Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-10-2011, 13:03
|
|
|
Jak prezes PiS chce rozprawić się z sędziami. Szczególnie "spodobał" mi się pomysł powołania trybunałów ludowych. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 06-10-2011, 13:11
|
|
|
Morg napisał/a: | mi się pomysł powołania trybunałów ludowych. |
Jak można by nazwać prawicową wersję NKWD? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 06-10-2011, 13:50
|
|
|
Trybunały rewolucyjne miały całkiem niezłą tradycję jeszcze w czasie rewolucji francuskiej. Ja też w końcu zrobili sfrustrowani prawnicy.
A gdy dodawałem posta, wyskoczyło mi coś takiego. To się nazywa czujność rewolucyjna! |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Morg
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 06-10-2011, 15:00
|
|
|
Globalna solidarność? |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Morg
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 07-10-2011, 13:27
|
|
|
Szczerze? Morg, ostatnimi czasy sędziowie mocno nagrabili sobie, więc nic dziwnego, że powoli stają się grupą budzącą nieufność (vide choćby seria wyroków, jakie z automatu wlepiono wszystkim, którzy odważyli się krytykować Michnika), zatem i takie pomysły u polityków będą się pojawiać. Sam mam wątpliwości, czy sędzia powinien być świętą krową. Acz trybunały ludowe by PiS to już przegięcie w drugą stronę (tak się składa, że tu akurat historia pokazała aż nadto wyraźnie, jak takie pomysły sprawdzają się w praktyce). |
|
|
|
|
|
Morg.niezalogowany
Gość
|
Wysłany: 07-10-2011, 13:36
|
|
|
Grisznak.
Primo: sorry, ale większości tych pretensji "nie kupuję". Jak jest sprawa, to zawsze jedna strona będzie niezadowolona, a czasami nawet dwie. Jeśli sprawa kilka lat toczy się między różnymi sądami (bo wyrok jest uchylany ze strachu przed kasacją) i wyroki są takie same, to o czymś to świadczy. I wcale nie o żydomasońskim spisku.
Secundo: sorry, ale ja bym nie chciał, żeby moja sprawa była sądzona przez sędziego, który będzie miał świadomość, że niedługo będzie oceniony przez jakąś komisję z tego czy wydawał "dobre" (czyli pasujące komisarzom) wyroki.
Tertio (i to też nie jest bez znaczenia): taki model nie funkcjonuje w żadnym demokratycznym kraju na świecie. |
|
|
|
|
|
Luik
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 07-10-2011, 14:07
|
|
|
Uważam, że obecny model nie jest najlepszy. Nie jest nawet dobry, bo wręcz zachęca do nadużyć. Niestety nie udało się jeszcze nic lepszego wymyślić. A wprowadzanie zdecydowanie gorszych rozwiązań, jak to proponuje PiS, jest raczej nietrafionym pomysłem. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 07-10-2011, 14:14
|
|
|
Morg, ja tylko zgadzam się co do tego, że choroba jest. Nie twierdzę, że lekarstwo, które chcą zaordynować niektórzy politycy, jest dobre. To już zostawiam tym, którzy się na sprawie znają lepiej - w sprawie trybunałów głos zabrałem, bo te akurat, jak pisałem, mają swoją tradycję w dziejach i pokazuje ona, że nie sprawdzają się najlepiej.
Nie było niestety dekomunizacji wśród sędziów i zostało wśród zbyt wielu takich, którzy usłużnie pracowali na rzecz komunizmu (o ironio, jednym z nich był także promowany mocno przez PiS Andrzej Kryże) a ta dyspozycyjność wobec "wyższych organów" pozostała im, jak często widać, do dziś. |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 07-10-2011, 15:51
|
|
|
Urawa napisał/a: | Nie było niestety dekomunizacji wśród sędziów i zostało wśród zbyt wielu takich, którzy usłużnie pracowali na rzecz komunizmu (o ironio, jednym z nich był także promowany mocno przez PiS Andrzej Kryże) a ta dyspozycyjność wobec "wyższych organów" pozostała im, jak często widać, do dziś. |
Cóż, z tym nie sposób się nie zgodzić. Dekomunizacja została przeprowadzona w bardzo niewielkim stopniu. Trzeba jednak mieć świadomość, że nie jest ona aż taka prosta. Było wielu sędziów, którzy po prostu orzekali w ramach obowiązującego wówczas prawa - i ciężko mi ich za to winić, byli też tacy, którzy skazywali opozycjonistów na tak niskie wyroki, jak się w ówczesnych realiach dało. Ale byli oczywiście i tacy, którzy próbowali się "wykazać", czy wręcz wysługiwali się ówczesnej władzy. I tych ostatnich należałoby w jakiś sposób rozliczyć. Wątpię tylko czy słusznym rozwiązaniem jest wprowadzenie politycznego nadzoru merytorycznego (bo administracyjny już jest)... przecież taki system to wręcz zachęta, żeby orzekać oportunistycznie, pod oceniających, a nie zgodnie z prawem i własnym sumieniem.
