FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
  Przyjaźń
Wersja do druku
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 15-05-2007, 20:21   

Bywa, i tak nie uciekniesz.
Przejdź na dół
Juri Płeć:Kobieta

Status: offline
PostWysłany: 16-05-2007, 16:53   

wiluS napisał/a:
Czasem oczekujemy od drugiej osoby czegoś więcej, zawód bywa dość bolesny...

Albo czasem oczekujemy aż za dużo.
Ludzie mający słabą psychikę umieją swoje problemy zwalić na przyjaciół. Chcą by im pomóc, a sami nie robią nic w tym kierunku i jeszcze bardziej się zatracają. Dołowanie się, a potem zwalenie tego wszystkiego na "bo ty mnie nie rozumiesz", tak kończy dużo przyjaźni.

Nagle ot tak przy kolacji trafia prosto w mózg."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 16-05-2007, 18:02   

Juri napisał/a:
Ludzie mający słabą psychikę umieją swoje problemy zwalić na przyjaciół. Chcą by im pomóc, a sami nie robią nic w tym kierunku i jeszcze bardziej się zatracają. Dołowanie się, a potem zwalenie tego wszystkiego na "bo ty mnie nie rozumiesz", tak kończy dużo przyjaźni

Skąd ja to znam... też kiedyś przyjazniłam się z taką osobą, ale pewnego dnia moja cierpliwość się wyczerpała.
Przyjaciel to dla mnie ktoś kto akceptuje mnie taką jaka jestem, z moimi wadami i zaletami, kto jest wobec mnie szczery, na kogo zawsze mogę liczyć, kto nigdy mnie nie zawiódł, komu ufam, z kim mogę płakać i się śmiać.
A co do przyjazni damsko - męskiej to wierzę że istnieje, ale ma szansę przetrwać tylko wtedy, gdy obie strony naprawdę niczego nie oczekują. W innym wypadku chyba trudno byłoby ją utrzymać. Chociaż jest ktoś kto szalenie mi się podoba, ale ma dziewczynę, zresztą i tak za bardzo mnie onieśmiela bym mu to powiedziała, i wiele bym dała za jego przyjazń.

Into precious memories

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2919192
wiluS Płeć:Mężczyzna
akka\Semper fidelis

PostWysłany: 16-05-2007, 22:32   

A nie myślicie ze takie osoby po prostu nie potrafią poradzić sobie z problemami? Niektórzy mają trudności z nawiązywaniem nowych kontaktów a co dopiero z wytworzeniem trwalej więzi z drugim człowiekiem. Gdy chcemy sie wyżalić/wypłakać chwytamy sie pierwszej lepszej osoby. W sytuacjach skrajnych możemy paść ofiara manipulacji gdy okazuje się że 'przyjaciel' to tylko puste słowo. Z drugiej strony odrzucanie takiej pomocy nie dość ze jest nielogiczne to jeszcze buduje mur miedzy dwojgiem przyjaciół.
Sakura_chan napisał/a:
A co do przyjazni damsko - męskiej to wierzę że istnieje, ale ma szansę przetrwać tylko wtedy, gdy obie strony naprawdę niczego nie oczekują. W innym wypadku chyba trudno byłoby ją utrzymać. Chociaż jest ktoś kto szalenie mi się podoba, ale ma dziewczynę, zresztą i tak za bardzo mnie onieśmiela bym mu to powiedziała, i wiele bym dała za jego przyjazń.

Twoja wypowiedz kojarzy mi sie z Honey & Clover, a szczególnie z zakończeniem. W moim wypadku czysta przyjaźń damsko-męska jest fikcją. Zawsze gdy moje relacje z osobą płci przeciwnej nabierały tempa to po jakimś czasie traciliśmy ze sobą kontakt. Mimo wszystko uważam że jeżeli takie kontakty byłyby pozbawione pożądania to prawdziwa przyjaźń może sie pojawiać. Tylko nikt nie gwarantuje że to nie może ulec zmianie.

Numer Gadu-Gadu
9245050
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-05-2007, 00:10   

wiluS napisał/a:
Twoja wypowiedz kojarzy mi sie z Honey & Clover

Rzeczywiście, coś w tym jest, ale nie miałam na myśli żadnej konkretnej serii, po prostu powiedziałam co myślę

Into precious memories

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2919192
Juri Płeć:Kobieta

PostWysłany: 17-05-2007, 09:26   

wiluS napisał/a:
A nie myślicie ze takie osoby po prostu nie potrafią poradzić sobie z problemami?

Wiele jest takich osób, które nie potrafią same sobie poradzić, ale też zwalanie swoich problemów na inną osobę nie jest dobrym wyjściem. Człowiek sam powinien sobie radzić ze słabościami, przyjaciel jest po to by najwyżej wskazać tą lepszą drogę i pocieszyć.
Często ludzie, który nie umieją poradzić sobie sami ze sobą, po prostu potem dołują się jeszcze bardziej. A ile jest przypadków, gdy ktoś sam sobie wynajduje nowe problemy...

Jeszcze jedna rzecz, która niszczy przyjaźń - zazdrość. Człowiek powinien cieszyć się z sukcesów drugiej osoby, a nie uśmiechać się fałszywie gdy komuś się powiedzie.

Co do przyjaźni damsko-męskiej, to po prostu tą druga osobę można też traktować tak jak brata/siostrę, tylko obie strony musiałyby tak do tego podejść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 17-05-2007, 13:17   

Juri napisał/a:
Człowiek powinien cieszyć się z sukcesów drugiej osoby, a nie uśmiechać się fałszywie gdy komuś się powiedzie.

Jeśli górę bierze zazdrość to moim zdaniem to chyba już nie jest przyjaźń. Zazdrość jest naturalną ludzką cechą, ale przynajmniej u mnie radość z sukcesów moich przyjaciół bierze górę. Jeszcze a propos sukcesów to nie mogłabym przyjaźnić się z kimś kto nadmiernie się wywyższa, skupia się na swoich osiągnięciach nie patrząc przy tym na uczucia innych

Into precious memories

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2919192
wiluS Płeć:Mężczyzna
akka\Semper fidelis

PostWysłany: 17-05-2007, 14:29   

Cytat:
Rzeczywiście, coś w tym jest, ale nie miałam na myśli żadnej konkretnej serii, po prostu powiedziałam co myślę

Wniosek może być tylko jeden, anime są wzorowane na życiu jednostki:) Jak to mówią: "niedaleko pada jabłko od jabłoni".

Sakura_chan napisał/a:
jeszcze a propos sukcesów to nie mogłabym przyjaźnić się z kimś kto nadmiernie się wywyższa, skupia się na swoich osiągnięciach nie patrząc przy tym na uczucia innych

Każde ewentualne odchyły od normalności/przeciętności są traktowane dwojako. Przede wszystkim pojawia sie odrzucenie. Grupa eliminuje napięcia i ewentualne zagrożenia. W praktyce nam jeden doskonały przykład. Patrzenie na innych z góry to nie jest dobry sposób budowania więzi. Niestety wyścig szczurów staje sie metodą na życie:/

Numer Gadu-Gadu
9245050
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu