FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Wpadki kulinarne
Wersja do druku
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.


Dołączył: 27 Sie 2006
Skąd: Edinburgh.
Status: offline

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 12-04-2010, 21:12   

GoNik napisał/a:
Zeg, z moich doświadczeń wynika, że imbir może leżeć na wolnym powietrzu co najmniej miesiąc, przysycha lekko, ale zasadniczo nic złego się z nim nie dzieje.


Z moich doświadczeń (przerabiamy średnio skrzynkę imbiru tygodniowo, czasem leży dłużej) wynika, że to ile on leży naprawdę ma często bardzo niewiele wspólnego z tym, ile on leży po tym kiedy go kupisz. Mrożenie chyba faktycznie nie jest najlepszym pomysłem. Innym ciekawym zjawiskiem jest na przykład takie, gdzie imbir zaczyna sobie gnić i śmierdzi wtedy jak zwierzęca padlina.

_________________
...
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~


Dołączył: 15 Gru 2007
Skąd: Hajnówka
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 12-04-2010, 21:26   

Sasayaki, chleb + pasztet z biedronki + ketchup i masz wyżerkę smaczną i sycącą.

_________________
Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Hisayo Płeć:Kobieta
Mniumniu! ♫


Dołączyła: 11 Kwi 2009
Skąd: Warszawa
Status: offline
PostWysłany: 20-04-2010, 20:41   

Mamy z tatą fazę na bezy i postanawiamy uczynić własne. Robimy wszystko tak, jak trzeba, umieszczamy w piekarniku, wyujmujemy, próbujemy. Miała wyjść beza. Wyszła - jajecznica na słodko. Czemu? Cóż, przeliczanie cukru się kropnęło - trzem łyżkom daleko do sześciu, buuh.
Fail mamy: piekła kurczaka, którego jedyną przyprawą był kilogram soli. Niestety, mamut zrozumiał wszyskto opacznie i kilogram soli wysypał na kurczaka...
Wyszedł podobno bardzo soczysty.
Poza tym: czytanie NAPRAWDę szkodzi. Robiłam sobie na śniadanie parówki. Naturalnie, najpierw woda musiała się zagotować, ale szlag mnie trafił i poszłam do pokoju, bo "przecież usłyszę". I owszem, usłyszałam - szkoda tylko, że po tym musiałam szorować garnek i pół dnia wietrzyć kuchnię.

_________________
I tried, and therefore no one should criticise me!
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1909381
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 20-04-2010, 21:08   

Drogie dzieci, jak chcecie sobie ot tak zrobić jakiś fajny deser z okazji braku okazji, wybierzcie coś prostego... nie jak my z Ichi- creme brule (bo mus czekoladowy wymagał surowych jaj).

Wszystko szło dobrze, aż do momentu gdy trzeba to było gotować. W przepisie stoi "uważać jakby się chciał zważyć" ale co to znaczy? Mama nie wie, tata też... Dobra co tam, gotujemy.

Wyszło coś o konsystencji rozwodnionej jajecznicy. Obrzydliwa konsystencja, ale nawet niezły smak ;]

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut


Dołączył: 07 Lis 2008
Status: offline
PostWysłany: 20-04-2010, 21:46   

Ja ostatnio improwizowałem, bo potrzebowałem jakiegokolwiek sosu do obiadu (tatko nie raczył zrobić). Wiecie, mięsko, kasza i nic więcej.

Potrzebne są: sos tatarski, majonez, ketchup (albo przecier pomidorowy; nie wiem, jak z nim wyjdzie) i do tego jakieś przyprawy. Ja użyłem łyżeczki pesto. Proporcje zależą od wymogów. Wymieszać i podgrzewać do czasu, aż będzie ciepłe. :P O dziwo, bardzo smaczne toto wyszło.

A z klasycznych faili: zrobiłem kiedyś spaghetti bez mięsa, ale za to dodałem przyprawę do mięs. xD

_________________
Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
pestis Płeć:Kobieta
żuk w mrowisku


Dołączyła: 26 Kwi 2007
Status: offline
PostWysłany: 21-04-2010, 10:48   

Z ostatnich porażek - próbowałam zrobić galaretkę z owocami. W tym z kiwi -_-.

Po tym jak przez cały dzień nie chciała się zrobić odpowiednio twarda, w akcie desperacji wsadziłam ją do zamrażalnika, a ona zamarzła, ale ciągle nie chciała stężeć, w końcu zwróciłam się o pomoc do google, które powiedziało, że daremne moje próby, z kiwi nie stężeje i kropka.

Obserwacja- zamrożona, lecz ciągle zolowata galaretka smakuje jak sorbet.

_________________
SteamwillriseEsteemwillrise.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Momoko Płeć:Kobieta
wiosna jest miau


Dołączyła: 04 Sty 2007
Skąd: z Cudzysłowa
Status: offline

Grupy:
House of Joy
Lisia Federacja
WIP
PostWysłany: 21-04-2010, 11:27   

pestis napisał/a:
Z ostatnich porażek - próbowałam zrobić galaretkę z owocami. W tym z kiwi -_-.

