bariera dla animatorów, upraszczają oni to maksymalnie i postać zamyka oczy, zamiast przymykać. Nawet poszukałem sobie w google zdjęć przykładowych azjatów, by potwierdzić moją teorie. Okazała się trafna. Zdjęć nie dam, mogłoby to komuś spędzić sen z powiek i nadwyrężyć zmysł estetyczny, w każdym razie można sobie bez problemu znaleźć w google. :)

Na dodatek jak sobie wyobrażacie uśmiechającą się moe-panienke, która nie zamyka oczu? To by wcale nie było słitaśne. | 

| 

| 

| 

| 

|  

Costly   
		Maleficus Maximus

Grupy: Melior Absque Chrisma 
					 | 

Wysłany: 05-07-2009, 21:53   
						 | 

| 

| 

| Waaagh! napisał/a: | 	 		  | Na dodatek jak sobie wyobrażacie uśmiechającą się moe-panienke, która nie zamyka oczu? To by wcale nie było słitaśne. | 	  

To zdumiewające, ale moja wyobraźnia jest w stanie ogarnąć tak abstrakcyjny koncept. I co tym bardziej zadziwiające - jakbym na to nie patrzył, to owe wyobrażenie wygląda lepiej. 

A tłumaczenie odnośnie Azjat nie przekonuje mnie o tyle, że kazało by wnioskować, iż wszystkie postaci występujące w wszelakich anime są Azjatami. | 

_________________ All in the golden afternoon

Full leisurely we glide... | 

| 

| 

| 

|  

Vodh   
		Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne 
					 | 

Wysłany: 05-07-2009, 22:34   
						 | 

| 

| 

Costly, wszyscy mówią po japońsku, to czemu nie mogliby być azjatami? ;)

A wyjaśnienie jest o tyle trafne, że azjaci faktycznie podczas szerokiego, radosnego uśmiechu wyglądają jakby mieli zamknięte oczy, więc pewnie głównych odbiorców mang/anime takie uproszczenie nie tylko nie razi, ale wręcz wydaje się naturalne. | 

_________________ ...

| 

| 

| 

| 

|  

Lain   

| 

Wysłany: 06-07-2009, 20:41   
						 | 

| 

| 

A może by rozszerzyć to na mangę?

Z mangi Glass Mask

Uważaj, nigdy nie wiesz kiedy dostaniesz w twarz. | 

| 

| 

| 

| 

|  

Furiaboy   
		Funk na ścianie!

| 

Wysłany: 07-07-2009, 08:21   
						 | 

| 

| 

podczas walki dwoch mechow, o podobnych osiagach technologicznych, sile ognia czy szybkosci, zawsze jeden z nich moze nagle zrobic odwrot i odleciec z taka szybkoscia ze wrog nie bedzie mogl kontynuowac poscigu...

by Gundam 00

Jezeli jest grupka okolo 10 ludzi pozbieranych z calego globu i walczy z cala armia swiata - przedzej czy pozniej wiekszosc z nich stanie oko w oko z bardzo dla nich wazna osoba z przeszlosci bedaca po drugie stronie barykady...

duzo anime, ale we wspomnianym wczesnje G 00 widac to idealnie... | 

_________________ Niektórzy mają schizy z winy LOVE... 

A my? Jointy i płyty winylowe... | 

| 

| 

| 

|  

Wredny Anonim 
		Gość 

| 

Wysłany: 08-07-2009, 20:44   
						 | 

| 

| 

| Ysengrinn napisał/a: | 	 		  

Arjuna - choroby genetyczne powstają w wyniku brania niezdrowych leków przez kobiety w ciąży.

| 	  

To akurat prawda, patrz: Talidomid - stosowany niegdyś jako lek przeciw nudnościom w ciąży, powoduje ciężkie, dziedziczne uszkodzenia DNA płodu. | 

| 

| 

| 

| 

|  

Avellana   
		Lady of Autumn

| 

Wysłany: 08-07-2009, 21:06   
						 | 

| 

| 

| Jest jeden problem - ta "choroba" w Arjunie (bogowie, czemu ja takie głupie rzeczy pamiętam?!) polegała na złym posegregowaniu chromosomów. Nie wspominam, że była to chyba kobita z zespołem Klinefeltera (XXY), bo może czegoś nie dopatrzyłam i był to facet z problemem tożsamości - ale niestety, segregacji chromosomów na etapie płodowym NIE DA się pozmieniać. | 

