Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... [Manga i Anime] |
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 01-10-2014, 11:30
|
|
|
fleischman napisał/a: |
Rada: nie czytaj żadnych spojlerów dotyczących Rebuilda 3.0, jeśli nie chcesz sobie zepsuć zabawy :) |
Albo nie oglądaj żadnych rebuildów - też nie zepsujesz sobie zabawy ^^ |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 09-10-2014, 00:10
|
|
|
Hellsing. Pytanie moje odnosi się do nazwiska ojca Alexandra.
Większość internetu zapisuje je Anderson, ale mnie się nieustannie wydaje, że powinien to być Andersen. Skorzystanie z prowizorycznych metod "przeczytaj mi kanji wujku google" daje wynik zbliżony do "e", jednak wolałbym się upewnić, jak to się czyta w oryginale?
Nie wspominając o tym, że Anderson kojarzy mi się bardzo amerykańsko, zaś Andersen północno-europejsko, a więc bardziej pasuje mu to "e". Choć może to nieuzasadnione odczucie. |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 09-10-2014, 16:52
|
|
|
W anime w wersji oryginalnej wyraźnie mówią "Andersen". |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Nikodemsky
Beauty of Silence
|
Wysłany: 06-02-2015, 04:00
|
|
|
Może mi ktoś powiedzie jak to wygląda z serią Fate?
Oglądałem Fate/Stay Night(jedyny "fejt", który obejrzałem) - w moim uznaniu jest to po prostu przeciętna przygodówka, natomiast któryś raz z kolei ktoś poleca mi Fate/Zero, czy jest to jakościowo lepsze? Muszę coś jeszcze obejrzeć przed, żeby nie być w tyle? |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 06-02-2015, 09:23
|
|
|
Serie główne spod znaku Fate:
- Fate/Zero - chronologicznie wcześniej, można rzec prolog. 2 serie, 2011 rocznik.
Potem są serie kontynuujące i z tego co ja zrozumiałam (nie zagłębiałam się), oferujące 3 różne ścieżki tej samej historii. Czyli początek podobny, a potem się rozchodzą.
- Fate Stay Night - 2006. Nie była zła, aczkolwiek w porównaniu do nowszych wypada blado. I miała dosyć denerwujący scenariusz, bo za dużo Shirou w nim...
- Fate/stay night: Unlimited Blade Works - 2014. Te samo studio co robiło Zero, czyli grafika i muzyka cud miód orzeszki. Jeden sezon za nami, drugi pewnie na wiosnę będzie.
- Heavens Feel - nie zekranizowany.
I jeszcze sequel Fate/hollow ataraxia - nie zekranizowany.
Generalnie mówię o serialach, bo są jeszcze filmy różne, ale to głównie reprodukcje, można obejrzeć jako streszczenie.
Także spokojnie możesz oglądać Zero, a potem UBW. No i jeśli Stay/Night ci się podobało, to te dwie powinny bardzo się spodobać.
*poprawki poprawki :D |
Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 07-02-2015, 00:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 06-02-2015, 10:18
|
|
|
Dwa zdania dopowiedzenia do Nanami.
Trzy wymienione przez ciebie "serie" nie reprezentują trzech routów z oryginalnej eroge. Te nazywają się Fate, Unlimited Blade Works i Heavens Feel.
FSN z 2006 miesza wszystkie trzy w dość nielogiczny, choć w smaku nie najgorszy, bigos (z wielką przewagą Fate). Tegoroczne Fate/stay night: Unlimited Blade Works bardzo wiernie oddaje drugi route o tejże nazwie. HF ekranizacji żadnej się nie doczekało.
A Fate/hollow ataraxia to osobna gra - sequel FSN. Faktycznie nie zekranizowany. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-02-2015, 13:22
|
|
|
shugohakke napisał/a: | HF ekranizacji żadnej się nie doczekało. |
Ale doczeka, bo jest zapowiedziana kinówka przy czym nie ma jeszcze terminu. Więc owszem, obecnie nie istnieje. Poza tym Fate ma też całą masę spin-offów, ale nie są one bezpośrednio połączone z główną fabułą, więc nie trzeba się nimi przejmować (jedyny zanimowany to Fate/kaleid liner, ale jak mówię, nie łączy się on z główną fabułą). |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 06-02-2015, 13:46
|
|
|
Mnie niepokoi ta kinówka. HF jest najbogatszym w plot (a także "plot" ^^) routem i ściśnięcie go w niecałych dwóch godzinach może mieć różne efekty. |
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-02-2015, 14:05
|
|
|
Cytat: | Mnie niepokoi ta kinówka. HF jest najbogatszym w plot (a także "plot" ^^) routem i ściśnięcie go w niecałych dwóch godzinach może mieć różne efekty.
