Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Wasze ulubione Anime Fantasy |
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 23-12-2011, 11:30
|
|
|
Ja tam sądzę, że kwestia bycia horrorem jest niezależna od fantasy. A tak mi przyszło do głowy, że nie wymieniłem nic powiązanego z tematem.
Howl's Moving Castle - również w wersji zdubbingowanej, bo jest całkiem udana, ale nie potrafię powiedzieć, która lepsza. I jak ktoś mi powie, że D. W. Jones nie pisze fantasy to... |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 24-02-2012, 16:40
|
|
|
Jak fantasy to napewno coś ze stajni Ghibli - Mononoke Hime, Tenkuu no Shiro Laputa, Kaze no Tani no Nausicaä, Sen to Chihiro no Kamikakushi, Hauru no Ugoku Shiro, Gedo Senki, Majo no Takkyubin, a nawet Tonari no Totoro, czy Gake no Ue no Ponyo :) . |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 24-02-2012, 16:45
|
|
|
O cholipcia zapomniałem wspomnieć o Neko no Ongaeshi, Karigurashi no Arrietty, i Kurenai no Buta. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-02-2012, 17:30
|
|
|
Primo, napisałby coś poza suchą wyliczanką.
Duo - nie wiem gdzie widzi w "Nauśce" i Lapucie fantasy. Jedno to post-apokaliptyczna przyszłość, drugie coś jakby steampunk. Nie pamiętam żeby w ogóle było tam cokolwiek podpadającego pod moce nadprzyrodzone, a nie wytłumaczonego dziwną technologią. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 24-02-2012, 18:12
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Primo, napisałby coś poza suchą wyliczanką. |
Sorki - uważam, że dzieła Studia Ghibli obowiązkową oczywistością są - więc nie ma co się opisywać.
Ysengrinn napisał/a: | Duo - nie wiem gdzie widzi w "Nauśce" i Lapucie fantasy. Jedno to post-apokaliptyczna przyszłość, drugie coś jakby steampunk. |
Myślałem (powiem więcej - jestem pewien), że post-apokaliptyczne wizje świata należą do gatunku fantasy. Wytknąłeś, że Laputa to "steampunk" - czyli jest to podgatunek sf - więc pasuje. Dziwne, że to "Ruchomego zamku Hauru" się nie przyczepiłeś, bo też posiada pewne elementy steampunku (a że wymieszane z elementami magii to już inna historia).
Ogólnie to jakby był problem z klasyfikcają co to jest Fantasy. Przecież magia, czy ponadnaturalne zdolności, to niejedyne wyznaczniki tego gatunku. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 24-02-2012, 18:41
|
|
|
Fantasy to nie to samo co fantastyka - owszem, granica między fantasy i sci-fi jest trochę ulotna, ale akurat Nauśka i Laputa stoją na tyle daleko od niej, żeby nie mieć wątpliwości. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 24-02-2012, 18:49
|
|
|
A Ruchomy Zamek wywodzi się od najczystszej fantastyki. Ze smokami, magami (elfów w świwcie Chrestomanciego nie kojarzę, ale może się gdzieś przewijają) i resztą towarzystwa. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 24-02-2012, 19:29
|
|
|
shugohakke, nie wkradł ci się aby mały błąd?.
Trochę systematyki:
"Speculative fiction is an umbrella term encompassing the more fantastical fiction genres, specifically science fiction, fantasy, (...)"
Innymi słowy, w wielkim uproszczeniu fantastyka (speculative fiction) to gatunek, którego podgatunkami są fantasy (gdzie przewodnim tematem są zjawiska paranormalne) i fantastyka naukowa (gdzie przewodnim tematem jest technologia).
Steampunk to podgatunek SF, czyli pod-podgatunek fantastyki.
W tym kontekście, IMO Ruchomy Zamek wywodzi się od najczystszej fantasy.
Laputa trąci steampunkiem, tyle że postapokaliptycznym.
Nauśka to klasyczne mainstreamowe postapokaliptyczne sf. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 24-02-2012, 19:51
|
|
|
A mógł się jakiś wkraść.
W tym temacie każdy używa własnych definicji fantastyki, sf i fantasy (jak dla mnie to jedno i to samo, a trzecie prawo Clarke'a tylko mi przytaknie ^^), a potem się dziwi, że nie zgadza się to z innymi. Generalnie jest bardzo zabawnie. |
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 24-02-2012, 22:01
|
|
|
No tak... trochę się zapędziłem. "Fantasy", a "fantastyka" to nie to samo, racja. Więc jakby nie patrzeć przedstawiciele steampunk nie powinny znaleźć się w zestawieniu. Choć osobiście uważam, że Laputa to ten sam przypadek co z Ruchomym zamkem Hauru - może jest i technika, ale podporządkowana/wykorzystująca magię - wisorek Sheety pozwalający jej unosić się w powietrzu, wskazujący lokalizację zamku w chmurach - czysta magia - Kamień Lewitacji.
No, ale chociaż jestem pewny co do Opowieści z Ziemiomorza, Mononoke Hime, Spirited Away, Podniebnej poczty Kiki, Narzeczonej dla kota, Mojego sąsiada Totoro, i Ponyo. Chyba, że jeszcze coś źle pojmuję... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|