Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Przyjaźń |
Wersja do druku |
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 03-05-2007, 08:56
|
|
|
heh, przyjaciele to ludzie z którymi rozmawiam o bardzo osobistych sprawach i wiem, że to między nami zostanie.
Idziemy na imprezę i wiem że w tym samym składzie wrócimy, choćby mieli mnie na plecach nieść pół nocy to mnie w rowie nie zostawią. (bardzo ciekawy aspekt przyjaźni ;] )
Pierwsi ludzie do których dzwonię gdy mam jakiś pomysł na dzień/wakacje/cokolwiek.
btw widzę że płeć piekna do tego troszkę inaczej podchodzi, dużo bardziej uczuciowo (no nie ma się co dziwić)
i tak na marginesie, nie ma przyjaźni między kobietą a mężczyzną (można o tym topic nowy w sumie założyć), naprawdę nie ma |
_________________ http://peacegrenade.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Avalia
Love & Roll
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-05-2007, 09:07
|
|
|
Ari napisał/a: |
btw widzę że płeć piekna do tego troszkę inaczej podchodzi, dużo bardziej uczuciowo (no nie ma się co dziwić)
i tak na marginesie, nie ma przyjaźni między kobietą a mężczyzną (można o tym topic nowy w sumie założyć), naprawdę nie ma |
Bez dyskusyjnie wiadomo, ze dziewczyny są bardziej uczuciowe, i innaczej podchodza do takich spraw.
Nie mniej mówisz, że nie ma przyjaźni między chłopakiem a dziewczyną, a jak tacy się znają z 11 lat, to co?
*przykład z mojego, życia wzięty* |
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 03-05-2007, 09:41
|
|
|
wiesz, to że Ty do niego nie czujesz nic więcej, nie znaczy że on się w Tobie powoli nie zakochuje etc.
niestety (?) na tym świat polega, że każdy podświadomie szuka partnera w osobie płci odmiennej, i jeżeli się spotka taką idealną dziewczynę (czy chłopaka), można z nią o wszytskim pogadać, zna się od lat, ma się wspaniałą relację to się powoli mysli o tym co by było gdybyśmy przeszli na trochę wyższy poziom wzajemnej relacji
taka przyjaźń kończy się albo w łóżku, albo.. poprostu kończy. Niestety, sam byłem w ten sposób odtrącony, i sam kiedyś byłem w pozycji osoby która chce 'być tylko przyjacielem'. Stosunki z obiema dziewczynami gwałtownie się oziębiły, aż praktycznie zaczęły zanikać.
Avalia napisał/a: | Bez dyskusyjnie wiadomo, ze dziewczyny są bardziej uczuciowe, i innaczej podchodza do takich spraw. |
bo męska przyjaźń to ta jedyna-prawdziwa ;] |
|
|
|
|
Avalia
Love & Roll
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 03-05-2007, 10:00
|
|
|
Ari napisał/a: | wiesz, to że Ty do niego nie czujesz nic więcej, nie znaczy że on się w Tobie powoli nie zakochuje etc.
Avalia napisał/a: | Bez dyskusyjnie wiadomo, ze dziewczyny są bardziej uczuciowe, i innaczej podchodza do takich spraw. |
bo męska przyjaźń to ta jedyna-prawdziwa ;] |
Wierz mi, że nie ;) oon jest nawet zapisany na tym forum więc mozesz się go spytać, różne, rzeczy dzieją się na tym swiecie.
Co do drugiego...to mozesz sie zdziwić. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 03-05-2007, 11:38
|
|
|
Cytat: | Ja mam trochę odmienny świato pogląd, nie ma osób których nie lubie, lub nie toleruje.
Wszystkich staram się szanowac i być dla niech miła i traktuje ich jak swoich kolegów, bez względu jacy są w stosunku do mnie.
*chore, ne?* |
Tak, chore to dobre określenie. Ale jest szansa, że Ci to przejdzie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 03-05-2007, 11:59
|
|
|
Ysen...optymista z Ciebie^^"
Co do przyjaźni:
Mam tylko jedną przyjaciółkę...w sumie to jedyną jaką kiedykolwiek miałam...
i znamy się na wylot, wiemy co myśli ta druga tylko po spojrzeniu na nią, wiemy jaki mamy gust, upodobania, mamy numery telefonów do wszystkich bliskich osób , mamy totalnie przeciwne charaktery i jeszcze się nie pozabijałyśmy.
