FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
  Osama kaput - Amerykanie ubili przywódcę Al-Qaidy
Wersja do druku
Morg Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-05-2011, 07:58   

A ja się poniekąd cieszę, że nie będzie widowiskowego procesu, bo to by była szopka, a nie sprawiedliwość. NIE wierzę, że istnieje gdzieś sąd, o którym możnaby z całą pewnością powiedzieć, że wydałby bezstronny wyrok. Parafrazując Harlana F. Stone'a: nie mam nic przeciwko temu, co robią z terrorystami, ale bardzo by mi się nie podobało udawanie prowadzenia sprawiedliwej rozprawy procedującej podług common law. W takim oszustwie byłoby trochę zbyt dużo świętoszkowatości i hipokryzji, jak na moje staromodne poglądy.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 05-05-2011, 09:01   

Ależ oczywiście. Gdy widzę, jak cały postępowy zachód (tzn. lewacka Europa) krzyczy z oburzenia, zastanawiam się, czy te wszystkie wykształciuchy po Sorbonach i inszych niedawnych jeszcze wylęgarniach agentury wpływu ZSRS mają świadomość, ile kosztowałby proces Osamy, jakie byłoby ryzyko potencjalnych strat w ludziach związanych z tym (wszak taki proces byłby idealnym celem dla wszystkich bojówek islamskich), poza tym, mógłby drań jeszcze dalej, przed sądem, głosić swoje chore teorie. Pomijam już to, że gdyby go postawić przed Międzynarodowym Trybunałem Śmieszności, pewnie dostałby z 10 lat i wyszedł po połowie, w międzyczasie korespondując z intelektualną elitą Europy i udzielając wywiadów różnym "Guardianom", "L'Humanite" itd.
Amerykanie zrobili to, co powinni. O ile Saddam był przywódcą państwowym i proces jak najbardziej mu się należał, tak z terrorystami się nie rozmawia.

Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 05-05-2011, 12:11   

Saddam został oskarżony o zbrodnie na własnym narodzie i głównie za to go sądzono. Inna była w takim razie waga czynu i podstawy wyroku, a także kto inny sądził.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-05-2011, 15:04   

Urawa napisał/a:
Pomijam już to, że gdyby go postawić przed Międzynarodowym Trybunałem Śmieszności

De facto nie można byłoby go postawić. De iure nie byłoby to proste i nie miałoby chyba większego sensu. Primo, Stany Zjednoczone co prawda podpisały, ale nie ratyfikowały Statutu Rzymskiego i generalnie nie uznają jurysdykcji Międzynarodowego Trybunału Karnego. Z kolei Arabia Saudyjska, skąd Osama pochodzi, Statutu nawet nie podpisała. Jedyna więc możliwość postawienia go to byłoby skierowanie tam sprawy przez RB ONZ... A nawet gdyby go w ten sposób postawić, to nie możnaby poruszyć w takim procesie najważniejszej kwestii, czyli zamachu na WTC, bo ten miał miejsce 11 września 2001 roku, a MTK jest właściwy tylko do zbrodni popełnionych po 1 lipca 2002 (kiedy to Statut Rzymski wszedł w życie).

Numer Gadu-Gadu
8137449
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 05-05-2011, 17:05   

Urawa napisał/a:
cały postępowy zachód (tzn. lewacka Europa) krzyczy z oburzenia

Krzyczy, bo im, jak wszystkim tego pokroju typkom, zaraz staje przed oczami szubienica na której oni sami mogą kiedyś zadyndać, jeżeli przegną za bardzo i doczekają się tego, co obecnie spotyka kolejne reżimy w świecie arabskim... te wszystkie biurwo-trybunały to tak naprawdę próba zabezpieczenia siebie, na dzień gdy "pokolenie 500 euro" się wścieknie. Jak w Atenach...

Ale, ale, robi nam się dyskusja polityczna, a polityka miała być zakazana? NVM, ja tam nie mam ochoty bawić się w gdybanie - ObamaOsama już dawno POWINIEN skończyć jako pasztet z wkładką ołowiową, i dobrze że tak skończył. Cała reszta jest bez znaczenia, z odwetem włącznie - najwyżej lista PRZYSZŁYCH pasztetów z wkładką ołowiową się wydłuży...

Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 08-05-2011, 17:34, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3869750

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 05-05-2011, 17:10   

wa-totem napisał/a:
Obama

Wiem że to podobne w pisowni, ale chyba Osama? ;P

Numer Gadu-Gadu
8137449
Zangetsu Płeć:Mężczyzna
Lady of mercy

PostWysłany: 05-05-2011, 18:03   

Morg napisał/a:
wa-totem napisał/a:
Obama

Wiem że to podobne w pisowni, ale chyba Osama? ;P

Awesome!

A poważnie - Osama musiał zginąć z prostego powodu - inna opcja dawałaby innym terrorystom ogromne pole do manewrów. Próby odbicia, zamachy terrorystyczne, wszelkie inne głupie działania wpływające na opinię publiczną - Osama nie był niebezpieczny jako człowiek. Ubicie symbolu, który przez dziesięć lat unikał największego mocarstwa na tej planecie będzie miało wiele konsekwencji.
Przy czym wydaje mi się iż amerykanom nie udało się przekazać najważniejszej wiadomości - polowali dziesięć lat. A i tak, zastrzelili, wrzucili do morza a teraz się chwalą - to nie jest pozycja siły imo...

Keszysta

PostWysłany: 05-05-2011, 19:17   

Zangetsu napisał/a:

Przy czym wydaje mi się iż amerykanom nie udało się przekazać najważniejszej wiadomości - polowali dziesięć lat. A i tak, zastrzelili, wrzucili do morza a teraz się chwalą - to nie jest pozycja siły imo...

Niekoniecznie. Mogło tu chodzić o coś innego - a mianowicie, że możesz zwiewać i dziesięć lat, a i tak cię dopadniemy, jak nie prędzej, to później. Tak jak Mossad zrobił z Eichmannem, którego dopadli kilkanaście lat po wojnie.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-05-2011, 19:56   

Cytując Rorschacha z Watchmen - pod sąd odstawia się ludzi, wściekłe psy się usypia. I to tyle co mam do powiedzenia w tym temacie.

Loko napisał/a:
Aż mi się odechciewa wchodzić na tę stronę.

Mi się odechciało. Co za dużo męskiego szowinizmu i wieśniackich żartów z religii (fajne zestawienie, btw), to niezdrowo.

A sam tekst dobrze pokazuje czemu takie serwisy powinny być apolityczne - oszczędziłyby sobie obciachu.

Totem napisał/a:
Ale, ale, robi nam się dyskusja polityczna, a polityka miała być zakazana?

Temat od początku był polityczny, ale uznałem, że primo - okazja istotna, a zainteresowanie raczej krótkotrwałe, duo - ten konkretny pan zwolenników na forum raczej nie znajdzie:P.

rockmetalboy Płeć:Mężczyzna
Spam King

PostWysłany: 06-05-2011, 18:08   

Przegrałem papierosa o sprawę Osamy. Osobiście jestem zdaniem, że to nie ma znaczenia czy on żyje czy nie. Zabili jednego to znajdzie się drugi. Podobno dostał kulkę w łeb uhh. Chociaż należało mu się. Koniec końców to on rozpętał ?tą?tę? wojnę z NATO. (Nie, to nie był Hussein tylko to było za czasów Husseina, a zamach na world trade center zaplanował i zrealizował Binladen)

PS przeglądaliście ostatnio 4chana? ^^

tak naprawdę sam nie wiem co o tym myśleć

Keszysta

PostWysłany: 07-05-2011, 22:07   

Ogłoszono testament Oba... tfu, Osamy.

Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 08-05-2011, 01:52   

... A propos rodziny - w sumie to kim były te kobiety w jego domu podczas akcji? Gdyby były żonami chyba by o tym wspomniano, czyżby więc pan bogobojny wojownik skakał z kwiatka na kwiatek?

Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 08-05-2011, 10:00   

...że niby wielki dżihadysta miałby się zniżyć do sprzątania i gotowania?

Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 08-05-2011, 15:04   

Przynajmniej jedna była jedną z jego żon. Z zeznań jakiejś z jego córek swoją drogą wyjawia się dość nieciekawy obraz akcji żołnierzy USA. Kwestia oczywiście na ile są one wiarygodne.

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 08-05-2011, 17:04   

Ato było wojsko? To byli SEALS, więc w sumie bym się nie zdziwił, gdyby byli dość... bezpośredni w działaniach.

Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu