Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
vries
|
Wysłany: 27-06-2016, 04:57
|
|
|
Chatoyant napisał/a: | Polecicie mi jakieś zabawne anime, gdzie pojawia się absurd, czarny humor itp., ale które nie jest głupie, tylko wszystkie te żarty poprowadzone są w inteligentny sposób? Nie widziałam takich praktycznie w ogóle, a książki i filmy, a nawet muzykę przetrzepałam już pod tym kątem solidnie. Ktoś, coś? I dlaczego akurat te pozycje :P
|
Sayonara Zetsubou Sensei - prawie jedyna satyra na rynku. Zasadniczo funkcjonuje tłumacząc różne zdarzenia i problemy społeczne poprzez interakcje będącego w wiecznym dołku nauczyciela z jego podopiecznymi-dziewczynkami, które są hiperbolicznym przedstawieniem pewnego typu osobowości. Bardzo charakterystyczna seria.
Reszta komedii tak nie działa. Jak patrzę są to serie nie bardzo mądre, parodie lub serie powiązane z innym tematem (gdzie komedia jest tylko jedną ról). Dla przekładu tego ostatniego gatunku: Hyouge Mono - komedia historyczna o sztuce garncarstwa w XVI w. Tworzy obraz komediowy poprzez pokazania absurdu zachowań artystów, kontrast naszej ery z tamtym okresem i osobę głównego bohatera, który jest japońską kalką naszego Zagłoby (tyle, że Oribe jest miłośnikiem sztuki, artystą i postacią bazującą na autentycznej osobie). Jednak to nie jest komedia sensus stricte. Element historyczny (zresztą celowo zakłamany) i opisu sztuki Wabi to duża porcja tego anime.
Cytat: |
Znacie jakieś Anime Horrory, które naprawdę straszą? |
Hmm... nie powiem, by straszył, ale trzyma w napięciu - Magnetic Rose. |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 27-06-2016, 07:01
|
|
|
Chatoyant napisał/a: | Polecicie mi jakieś zabawne anime, gdzie pojawia się absurd, czarny humor itp., ale które nie jest głupie, tylko wszystkie te żarty poprowadzone są w inteligentny sposób? Nie widziałam takich praktycznie w ogóle, a książki i filmy, a nawet muzykę przetrzepałam już pod tym kątem solidnie. Ktoś, coś? I dlaczego akurat te pozycje :P |
Tak jak wyżej - sayonara sensei, ale też i inne komedie w reżyserii Akiyukiego Shinbou - Pani Poni Dash w szczególności, chociaż wiele czarnego humoru tam nie ma, ale absurd aż się leje na podłogę z ekranu.
Dalej absurd - DiGi Charat. Bardziej absurdalnego anime chyba nie da się uzyskać.
Dużo czarnego humoru jest też w Nurse Witch Komugi-chan Magikarte. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 29-06-2016, 13:22
|
|
|
Chatoyant napisał/a: | Polecicie mi jakieś zabawne anime, gdzie pojawia się absurd, czarny humor itp., ale które nie jest głupie, tylko wszystkie te żarty poprowadzone są w inteligentny sposób? Nie widziałam takich praktycznie w ogóle, a książki i filmy, a nawet muzykę przetrzepałam już pod tym kątem solidnie. Ktoś, coś? I dlaczego akurat te pozycje :P |
Zapomniałem... Jinrui wa Suitai Shimashita - jeden (a raczej jedna) z lepszych MC w historii anime. I w zasadzie niewiele ponad to, bo fabularnie nie poraża, ale nie ma tu też banału. Za to absurd wylewa się wiadrami z obrazu, a i czarnego humoru nie brakuje. |
|
|
|
|
|
Chatoyant -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 29-06-2016, 19:03
|
|
|
Dzięki za propozycje, jesteście bardzo pomocni - "uśmiech dziecka za ... grosze", pisząc za Demem :P. |
|
|
|
|
|
FreeBSD
Gość
|
Wysłany: 07-07-2016, 12:51
|
|
|
He, poszukuje Anime, w których są motywy takie jak:
- Podróże w czasie.
- Alternatywne wymiary/światy/rzeczywistość.
Pomożecie? |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 07-07-2016, 13:37
|
|
|
Maze
Dual - no może nie w czasie
Dziewczyna skacząca przez czas - film
Higurashi :]
Natsu no Arashi
Inuyasha |
_________________ kokodin pisze się zawsze z małej litery
Jeżeli mówił bym normalnie , nie było by sensu ze mną rozmawiać.
Miłośnik wszystkiego co czarne, zielone, żółte lub okrągłe.
Jeżeli to czytasz to się nudzisz.
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 07-07-2016, 15:07
|
|
|
Noein. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 07-07-2016, 16:10
|
|
|
Tatami Galaxy
Concrete Revolutio (w tym akurat są wszystkie motywy jakie byś chciał, więc to trochę oszustwo) |
|
|
|
|
|
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 07-07-2016, 17:09
|
|
|
Steins;gate
Pandora Hearts |
|
|
madith
AnimeFan
|
Wysłany: 18-07-2016, 08:17
|
|
|
cześć :)
Obejrzałem wczoraj One-Punch Man, które tutaj ktoś polecał.
Genialne anime, mega się wkręciłem.
Czy znacie coś podobnego?
Widziałem już Shijou Saikyou no Deshi Kenichi a tylko to mi w tej chwili przychodzi na myśl :( |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 28-07-2016, 16:08
|
|
|
Czy istnieją Anime (poza NGE), w których można podziwiać sprzęt (w tym myśliwce F-15 oraz F-2) używany przez Siły Zbrojne Japonii? ^^ |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 28-07-2016, 16:13
|
|
|
chodzi konkretnie o te dwa czy o realny sprzęt zbrojny ogólnie? |
|
|
|
|
|
Gość
Gość
|
Wysłany: 28-07-2016, 17:56
|
|
|
Cytat: | chodzi konkretnie o te dwa czy o realny sprzęt zbrojny ogólnie? |
O to drugie· ^^ |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 28-07-2016, 20:31
|
|
|
Z tego co ja oglądałem i zapamiętałem to tylko jedno przychodzi mi do głowy, ale pewnie nie do końca o to chodzi. Paradoksalnie Vandread kosmiczna opera o nastolatkach w rui :P zawiera jedne z najdokładniejszych obrazów dwudziestowiecznej broni palnej w kilku odcinkach, bo jedna z bohaterek jest kolekcjonerką broni palnej w erze laserów :]
Wydaje mi się, ze któraś wersja Area 88 może zawierać realistyczne samoloty .
Ale za razem jestem przekonanym, że "łatwiej" jest narysować coś niepowtarzalnego jak Gekko. |
|
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 29-07-2016, 20:00
|
|
|
Gość napisał/a: | Cytat: | chodzi konkretnie o te dwa czy o realny sprzęt zbrojny ogólnie? |
O to drugie· ^^ |
Ze świeżonek, Gate. Bonusowe punkty za japońskie warianty F-4 i AH-1 strzelające do smoków. Między innymi.
Z opcji lądowych mamy JSDF masakrujące plus minus wczesne średniowiecze w settingu fantasy.*
*Nowele niezkranizowane
- Spoiler: pokaż / ukryj
- zamieniają się w coś pisanego przez Johna Ringo gdy tytułowa brama się zamyka a kontyngent sił samoobrony zostaje odcięty z ograniczonymi zasobami i zaczyna sobie na poważnie wycinać swój kawałek podłogi
. Seria jest raczej popularna, może doczekamy.
Japoński F-15 był w Fate/Zero. |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|