FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2  Następny
  Sposoby na szybkie wkucie materiału
Wersja do druku
Martita Płeć:Kobieta
uparta ślicznotka

Status: offline
PostWysłany: 14-10-2006, 21:45   Sposoby na szybkie wkucie materiału

zwracam się z moją prośbą do wszystkich licealistów, i nie tylko^^
macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału?? mam zakuć do przyszłego wtorku ponad 60 stron historii. Ja sobie podzieliłam na cześci, i w każdy dzień wkuwam przynajmniej 5 stron.
Ale ponieważ jest tu więcej pomysłowych w tej dziedzinie, prosze, podpowiedcie mi i innym^^
z góry dzięki;)

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 14-10-2006, 21:48   

Osobiście właśnie przepisuję notatki. Przede wszystkim dlatego, że przy tym nie ma rady - muszę uważnie przeczytać, po drugie sama czynność pisania mnie odpręża, dzięki czemu się nie stresuję. Poza tym podzielić nawet nie tyle na "strony" co na "zagadnienia" i czytać po kilka razy. Uważnie i ze zrozumieniem. Jeśli nie łapiesz powiązań między zagadnieniami, to zrób mapę mentalną. I generalnie kuj...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 14-10-2006, 21:59   

Wszystko zależy od tego, czy jesteś wzrokowcem, słuchowcem, czy lepiej uczysz się chodząc, siedząc.
Np. /me jest słuchowcem głównie i najlepiej uczy mi się chodząc po pokoju i czytając sobie na głos to, co muszę zapamiętać.
Przepisywanie notatek, robienie ściąg - podobno bardzo dobre sposoby, logicznie rzecz biorąc nie ma w tym nic dziwnego, więc są raczej do polecenia wszystkim ;)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
shell_ghost Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 14-10-2006, 22:04   Re: Sposoby na szybkie wkucie materiału

Martita napisał/a:

Ale ponieważ jest tu więcej pomysłowych w tej dziedzinie, prosze, podpowiedcie mi i innym^^
z góry dzięki;)

Dobra :D

Zacznę od przynudzania bo wbrew pozorom jest ono ważne. Umysł ludzki jest tak skonstruowany że odtwarza zapamiętane informacje na podstawie skojarzeń z aktualną rzeczą "na umyśle". Typowy przykład to "Efekt Ciasteczka Proust'a". Pachnie a ty sobie przypominasz etc.

Co do takich flaków do nauczenia się, chyba najprostrzą i naszybszą metodą na wykucie ich, jest wedle tego co powiedziałem wcześniej, metoda następująca:

1) Zbierasz cały materiał.
2) Robisz z niego szkielet ( Punkt I z podpunktami a i b itp itd)
3) Uzupełniasz szkielet o informacje niezbędne (czyli reszta materiału - trash)
4) Kujesz szkielet
5) Kujesz zawartość poszczególnych punktów/podpunktów BARDZO uważnie

Tym sposobem kiedy próbujesz sobie przypomnieć materiał to przypominasz sobie dany punkt i tę małą cząstkę info w nim zawartym. Jedyne co musisz naprawdę BEZBŁĘDNIE znać na pamięć to szkielet. Zazwyczaj nie jest on szerszy objętościowo od jednej strony A4. Kiedy przypomnisz sobie dany punkt/podpunkt i jeżeli uczyłaś się tym sposobem, powinnaś względnie znać CAŁOŚĆ:) bo generalnie... jakoś tak "sama wraca" na myśl ;)

