Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... - Edycja 2 |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 27-09-2011, 19:15
|
|
|
Poszczególne rozdziały podręcznika do prawoznawstwa (Chauvin, Staweckiego i Winczorka; wydaje mi się zresztą, że jest w miarę przystępny)... serio. Nie wiem w ogóle po co Wam to wszystko...
Z internetem jest cienko, w sensie: właściwie nie ma dobrych krótkich i syntetycznych omówień podstaw teorii prawa dla laików w polskim internecie. Poszczególne pojęcia są wyjaśnione na Wikipedii – często poprawnie, ale czasami w taki sposób, że włos się na głowie jeży czytając różne herezje, a przede wszystkim zwykle w sposób zrozumiały tylko dla prawników...
A za żadne kodeksy się nie bierz, bo o teorii nic tam nie znajdziesz.
+ Jakby co, to oczywiście mogę spróbować coś wytłumaczyć; to nie jest aż tak skomplikowane. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Mononoke
Little Yōkai
Grupy: Alijenoty Lisia Federacja
|
Wysłany: 27-09-2011, 22:21
|
|
|
Tylko widzisz, zdobycie książki do prawoznawstwa będzie baaardzo trudne, bo moja uczelnia jest Akademia Rolniczą i w bibliotece książki tego typu nie znajdę. Dlatego zależało mi na internecie, bo to łatwo dostępne źródło. Ale nic. Dziękuję za chęć pomocy.
Morg napisał/a: | Nie wiem w ogóle po co Wam to wszystko... |
Wstęp do prawa sanitarno-żywnościowego. Ale ja też nie wiem po co. |
_________________ I love talking about nothing. It's the only thing I know anything about
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 27-09-2011, 22:29
|
|
|
W sumie dałbym radę pewnie Ci podesłać coś mailowo, jeśli jesteś w stanie poczekać 2-3 dni, z wyjaśnieniami o co chodzi.
I khy... do znajomości prawa sanitarno-żywnościowego to ni cholery nie jest potrzebne... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Mononoke
Little Yōkai
Grupy: Alijenoty Lisia Federacja
|
Wysłany: 27-09-2011, 23:08
|
|
|
Morg napisał/a: | W sumie dałbym radę pewnie Ci podesłać coś mailowo, jeśli jesteś w stanie poczekać 2-3 dni, z wyjaśnieniami o co chodzi. |
Och, byłabym ogromnie wdzięczna :D
Cytat: | I khy... do znajomości prawa sanitarno-żywnościowego to ni cholery nie jest potrzebne...
|
<narzekanie mode on>Też tak uważam. Czasem wątpię w te studia. Uczymy się głupot, zajęcia musimy przygotowywać sami (nie tylko z tego). Po co mi w ogóle uczelnia? <narzekanie mode off> |
_________________ I love talking about nothing. It's the only thing I know anything about
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 09-10-2011, 15:30
|
|
|
Pytanie z prawa, bo się wykłócałem się wczoraj.
Chodzi o umowę zlecenie, a dokładniej o wynagrodzenie " Domniemywa się, że za wykonanie zlecenia, zleceniobiorcy należy się wynagrodzenie. Zlecenie może być nieodpłatne, jednak wtedy brak wynagrodzenia powinien być zawarty w umowie. Przy braku dokładnego określenia wysokości wynagrodzenia należy się "wynagrodzenie odpowiadające wykonanej pracy", przy ustalaniu którego bierze się pod uwagę czas poświęcony na wykonanie zlecenia, stopień skomplikowania czynności będących przedmiotem zlecenia, przygotowanie zawodowe zleceniobiorcy (jego profesjonalizm). Zleceniobiorca ma obowiązek informować zleceniodawcę o przebiegu wykonywania umowy, a na zakończenie - przedstawić mu sprawozdanie z jej wykonania".
