Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sposoby na szybkie wkucie materiału |
Wersja do druku |
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 14-10-2006, 21:45 Sposoby na szybkie wkucie materiału
|
|
|
zwracam się z moją prośbą do wszystkich licealistów, i nie tylko^^
macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału?? mam zakuć do przyszłego wtorku ponad 60 stron historii. Ja sobie podzieliłam na cześci, i w każdy dzień wkuwam przynajmniej 5 stron.
Ale ponieważ jest tu więcej pomysłowych w tej dziedzinie, prosze, podpowiedcie mi i innym^^
z góry dzięki;) |
_________________ be a fan...
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-10-2006, 21:48
|
|
|
Osobiście właśnie przepisuję notatki. Przede wszystkim dlatego, że przy tym nie ma rady - muszę uważnie przeczytać, po drugie sama czynność pisania mnie odpręża, dzięki czemu się nie stresuję. Poza tym podzielić nawet nie tyle na "strony" co na "zagadnienia" i czytać po kilka razy. Uważnie i ze zrozumieniem. Jeśli nie łapiesz powiązań między zagadnieniami, to zrób mapę mentalną. I generalnie kuj... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-10-2006, 21:59
|
|
|
Wszystko zależy od tego, czy jesteś wzrokowcem, słuchowcem, czy lepiej uczysz się chodząc, siedząc.
Np. /me jest słuchowcem głównie i najlepiej uczy mi się chodząc po pokoju i czytając sobie na głos to, co muszę zapamiętać.
Przepisywanie notatek, robienie ściąg - podobno bardzo dobre sposoby, logicznie rzecz biorąc nie ma w tym nic dziwnego, więc są raczej do polecenia wszystkim ;) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
shell_ghost
|
Wysłany: 14-10-2006, 22:04 Re: Sposoby na szybkie wkucie materiału
|
|
|
Martita napisał/a: |
Ale ponieważ jest tu więcej pomysłowych w tej dziedzinie, prosze, podpowiedcie mi i innym^^
z góry dzięki;) |
Dobra :D
Zacznę od przynudzania bo wbrew pozorom jest ono ważne. Umysł ludzki jest tak skonstruowany że odtwarza zapamiętane informacje na podstawie skojarzeń z aktualną rzeczą "na umyśle". Typowy przykład to "Efekt Ciasteczka Proust'a". Pachnie a ty sobie przypominasz etc.
Co do takich flaków do nauczenia się, chyba najprostrzą i naszybszą metodą na wykucie ich, jest wedle tego co powiedziałem wcześniej, metoda następująca:
1) Zbierasz cały materiał.
2) Robisz z niego szkielet ( Punkt I z podpunktami a i b itp itd)
3) Uzupełniasz szkielet o informacje niezbędne (czyli reszta materiału - trash)
4) Kujesz szkielet
5) Kujesz zawartość poszczególnych punktów/podpunktów BARDZO uważnie
Tym sposobem kiedy próbujesz sobie przypomnieć materiał to przypominasz sobie dany punkt i tę małą cząstkę info w nim zawartym. Jedyne co musisz naprawdę BEZBŁĘDNIE znać na pamięć to szkielet. Zazwyczaj nie jest on szerszy objętościowo od jednej strony A4. Kiedy przypomnisz sobie dany punkt/podpunkt i jeżeli uczyłaś się tym sposobem, powinnaś względnie znać CAŁOŚĆ:) bo generalnie... jakoś tak "sama wraca" na myśl ;)
Shellik
PS: Powyższa metoda nie uleczy chronicznie chorych na "uczeniosięwstręt" ^^
EDIT: A propos "Ciasteczka Proust'a". Jak chcesz nowatorską metodę wypróbować to zrób tak:
Przez CALUTKI czas nauczania miej przy sobie (w ręku) jakiś wacik z ulubionymi perfumami/zapachem, ale takimi których NIE NOSISZ na codzień. Po nauce odstaw go (WAŻNE!!!).
