Wasze ulubione Anime Fantasy |
Wersja do druku |
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 14-12-2011, 19:26
|
|
|
Właśnie takie też opinie czytałem dlatego się nie nastawiałem. A cesarz vedry narobił mi smaku teraz no... ;) |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
Enevi
苹果
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-12-2011, 20:19
|
|
|
Kemono no Souja
Zdecydowanie najlepsze anime fantasy, jakie oglądałam (choć tutaj raczej wysuwają się na pierwszy plan wrażenia z lektury książki...). I co ciekawe ulubione, bo... nie zawiera magii. Nic a nic. Ani grama. To jak dla mnie swego rodzaju ewenement i dowód na to, że nie trzeba udziwniać i cudować. Ciekawa, porządnie napisana historia, która łamie mnóstwo schematów i ma niesamowitą protagonistkę, której towarzyszymy praktycznie przez całe życie.
kokodin napisał/a: | Poza tym świat jest powalający, postaci świetne a swoje walory ma i ścieżka dźwiękowa, ale o dokładny opis trzeba by prosić Enevi |
Taaaak, polecam się na przyszłość, ale rozmowa ze mną o tej serii może być dość męcząca, bo jak już zacznę, to nie skończę. 100% fangirl, ot co. |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 14-12-2011, 21:17
|
|
|
Enevi napisał/a: | Taaaak, polecam się na przyszłość, ale rozmowa ze mną o tej serii może być dość męcząca, bo jak już zacznę, to nie skończę. 100% fangirl, ot co. |
Akurat ta seria zasługuje na fangirl;). |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 15-12-2011, 14:45
|
|
|
Patrz podpis u kokodina pod nickiem :P
Wystosował bym nawet tezę, że tytuły adresowane do fangirlów, mają lepszą fabułę i postaci niż te kierowane do klasycznych otaku otoko. I z tego głównie powodu zgrzybiali starcy jak ja zaczynają oglądać shoujo po latach użerania się z shounenami :P
Schodząc na ziemię 12 Królestw. Czyli psychologiczny serial przygodowo fantastyczny w stylu WTF. Gadające szczury to tylko jeden z wielu elementów, chociaż żółwi tam już nie widziałem. Serial dzieli się na historie i rozdziały i opowiada legendy w stylu naszego Kazimierza Wielkiego. Mapka jest też bardzo ładna.
Poza tym Mahou Shoujo Tai Arusu lub jak kto woli Tweeny Witches Coś kompletnie przeciwnego do Erin. Gloryfikacja magii i poniżenie technologii a jednocześnie dosyć poobijana historia pewnej rodziny. Wiara w magię to jedno, ale co ciekawsze, występuje tutaj wyjaśnienie zasad magii prawie do poziomu negacji magiczności magii. Zderzenie tego z głębokim przekonaniem głównej bohaterki, że: a) magia musi czynić wszystkich szczęśliwymi. i b) magia tworzy coś z niczego, tworzą dość wybuchową mieszankę w świecie czarownic, które przestały wierzyć w Magiczność (przechodząc nad nią do normalności):P tytuł może trochę dziecinny, ale zdecydowanie ciekawy graficznie i fabularnie. |
|
|
|
|
|
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 19-12-2011, 01:37
|
|
|
Hmm tak sobie uświadomiłem że chyba nikt nie wymienił Hellsinga - naprawdę dobrego anime (starej wersji) i dobrej jatki (nowa ;) ) |
_________________ "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to build bigger and better idiots. So far, the universe is winning."
- Rick Cook |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 19-12-2011, 02:43
|
|
|
Tirisfal napisał/a: | Hmm tak sobie uświadomiłem że chyba nikt nie wymienił Hellsinga |
Może dlatego, że Hellsing to nie fantasy. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 21-12-2011, 15:57
|
|
|
Vodh napisał/a: | Tirisfal napisał/a: | Hmm tak sobie uświadomiłem że chyba nikt nie wymienił Hellsinga |
W ogóle.