Shellik

PS: Powyższa metoda nie uleczy chronicznie chorych na "uczeniosięwstręt" ^^

EDIT: A propos "Ciasteczka Proust'a". Jak chcesz nowatorską metodę wypróbować to zrób tak:
Przez CALUTKI czas nauczania miej przy sobie (w ręku) jakiś wacik z ulubionymi perfumami/zapachem, ale takimi których NIE NOSISZ na codzień. Po nauce odstaw go (WAŻNE!!!).
Podczas egzaminu (nie wiem czy ma być ustny czy też pisemny) wyciągnij wacik i wąchaj go od czasu do czasu. Nie powinni nawet tega zauważyć ^^.
Powiem tak, oświecenia NIE DOZNASZ jak się będziesz sztychała, lecz naukowo zostało udowodnione podczas testów na sporej grupie ludzi, iż człowiek tą metodą jest w stanie odtworzyć od +-30% do 60% więcej niż bez zapachu. Testy były robione na typowym zapamiętywaniu sztuki. Ta metoda ABSOLUTNIE NIC nie zmienia podczas procesu nauczania się. Jedynie pobudza informacje zmagazynowane podczas ich odtwarzania. Tyle :)

Ostatnio zmieniony przez shell_ghost dnia 14-10-2006, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Eltanin Płeć:Mężczyzna
?????

Grupy:
WIP
PostWysłany: 14-10-2006, 22:11   

1) Robianie ściąg....eeee...znaczy notatek.
2) Czytanie (może być na głos) w niewielkich partiach (15 min nauki, 5 min przerwy)
3) Próba zrozuminaia "czemu" (nie działa na daty i nazwiska)

Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup.

Numer Gadu-Gadu
1777110
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 14-10-2006, 22:51   

1) Przeczytaj ten tekst
2) Wypisz na kartce najistotniejsze elementy
3) Tylko ich się naucz.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 15-10-2006, 09:37   

Cytat:
macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału??

Iść do zawodówki, tam jest dużo mniej kucia. A tak na serio - i co, staniesz przed panią i zaczniesz deklamować te 60 stron historii? Przecież jeśli nauczycielka wtrąci Ci słowo w czasie pytania, to się zatniesz i koniec zabawy.

Yumegari Płeć:Kobieta
Feministka szowiniska

PostWysłany: 15-10-2006, 11:11   

Daty i nazwiska - kojarzyć sobie z czymś. Nie wiem, nie ma uniwersalnych haseł na daną rzecz, po prostu musisz sama ruszyć głową. Ja ucząc się dat szukam zależności między liczbami, jakiś wzorów itp. Naprawdę pomaga. Zapamiętuj też zależności między datami, na przykład ile co trwało, i ucz się tylko niektórych, do reszty kojarz odległości między wydarzeniami. Staraj też zmusi się do zainteresowania daną partią materiału. Historia jest do tego chyba idealna, traktuj całość jako opowieść, w ten sposób łatwiej zapamiętasz. I opowiadaj sobie w każdej chwili to, czego już się nauczyłaś, nieustannie przetwarzaj.

Btw: 60 materiału to jest dużo, ale nie aż tak. Jak przypomnę sobie widok mojej siostry nad skryptami z anatomii.... koszmar (dla nieobeznanych w temacie: na większości uczelni medycznych wymagany jest 6-tomowy - naprawdę grubotomowy - podręcznik z anatomii... wszystko do wkucia w jeden rok).

Numer Gadu-Gadu
2513810
uparta ślicznotka

PostWysłany: 15-10-2006, 11:14   

Ysengrinn napisał/a:
Cytat:
macie jakieś dobre pomysły na szybkie wkucie materiału??

Iść do zawodówki, tam jest dużo mniej kucia. A tak na serio - i co, staniesz przed panią i zaczniesz deklamować te 60 stron historii? Przecież jeśli nauczycielka wtrąci Ci słowo w czasie pytania, to się zatniesz i koniec zabawy.

ech, isć do zawodówki? Błe... żadne odpytywanie, tylko w wtorek będę miała duży test. Pisemny.
dzięki za podpowiedzi, moi kochani:)

Abigail Płeć:Kobieta
Naleśnikara

PostWysłany: 15-10-2006, 12:11   

Keii napisał/a:
Np. /me jest słuchowcem głównie i najlepiej uczy mi się chodząc po pokoju i czytając sobie na głos to, co muszę zapamiętać.

