Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
alosza
green coat
|
Wysłany: 25-06-2012, 19:23
|
|
|
LOL, to kompletnie nie o to chodzi w definicji leminga.
Ziemkiewicz był tym, który to rozpropagował, ale to już wcześneij było w obiegu. Nie chce mi się teraz tego poszerzać, więc chociażby ta definicja, która już cokolwiek PRĘDZEJ nakreśla:
http://www.miejski.pl/slowo-Leming
Chodzi o to, że lemingi to takie stworki, co idą po kolei jeden za drugim, bezmyślnie, aż do przepaści i giną. Gra przecież kiedyś była taka w latach 90-tych albo i nawet wcześniej.
A ten fragment:
Cytat: | Jak wygląda świat idei leminga?
Lemingi, jak i całe pokolenie, zostali wychowani w paradygmacie między von Hayekiem a Balcerowiczem, gdzie najważniejsza jest konkurencja, walka o byt. Są pełni niechęci dla słabszych, dla tych, którym się nie udało. Sukces za wszelką cenę jest nie tylko cechą pożądaną, ale stał się uświęcony moralnie. Gdyby nawet chcieli wyrwać się z tego wzorca, to nie mają żadnej wiedzy. Nie wiedzieliby, ku czemu się zwrócić. |
to po prostu eksces Chwedoruka, lewicowca, kierującego SLD-owskim think tankiem, który hejtuje PO i Palikota, który ich obszedł z lewej. Ale to już taki lewicowie ideologiczny, a nie wydmuszka jak Palikot czy Miller bądź Kwaśniewski, którzy gadają tak jak wiatr akurat zawieje. I zwyczajnie Chwedoruk chciał przemycić diss na ideologię liberalną. Po prostu. |
|
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 25-06-2012, 20:23
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Chętnie poznam Twoją definicję leminga. |
Leming to taka figura w polskim społeczeństwie, która dla własnej wygody, zamanifestowania swojej pogardy względem biedniejszych nazwie się liberałem oraz wolnościowcem i pod takich będzie się podpinać, gdyż to brzmi lepiej niż wszystko inne. Rzecz jasna z wolnością utożsamiana jest Unia Europejska. W takim razie leming liczy na "wolnorynkowe" dotacje z Unii Europejskiej. Dlatego w państwie Hayeka by się, jak to wcześniej powiedziałem, zesrał. Tym bardziej, co wynika z moich, a pewnie i waszych doświadczeń, wyborcy PO i RPP pracują najrzadziej i znacznie dłużej są nie tylko utrzymywani przez rodziców, ale i ci spełniają ich zachcianki. Z takiej pozycji łatwo sobie być jakimś liberałem. Mam trochę znajomości na lewej i wiem, że ich na wiele więcej stać niż takiego gościa z młodzieżówki PO. |
Ostatnio zmieniony przez Swarga dnia 25-06-2012, 21:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-06-2012, 20:39
|
|
|
Cytat: | Leming to taka figura w polskim społeczeństwie, która dla własnej wygody, zamanifestowania swojej pogardy względem biedniejszych nazwie się liberałem oraz wolnościowcem |
Znaczy prawicowiec?
Cytat: | to po prostu eksces Chwedoruka, lewicowca, kierującego SLD-owskim think tankiem, który hejtuje PO i Palikota, który ich obszedł z lewej. |
Cóż, zatem trochę mu nie wyszło, skoro nakreślił wizję której wcale nie uważam za tak paskudną. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 25-06-2012, 21:34
|
|
|
Skądże znowu. Nic takiego nie powiedziałem. Pisząc wolnościowiec miałem na myśli to, że on [leming] afiszuje się z wolnością i niesieniem polskiego katolickiemu ciemnogrodowi pochodni.
Są owszem, niestety, przygłupy i kabany, które są raczej tylko marzycielami niż amatorskimi filozofami czy tam ideologami, którzy posługują się kilkunastoma przykładami (najczęsciej zasłyszanymi od Korwina) i słusznymi w sumie tezami, których nie potrafią bronić. A jeśli by nawet potrafili, to są zbyt miękcy (tak to się pisze?).
