Anime uczą |
Wersja do druku |
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 25-01-2010, 18:12
|
|
|
Dziewczyna wyznająca miłość głównemu bohaterowi gdy nie dostaje odpowiedzi i nastaje niezręczna cisza zadaje oczywiste pytanie, na które pada wiadoma odpowiedź: 'Nienawidzisz mnie?'.
Droga do szkoły jest alejką pełną drzew wiśni.
Szkoły nocą są otwarte bądź włamanie się do nich jest banalnie proste- zależy jak kto woli. |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 25-01-2010, 19:58
|
|
|
0rdi napisał/a: | 'Nienawidzisz mnie?'. |
Wiesz co, ja tu podejrzewam zgrzyt w przekładzie (także na angielski) - ma szansę być po prostu dosłowny, ale mam wrażenie, że jeśli chodzi o "temperaturę" i odcień emocjonalny to raczej jest fraza odpowiadająca naszemu "nie podobam ci się?". Z "osłuchania" animowego wynika, że oni tego kirai używają generalnie, jak coś im nie odpowiada (na przykład jakiś rodzaj jedzenia) - czyli bardziej "nie lubię/nie podoba mi się/nie odpowiada mi" niż bardzo mocne polskie nienawidzę czy także mocne (choć nie tak, jak polski odpowiednik!) angielskie hate. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 25-01-2010, 20:09
|
|
|
Polskie fansuby nie zawsze są w stanie stanąć na wysokości zadania. Bardzo możliwe, że masz rację. W sumie to nawet lepiej pasuje do sytuacji Twój wniosek o nieścisłości w przekładzie. |
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 25-01-2010, 22:03
|
|
|
Tego, że dobrze zapowiadająca się seria, zostaje zniszczona fabularnie. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
Dołączył: 16 Kwi 2009 Skąd: Piotrków Trybunalski Status: offline
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-01-2010, 21:08
|
|
|
0rdi napisał/a: | Dziewczyna wyznająca miłość głównemu bohaterowi gdy nie dostaje odpowiedzi i nastaje niezręczna cisza zadaje oczywiste pytanie, na które pada wiadoma odpowiedź: 'Nienawidzisz mnie?'. |
O ile oczywiście odważy się na taki wielki wyczyn i nie zrobi z siebie idiotki. (Midori no Hibi odc. 7 - Ayase Takako) |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 26-01-2010, 21:59
|
|
|
0rdi napisał/a: | Dziewczyna wyznająca miłość głównemu bohaterowi gdy nie dostaje odpowiedzi i nastaje niezręczna cisza zadaje oczywiste pytanie, na które pada wiadoma odpowiedź: 'Nienawidzisz mnie?'. |
...no cóż, może zawsze odpowiedzieć, że interesują go tylko dziewczyny w 2D. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 28-01-2010, 20:22
|
|
|
W Japonii klasy są tak sformalizowane, że główny bohater będąc przywitany przez swojego kolegę z klasy, pyta się go, kim on jest... (Midori No Hibi) |
|
|
|
|
|
Mirror
Santa Echoś.
Dołączyła: 16 Gru 2009 Skąd: Bo... ja... Nie pamiętam. Status: offline
|
Wysłany: 28-01-2010, 20:28
|
|
|
Kiedy do szkoły przeniesie się nowa osoba i zniknie po kilku dniach... Nikt nawet tego nie zauważy. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 28-01-2010, 20:36
|
|
|
fenomen klasy jest taki, że gdy z przyszłości pojawi sie nowa uczennica, to mamy gwarancję, że wszyscy będą ją znali... (Green Green) |
|
|
|
|
|
Milika01
Gość
|
Wysłany: 30-01-2010, 00:32
|
|
|
Absolutnie zrozumiałe jest wyznawanie miłości chłopakowi ze szkoły, z którym się nigdy nie zamieniło nawet słowa, a następnie oczekiwanie na to, że on zgodzi się z tobą umawiać i jeszcze będziecie mieli o czym rozmawiać. |
|
|
|
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 30-01-2010, 00:32
|
|
|
Nie podglądaj dziewczyn podczas kąpieli w ciepłych źródłach przebranym za maskotkę kurortu, bo może się jeszcze okazać, że są one tak naprawdę zabójczymi androidami z rentgenem w oczach.
Shin Mazinger |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 30-01-2010, 11:16
|
|
|
Blondyn to zazwyczaj typ głupka, podrywacza i idioty. |
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 30-01-2010, 13:06
|
|
|
^ A nie ucieleśnienia zła? |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
0rdi
Last man on the moon.
|
Wysłany: 30-01-2010, 13:31
|
|
|
Czy np. Sunohara(Clannad), Frau(07-Ghost), Weber(FMP) czy Tamaki(Ouran...) są ucieleśnieniem zła, a może to typ: głupka, podrywacza i idioty. |
|
|
zonk486
Głupek na wynajem!!
|
Wysłany: 30-01-2010, 19:11
|
|
|
W sprawach miłosnych nigdy nie licz na porady z książki, bo to może jeszcze utrącić twoją "wybrankę". Na własną inwencję też nie licz, bo i tak na pewno zostaniesz "ściągnięty na ziemię"... (Green Green)
[offtop_mode=on]
Cytat: | Czy np. Sunohara(Clannad), Frau(07-Ghost), Weber(FMP) czy Tamaki(Ouran...) są ucieleśnieniem zła, a może to typ: głupka, podrywacza i idioty. |
Jeszcze jednym przykładem tego typu bohatera jest jesze Ichibanboshi z Green Green
[offtop_mode=off] |
Ostatnio zmieniony przez zonk486 dnia 30-01-2010, 19:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|