Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Ciekawostki przeróżne |
Wersja do druku |
Crushmaker
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 30-07-2013, 07:24
|
|
|
Helowe markery na parkingach - pomysł jest wręcz uroczy. Zastanawia mnie tylko czemu to kompania naftowa dba o zmniejszenie zużycia paliwa, chyba ze jest to po prostu jakiś sposób na pozacenowe zmniejszenie popytu w obliczu niemożności zwiększenia podaży. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-08-2013, 17:41
|
|
|
Simply epic. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
|
|
|
|
Crushmaker
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 10-08-2013, 13:18
|
|
|
Morg napisał/a: | Simply epic. |
Dopiero przeczytałem i... jestem pod wrażeniem. Również tego, że gość dostał wyrok uznający umowę za zobowiązującą, co choć dziwić nie powinno, to w dzisiejszym świecie sprawia baaaardzo pozytywne wrażenie. :D |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 19-08-2013, 18:25
|
|
|
Biathlon czołgów - nikogo chyba nie zdziwi, że wygrali Rosjanie? |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-08-2013, 09:02
|
|
|
Tylko ja nie rozumiem - jaka podstawa prawna mu na to pozwala? To równie dobrze ja mogę sobie pójść do starostwa i zapytać, do kogo należy dany samochód, bo ktoś nim jadący pokazał mi środkowy palec. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 22-08-2013, 10:06
|
|
|
Slova napisał/a: | Tylko ja nie rozumiem - jaka podstawa prawna mu na to pozwala? |
Art. 23. ustawy o ochronie danych osobowych
1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa
Co do tego że pozwanie kogoś jest uprawnieniem wynikającym z przepisu prawa, a poznanie tożsamości naruszającego dobra osobiste jest niezbędne do tego uprawnienia zrealizowania, to chyba nie ma wątpliwości?
W przypadku przestępstw takich jak znieważenie czy zniesławienie, ściganych z oskarżenia prywatnego (tj. w sprawach o które – co do zasady – w roli oskarżyciela działa nie prokurator, a pokrzywdzony) sprawa jest prostsza, bo zgodnie z Kodeksem postępowania karnego:
Art. 488. § 1. Policja na żądanie pokrzywdzonego przyjmuje ustną lub pisemną skargę i w razie potrzeby zabezpiecza dowody, po czym przesyła skargę do właściwego sądu.
§ 2. Na polecenie sądu Policja dokonuje określonych przez sąd czynności dowodowych, po czym ich wyniki przekazuje sądowi. Przepis art. 308 stosuje się odpowiednio.
We wspomnianym zaś art. 308. przeczytamy m.in., że:
"W granicach koniecznych dla zabezpieczenia śladów i dowodów przestępstwa przed ich utratą, zniekształceniem lub zniszczeniem, prokurator albo Policja może w każdej sprawie, w wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeszcze przed wydaniem postanowienia o wszczęciu śledztwa lub dochodzenia, przeprowadzić w niezbędnym zakresie czynności procesowe, a zwłaszcza dokonać oględzin, w razie potrzeby z udziałem biegłego, przeszukania lub czynności wymienionych w art. 74 § 2 pkt 1 w stosunku do osoby podejrzanej, a także przedsięwziąć wobec niej inne niezbędne czynności, nie wyłączając pobrania krwi, włosów i wydzielin organizmu. Po dokonaniu tych czynności, w sprawach, w których prowadzenie śledztwa przez prokuratora jest obowiązkowe, prowadzący postępowanie przekazuje sprawę niezwłocznie prokuratorowi." |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa.
Ostatnio zmieniony przez Morg dnia 22-08-2013, 10:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 22-08-2013, 10:16
|
|
|
No to ok, można wziąć dane, osobo je zbierająca teoretycznie musi je udostępnić, ale nie ma żadnego obowiązku, by złożyć pozew, gdy już dane się otrzyma... w praktyce można je wykorzystać do wszystkiego innego. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 22-08-2013, 10:23
|
|
|
Dlatego jest problem. Niektórzy udostępniają dopiero po złożeniu pozwu i po tym jak sąd wezwie do podania wystarczających danych identyfikujących pozwanego. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 22-08-2013, 17:00
|
|
|
Slova napisał/a: | Tylko ja nie rozumiem - jaka podstawa prawna mu na to pozwala? To równie dobrze ja mogę sobie pójść do starostwa i zapytać, do kogo należy dany samochód, bo ktoś nim jadący pokazał mi środkowy palec. |
Po to żeby opowiadający głupoty politycy i urzędnicy przyczyniali się do tego, by policja i służby specjalne więcej wiedziały o ludziach i odpowiednio ich katalogowały. A nuż widelec okaże się, że to kibol z zawiasami, oszust podatkowy albo co gorsza antysemita? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|