Ja robię tak samo, choć jestem wzrokowcem ;) Czytanie na głos pomaga mi się jednak skupić, sprawić, że myśli nie odpływają mi gdzieś w stronę ciekawszych rzeczy. Poza tym zgadzam się ze wszystkim, co zostało już napisane. Najgorsze są rzeczywiście nazwiska (dla mnie przynajmniej), ale staram się je sobie z czymś skojarzyć, tworzyć w wyobraźni obrazy, które potem łatwo mi sobie przypomnieć. Np. Grot-Rowecki- grot od strzały i rów ;)

Here's to the losers, bless them all!
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658926
chise Płeć:Kobieta
tyhmä tyttö

PostWysłany: 15-10-2006, 14:04   

Chyba więksozść tego, co mogłabym powiedzieć na temat najskuteczniejszej metody uczenia się zostało już gdzieś wcześniej powiedziane, niemniej jednak...
Moim zdaniem najważniejszą rzecza są skojarzenia między faktami... tzn jeśli chodzi o historię zdecydowanie ciąg przyczynowo-skutkowy albo wcześniej-pozniej zwlaszcza jeśli historia jest rozbita przestrzennie (Hitler robil *cos* a Stalin w tym czasie *cos innego*).
Mi, jako że jestem wzrokowcem często pomagał uklad przestzenny srtrony w książce albo- znacznie lepsze, chociaz często brakowalo mi na to czasu- uklad przestrzenny strony z notatkami. Informacja o tym byla w lewym dolnym rogu obok informacji o czyms. Kojarzyc z informacjami z innych dziedzin albo abstrakcyjnymi pojęciami, fragmentami melodii, wizualizować przestrzennie pewne rzeczy...
Chyba najlepiej jest tez zapoznac sie najpierw kilkakrotnie z caloscia, dopiero potem uczyc partii materialu, w takim wypadku *zawsze* jest jakis ogolny wglad na calosc, nie pamieta sie niektorych szczegolow zamiast pamietac poczatek nie pamietac konca.
a 60 stron to faktycznie nie jest duzo. i masz jeszcze całkiem sporo czasu :))

uparta ślicznotka

PostWysłany: 15-10-2006, 19:54   

a, i jeszcze jedno. gdzieś czytałam, że słuchowcom pomaga odpowiednia muzyka. jesteście w stanie powiedzieć, jaki rodzaj muzyki pomaga zapamiętywać???
mam nadzieję, że to jest danceXDD

Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 15-10-2006, 19:55   

Muzyka klasyczna poprawia aktywność mózgu, efekt trwa 30 min (tak przeczytałem ostatnio, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, czy to 30 min to czas po przestaniu słuchania, czy np. tylko pierwsze 30 min słuchania...)
Od nauczyciela angielskiego (amerykanin), który przygotowywał mnie i kumpli do CPE słyszeliśmy też, że dobrze uczy się przy monotonnym techno, bo mózg wchodzi w jakiśtam stan wtedy (gość było po neurocośtam, więc chyba się znał ;P)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 15-10-2006, 20:10   

Będę brutalny. Nie kuć.

Potrzeba kucia oznacza generalnie tyle, że danego materiału tak czy owak się nie nauczy. Szkoda czasu. Długoplanowo znacznie lepiej jest dostać niższą notę, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na zrobienie czegoś bardziej pożytecznego.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 15-10-2006, 20:27   

Cytat:
Będę brutalny. Nie kuć.

Potrzeba kucia oznacza generalnie tyle, że danego materiału tak czy owak się nie nauczy. Szkoda czasu. Długoplanowo znacznie lepiej jest dostać niższą notę, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na zrobienie czegoś bardziej pożytecznego.

+1 :D Dokładnie taką filozofię stosuję jużod dłuższego czasu i jak narazie sprawdza się doskonale :D

Strona 1 z 2 Idź do strony 1, 2  Następny
Odpowiedz do tematu