Ja do niej dzwoniłam w środku nocy, ona wypłakiwała się mi na ramieniu, będąc na imprezie jedna pilnowała drugiej by nie robiła rzeczy ekstremalnie głupich. Jedna martwi się o drugą...
uważam że to właśnie jest przyjaźń.
Co do przyjaźni z mężczyzną- jest ona możliwa choć jest w sumie ciężka do utrzymania. Nieminej jest możliwa. Wiem z autopsji. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
Shiori
|
Wysłany: 03-05-2007, 12:03
|
|
|
Ari napisał/a: | na tym świat polega, że każdy podświadomie szuka partnera w osobie płci odmiennej, i jeżeli się spotka taką idealną dziewczynę (czy chłopaka), można z nią o wszytskim pogadać, zna się od lat, ma się wspaniałą relację to się powoli mysli o tym co by było gdybyśmy przeszli na trochę wyższy poziom wzajemnej relacji
|
z tym mogę się zgodzić, bo tak było i jest w moim życiu ^^ ( z czego się bardzo cieszę ^^).
Ari napisał/a: | taka przyjaźń kończy się albo w łóżku, albo.. poprostu kończy |
Blaaargh! Niekoniecznie w łóżku ;< i przyjaźń wcale nie musi się skończyć, chodzi po prostu o przejście do tego "następnego etapu"...oczywiście jeżeli obie strony się zgodzą.
Ari napisał/a: | bo męska przyjaźń to ta jedyna-prawdziwa ;] |
Mylisz się, ja mam prawdziwą przyjaciółkę z którą znam się od urodzenia, nigdy jeszcze mnie nie zawiodła. |
_________________ Tutaj staram się być zabawna: http://altefcztery.blogspot.com/
Moja galeria: http://orenei.deviantart.com/ |
|
|
|
|
B-Real
Me, Myself and I
|
Wysłany: 03-05-2007, 15:31
|
|
|
"Prawdziwych przyjaciol poznaje sie w biedzie" wiec jak ktos przezyl do tad zycie z osoba ktora zawsze stala przyniej to wie co to sa przyjaciele czy przyjaciel ale slowami trudno okreslic takie cos jak przyjaciel, to sie poprostu czuje, taka wiez "Braterska". |
_________________ - Po Drugie Szacunek Lojalnosc po Piersze
- Uwazaj jak tanczysz bo zyciowy parkiet byla sliski...Badz bliski dla Bliskich...
- Pomoc jest zawsze gestem pieknym !!
- Blokowiska i Bloki betonowe uroki...
- Dniem i Noca...Przyjaciolom sluzyc Pomoca !! |
|
|
|
|
Juri
|
Wysłany: 03-05-2007, 16:50
|
|
|
Arashino Shiro napisał/a: | Co do przyjaźni z mężczyzną- jest ona możliwa choć jest w sumie ciężka do utrzymania. Nieminej jest możliwa. |
Też tak uważam. I wcale nie musi się kończyć bliższymi związkami, jest tysiące kobiet i mężczyzn, którzy się ze sobą przyjaźnią i niczego więcej ponadto nie oczekują. |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 03-05-2007, 19:46
|
|
|
Ja to nie wiem jak to jest z tą przyjaźnią między kobietą a mężczyzną. Raczej trudno mi w taką możliwość uwierzyć, bo potwierdzała mi to praktyka i brak takiej potrzeby, choć z jedną starszą ok. 7 lat byłem w stanie się nieźle dogadywać bez chęci jak to nieźle zostało napisane na: "powolne myslenie o tym co by było gdybyśmy przeszli na trochę wyższy poziom wzajemnej relacji"XD. No ale to była krótka znajomość ze względu na okoliczności, więc to żaden specjalny argument. |
|
|
|
|
|
B-Real
Me, Myself and I
|
Wysłany: 03-05-2007, 19:53
|
|
|
Ja niemam oficjalnych przyjaciol, choc moglbym tak wiele osob nazwac a co do przyjazni z dziewczynami to niema problemu a szczegolnie jak twoja przyjaciolka ma chlopaka ;P bo ja mam wiele naprawde fajnych i pomocnych kolezanek moglbym z nimi sie wiazac, ale tu stoi na przeszodzie jej chlopak a jedna z moich osobistych zasad brzmi :
- Nigdy niebadz przyczyna rozpadu czyjegos zwiasku
dlatego ja sie spokojnie "przyjaznie" z dziewczynami bo wiem ze nic wiecej miedzy nami nie bedzie ;P |
_________________ - Po Drugie Szacunek Lojalnosc po Piersze
- Uwazaj jak tanczysz bo zyciowy parkiet byla sliski...Badz bliski dla Bliskich...
