Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kto mi powie... - Edycja 2 |
Wersja do druku |
Clair deLune
|
Wysłany: 14-11-2011, 21:17
|
|
|
Czy ktoś może mi polecić jakiś wypróbowany sposób na odkamienienie czajnika elektrycznego? Właśnie doszłam do wniosku, że jeszcze trochę osadu i połamię sobie zęby na herbacie.
Coś mi świta, że ocet by się nadał, ale to odpada, bo nienawidzę jego zapachu. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-11-2011, 21:53
|
|
|
To umyj po odkamienieniu? Ocet jest najprostszym i nietoksycznym rozwiązaniem, więc nie ma co się pieścić ze sobą. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Clair deLune
|
Wysłany: 14-11-2011, 21:56
|
|
|
A czym mam go umyć, żeby zneutralizować zapach? Przecież nie detergentem, hmm? |
|
|
|
|
|
Tyczek
♩♪♫♬
|
Wysłany: 14-11-2011, 22:09
|
|
|
Kwasek cytrynowy ponoć też jest dobry w przypadku kamienia. |
|
|
Irian
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-11-2011, 22:29
|
|
|
Łyżeczka kwasku cytrynowego na litr wody (więcej, jeśli masz naprawdę grube warstwy kamienia), zagotować dwa - trzy razy i porządnie wypłukać, bo będziesz mieć paskudną herbatę. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-11-2011, 23:09
|
|
|
Tudzież wersja alternatywna - wyciśnij soku z cytryny i dalej postępuj jak napisała Irian. |
|
|
Clair deLune
|
Wysłany: 15-11-2011, 11:11
|
|
|
Dziękuję ślicznie za rady! ^^ |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:03
|
|
|
Aleosochozi? Kolejny genialny pomysł Wielkiego Brata czy znowu poszła w obieg głupia plotka? |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:07
|
|
|
Z tego co się orientuję, jest jakiś projekt ustawy, który najprawdopodobniej zostanie odrzucony jako niezgodny z Konstytucją. Nie wiem, dokładnie, co ustawa ma robić, poza tym, że coś BARDZO ZŁEGO. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-11-2011, 19:29
|
|
|
Z tego co widzę, to przede wszystkim trudniej będzie uniknąć paki za piractwo (czyt. rozpowszechnianie), ale i tak będzie mniejszy reżim, niż u nas (u nas można co prawda trafić tylko na 2 lata, a nie na 5, ale niezależnie od wartości tego co się spiraciło – u nich dopiero od 2500 dolców). Plus parę innych rzeczy, ale nie chce mi się całych projektów czytać, szczególnie że to nowelizacje, więc trzeba sprawdzać z Kodeksem itd. Ale jakby się komuś chciało, to:
1) Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011;
2) Stop Online Piracy Act;
3) United States Code. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 19-11-2011, 20:15
|
|
|
Diabeł siedzi w szczegółach.
Z tego co słyszę, to najwięcej sprzeciwu budzi fakt, że dowolna korporacja może, bez żadnych dowodów, napisać donos że XYZ to "rogue site" (cokolwiek by to nie miało znaczyć, bo definicji nie ma - ma być w wykonawczych), i w tym momencie administracja (czytaj biały dom) ma obowiązek WYŁĄCZYĆ dany serwer, a jeśli jest poza USA, to zablokować go. Oczywiście NIE mają firewalla jak chińskie komuchy, ale za to mają coś sporo ważniejszego - ciała/instytucje z USA administrują DNSem dla TLD .com, .net, .org i całą masą mniej ważnych, i te prawo przewiduje właśnie ingerowanie w DNS - oraz w wyniki wyszukiwania przeglądarek, których operatorami są firmy z USA!
To oznacza, że domena/serwer "wzięte na celownik" w USA będzie de facto znikała z sieci bez względu na jurysdykcję podmiotu ją posiadającego, z perspektywą długiego i kosztownego odkręcania przed sądami w USA, boć stany żadnych międzynarodowych nie uznają...
Oczywiście pewnie niezależni operatorzy szybko zaczną stawiać serwery DNS "niezależne od nazistów z USA", a poza tym zawsze będzie można wbić bezpośrednio adres IP, ale zawsze niepokój pozostaje, zwłaszcza w zakresie wyszukiwarek. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 22-11-2011, 18:19
|
|
|
Czy ktoś zna jakąś literaturę, wybaczcie słowo, fachową o przesądach i zabobonach? Chodzi głównie o wyjaśnienie dlaczego to, a tamto ma przynosić szczęście/pecha i skąd to się wzięło. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 22-11-2011, 18:37
|
|
|
Na szybko przychodzi mi do głowy tylko "Złota gałąź" Frazera, choć to nie do końca to. |
|
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 22-11-2011, 22:41
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Na szybko przychodzi mi do głowy tylko "Złota gałąź" Frazera, choć to nie do końca to. |
Ale zerknąć nie zaszkodzi :3
Jeśli komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy to proszę, niech wali śmiało. Mam naprawdę duuuże zapotrzebowanie na tego typu lekturę.
A jeżeli ktoś zna jakąś książkę o symbolach to też prosiłabym o podanie. Oprócz "Zwierząt symbolicznych i mitycznych", "Symboli Naturalnych" oraz "Semiotyki życia codziennego" bo w to już jestem zaopatrzona. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
Ostatnio zmieniony przez Sasayaki dnia 23-11-2011, 21:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|