Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kultura Japońska. Przyrostki typu -san, -sama, -kun, -chan |
Wersja do druku |
Nanami
Hodor.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne House of Joy
|
Wysłany: 13-12-2009, 17:27
|
|
|
...przepraszam, nie mogłam sie powstrzymać, ale jakiś Keii... Khy. Czy ty sobie w ogóle zdajesz sprawę RepliForce, że mówiąc tak o kimkolwiek jest to bardzo mocno... nieuprzejme z twojej strony? XD
Ja osobiście nie spotkałam się z -kan w ogóle, google też milczą. Wypluwają za to imię i nazwisko "Takashi Kan". Więc są dwie możliwości: zwraca się do niego imieniem i nazwiskiem albo... wymyślił taki własny 'pieszczotliwy' sufiks. Takie coś się zdarza dosyć często. No a jaki jest przyrostek na kogoś, kto... jest sponsorem... to ja nie wiem. Ale zazwyczaj używa się "-san" albo czegoś podobnego wyrażającego szacunek wzgledem tej osoby.
Może rzuć nazwą anime, Niejadalna? |
|
|
|
|
|
Niejadalna.
Evil included'
|
Wysłany: 14-12-2009, 18:49
|
|
|
No właśnie pisałam że nie pamiętam jak to było. ! ._. Oglądałam urywki na YouTubie xD |
_________________ Ja gryzę... uważaj... |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 24-12-2009, 01:16
|
|
|
Nanami napisał/a: | ...przepraszam, nie mogłam sie powstrzymać, ale jakiś Keii... Khy. Czy ty sobie w ogóle zdajesz sprawę RepliForce, że mówiąc tak o kimkolwiek jest to bardzo mocno... nieuprzejme z twojej strony? XD |
Dla Keiia zawsze i o każdej porze, i pewnie senpai powie "Vice Versa"
Nejadalna to daj może Link do tego filmiku. No chyba, że oglądnęłaś go przypadkiem, to jest problem... |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Ifritus
|
Wysłany: 06-04-2010, 11:41
|
|
|
A więc tak jest taki przedrostek ;)) nie pomyliłeś się a tutaj proszę objaśnienie wszystkich przedrostków, które znam:
-chan - zwykle w stosunku do małych dziewczynek, ukochanych osób i zwierzątek
-jin - znak, godzina lub osoba, która wykonuje pewną czynność lub prezentuje pewne cechy (np. patrz: gaijin)
-kan - dodawane do nazwy domów czynszowych i stancji (jak Ikkoku-kan lub Yujou-kan)
-ko - dziecko także: jezioro
-kun - zwykle między mężczyznami, do kogoś na tym samym poziomie społecznym, także do dzieci
-sama - władca, władczyni, ktoś kogo głęboko szanujemy, Bóg, cesarz
-san - do kogoś starszego, szanowanego lub niezbyt dobrze znanego, także w stosunku do niezamężnych kobiet i dziewcząt
-tachi - liczba mnoga
Jeżeli się pomyliłem to proszę mnie poprawić.
Przepraszam za offtopa ale musiałem wyjaśnić ;) |
|
|
|
|
|
Funbun
Gość
|
Wysłany: 17-06-2011, 01:50 odpowiedź
|
|
|
O Ludzie! O matko. Każdy bredzi coś innego.
Skąd wy czerpiecie tą wiedzę? z anime i mangi zapewne ;)
Jak już chcecie wiedzieć, to lepiej nie używać języka kei (keigo), jak wielu Japończyków, a pozatym jest to bardzo przestarzałe.
Musisz żyć w Japonii, mieć znajomych aby "wyczuć" co gdzie używać.
Np. Chan dla chłopca jest śmieszne. Jest tylko używane jeśli znasz kogoś od dziecka.
Jak mówię, lepiej nie uzywać prefixu. To tak jak z sushi! Jak ktoś nie jest pewny czy da radę pałeczkami, lepiej zjeść rękami (nawiasem mówiac Japończycy najczęściej jadają sushi palcami )
Pozdro dla "fachowców" od siedmiu boleści i osób, które chcą poznać Japońską kulturę zachęcam do czytania literatuty fachowej, i poezji. Tam jest sedno kultury Japońskiej.
Poprawione formatowanie.
Crack |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 17-06-2011, 07:23
|
|
|
Gość napisał/a: | Skąd wy czerpiecie tą wiedzę? z anime i mangi zapewne ;) |
Panowie, poprawcie mnie, jeżeli się mylę, ale Totem i Keii są/będą absolwentami japonistyki i to chyba nie tymi niedzielnymi. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 17-06-2011, 08:54
|
|
|
No, ja jestem prawie absolwentem - została mi jeszcze do napisania magisterka ;d
totem (o ile nic się nie zmieniło) jest samoukiem, ale poziom wiedzy ma naprawdę wysoki.
Also, lol @ "język kei", niektóre głupoty i brak umiejętności używania tagów, którymi wykazał się lepszy od nas wszystkich gość :) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 17-06-2011, 12:30
|
|
|
prefiks - przedrostek, sufiks - przyrostek. Tyle ode mnie. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|