Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jak przygotowujecie się do matury? |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-05-2008, 13:40
|
|
|
Oczywiście, że wolisz być oceniony - tylko taka ocena nie ma absolutnie żadnej wartości. Bo na co komu wiedza, że potrafisz zakuć na pamięć każdą bzdurę?
Cytat: | Prawda jest taka, że wiele osób w rzeczywistości nie wie na jaki kierunek ma zamiar pójść, do momentu aż ostatecznie nie będą musieli się zdecydować.
|
Tym bardziej powinno się kłaść nacisk na samodzielne myślenie, by młody poradził sobie bez względu na to, gdzie go poniesie. w Obecnej sytuacji mamy absurdalne marnotractwo czasu i środków na wbijanie do łbów niepotrzebnej wiedzy.
Cytat: | To jest właśnie to o czym pisałem w moim poprzednim poście, brak konkretów. Powołując się na taki argument trzeba zdawać sobie sprawę, że bez nazwisk, cytatów etc. nie jest absolutnie nic wart. |
Konkrety - niejaka Wisława Szymborska dostała gałę (a raczej gałę dostał chłopaczek, któremu napisała interpretację), bo nie wiedziała, co chciała w swym wierszu przekazać znana noblistka, Wisława Szymborska.
Poza tym na Twojej własnej (patrząc na rocznik) maturze była heca z wierszem napisanym żartem, który klucz kazał interpretować zupełnie poważnie.
EDIT =
Cytat: | W tym konkretnym przypadku sprawa jest bardzo skomplikowana. Przede wszystkim, w liceum na wiersz patrzy się pod zupełnie innym kątem. Wiersz pod charakterystyczną epokę, z charakterystycznymi elementami itp. itd. Kiedy jest mowa o tej formie to traktuje się ją jako swoiste poparcie dla myśli typowych danemu okresowi, więc nikt nie zajmuje się interpretowaniem pod innymi kątami. |
Ergo - klucz zamiast przekazywać wiedzę nagina ją dla potrzeb z góry przyjętej tezy. A jeśli ktoś spróbuje samodzielnie zinterpretować - tonie, jak sam mówiłeś. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 04-05-2008, 13:58
|
|
|
Mugen napisał/a: | To jest właśnie to o czym pisałem w moim poprzednim poście, brak konkretów. Powołując się na taki argument trzeba zdawać sobie sprawę, że bez nazwisk, cytatów etc. nie jest absolutnie nic wart. |
Przejżyj sobie standardy maturalne ze strony CKE. Przyznam, że poziomu rozszerzonego nie czytałem, ale w podstawie programowej, zwłaszcza do matury z polskiego na poziomie podstawowym, nie ma ani słowa o znajomości opracowań lektur, a już tym bardziej o umiejętności dopasowania interpretacji do nazwiska krytyka/polonisty.
Mugen napisał/a: |
Vodh napisał/a: | więc od osoby sprawdzającej maturę nie zależy absolutnie nic...
|
Prawdę mówiąc, wolę być oceniony nawet według poranionego klucza, ale tak jak cała reszta maturzystów, niż być skazany na opinię jakiegoś tam znudzonego sprawdzaniem kilkuset arkuszy egzaminatora. Jestem synem dwójki wykładowców, mam masę nauczycieli w rodzinie i wszyscy mieli tą wątpliwą przyjemność uczestniczyć w sprawdzaniu matur. Ale chyba każdy potrafi sobie wyobrazić jak trudno takiej wyczerpanej i załamanej czytaniem niektórych prac osobie, balansować na granicy błędu. |
Takie małe wyjaśnienie: ten fragment zdania, podobnie jak cały pierwszy akapit mojego poprzedniego posta to była ironia. Na poparcie tezy przytoczę słowa mojej polonistki, która na większość pytań dotyczących konkretów w wypracowaniu odpowiadała "no ja w sumie chyba bym tego nie zaliczyła/zaliczyła bym to/ nie wiem, ale to zależy od sprawdzającego." Oczywiście moja polonistka sprawdza matury :] Więc niestety argument, że teraz nasza matura nie zależy od sprawdzającego uważam za chybiony. Co więcej, oprócz sprawdzającego zależy ona również od klucza i to właśnie jest chyba najgorsze. Pomijając pytania w których trzeba zaznaczyć właściwą odpowiedź - wpływu sprawdzającego na ocenę nie da się zniwelować. A tym gorzej wypada próbowanie ograniczenia go na siłę, bo zdarzają się nawet często sprawdzający, którzy myślą i prawdziwy argument normalnie by zaliczyli, no ale niestety w tym momencie wkracza klucz. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 04-05-2008, 14:35
|
|
|
Dodatkowo w kwestii "co autor miał na myśli", a czego uczą w szkołach, w tym momencie dwa przykłady z gimnazjum - "Grande Valse Brillante" Tuwima, który przez moją polonistkę interpretowany był wyjątkowo górnolotnie i... aseksualnie. Prawdopodobnie dlatego, że to bodaj fragment był. Cóż, dla mnie zawsze był, jest i będzie to wiersz, w którym sporą rolę odgrywa biust. Drugi przykład - "Z legend dawnego Egiptu" Prusa. W gimnazjum dowiedziałam się, że Horus byłby złym władcą, zaś w liceum wręcz przeciwnie. No i bądź tu człowieku mądry...