+ O co ludzie proszą posłów?
Cytat: | posłowie stykają się też z problemami, które ubarwiają nieco "szarzyznę" dyżurów. I tak do jednego z posłów zapukała kiedyś pewna kobieta błagająca o zaapelowanie do męża, by przestał ją zdradzać. Wcześniej zgłosiła się na policję, ale ponieważ nie znalazła tam zrozumienia dla swojego problemu, postanowiła pójść ze skargą na policję do parlamentarzysty, przy okazji prosząc go o rozmowę z mężem. |
|
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 07-10-2011, 15:57
|
|
|
No i w zasadzie się zgadzamy.
Odpowiedź autorów słynnego "Poradnika..." na filmiki PO. I, niezależnie od całości, ten akapit ma sens:
Cytat: | Parafrazując red. Tomasza Lisa ze słynnej już „debaty” z Premierem Jarosławem Kaczyńskim: czy znają Państwo jakiś kraj europejski, w którym partia rządząca 40-milionowym narodem szydzi z akcji obywatelskiej, mającej zagwarantować wyborcom, że Polską będą rządzili ludzie, na których faktycznie głosują? I ta partia mieni się jeszcze nazywać „obywatelską” ? |
|
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 07-10-2011, 16:03
|
|
|
Urawa napisał/a: | Parafrazując red. Tomasza Lisa ze słynnej już „debaty” z Premierem Jarosławem Kaczyńskim: czy znają Państwo jakiś kraj europejski, w którym partia rządząca 40-milionowym narodem szydzi z akcji obywatelskiej, mającej zagwarantować wyborcom, że Polską będą rządzili ludzie, na których faktycznie głosują? I ta partia mieni się jeszcze nazywać „obywatelską” ? |
Mnie jednak ta akcja śmieszy, ale z innego powodu niż PO. Mamy system w którym partie polityczne zagwarantowały sobie monopol na zgłaszanie ludzi do komisji wyborczych... na diabła więc PiS-owi jacyś obserwatorzy, mężowie zaufania, itp.? Inna sprawa, że IMHO to jest system zły i członkami komisji powinny być osoby niezwiązane z jakąkolwiek partią polityczną (coby nie kusiło), a partie powinny móc co najwyżej delegować obserwatorów.
A co do procedur wyborczych – zasadniczo i tak uważam, że te wybory powinny zostać unieważnione ze względu na Korwina. Bo nie może być tak, że komitet traci możliwość rejestracji list w całym kraju dlatego, że komisje się guzdrzą... ale niestety nie wierzę w to, że Sąd Najwyższy stać będzie na tak odważną i jasno stawiającą sprawę decyzję. |
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 07-10-2011, 16:48
|
|
|
SLD podsumowuje kampanię wyborczą. Napieralski na ostatniej konferencji miał powiedzieć: Cytat: | Że Polacy nie muszą dokonywać wyboru pomiędzy Donaldem Tuskiem i Jarosławem Kaczyńskim. - Dwie bliźniacze partie PO i PiS, są mentalnie i programowo takie same. Tylko mocna reprezentacja Sojuszu w parlamencie daje gwarancje, że można będzie zmieniać Polskę, że będzie można powołać stabilny rząd. | Polacy pewnie wiele rzeczy nie muszą... Ja nie wiem dlaczego, ale odniosłem wrażenie, że to chyba było ostatnie wystąpienie Napieralskiego w roli lidera. I Jakby do tego przemówienia dodać jeszcze parę rzeczy to mogłaby z tego wyjść ładna mowa pożegnalna. |
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 07-10-2011, 16:51
|
|
|
Cytat: | A co do procedur wyborczych – zasadniczo i tak uważam, że te wybory powinny zostać unieważnione ze względu na Korwina. Bo nie może być tak, że komitet traci możliwość rejestracji list w całym kraju dlatego, że komisje się guzdrzą... ale niestety nie wierzę w to, że Sąd Najwyższy stać będzie na tak odważną i jasno stawiającą sprawę decyzję. |
Niektórzy twierdzą, że to była celowa zagrywka PO. Jeśli wybory źle pójdą (tzn. PiS zgarnie za dużo), to zawsze można powołać się na casus Korwina i je unieważnić. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|