Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
ACTA |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-02-2012, 18:21
|
|
|
Protesty przeciwko ACTA NIE dla katolików - redakcjo Frondy, jak Ty coś powiesz to nie wiadomo czy się śmiać, płakać, czy w rzyć Cię kopnąć... Osobiście skłaniam się do ostatniego.
Cytat: | Katolik ma prawo protestu jedynie wtedy gdy zagrożona jest jego wiara, model społeczny czy moralny. |
Otóż tak się składa, że w protestach przeciwko ACTA jak najbardziej chodzi o obronę ładu społecznego, który ten bubel narusza. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 14-02-2012, 19:59
|
|
|
Jeśli się jeszcze wam nie znudziło, artykuł Computerworld o ACTA (Skutki ACTA dla IT), z krótkim podsumowaniem na ostatniej stronie. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
elwirka
|
Wysłany: 17-02-2012, 11:41
|
|
|
Nawet jeżeli nie ratyfikuje go polski rząd to przyjmie go UE i jego postanowienia i tak nas obejma |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 18-02-2012, 17:32
|
|
|
Cytat: | Nawet jeżeli nie ratyfikuje go polski rząd to przyjmie go UE i jego postanowienia i tak nas obejma | To nie jest aż tak oczywiste jak się może laikom zdawać.
Zwłaszcza że opór wśród państw członkowskich i w samym PE też rośnie.
Politycznym dziwkom może się zdawać że wszystko mogą, dopóki ludzie nie wezmą się do roboty, i nie powiedzą im co o nich sądzą. W bułgarii wystarczył JEDEN dzień masowych protestów, i rząd pokornie wycofał się z całego ACTA - inna sprawa, że tam protesty objęły wszystkie większe miasta.
Po prawdzie, to zależy od NAS.
Byłem dumny kiedy zobaczyłem tłumy na manifestacjach, do jednej - o której wiedziałem z góry - sam się przyłączyłem.
Musimy się mobilizować i dać politykom jasno do zrozumienia, że NIE akceptujemy ich prostytuowania się za pieniądze lobbystów przemysłu nagraniowego. Tylko tyle, i AŻ tyle... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 18-02-2012, 18:01
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Po prawdzie, to zależy od NAS. |
Zwłaszcza w chwili, gdy lobbyści nazywają masowe protesty zakłóceniem demokratycznych procesów... |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-02-2012, 19:47
|
|
|
Gdzie przez "demokratyczne procesy" rozumiemy "standardową praktykę urabiania polityków i przepychania cichcem szkodliwych przepisów wyłącznie w celu ochrony swych interesów"... |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 18-02-2012, 21:52
|
|
|
Ostrożnie z tym NAS. Nie każdy daje się ponieść internetowym histeriom. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 18-02-2012, 22:46
|
|
|
Masz rację, Shugohakke, od Ciebie nic nie zależy. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 18-02-2012, 23:36
|
|
|
Ale ja o tym wiem. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 19-02-2012, 17:53
|
|
|
ACTA moze wejść pod inną nazwą
Widać temat nadal się nie skończył, a pan Tusk tylko mydli nam oczka. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-02-2012, 18:39
|
|
|
Boże, co za bzdura... zerknąłem na ten projekt i on akurat poszerza sferę wolności w internecie. Dodaje kolejne możliwości wyłączenia odpowiedzialności karnej, wprowadza instytucję sprzeciwu wobec zawiadomienia o bezprawności danych (czyli np. jeśli ZAiKS wyśle do Chomika informację, że treści wrzucone przez X na Chomika są tam udostępnione bezprawnie i Chomik to zablokuje, to ten kto te treści wrzucił będzie mógł w ciągu trzech dni wnieść u Chomika sprzeciw). Nie ma nic, co mogłoby sferę wolności ograniczyć...
No chyba, że za takie ograniczenie uznać to jedno dochodzące usługodawcom zobowiązanie, które w przypadku tego forum prawdopodobnie sprowadzałoby się do zamontowania guzika umożliwiającego włączenie wysokiego kontrastu („Usługodawca tworzący stronę internetową albo usługodawca zlecający utworzenie strony internetowej w miarę możliwości uwzględnia zalecenia dotyczące użytkowników o specjalnych potrzebach, w szczególności osób niepełnosprawnych z powodu dysfunkcji narządu wzroku lub słuchu.”)
To chyba nic strasznego, nie?
Edit: Obejrzałem filmik... generalnie tragedia. Facet, który najwyraźniej jest radcą prawnym nie wie jakie są już obowiązujące uregulowania (bo instytucja wiarygodnej wiadomości przecież już istnieje, w art. 14 ust. 1 obowiązującej ustawy) i myli zablokowanie dostępu do treści (czyli np. takie blokowanie filmików, jakie robi YouTube) z zablokowaniem komuś dostępu do internetu... o reszcie bzdur, jakie tam wygaduje nawet nie chce mi się pisać, bo to klawiatury szkoda... jeśli radca bredzi tak, że nawet ja to widzę, to serio współczuję jego klientom... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 19-02-2012, 21:24
|
|
|
No tak morq, tylko powiedz, jeśli na chomiku będzie coś nielegalnego, a ty się sprzeciwisz, to raczej spotka się ze sprawą sądową.
Nie wiem, co tu może poszerzać bezkarność w internecie... |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-02-2012, 23:33
|
|
|
RepliForce napisał/a: | No tak morq, tylko powiedz, jeśli na chomiku będzie coś nielegalnego, a ty się sprzeciwisz, to raczej spotka się ze sprawą sądową. |
Morg. G, jak G! Azathothowe.
I jeśli robisz w internecie coś nielegalnego, to oczywiście że będziesz miał problemy... ale to chyba tak powinno być, nie?
Cytat: | Nie wiem, co tu może poszerzać bezkarność w internecie... |
Istnieje fundamentalna różnica pomiędzy wolnością, a bezkarnością. I o ile zasadniczo jestem za tą pierwszą, to zdecydowanie jestem przeciwko tej drugiej. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 20-02-2012, 02:36
|
|
|
RepliForce napisał/a: |
I jeśli robisz w internecie coś nielegalnego, to oczywiście że będziesz miał problemy... ale to chyba tak powinno być, nie? |
Statystyka z powietrza, ale mam wrażenie, że ponad 90% protestujących przeciwko ACTA młodych z tym właśnie ma problem. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|