A tak naprawdę, to pisania "pod klucz" da się nauczyć. Serio. Ponadto, jeśli praca rozmija się z kluczem, ale jest sensowna to często przechodzi. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 04-05-2008, 14:45
|
|
|
Cytat: | A tak naprawdę, to pisania "pod klucz" da się nauczyć. |
Ależ oczywiście. Dowodem fakt, że u mojej matki, uczącej w wieczorówce, w klasach, gdzie uczniowie nie czytali niemal żadnej lektury, cała klasa zaliczała maturę na wysokich wynikach.
Cytat: | "Grande Valse Brillante" Tuwima, który przez moją polonistkę interpretowany był wyjątkowo górnolotnie i... aseksualnie. Prawdopodobnie dlatego, że to bodaj fragment był. Cóż, dla mnie zawsze był, jest i będzie to wiersz, w którym sporą rolę odgrywa biust |
Eee...Mai? Ja rozumiem, że aseksualnie faktycznie nie da się tego tekstu odbierać, ale biust?
Cytat: | W utajeniu kwitnące te dwie,
Unoszone gorąco,
Unisono dyszące, |
Dyszący biust? Oh well, fakt, dwudziestolecie, awangarda... |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 04-05-2008, 15:24
|
|
|
Biust nie dyszy, ale od dyszenia się unosi. Poezja ma to do siebie, że stosuje aluzyje.
Cytat: | A tak naprawdę, to pisania "pod klucz" da się nauczyć. Serio. |
Oszywiście, że da. Tak samo, jak da się naumieć zdawać testy jednokrotnego i wielokrotnego wyboru. Ostatnio nasza oświata skupia się chyba na przekazywaniu tej właśnie, jakże potrzebnej w życiu, wiedzy. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-05-2008, 09:03
|
|
|
Teraz studenci powinni opuścić odpowiednie uczelnie, bo uczą na nich matoły, które nawet z maturą nie potrafią sobie poradzić ;P |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 06-05-2008, 09:07
|
|
|
Szkoda, że odnośnie matur ustnych ciężko jest chyba coś zrobić z procederem kupowania prac. No bo właściwie jak sobie z tym poradzić? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-05-2008, 11:40
|
|
|
Keii napisał/a: | Szkoda, że odnośnie matur ustnych ciężko jest chyba coś zrobić z procederem kupowania prac. No bo właściwie jak sobie z tym poradzić? | Uznać stan faktyczny i oceniać nie samą treść prezentacji, a właśnie "prezentację" czyli sposób jej przedstawienia. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Mugen
Sealed
|
Wysłany: 06-05-2008, 12:05
|
|
|
Matura ustna jest beznadziejna, tak właściwie to nawet nie wiem czy na uczelniach o braku ukierunkowania na dany język, w ogóle bierze to pod uwagę.
Jeśli już to chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wrócenie do starej formy, tam takie rzeczy nie miały miejsca. |
_________________ Music is needed to party |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 06-05-2008, 12:26
|
|
|
Nic nowego. Na studiach matołki kupują absolutnie wszystko, co tylko możliwe, więc nie dziwota, że młodsi też potrafią. Osobiście traktuję to za rodzaj podatku od głupoty; zdolniejsi na tym zyskują, zaś słabszym uda się może gdzieś prześlizgnąć, ale w spotkaniu z rzeczywistością ich brak umiejętności i tak wyjdzie na jaw. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 06-05-2008, 16:30
|
|
|
<podpisuje się pod Tilkiem>
Cytat: | Matura ustna jest beznadziejna, tak właściwie to nawet nie wiem czy na uczelniach o braku ukierunkowania na dany język, w ogóle bierze to pod uwagę. |
Powinno, bo to ona właśnie najlepiej przygotowuje młodzież do tego, co będzie na studiach - samodzielne poszukiwanie źródeł i formowanie myśli. Osobiście bardzo żałuję, że w moich czasach jej nie było. |
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 06-05-2008, 16:50
|
|
|
Cytat: | Powinno, bo to ona właśnie najlepiej przygotowuje młodzież do tego, co będzie na studiach - samodzielne poszukiwanie źródeł i formowanie myśli. Osobiście bardzo żałuję, że w moich czasach jej nie było.
|
Powinno, o ile wyeliminowano by problem kupowania prezentacji. W obecnym kształcie z przykrością muszę przyznać, że nie przygotowuje ona praktycznie do niczego, a rezultaty daje na tyle niemiarodajne, że nie słyszałem jeszcze o żadnym kierunku żadnej uczelni, na którym byłaby brana pod uwagę. |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
|
Wysłany: 06-05-2008, 18:53
|
|
|
Matura ustna z angielskiego jest brana pod uwagę przy składaniu papierów na niektóre anglistyki i japonistyki, co do tej z polskiego, to możliwe, że na polonistykę, ale głowy nie dam. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Mugen
Sealed
|
Wysłany: 06-05-2008, 19:20
|
|
|
Na większość uczelni wyniki z matur ustnych oraz średnie z ocen są uważane za tak zwane drugie kryterium, pierwszym natomiast pozostają wyniki z części pisemnej.
Fakt nie wszędzie tak jest, ale taka sytuacja występuje na sporej ilości uczelni z Dolnego Śląska i Krakowa. |
_________________ Music is needed to party |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|