|
Pożyjemy, zobaczymy co z tym zrobią. Chwilowo prawie nic nie wiadomo (łącznie z tym czy na pewno będzie to jedna kinówka, więc nie ma co tracić nadziei). A nawet jeśli to najlepsze sceny HF by ufotable będą zdecydowanie lepsze niż nic. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 06-02-2015, 22:16
|
|
|
Nikodemsky napisał/a: |
Oglądałem Fate/Stay Night(jedyny "fejt", który obejrzałem) - w moim uznaniu jest to po prostu przeciętna przygodówka, natomiast któryś raz z kolei ktoś poleca mi Fate/Zero, czy jest to jakościowo lepsze? Muszę coś jeszcze obejrzeć przed, żeby nie być w tyle? |
Zasadniczo, nie ma co ukrywać, Fate Stay/Night to jest przeciętna przygodówka. Z drugiej strony Zero reprezentuj już jakiś tam poziom. Ludzie się tym podniecają, bo się dorobiło toto czegoś na kształt uniwersum. A lepiej gada się o czymś, co ma szerokie uniwersum (niezależnie jak głupie) niż o pojedynczym tytule.
Zero teoretycznie nie wymaga niczego do obejrzenia, ale jak już się widziało Stay/Night, to zrozumienie pewnych niuansów jest lepsze. |
|
|
|
|
|
Lares
Palladyn
|
Wysłany: 10-04-2015, 23:48
|
|
|
Nie wiem czy to dobry temat ale niedawno obejrzałem Gundam Unicorna Oav, niestety, ostatni odcinek nie miał polskich napisów i pomimo że angielski jest dla mnie na poziomie średnim to kompletnie nie wiem tak naprawdę czym była ta puszka laplacea, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć? O co chodziła tak naprawdę |
|
|
|
|
|
Lares
Palladyn
|
Wysłany: 10-04-2015, 23:56
|
|
|
Ale tak jeszcze wracając do waszego tematu fate stay night, faktycznie nie jest serią wybitną, ale pomimo tego jest to dla mnie jedna z lepszych anime jakie oglądałem. Bardzo podobała mi się fabuła, postacie i cały sountrack z kapitalnym pierwszym opem, endingiem i tym utworem który jest na samym końcu, niesamowicie klimatyczna rzecz. I muszę przyznać gdyby główny bohater był tak waleczny jak w Oavce ale przy zachowaniu histroii z wersji TV to był by to dla mnie hit. Bo niestety w odcinkowej serii jest on takimi trochę ciepłymi kluchami, w oavce jest znacznie lepiej, to on na końcu walczy z Gilgameshem i jest bardziej cool, tylko niestety tutaj wątku romansowego z Saber nie ma a jednak ten motyw był piękny. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 11-04-2015, 08:00
|
|
|
Lares napisał/a: | Nie wiem czy to dobry temat ale niedawno obejrzałem Gundam Unicorna Oav, niestety, ostatni odcinek nie miał polskich napisów i pomimo że angielski jest dla mnie na poziomie średnim to kompletnie nie wiem tak naprawdę czym była ta puszka laplacea, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć? O co chodziła tak naprawdę |
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Chodzi o tablicę pamiątkową, która świadczyła o tym, że kolonie kosmiczne powinny mieć dużą autonomie względem Ziemi i powinny mieć możliwość wpływania na podejmowane na Ziemi decyzje.
Takie prawo wydane podczas przerwanej uroczystości na stacji orbitalnej oznaczałoby, że faktycznie w toczonej wojnie polityczną i prawną rację miało Imperium Zeonu, a Fedki to źli zamordyści.
|
|
|
|
|
|
Lares
Palladyn
|
Wysłany: 20-04-2015, 00:21
|
|
|
Aha, czyli plus minus doszedłem do podobnej konkluzji, dziękuje za wytłumaczenie.
PS Czyli oprócz tego owa puszka nic innego nie posiadała? W sumie dziwie się że
- Spoiler: pokaż / ukryj
- zwykły pomnik mógł mieć taką wartość, kto tak go naprawdę stworzył? Ten starszy umierający człowiek ?
|
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 20-08-2015, 21:02
|
|
|
Czy ktoś właściwie wie dlaczego JPF przerwał wydawanie Oh my goddess na tyle lat? Jakieś problemy licencyjne? Kasa? Tak mnie naszła ciekawość, bo właśnie się rajcuję świeżutkim 28 tomem :D |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|