Żeby było jaśniej, dla uniknięcia dalszych nieporozumień biorę te wolnościowe dotacje z posta wyżej w cudzysłów. |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 25-06-2012, 21:39
|
|
|
Cholernie mi się podoba określenie "leming" w stosunku do wyborcy PO (i idei okołorządowych). Bo z lemingami to zabawna sprawa... Ich głupota jest kłamstwem medialnym. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 25-06-2012, 22:19
|
|
|
Vries ma trochę racji - lemingi to sympatyczne stworzonka, które nie popełniają samobójstwa, ale masowo emigrują za morze, gdy bieda przyciśnie. Więc tak, pasuje jako demonim.
Cytat: | Skądże znowu. Nic takiego nie powiedziałem. |
Terminu "poglądy wolnościowe" używają głównie (tylko?) prawicowcy, nie spotkałem się jeszcze z takimi określeniami wśród innych ugrupowań (inna rzecz, że w ustach prawicowców to jest bardzo bałamutne). To raz.
Dwa - liberalizm nie jest trendy od przynajmniej 10 lat. Odkąd skompromitowały go wielkie afery lat 90. nikt nie afiszował się ze swym liberalizmem i wolnorynkowością, poza wariatami w rodzaju Korwina-Mikkego i Palikota. Wszystkie liczące się partie to mniej lub bardziej zagorzali etatyści.
Trzy - nie zauważyłem szczerze mówiąc prawidłowości odnośnie dojrzewania. Ze znanych mi osób im lepiej ktoś sobie radzi w życiu i im cięższy miał start, tym większym jest liberałem bądź konserwo-liberałem. Co dość logiczne. Natomiast dostrzegam pewną zależność między poglądami prawicowymi a różnego rodzaju stanami niepokoju duchowego, kulturowego, socjalnego...
... oraz między poglądami lewicowymi i niedouczeniem. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 26-06-2012, 18:05
|
|
|
Boni znowu ustąpił.
Strach się bać. Jak tak dalej pójdzie jeszcze się okaże, że stworzyliśmy społeczeństwo obywatelskie, żeby nie powiedzieć informacyjne. |
|
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 27-06-2012, 09:35
|
|
|
Przyjmijmy, że powiedziałem to lekkomyslnie, a nie z niedouczenia czy własnej głupoty. "Wolnościowość" lewicy rozumiem jako wolna Polska - *pukać* katolików. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 27-06-2012, 15:28
|
|
|
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego antyklerykalizm (na który, tak swoją drogą, lewica wyłączności nie ma) z wolną Polską. Można oczywiście go nazywać "wolnościowością" - żyjemy w końcu w wolnym kraju - ale w losowym dobieraniu terminologii sensu nie widzę. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 27-06-2012, 22:47
|
|
|
Już nie czepiajcie się tak mnie, że użyłem po pijaku tego słowa.
Poza tym jestem prawicowcem, konkretnie takim jakby narodowym liberałem/libertarianem, ale jeśli chodzi o stosunek do Kościoła, to pod moimi rządami Michnik, Urban i Szczuka by szli na czele pielgrzymek do Częstochowy. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-06-2012, 18:33
|
|
|
Cytat: | 5. Wszelkie skargi na cenzurę z powodu braku możliwości uprawiania propagandy rosyjskiej, komunistycznej, czerskiej, reżymowej są bezcelową stratą czasu piszącego. |
Czyli propagandę np. niemiecką, czy unijną uprawiać można? ;P |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 29-06-2012, 18:37
|
|
|
Na początku przeczytałem "czeskiej" i zastanawiałem się, czym Sakiewiczowi i jego sekcie Czesi zawinili...
A co do niemieckiej - pewnie zakładają, że i tak cała Unia, z Niemcami włącznie, jest w rękach Putina. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-06-2012, 18:43
|
|
|
A serio, to mam dwie refleksje.
1. Nie wiem w czym to ma być lepsze od Salonu24...
2. Kusi mnie straszliwie, żeby ich zgłosić na Policję, że popełnili wykroczenie z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną niespełniając obowiązku informacyjnego, ale wtedy Sakiewicz miałby kolejny dowód na to, że reżym go prześladuje... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Swarga
|
Wysłany: 29-06-2012, 18:57
|
|
|
Może to przedśmiertne pobekiwania? xD |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|