Na przyszłość, gdybyś chciała robić galaretkę z kiwi, radzę najpierw podsmażyć lub podgotować na parze owoce, żeby proteazy się rozłożyły. Póki są, nie ma siły, żeby żelatyna zadziałała jak trzeba:3

Z moich wpadek: Chciałam wypróbować ciasto z CK kuchni Makłowicza, ale chyba był błąd w druku i zamiast 100g mąki, było podane 10g. A że niedoświadczona byłam, dodałam dokładnie tyle, ile było w przepisie. Rezultatem był słodki, kakaowy naleśnik. Nawet zjadliwy^__^

_________________
Pray tomorrow takes me higher higher high
Pressure on people
People on streets

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~


Dołączył: 15 Gru 2007
Skąd: Hajnówka
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 21-04-2010, 14:59   

Dred napisał/a:
Wiecie, mięsko, kasza i nic więcej.

To ja mam tak codziennie?

_________________
Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Eire Płeć:Kobieta
Jeż płci żeńskiej


Dołączyła: 22 Lip 2007
Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 21-04-2010, 15:40   

Pesto z keczupem to zbrodnia! Pesto można dodać do sosu ze śmietany- do tego pieczarki blanszowane i jest elegancki sos

_________________
Per aspera ad astra, człowieku!
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
1018596
 
Numer ICQ
Dred Płeć:Mężczyzna
Policenaut


Dołączył: 07 Lis 2008
Status: offline
PostWysłany: 21-04-2010, 17:47   

Cytat:
To ja mam tak codziennie?

To masz pecha? Moja potrawa w ogóle nie miała smaku, trza było na szybko ją uratować.
Cytat:
Pesto z keczupem to zbrodnia!

Zbrodnia, która dobrze smakowała. :]

_________________
Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
moshi_moshi Płeć:Kobieta
Szara Emonencja


Dołączyła: 19 Lis 2006
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Status: offline

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
WOM
PostWysłany: 21-04-2010, 18:03   

O, skoro przy sosach jesteśmy. Jak się zapatrujecie na gotowe sosy/dania w słoiczkach czy torebkach? Jecie, nie możecie na to patrzeć czy może macie swoje sposoby na ulepszenie tych wynalzaków? Bo okej, ja rozumiem że podstawą posiłku każdego studenta jest nieśmiertelna zupka chińska, ale z tego co piszecie wynika, że sporo osób próbuje swoich sił w kuchni, więc chyba nie jest tak źle.

Zdarza mi się kupić sos w słoiczku, zwlaszcza kiedy jestem bardzo głodna i mam mało czasu. Natomiast gardzę torebkami. Zdarzyło mi się zmarnować sporą porcję ryżu i mieszanki chińskiej po dodaniu do nich fixu słodko-kwaśnego Knorra. Całość była tak parszywie słona i paskudna, że szkoda słów. I nie, ja generalnie solę mało, więc szansa, że to moja wina była bardzo niewielka. W każdym razie od tamtej pory nie dotykam torebek. Sos do mięsa wolę zrobić sama, a wszelkie przyprawy z torebkami do pieczenia mnie nie kręcą. Ten sam efekt, a nawet lepszy uzyskam zwyczajnie przykrywając naczynie żaroodporne i przynajmniej wiem czym mięsiwo wcześniej posypywałam...

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok


Dołączyła: 22 Maj 2009
Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 21-04-2010, 19:36   

Sos pomidorowy, albo serowy z torebki jest ok. Do makaronu go, dodać jakieś warzywka (brokuły i sos serowy, mmm... ^^) i jest ok. Ale, jak dla mnie inne fixy są niezjadliwe. Rozwodnione paskudztwa bez smaku...

Te ze słoika też są niezłe, ale okropnie ich dużo. Nie jestem w stanie sama jednego opróżnić, nie jedząc np. spaghetti przez cały tydzień... =____="

Teraz w sumie nie mam sił gotować, przez baaardzo obładowany podział godzin a stołówka niezła się znalazła, więc garnki mają wolne. Coś się w domu najwyżej upiecze, albo mamie z obiadem pomoże.

_________________
Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
 
Numer Gadu-Gadu
9349483
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~


Dołączył: 15 Gru 2007
Skąd: Hajnówka
Status: offline

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 21-04-2010, 21:03   

Dred napisał/a:
To masz pecha?

Burżuazja, pieski francuskie! Kiełbasa, słonina i ziemniaki! To prawdziwa dieta! I nie ma czego popsuć!
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
reiji777 Płeć:Mężczyzna
Trollface


Dołączył: 18 Wrz 2009
Skąd: Biłgoraj
Status: offline
PostWysłany: 21-04-2010, 21:15   

Ja nie lubię zup (z wyjątkiem kilku), a to wszystko przez moją mamę.
Otóż to było tak: jakieś kilka lat temu zachciało się jej pomidorowej, no to zrobiła.
Koncentrat osadził się na dole, a na górze była woda...
Nie wiem jak ona to robiła ale nie chcę wiedzieć. Teraz mam lekką niechęć do zup.

_________________
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
4171270
pestis Płeć:Kobieta
żuk w mrowisku


Dołączyła: 26 Kwi 2007
Status: offline
PostWysłany: 22-04-2010, 07:55   

moshi_moshi napisał/a:
Zdarzyło mi się zmarnować sporą porcję ryżu i mieszanki chińskiej po dodaniu do nich fixu słodko-kwaśnego Knorra.


O, a ja lubię torebkowe fixy, szczególnie ten słodko-kwaśny :>. Ze słoika takie sosy nie do końca mi podchodzą, bo są zbyt słodkie i mdłe (chyba że pomidorowo-serowy do spaghetti - ten lubię). Dla kuchennego lenia i sieroty takie sosy to zbawienie, szkoda tylko, że takie niezdrowe :/.

_________________
SteamwillriseEsteemwillrise.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików
Możesz ściągać załączniki
Dodaj temat do Ulubionych


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group