Podczas egzaminu (nie wiem czy ma być ustny czy też pisemny) wyciągnij wacik i wąchaj go od czasu do czasu. Nie powinni nawet tega zauważyć ^^.
Powiem tak, oświecenia NIE DOZNASZ jak się będziesz sztychała, lecz naukowo zostało udowodnione podczas testów na sporej grupie ludzi, iż człowiek tą metodą jest w stanie odtworzyć od +-30% do 60% więcej niż bez zapachu. Testy były robione na typowym zapamiętywaniu sztuki. Ta metoda ABSOLUTNIE NIC nie zmienia podczas procesu nauczania się. Jedynie pobudza informacje zmagazynowane podczas ich odtwarzania. Tyle :) |
Ostatnio zmieniony przez shell_ghost dnia 14-10-2006, 22:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-10-2006, 22:11
|
|
|
1) Robianie ściąg....eeee...znaczy notatek.
2) Czytanie (może być na głos) w niewielkich partiach (15 min nauki, 5 min przerwy)
3) Próba zrozuminaia "czemu" (nie działa na daty i nazwiska) |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 14-10-2006, 22:51
|
|
|
1) Przeczytaj ten tekst
2) Wypisz na kartce najistotniejsze elementy
3) Tylko ich się naucz. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 15-10-2006, 09:37
|
|
|
Cytat: | macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału?? |
Iść do zawodówki, tam jest dużo mniej kucia. A tak na serio - i co, staniesz przed panią i zaczniesz deklamować te 60 stron historii? Przecież jeśli nauczycielka wtrąci Ci słowo w czasie pytania, to się zatniesz i koniec zabawy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Yumegari
Feministka szowiniska
|
Wysłany: 15-10-2006, 11:11
|
|
|
Daty i nazwiska - kojarzyć sobie z czymś. Nie wiem, nie ma uniwersalnych haseł na daną rzecz, po prostu musisz sama ruszyć głową. Ja ucząc się dat szukam zależności między liczbami, jakiś wzorów itp. Naprawdę pomaga. Zapamiętuj też zależności między datami, na przykład ile co trwało, i ucz się tylko niektórych, do reszty kojarz odległości między wydarzeniami. Staraj też zmusi się do zainteresowania daną partią materiału. Historia jest do tego chyba idealna, traktuj całość jako opowieść, w ten sposób łatwiej zapamiętasz. I opowiadaj sobie w każdej chwili to, czego już się nauczyłaś, nieustannie przetwarzaj.
Btw: 60 materiału to jest dużo, ale nie aż tak. Jak przypomnę sobie widok mojej siostry nad skryptami z anatomii.... koszmar (dla nieobeznanych w temacie: na większości uczelni medycznych wymagany jest 6-tomowy - naprawdę grubotomowy - podręcznik z anatomii... wszystko do wkucia w jeden rok). |
_________________ Behind every great woman is a man checking out her ass
|
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 15-10-2006, 11:14
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Cytat: | macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału?? |
Iść do zawodówki, tam jest dużo mniej kucia. A tak na serio - i co, staniesz przed panią i zaczniesz deklamować te 60 stron historii? Przecież jeśli nauczycielka wtrąci Ci słowo w czasie pytania, to się zatniesz i koniec zabawy. |
ech, isć do zawodówki? Błe... żadne odpytywanie, tylko w wtorek będę miała duży test. Pisemny.