- Pomoc jest zawsze gestem pieknym !!
- Blokowiska i Bloki betonowe uroki...
- Dniem i Noca...Przyjaciolom sluzyc Pomoca !! |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-05-2007, 15:50
|
|
|
Udai w innym temacie napisał/a: | Wiem jedno przyjaźń musi być konstruktywną prowadzącą do tego że ludzie są lepsi i silniejsi i nawzajem sie tym nakręcają - Ja nie pozwoliłbym na to żeby mój przyjaciel zawalił edukacje albo żeby bawił się w osiedlowego cwaniaka (czytaj domorosłego przestępce) - bo to co ty czujesz to raczej jakieś wypaczenie lojalności.
|
O, Udai zauważył bardzo istotną rzecz, o której wszyscy zapomnieli. Kwestia przyjaciela, który się z własnej woli stacza, dąży do autodestrukcji bądź po prostu zaprzepaszcza szansę. Czy powinniśmy mu pozwolić, bo to jego świadomy wybór, czy też powinniśmy mu pomóc wydobyć się z bagna?
Ja sam także uważam, że nie, że jako przyjaciele mamy obowiązek przynajmniej starać się wpływać na niego. I nie, nigdy nie zrozumiem, gdy mój przyjaciel będzie chciał skoczyć z mostu - po prostu za wiele wiem o mechanizmie podejmowania decyzji o samobójstwie, by przyznać rację, że jest ona świadoma i przemyślana. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-05-2007, 17:43
|
|
|
No tak przyjaciół trzeba wspierać (no nie tylko ich). W każdym razie tych, których na tyle znamy i się dobrze razem czujemy, ja to nawet nie widzę możliwości nie-pomocy. Po prostu już sama nasza wspólna obecność pomaga i cieszy, a pomoc dla osoby, którą tak dobrze znamy będzie za każdym razem inna. Po której być może kontakt się zakończy, ale być może tak jest najlepiej. |
|
|
|
|
|
Ari
Livin' la Vida Loca
|
Wysłany: 13-05-2007, 18:27
|
|
|
pomaganie innym to raczej jedno z obowiązkowych zachowań zwiazanych z człowieczeństwem, jak empatia etc.
pomoc przyjaciołom to już cos więcej, bo to jest jak pomaganie sobie. Przynajmniej ja tak mam, po prostu są to osoby będące częścią mojego życia, tak jakbysmy mieli jedno wspólne ;) więc oczywiste jest miec ciągle oko na tą drugą osobę, rzadko kiedy sobie dziękujemy, prosimy o pomoc etc. ale każdy wie, że drugi mu nie raz dupsko uratował i coś waznego załatwił |
|
|
|
|
wiluS
akka\Semper fidelis
|
Wysłany: 14-05-2007, 19:39
|
|
|
Tylko z tą pomocą bywa naprawdę rożnie. Czasem nasza reakcja może w pewien sposób skrzywdzić bliską nam osobę, zarówno w sposób fizyczny jak i psychiczny. Czy gra jest warta świeczki? Poruszamy się wtedy po bardzo cienkiej i zacierającej sie granicy. Zbytnie naruszenie jej poprzez zachowanie które może zostać źle zinterpretowane lub po prostu przez nasz błąd może doprowadzić do straty przyjaciela. Czas oczywiście uleczy rany, emocje opadną lecz tylko w kilku przypadkach ludzie zdołają wyjaśnić sobie wszystko i znowu stanąć obok siebie. Czasem oczekujemy od drugiej osoby czegoś więcej, zawód bywa dość bolesny... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|