Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 19-06-2013, 23:47
|
|
|
Ja po prostu nie za bardzo wiem co polecić : E |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 20-06-2013, 00:03
|
|
|
LooQ napisał/a: | Zna ktoś jakieś dobre anime w którym głównym motywem jest śmierć jakiejś postaci, zemsta, porwanie czy coś mniej więcej w ten deseń? |
Jeśli chodzi o zemstę, to nie trzeba szukać dalej niż Gankutsou (to anime chyba w największym stopniu odpowiada temu, czego szukasz)
Porwanie - Kure-nai (w dużo mniejszym stopniu, ale niezłe anime)
Śmierć postaci jako istotny wątek - Kidou Senkan Nadesico (nie na samym początku), ew. Cross game (tu wpływ prowadzi w odwrotną stronę; coś dopiero, jak będziesz miał ochotę na bardziej pozytywne anime) |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Tren
Lorelei
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 20-06-2013, 00:05
|
|
|
LooQ, Cowboy Bebop? Seria ma co prawda raczej epizodyczną fabułę, ale wspomniane motywy występują dość mocno w backstory głównego bohatera i stanowią kulminację serii. Poza tym Inuyasha - wspomniane motywy dość mocno się objawiają a propo martwej części trójkąta romantycznego, a także backstory reszty drużyny. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 20-06-2013, 00:32
|
|
|
fm napisał/a: | Śmierć postaci jako istotny wątek - Kidou Senkan Nadesico |
W sumie to nie wpadłem na to, a przecież oglądałem. Może dlatego, że Nadesico jest bardzo niepozorne, jeżeli chodzi o ten motyw. |
|
|
|
|
|
Anginsan
Doryjczyk
|
Wysłany: 20-06-2013, 14:08
|
|
|
Tengen Toppa Gurren Lagann - jedno z niewielu anime w których śmierć postaci sprawiła, że prawie porzuciłem całą serie tak mnie siekło. |
_________________ Celuj w Księżyc ,bo nawet jeśli nie trafisz, będziesz między gwiazdami.
Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei, może to wszystko, co mu pozostało. |
|
|
|
|
LooQ
|
Wysłany: 21-06-2013, 12:44
|
|
|
fm napisał/a: |
Jeśli chodzi o zemstę, to nie trzeba szukać dalej niż Gankutsou (to anime chyba w największym stopniu odpowiada temu, czego szukasz)
Porwanie - Kure-nai |
Dzięki! Właśnie skończyłem Kurenai i zabieram się za Genkutsou
Anginsan napisał/a: | Tengen Toppa Gurren Lagann - jedno z niewielu anime w których śmierć postaci sprawiła, że prawie porzuciłem całą serie tak mnie siekło. |
Już widziałem, wspaniała seria :).
Tren napisał/a: | LooQ, Cowboy Bebop? Seria ma co prawda raczej epizodyczną fabułę, ale wspomniane motywy występują dość mocno w backstory głównego bohatera i stanowią kulminację serii. Poza tym Inuyasha - wspomniane motywy dość mocno się objawiają a propo martwej części trójkąta romantycznego, a także backstory reszty drużyny. |
Inuyashy raczej nie obejrzę, za dużo shounenów ostatnio, ale na Cowboya Bepop pewnie się skuszę. |
|
|
|
|
|
kokodin
evilest fangirl inside
|
Wysłany: 21-06-2013, 17:12
|
|
|
Ja bym zaryzykował stwierdzenie, że Inuyasha to nie do końca Shounen. Shounen dla dziewczyn, może. Trudno to dobrze zaklasyfikować, to w końcu Rumiko Takahashi.
Po pierwsze to telenowelowe romansidło :P Ona ma dwóch, on ma dwie a postaci poboczne nie mogą być razem bo muszą się najpierw zemścić (a tak ogólnie to by się pozabijali)
Po drugie główną bochaterką jest Kagome a Inujasiek jest jej psem :P. Dziewczyna prawie przez cała serię jest kapłanką-pośmiewiskiem, głównie dla byłej martwej dziewczyny swojego psa.
Motyw Kikio , czyli chodzącej żądzy zemsty, martwej (dobrej) kapłanki. I to nie jedyne chodzące zwłoki w tym serialu.(Kikyo, Band of Seven, Kouhaku, Rin, ...) Akcja właściwa dzieje się w czasach feudalnej Japonii, więc śmierć to część codziennego życia.
Odcinków jest sporo, ale ma to w sumie ciągła fabułę od początku do końca i w sumie tylko jednego głównego przeciwnika. podobnie jak w Eurece 7. |
|
|
|
|
|
Seller
|
Wysłany: 23-06-2013, 11:55
|
|
|
Znacie jakieś anime, które byłoby jak gry z serii Final Fantasy?
Zwłaszcza pod względem oryginalności i niecodziennym wyglądzie świata |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 23-06-2013, 13:21
|
|
|
.//Hack, cała seria.
Ofc. anime spod szyldu Final Fantasy, acz za dobre ponoć nie były.
Sword Art Online, gdyby się bardzo uprzeć. |
|
|
|
|
|
AdvanceRain
|
Wysłany: 30-06-2013, 15:00
|
|
|
1. Szukam anime w stylu SAO, o grach mmorpg, przenoszeniu się do innych światów.
[oglądałam już SAO I Accel World]
2. Szukam także czegoś w stylu Mirai Nikki, gra na śmierć i życie, walka o przetrwanie, dość mroczne/krwawe. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 30-06-2013, 15:20
|
|
|
1 - .hack
2 - Danganronpa które zaczyna się dopiero za tydzień, ale do pytania pasuje tak dobrze że jeśli oglądasz dopiero wychodzące serie to powinnaś się zainteresować. Ze skończonych i jeszcze w miarę świeżych serii Deadman Wonderland i Btoom! |
|
|
Seller
|
Wysłany: 02-07-2013, 09:09
|
|
|
1. Anime harem o miłości dla faceta. Ale bez przesadnego Ecchi i komedii.
2. Czy są anime przygodowe, Fantastyczne z przewagą kobiet wśród głównych postaci?
ale nie komedie, ani płytkie pozycje dla nastolatków
http://myanimelist.net/animelist/MistrzSeller |
|
|
|
|
|
DarkNighty
|
Wysłany: 02-07-2013, 09:23
|
|
|
Kemono no Souja Erin - nie wiem, czy to anime w pełni pasuje do tego, czego szukasz, ale mógłbyś spróbować. Jest to seria fantasy, opowiadająca o matce i córce, a dalej głównie o córce. Anime niesamowite niestety bardzo mało znane.
Juuni Kokuki - to też jest bardzo dobra seria fantasy, ale nie powiedziałabym, że jest tutaj przewaga kobiet. Po prostu główną bohaterką jest dziewczyna.
Ciężko znaleźć dobre serie fantasy lub przygodowe, nie wspominając już, aby głównymi postaciami były dziewczyny :P |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|