FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
  Przyjaźń
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 02-05-2007, 11:42   Przyjaźń

Jest temat o śmierci, więc może uda się też podyskutować na temat innego, zasadniczego tematu. Brzmieć będzie on: Czym wedle was jest przyjaźń? Jakimi cechami powinien odznaczać się przyjaciel? Jakie cechy oraz zachowania natomiast uznajecie za skrajnie nieprzyjacielskie?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Athi Płeć:Kobieta
Apple Girl

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 02-05-2007, 11:45   

Przyjaźń to przede wszystkim zaufanie do drugiej osoby. A taki naprawdę dobry przyjaciel powinien być szczery, no i na pewno nie powinien wygadywać tajemnic tej drugiej osoby, która mu zaufała i to powiedziała.

Till time went and told me to say hello but wave goodbye

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3568587
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 02-05-2007, 11:58   

Midori napisał/a:
Przyjaźń to przede wszystkim zaufanie do drugiej osoby.

Popieram to w 100 %

Moim zdaniem, przyjaciel jeat to taka osoba, do ktorej dzwonimy z placzem o 3 w nocy, a ona odbiera i pyta sie co sie stalo a nie wyzywa, ze ja obudzilismy.
To taka osoba, ktora przyjdzie do ciebie, gdy masz klopoty, usiadze na kanapie i w ciszy bedzie zajaladal z toba zcekoladowe lody lyzeczka z wiaderka. Nie pytajac sie c sie stalo, tylko z toba bedac.
To taka osoba, ktora jest tak bliskie, ze wydaje ci sie, ze zawsze podaza za toba.
To taka osoba, kotra bedzie trzymala za reke, gdy bede chciala koczyc z mostu. Ale nie bedzie mnie powstrzymac za wszelka cene. Tylko byc ze mna. Moze tlumaczyc mi, ze nie warto, ale zrozumiec jesli zrobie to co zrobie.
To taka osoba, na ktora nie umiemy sie gniewac.
To taka osoba, ktora wie wszystko wczesniej niz twoi rodzice.
To taka osoba do kotrej dzwonisz najpierw... Mialam kolezanke, ktora ma najl;epszego przyjaciela. Znaja sie od urodzenia. I kiedys zlamala noge... to zamiast adzwonic po karetke, zadwonila do niego xD Byl szybciej niz karetka xD
To osoba, ktora powie nam, bysmy sie nie bali, bo nie ma czego jesli jest blisko.

Przyjaciel, to najwiekszy skarb, na jaki wielu ludzi nie stac :( Przyjaciolmi zostaje sie na cale zycie, obojetnie jak bysmy sie nie poklucili, na jak dlugo bysmy stracili kontakt, ta osoba nadal ma cie w sercu i pamieta co z toba dzielila. To piekne uczucie.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 02-05-2007, 12:02   

Dla mnie Przyjażń jest długotrwałym procesem zaufania i dawania pomocy w trudnych chwilach pomiędzy dwojgiem ludzmi.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 02-05-2007, 12:08   

Hmmm...to trudne. Ja na codzień nie spotykam się z określeniem "przyjaciel" (chyba, że w książkach czy M&A). Najczęściej bliskie osoby są określane kolega/koleżanka, znajomy/znajoma i tym podobne. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, nawet mimo tego, że wiemy, iż o danej osobie możemy pomyśleć przyjaciel/przyjaciółka, widzimy ludzi, którzy się przyjaźnią, ale samych tych słów nie usłyszymy. No, ewentualnie "przyjaźń" - ten wyraz jest dość częsty.
Czym jest przyjaźń? Możliwością spędzenia z daną osobą nieokreślonego czasu, w każdych warunkach+przyzwyczjenie do danej osoby. Poza tymi wyznacznikami nie jestem w stanie stwierdzić gdzie kończy się "koleżeństwo" a zaczyna "przyjaźń". Zaufanie oraz możliwość polegania na tej osobie jest tu rzeczą oczywistą, ale samemu trzeba też znać możliwości tej osoby, aby nie wymagac niemożliwego. A może ja po prostu jestem zbyt oficjalna ^^'', nawet w takich przypadkach i usilnie staram się nie sprawiać innym kłopotu, nawet jeśli wiem, że dla nich to żaden kłopot nie będzie, że chętnie pomogą.

G.F.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Zetsubou Billy Płeć:Mężczyzna
Psychopata

PostWysłany: 02-05-2007, 12:53   

popieram...i chce dodac ze moja najleprza przyjaciolka jest Shiori i Yumiko (choc czasem tej drugiej mam dosc XDDDDDDD)

Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 02-05-2007, 13:06   

Melmothia napisał/a:
A może ja po prostu jestem zbyt oficjalna ^^''

Moze masz troche racji, ale gdy zyskujesz prawdziwego przyjaciela, bedizesz wiedziala i rozpoznawal granice, z jaka skonczylas go nazywac tylko kolega/znajomym.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 02-05-2007, 13:23   

Cytat:
Czym wedle was jest przyjaźń? Jakimi cechami powinien odznaczać się przyjaciel? Jakie cechy oraz zachowania natomiast uznajecie za skrajnie nieprzyjacielskie?

Przede wszystkim przyjaciel powinien umieć słuchać. Jest to umiejętność rzadka i drogocenna, bardzo wielu ludzi "rozmawia" w ten sposób, że grzecznie przeczekuje, słuchając jednym uchem i wypuszczając drugim, wypowiedź drugiej strony po to, by samemu móc się wygadać. Wielu potrafi rozmawiać a zupełnie nie rozumieć co drugi człowiek miał na myśli, nadinterpretując wszystkie jego słowa po kolei i błędnie wyobrażając sobie uczucia.

Poza tym - przyjaciel to ktoś, kto wie jakie mamy wady charakteru, wie czego się po nas spodziewać i na co trzeba być przygotowanym, a mimo to jest w stanie z nami wytrzymać i nie udusić nas gołymi rękoma gdy nam nagle coś odwali.

Oprócz tego są naturalnie rzeczy bardziej oczywiste, jak to, że nie powinien nas opuścić w Godzinie Próby (bez czego zresztą niemożliwe jest raczej spełnienie pierwszego warunku o jakim pisałem) i mieć z nami jakąś wspólnotę zainteresowań.

Co do cech i zachowań nieprzyjacielskich to mam już większe kłopoty z ich zbiorczym określeniem (gdyż jakby nie patrzeć irytuje mnie mnóstwo rzeczy). Na pewno doprowadza mnie do szału głupota połączona z wysokim mniemaniem o sobie. Nieumiejętność słuchania. Egocentryzm, chyba dużo bardziej niż egoizm. Brak dystansu, do siebie i do świata. Nieumiejętność słuchania. Stronniczość z powodów idiotycznych (płeć, poglądy polityczne, religijne, muzyczne etc.). Bezmyślny, nieprowadzący do niczego sadyzm. Nieumiejętność słuchania.

Udai Płeć:Mężczyzna
[N]atural [B]orn [E]goist

PostWysłany: 02-05-2007, 15:49   

Zegarmistrz napisał/a:
Czym wedle was jest przyjaźń?

Wg mnie otwartą na dialog wspólnotą emocji która pozwala mi uwierzyć że ludzie nie przebywają ze sobą tylko po to by zabić tym czas i zaspokoić irracjonalną potrzebę zaistnienia w "towarzystwie". Jestem też pewnym rodzajem chemii między ludzkiej gdzie to że wiemy o sobie dużo daje nam komfort obcowania właśnie z tą osobą. Dla mnie przyjaźń nie jest czymś co wymaga nie kończącego przebywania z tą drugą osobą - bo wg mnie często jest tak że myli się przyjaźń i miłość z przywiązaniem a nawet przywyknięciem.

Zegarmistrz napisał/a:
Jakimi cechami powinien odznaczać się przyjaciel?