dzięki za podpowiedzi, moi kochani:) |
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Abigail
Naleśnikara
|
Wysłany: 15-10-2006, 12:11
|
|
|
Keii napisał/a: | Np. /me jest słuchowcem głównie i najlepiej uczy mi się chodząc po pokoju i czytając sobie na głos to, co muszę zapamiętać. |
Ja robię tak samo, choć jestem wzrokowcem ;) Czytanie na głos pomaga mi się jednak skupić, sprawić, że myśli nie odpływają mi gdzieś w stronę ciekawszych rzeczy. Poza tym zgadzam się ze wszystkim, co zostało już napisane. Najgorsze są rzeczywiście nazwiska (dla mnie przynajmniej), ale staram się je sobie z czymś skojarzyć, tworzyć w wyobraźni obrazy, które potem łatwo mi sobie przypomnieć. Np. Grot-Rowecki- grot od strzały i rów ;) |
_________________ Here's the last toast of the evening, here's to those who still believe
All the losers will be winners, all the givers shall receive
Here's to trouble-free tomorrows, may your sorrows all be small
Here's to the losers, bless them all! |
|
|
|
|
chise
tyhmä tyttö
|
Wysłany: 15-10-2006, 14:04
|
|
|
Chyba więksozść tego, co mogłabym powiedzieć na temat najskuteczniejszej metody uczenia się zostało już gdzieś wcześniej powiedziane, niemniej jednak...
Moim zdaniem najważniejszą rzecza są skojarzenia między faktami... tzn jeśli chodzi o historię zdecydowanie ciąg przyczynowo-skutkowy albo wcześniej-pozniej zwlaszcza jeśli historia jest rozbita przestrzennie (Hitler robil *cos* a Stalin w tym czasie *cos innego*).
Mi, jako że jestem wzrokowcem często pomagał uklad przestzenny srtrony w książce albo- znacznie lepsze, chociaz często brakowalo mi na to czasu- uklad przestrzenny strony z notatkami. Informacja o tym byla w lewym dolnym rogu obok informacji o czyms. Kojarzyc z informacjami z innych dziedzin albo abstrakcyjnymi pojęciami, fragmentami melodii, wizualizować przestrzennie pewne rzeczy...
Chyba najlepiej jest tez zapoznac sie najpierw kilkakrotnie z caloscia, dopiero potem uczyc partii materialu, w takim wypadku *zawsze* jest jakis ogolny wglad na calosc, nie pamieta sie niektorych szczegolow zamiast pamietac poczatek nie pamietac konca.
a 60 stron to faktycznie nie jest duzo. i masz jeszcze całkiem sporo czasu :)) |
_________________ can't believe how strange is to be anything - at all |
|
|
|
|
Martita
uparta ślicznotka
|
Wysłany: 15-10-2006, 19:54
|
|
|
a, i jeszcze jedno. gdzieś czytałam, że słuchowcom pomaga odpowiednia muzyka. jesteście w stanie powiedzieć, jaki rodzaj muzyki pomaga zapamiętywać???
mam nadzieję, że to jest danceXDD |
...love
...and kiss...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 15-10-2006, 19:55
|
|
|
Muzyka klasyczna poprawia aktywność mózgu, efekt trwa 30 min (tak przeczytałem ostatnio, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy to 30 min to czas po przestaniu słuchania, czy np. tylko pierwsze 30 min słuchania...)
Od nauczyciela angielskiego (amerykanin), który przygotowywał mnie i kumpli do CPE słyszeliśmy też, że dobrze uczy się przy monotonnym techno, bo mózg wchodzi w jakiśtam stan wtedy (gość było po neurocośtam, więc chyba się znał ;P) |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 15-10-2006, 20:10
|
|
|
Będę brutalny. Nie kuć.
Potrzeba kucia oznacza generalnie tyle, że danego materiału tak czy owak się nie nauczy. Szkoda czasu. Długoplanowo znacznie lepiej jest dostać niższą notę, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na zrobienie czegoś bardziej pożytecznego. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 15-10-2006, 20:27
|
|
|
Cytat: | Będę brutalny. Nie kuć.
Potrzeba kucia oznacza generalnie tyle, że danego materiału tak czy owak się nie nauczy. Szkoda czasu. Długoplanowo znacznie lepiej jest dostać niższą notę, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na zrobienie czegoś bardziej pożytecznego. |
+1 :D Dokładnie taką filozofię stosuję jużod dłuższego czasu i jak narazie sprawdza się doskonale :D |
_________________ ...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|