_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... | 

| 

| 

| 

|  

Wredny Anonim 
		Gość 

| 

Wysłany: 09-07-2009, 03:43   
						 | 

| 

| 

| Avellana napisał/a: | 	 		  | Jest jeden problem - ta "choroba" w Arjunie (bogowie, czemu ja takie głupie rzeczy pamiętam?!) polegała na złym posegregowaniu chromosomów. Nie wspominam, że była to chyba kobita z zespołem Klinefeltera (XXY), bo może czegoś nie dopatrzyłam i był to facet z problemem tożsamości - ale niestety, segregacji chromosomów na etapie płodowym NIE DA się pozmieniać. | 	  

Przepraszam i przyznaję, odpowiadałem wprost na wypowiedź Ysengrinna, nie widziałem Arjuny. Niemniej idea zły lek == dziedziczna wada genetyczna może być i jest  prawdziwa. Jaka to wada i jak się może objawiać, zdecydowanie przekracza wiedzę twórców tego anime. Niemniej sama idea jest oparta na ziarnie prawdy.

I by trzymać się tematu, jakakolwiek sensowna informacja pojawia się na drugim, albo trzecim planie dowolnego anime, tam gdzie nie sięga wyobraźnia i wysiłek animatorów, więc posiłkują się swoimi wspomnieniami i archetypami. Problem polega na odróżnieniu archetypu od wspomnień z młodości twórców anime, często mocno wyidealizowanej. | 

| 

| 

| 

| 

|  

artemis00   

| 

Wysłany: 09-07-2009, 10:31   
						 | 

| 

| 

| Jeśli człowiek nie ma jednej ręki,drugą ma naderwaną,reszta ciała mało co się trzyma a z gościa lecą hektolitry krwi to wystarczy się grzecznie zapytać czy nic się nie stało(Elfen Lied) | 

_________________ Moja lista anime http://myanimelist.net/animelist/artemis00 | 

| 

| 

| 

|  

Teukros   

| 

Wysłany: 09-07-2009, 10:35   
						 | 

| 

| 

| Użytkownika Artemis00 uprzejmie proszę o stosowanie w postach zasad interpunkcji, a i nie żałowanie spacji.  | 

| 

| 

| 

| 

|  

artemis00   

| 

Wysłany: 09-07-2009, 10:48   
						 | 

| 

| 

Chodzi Ci o to że mam stawiać spację po przecinku? Sory, to przez przyzwyczajenie.

BTW:Kolejna mądrość: Większość bohaterów nie ma matki lub ojca(albo obu).Naturalnie muszą oni zginąć albo w wypadku samochodowym,albo ktoś musi ich zabić.

Niektórzy ojcowie to pedofile(He is my master) | 

_________________ Moja lista anime http://myanimelist.net/animelist/artemis00 | 

| 

| 

| 

|  

Eire   
		Jeż płci żeńskiej

Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma 
					 | 

Wysłany: 09-07-2009, 11:36   
						 | 

| 

| 

| artemis00 napisał/a: | 	 		  | Naturalnie muszą oni zginąć albo w wypadku samochodowym,albo ktoś musi ich zabić.  | 	  

Nie koniecznie. Czasem rodzice uznawszy, ze pociechy(najlepiej wczesnogimnazjalne) są wystarczająco dorosłe by żyć samemu wybywają się z  domu na czas nieokreślony. Szkoła zaś nie czuje się w obowiązku niepokoić państwa nawet gdy kajtki wpadną w długi/obleją egzamin/ zamkną się w domu/zostaną czarodziejami/ etc | 

_________________ Per aspera ad astra, człowieku! | 

| 

| 

| 

|  

Teukros   

| 

Wysłany: 09-07-2009, 11:54   
						 | 

| 

| 

| Użytkownika Artemis00 ponownie uprzejmie proszę o stosowanie w postach zasad interpunkcji. Tak, chodzi o stawianie spacji, również pomiędzy wyrazami, a i kropka na końcu zdania by się przydała. | 

| 

| 

| 

| 

|  

Sasayaki   
		Dżabbersmok

Grupy: Melior Absque Chrisma WOM 
					 | 

Wysłany: 09-07-2009, 15:51   
						 | 

| 

| 

| Jeśli jesteś chłopakiem, który musi mieszkać samotnie i nie potrafi gotować nie martw się! Wkrótce zjawi się jakaś koleżanka, przyjaciułka z dzieciństwa albo dziewczyna-demon etc., która z przyjemnością zostanie twoją gosposią! (różne haremówki) | 

_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,

Płomiennooki Dżabbersmok

Zagrzmudnił pośród srożnych skał,

Sapgulcząc poprzez mrok!
   | 

| 

| 

| 

|  
	| 

| 

Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
  | 
	Dodaj temat do Ulubionych

| 

| 

|  
  |