Tak jak napisał Ysengrinn powinien umieć słuchać. Dla mnie ktoś kto jest moim przyjacielem nie może być w stosunku do mnie odczuwalnie podległy - mam taki styl bycia i mówienia który łamie niektórych ludzi - potrzebuje partnera do bycia przyjacielem nie kogoś kto przytakuje i nie potrafi mi powiedzieć że się mylę w momencie gdy sam sobie nawet zdaje sprawę że źle robię. Lubie też pewność siebie i jednocześnie autokrytycyzm u innych ludzi. Nie cierpię jedno wymiarowości i monotematyczności, braku wyobraźni i chamstwa. Cenię też otwartość fascynują mnie ludzie których można określić mianem emocjonalnych masochistów - to Ci którzy nie boją się mówić nawet świeżo poznanym osobą co czują - nie martwią się tym że niekiedy tak nie wypada - walą prosto z mostu tak jak ludzie którzy w wyniku śmiertelnych chorób są niepewni jutra.

Zegarmistrz napisał/a:
Jakie cechy oraz zachowania natomiast uznajecie za skrajnie nieprzyjacielskie?

Fałsz i brak autentyczności w służbie czystej matematyki - gdzie wartość człowieka sprowadza się do prostego rachunku zysków i strat jakie może zapewnić nam dana osoba jeśli jakimś cudem wmówimy jej że jest naszym przyjacielem i będziemy na tyle umiejętnie wzbudzać jej poczucie winy by dawała nam to czego chcemy.

"It is a good viewpoint to see the world as a dream. When you have something like a nightmare, you will wake up and tell yourself that it was only a dream. It is said that the world we live in is not a bit different from this."
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
6346233
B-Real Płeć:Mężczyzna
Me, Myself and I

PostWysłany: 02-05-2007, 18:33   

Hmm Przyjazn to ciekawa sprawa na ulicy W moim swiecie nikogo jeszcze nienazwalem Z serca przyjaciel przyjaciel to jest dla mnie osoba ktora pokochal bym jak Pewna dziewczyne z Manchsteru jeszcze takiej osoby nie spodkalem a ta dziewczyna Co ja pokochalem jest dla mnie czyms wiecej niz Przyjaciel na ulicy najblizszymi osoba sa ziomki to sa chlopaki z tej samej piaskownicy z ktorymi dorastales jak z bracmi Przewaznie miedzy nimi zadzi regola jeden za wszystkich wszyscy za jednego takie ziomki pomagaja sobie w ciezkich chwilach ziomki sa jak bracia za kazdym moim ziomalem skocze w ogien ale zdazaja sie przypadki ze ziomek moze stac sie wrogiem Chlopak z ktorym dorastales sprzedaje cie na psy troche nieladnie dlatego na ulicy zeby kogos nazwac przyjacielem to trzeba przejsc przy boku tego ziomka jak najwiecej i po prawdziwej lojalnosc do siebie mozesz go nazwac przyjacielem bo wiesz ze on zawsze sie podniesie jak upadniesz na buzke a ziomale to najblisi kumple ale nigdy sie niewie czy mozna do konca zaufac ja praktycznie nikomu nie ufam ale czasami mam slabsc ze szybko komus zaufam a potem ciezko zaluje ale ziomkom powinno sie ufac choc to ryzyko nikomu niemozna ufac nawet wlasnemu sobie...

- Blokowiska i Bloki betonowe uroki...
- Dniem i Noca...Przyjaciolom sluzyc Pomoca !!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
10745502
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-05-2007, 19:07   

Dla mnie bez przyjaźni nie ma życia i nie ma mnie. Bycie z samym sobą można porównać do jego zaprzestania i uwięzienia. Można już się położyć do grobu właściwie bez przyjaźni.

Tak długo jak jestem pośród ludzi, z tymi pośród nich, z którymi czuję więź i porozumienie, chcę cieszyć się z tego niepojętego daru jakim jest właśnie przyjaźn. Nigdy nie do określenia o co tak naprawdę w niej chodzi, ale po prostu odczuwana. Odbicie własnej jaźni w drugiej osobie albo jak to z lekka górnolotonie wypaliłem na jednym z wykładów: aktualizacja siebie, własnego bytu (ale dokładnie o co mi samemu przez to chodzi to nie wiemXD).

