Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Anime uczą |
Wersja do druku |
gość
Gość
|
Wysłany: 17-01-2010, 20:14
|
|
|
Oj tak nie do końca, że Każdy główny bohater musi siedzieć w rzędzie przy oknie, dajmy na to Toradore- Takasu siedzi o ile mnie pamięć nie myli w trzecim rzędzie od okna. To jeden argument zaprzeczający waszej tezie, jestem pewien ze jeszcze kilka by się znalazło. ;) busted |
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 17-01-2010, 20:19
|
|
|
Masz rację. Jest parę wyjątków. Sam znalazł bym jeszcze kilka, ale to i tak nie zmienia faktu, że 95% głównych bohaterów siedzi tam gdzie już mówiłem.
Tren, co do zakochanych bohaterek to już różnie bywa. Zgodzę się z tą sąsiadującą ławką i prawą stroną, ale niekoniecznie z przodu. |
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 17-01-2010, 20:46
|
|
|
Chodziło mi głównie o ławkę z tyłu i z boku. Tą z przodu dodałam chyba tylko tak dla kompletu... |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Miyomi
Czekoladożerczyni
|
Wysłany: 17-01-2010, 22:16
|
|
|
Cytat: | Oj tak nie do końca, że Każdy główny bohater musi siedzieć w rzędzie przy oknie |
Od każdej reguły są wyjątki, a ja nauczyłam się jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie:
- Będąc głównym bohaterem:
a) trzeba mieć rozdwojoną osobowość/wiele masek (Death Note, Code Geass)
b) lub być zwyczajnym szaraczkiem (np.: Ookami Kakushi)
Tak. Wiem, że Takasu z Toradory! nie pasuje tu. Jest wyjątkiem i postacią hmm... no nie wiem... Nieszablonową? |
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 17-01-2010, 22:23
|
|
|
Główny bohater może też być:
c) nadaktywnym idiotą (większość shonenów)
d) introwertykiem/ignorantem (trafiają się takie okazy np. Potemayo)
e) wygadanym, lekko zboczonym, ale z gruntu rzeczy przyzwoitym facetem (Gintama, Higurashi, Umineko) |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Mirror
Santa Echoś.
Dołączyła: 16 Gru 2009 Skąd: Bo... ja... Nie pamiętam. Status: offline
|
Wysłany: 17-01-2010, 22:47
|
|
|
Tren napisał/a: | Główny bohater może też być:
c) nadaktywnym idiotą (większość shonenów)
d) introwertykiem/ignorantem (trafiają się takie okazy np. Potemayo)
e) wygadanym, lekko zboczonym, ale z gruntu rzeczy przyzwoitym facetem (Gintama, Higurashi, Umineko) |
Dodaj też takiego który ma manię na punkcie ratowania wszystkiego i wszystkich. |
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 17-01-2010, 23:06
|
|
|
Na pęczki jest też takich, którzy nie mają często pojęcia jak jakaś bohaterka zaleca się do niego. |
|
|
Vatelema
|
Wysłany: 18-01-2010, 15:46
|
|
|
Jeśli jesteś głównym bohaterem shounena, obowiązkowo musisz mieć rozdwojenie jaźni, posiadać wewnętrznego demona lub przynajmniej ukrywać mroczną część osobowości (Bleach, Naruto, D. Gray-man i wiele, wiele innych).
Jeśli człowiek naprawdę się wkurzy/ ogarnie go żądza mordu, to jego kolor oczu zmienia się na żółty (Rurouni Kenshin).
W czasie walki można wyskoczyć w górę, zrobić salto, przykucnąć do góry nogami na suficie, powisieć tak kilkanaście sekund, po czym rzucić się w dół, by zadać przeciwnikowi ostateczny cios. Przy czym przeciwnik nigdy nie zdoła się odsunąć, mimo że w dół spada się w linii prostej. W dodatku po wykonaniu takiego ataku zawsze ląduje się na podłodze w zgrabnym przysiadzie, chociaż powinno się spaść na głowę (ponownie Rurouni Kenshin).
Możesz stać w powietrzu, jeśli tylko potrafisz szybko machać nogą (One Piece). |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 18-01-2010, 15:53
|
|
|
Właśnie sobie uświadomiłam, że istnieje prawo, o którym nikt jeszcze nie wspomniał w temacie, a które odnosi się do bardzo wielu anime.
Otóż załóżmy, że bohaterowie muszą odnaleźć jakąś potrzebną informację w ogromnym stosie dokumentów lub wręcz w bibliotece. Znamy, widzieliśmy wiele razy. Zatem wiemy też, że wszelkie metodyczne poszukiwania (o czymś takim jak katalog tematyczny nikt nie słyszał, każda biblioteka i tak zawiera losowo poustawiane książki) są z góry skazane na niepowodzenie. Należy:
- w wersji dla mięczaków: wyjąć losową książkę z półki (może to być np. książka, która wpadnie nam w ręce, kiedy zostaniemy popchnięci na regał)
- w wersji dla średniozaawansowanych: zrzucić ze stołu stos książek/dokumentów przygotowanych do przejrzenia
- w wersji dla twardzieli: przewrócić tyle regałów z książkami, ile się da
Niezależnie od wybranej metody losowania, mamy 100% pewność, że potrzebna książka nie tylko znajdzie się w ten sposób na samym wierzchu, ale też otworzy się dokładnie na potrzebnej nam informacji.
Przyznacie, że znajomość tego prawa zaoszczędziłaby niezliczonym bohaterom naprawdę dużo czasu i zachodu... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:58
|
|
|
Ave, ja o tym prawie (między innymi o tym, jest to bowiem jeden z niezbędnych elementów w romances of the archive) pisałam pracę seminaryjną na ten semestr... Traumaaaa .____. |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
Dołączył: 16 Kwi 2009 Skąd: Piotrków Trybunalski Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-01-2010, 12:03
|
|
|
Cytat: | Jeśli chcesz być głównym bohaterem musisz spełniać 1 warunek będąc w szkole- siedzieć w rzędzie przy oknie. |
A wcale, że nie. Takasu Ruuji & Aisaka taiga (Toradora!) nie siedzą w rzędzie przy oknie,podobnie jak Misao-chan (z Battle Programmer Shirase). |
|
|
|
|
|
Paweł
|
Wysłany: 19-01-2010, 12:15
|
|
|
zonku486 - raz, że wypadałoby czytać poprzednie posty, bo zarzut dotyczący Toradory już się pojawił. A dwa, że w temacie niekoniecznie trzeba pisać coś, co zdarza się w stu przypadkach na sto. Tutaj docenia się zdarzenia często spotykane i akurat przypadek z ławką takim jest. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
Dołączył: 16 Kwi 2009 Skąd: Piotrków Trybunalski Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 19-01-2010, 12:18
|
|
|
skuteczność ataku danej postaci jest proporcjonalna do czynnika wkurzającego, który działa na widza danego anime. |
|
|
|
|
|
Majo-san
|
Wysłany: 22-01-2010, 21:20
|
|
|
Nieważne jaka jest pogoda, wszyscy mają świetne fryzurki, nie używając żadnych preparatów. |
|
|
|
|
|
Sola
ryba
|
Wysłany: 23-01-2010, 17:17
|
|
|
Taaa anime ma swoje własne prawa i tyle. Kokardy, wstążki i warkoczyki bohaterek zawsze będą kawaii i nigdy nie oklapną. To może mieć też związek z tą "czasem jestem, czasem mnie nie ma" grawitacją o której była już kiedyś mowa. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|