Dana osoba ma umowę zlecenie i ma wpisane jakie dostanie wynagrodzenie , ale jest uzależnione od państwowego urzędu czy je dostanie(w umowie jest aneks). Czy ma prawo mimo tego aneksu ubiegać się o te pieniądze. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 09-10-2011, 16:15
|
|
|
O ile nie ma w prawie przepisu, który zabraniałby w taki sposób ułożyć umowę, to jak najbardziej umówić się tak można. Artykuł 353(1) kodeksu cywilnego:
Cytat: | Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego. |
Ja takiego przepisu nie widzę, ale nie wgłębiałem się specjalnie, więc absolutnie nie traktuj tego jako jakiejkolwiek porady. |
|
|
|
|
Mooto
|
Wysłany: 16-10-2011, 15:23 Co to jest flejm????
|
|
|
Co to jest flejm?? |
_________________ Nie bój się cieni, one świadczą o tym, że gdzieś znajduje się światło . |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 16-10-2011, 15:29
|
|
|
Nawet jest taki temat na tym forum o Trollowaniu. Tam możesz się zapytać specjalistów forumowych takich jak ja. Temat do zamknięcia. Znalazłem nowe hobby. Niszczenie Trolli ogniem.
http://forum.kotatsu.pl/tematy18/6158.htm |
Even for a little while
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 16-10-2011, 15:51
|
|
|
Mooto napisał/a: | Co to jest flejm?? |
To czego nie wolno robić, bo zabrania tego regulamin forum:
Cytat: | 5. Niedopuszczalne jest zabieranie głosu w temacie tylko po to, by pokłócić się z innymi użytkownikami. Moderacja ma prawo usuwać wypowiedzi, które uzna za mniej lub bardziej zamaskowane próby wywołania kłótni. |
A temat możnaby chyba zintegrować z Kto mi powie? |
|
|
|
|
Smk
Grupy: Syndykat
|
Wysłany: 16-10-2011, 16:21
|
|
|
Caladan napisał/a: | Nawet jest taki temat na tym forum o Trollowaniu. Tam możesz się zapytać specjalistów forumowych takich jak ja. Temat do zamknięcia. Znalazłem nowe hobby. Niszczenie Trolli ogniem.
http://forum.kotatsu.pl/tematy18/6158.htm |
Bardzo dobra definicja flame'a znajduje sie na wiki. Zaczyna sie od "kulturalna dyskusja.." |
_________________ There is no "good" or "bad". There is only "fun" and "boring". |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 25-10-2011, 12:02
|
|
|
Znowu mam pytanie prawnicze. A właściwie z prawa pracy. Czy kopia dowodu osobistego jest równoważna z oświadczeniem o posiadanie obywatelstwa Polskiego. Jest jakiś na to paragraf prawny, albo notka. |
Even for a little while
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 25-10-2011, 12:31
|
|
|
... ale jaki masz problem z oświadczeniem? Przecież złożenie oświadczenia jest nawet prostsze, niż kserowanie dowodu. |
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 25-10-2011, 18:37
|
|
|
Morg jedynie się pytam się jak wygląda to w świetle prawa. Wiadomo jak jest na zdrowy rozsądek i wiadomo jak to napisać (google ci podpowie).
Proste urząd może powiedzieć NIE jak złoży się jeden z tych dowodów polskości, a nie ten drugi. Zazwyczaj jest jeden i ten drugi. Prościej nie zapytam się. |
Even for a little while
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 25-10-2011, 19:18
|
|
|
... Caladan, czy wiesz w ogóle co to jest oświadczenie? Oświadczenie to nie jest żaden dowód (w przeciwieństwie do np. zaświadczenia urzędowego), to jest tylko stwierdzenie przez Ciebie (pod groźbą kary za wprowadzanie urzędu w błąd), że tak, jesteś polskim obywatelem (albo stwierdzenie czegokolwiek innego, w zależności od tego czego ma oświadczenie dotyczyć).
Bierzesz kartkę, oznaczasz datę, miejscowość, imię, nazwisko, adres zamieszkania, niżej piszesz "Oświadczam, iż posiadam obywatelstwo polskie", a na końcu się podpisujesz. I już, masz oświadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego. Przykład masz tutaj (z tym że to oświadczenie dotyczy jeszcze posiadania pełni praw cywilnych i obywatelskich). |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|