Wampiry, to przecież naturalny składnik zupki chińskiej jaką jest nasze społeczeństwo. |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 21-12-2011, 16:10
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | Vodh napisał/a: | Tirisfal napisał/a: | Hmm tak sobie uświadomiłem że chyba nikt nie wymienił Hellsinga |
W ogóle.
Wampiry, to przecież naturalny składnik zupki chińskiej jaką jest nasze społeczeństwo. | Fantasy nie jest tożsame z fantastyką. Fantastyka zawiera w sobie o wiele więcej podtypów niż tylko ten jeden (jak np SF, supernatural, horror - czy taki np jego podgatunek jak horror gotycki) |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 21-12-2011, 16:24
|
|
|
Wielu, wielu ludzi byłoby oburzonych wrzucaniem SF do fantastyki, zwłaszcza, że stawiają te gatunki w opozycji. Nie, żebym do nich należał, chcę tylko powiedzieć, że nie można precyzyjnie zdefiniować czym jest fantasy/fantastyka. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Bezimienny
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 21-12-2011, 16:49
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Wielu, wielu ludzi byłoby oburzonych wrzucaniem SF do fantastyki, zwłaszcza, że stawiają te gatunki w opozycji. Nie, żebym do nich należał, chcę tylko powiedzieć, że nie można precyzyjnie zdefiniować czym jest fantasy/fantastyka. | Wait, what? To nie zauważyli, że polską nazwą SF jest fantastyka naukowa? |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 21-12-2011, 16:57
|
|
|
Polską nazwą "Die Hard" jest "Szklana pułapka"...
Co znaczy science fiction? |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-12-2011, 18:06
|
|
|
Fantastyka naukowa |
|
|
Bezimienny
|
Wysłany: 21-12-2011, 18:09
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Polską nazwą "Die Hard" jest "Szklana pułapka"...
Co znaczy science fiction? | Fantastyka naukowa właśnie. Fikcja naukowa jest terminem o wiele szerszym, i może obejmować np. kryminał dziejący się w instytucie badawczym (albo wyssaną z palca teorię naukową którą ktoś próbuje sprzedać jako prawdziwą na Discovery). |
loaded with steel.
the renegades on wheels.
|
|
|
|
peregrinus
wol(no/ny) myśliciel
|
Wysłany: 21-12-2011, 20:35
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Wielu, wielu ludzi byłoby oburzonych wrzucaniem SF do fantastyki |
A inni wrzucaniem ich prac do jednego wora z większością SF. Po prostu systematyka w literaturze (bo tu jej korzenie) jest mocno płynna (co zresztą nie dziwi) i zwyczajnie wszystkich nie zadowala, tak samo w M&A.
Slayers i Soul Hunter jakoś najbardziej polubiłem, chociaż w drugim przypadku manga wydaje się dużo lepsza. Pewnie wymieniłbym Berserka, ale poza mangą anime nie ruszyłem i czekam na najnowszy film. Kemono no Souja Erin za odmienne od większości, pozbawione fajerwerków podejście do tematu. |
|
|
|
|
|
Tirisfal
Książę Amberu
|
Wysłany: 23-12-2011, 02:04
|
|
|
Ale jakby nie patrzeć wampiry nie są częścią nauki - w Hellsingu nie są przeprowadzane próby racjonalnego wyjaśnienia ich istnienia - zatem jest to fantasy. Możnaby próbować podciągnąć to jeszcze pod horror ale hellsing moim zdaniem nie był tworzony żeby się go bać ergo nie jest horrorem. Pozostaje zatem fantasy i jako takie umieszczam je tutaj bo był naprawdę dobry.
Moim pierwszym anime fantasy chyba też byli Slayersi (choć w sumie DB może ... choć DB jest chyba ponadgatunkowe ;) ). |
- Rick Cook |
|
|
|
|
|