No i jeszcze przyjaźń to dla mnie bycie razem z przyjacielem/przyjaciółką (choć tutaj można polemizować czy możliwa jest tylko przyjaźń z kobietą, bo dla mnie raczej nie bardzo: jak mi się podoba to chcę by była moją dziewczyną, a jak nie to od przyjaźni wolę i mam mężczyzn; no ale to pewnie zależy od osoby i do tego pewnie i tak wszystko może się zmienić) bez względu na troskę o czas, miejsce, czyli nieuzależnianie.
Powrót do góry
Juri Płeć:Kobieta

PostWysłany: 02-05-2007, 20:46   

Przyjaźń... Wzajemne zaufanie, rozmowa, dbanie o siebie nawzajem, pamięć, dzielenie się problemami jak i radościami. Nie umiem tego zdefiniować, jedno jest pewne - prawdziwy przyjaciel to skarb.
I chyba można powiedzieć, że przyjaźń to jest taka inna forma miłości... Jest miłość braterska, między kobietą a mężczyzną, jest też między przyjaciółmi.

achiever napisał/a:
Dla mnie bez przyjaźni nie ma życia i nie ma mnie. Bycie z samym sobą można porównać do jego zaprzestania i uwięzienia. Można już się położyć do grobu właściwie bez przyjaźni.

Bez przyjaciela da się przeżyć, gorzej gdy jest się zamkniętym w sobie i nie ma w ogóle żadnych znajomych. Taki człowiek nie zazna prawdziwego życia...

Nagle ot tak przy kolacji trafia prosto w mózg."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 02-05-2007, 20:55   

Juri napisał/a:
I chyba można powiedzieć, że przyjaźń to jest taka inna forma miłości... Jest miłość braterska, między kobietą a mężczyzną, jest też między przyjaciółmi.

Nie, nie "chyba". Na pewno. I to streszcza moje zdanie na temat przyjaźni.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Shiori Płeć:Kobieta

PostWysłany: 03-05-2007, 08:35   

Zegarmistrz napisał/a:
Czym wedle was jest przyjaźń?

Uważam, że przyjaźń jest to jedna z najpiękniejszych rzeczy, jakich możemy doznać. Jest to przede wszystkim zaufanie do drugiej osoby. W pewien sposób kochamy tego człowieka i jesteśmy gotów nawet się poświęcić.

Zegarmistrz napisał/a:
Jakimi cechami powinien odznaczać się przyjaciel?

Powinien (jak już wspomniałam powyżej) mi ufać, być przy mnie (kiedy to możliwe), gdy go potrzebuje. Na pewno powinno mu zależeć na tej przyjaźni tak samo jak mi. Nad przyjaźnią trzeba ciężko pracować. Lepiej też jak mamy wspólne zainteresowania ^^.

Zegarmistrz napisał/a:
Jakie cechy oraz zachowania natomiast uznajecie za skrajnie nieprzyjacielskie?

Przede wszystkim fałszywość >.> przyjaciel powinien dotrzymywać danej obietnicy i nie ujawniać tajemnic swojego przyjaciela/przyjaciółki.

To chyba wszystko co mam do powiedzenia na ten temat...o ile czegoś nie pominęłam :O

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora
Avalia Płeć:Kobieta
Love & Roll

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 03-05-2007, 08:46   

Cuż będe odmienna nigdy nie wierzyłam w przyjaźń, czasem oczywiście mówie "mój przyjaciel" albo coś ale jest to dlamnie równoznaczne ze zwrotem np. "mój kolega".
Ja mam trochę odmienny świato pogląd, nie ma osób których nie lubie, lub nie toleruje.
Wszystkich staram się szanowac i być dla niech miła i traktuje ich jak swoich kolegów, bez względu jacy są w stosunku do mnie.
*chore, ne?*
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu