FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Występy medialne detektywa Rutkowskiego
Wersja do druku
Morg Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 06-02-2012, 11:57   

cesarz vedry napisał/a:
Ekspertem od prawa nie jest i to jest moja subiektywna opinia.

Problem nie w tym, że piszesz krótko, czy że nie jesteś ekspertem od prawa (sam też nie jestem), a w tym, że wygłaszasz swoje opinie w formie faktów (wprost mówiąc, że jest winna), podczas gdy informacji mamy mało. Wystarczy, że media już tę kobietę zlinczowały, my tutaj chyba nie musimy tego robić.

Przy czym nie chodzi tu o Twoje opinie – bo masz prawo mieć dowolne i nikt Ci tutaj tego nie zabrania. Sęk w tym, żeby opinii nie formułować jako faktów, bo nie mając dostępu do akt, faktów nie znamy. I tak, mamy doniesienia medialne, ale one nie zawsze są rzetelne (zwykle nie są) i warto sobie z tego zdawać sprawę.

Przykład tego jak można zaburzyć przekaz można zobaczyć tutaj. Jedna historyjka, dwa opisy.

Spoiler: pokaż / ukryj
Jeden w medialnym stylu:
Cytat:
Po śmierci właścicielki mieszkania pozostał w nim młody mężczyzna, który przez ostatnie dziesięć lat opiekował się nią, poświęcając się dla niej niemal całkowicie. Ona traktowała go jak syna, a on ją jak matkę. On jako wychowanek domu dziecka potrzebował rodzinnego ciepła, zaś ona pragnęła mieć kogoś, kto na kogo mogłaby przelać swe uczucie, po tym jak jej własny syn się od niej odwrócił. Jej syn od kilkunastu lat nie kontaktował się z matką, nie odwiedzał jej nawet w Wigilię, choć mieszkał zaledwie kilka ulic dalej. Ona sama często mówiła, że strasznie się na nim zawiodła i wyrządził jej wielką przykrość. Teraz on chce wprowadzić się do tego mieszkania, bo dzięki temu zaoszczędzi na czynszu, który dotąd płacił za wynajem. Wniósł więc do sądu pozew o eksmisję wychowanka swej matki, a także jego ciężarnej żony, twierdząc, że jako jedyny spadkobierca ma wyłączne prawo własności do tego mieszkania.

A drugi to całokształt ustalonego stanu faktycznego:
Cytat:
Pozwany zamieszkiwał w tym mieszkaniu przez ostatnie dziesięć lat, po tym jak zmarła matka powoda zaproponowała mu „mieszkanie za opiekę”. Wiązało się to z koniecznością podporządkowania się ścisłym rygorom co do „moralności”. Wracał więc do domu przed 22:00, nigdzie i nigdy nie wyjeżdżał, ukrywał związki z kobietami. Godził się na to dlatego, że jako sierota, wychowanek domu dziecka widział w tym jedyną szansę na normalne życie, tym bardziej, że miał obiecane, że po jej śmierci to mieszkanie przypadnie jemu. Teraz mieszka w nim z ciężarną żoną, która także jest wychowanką domu dziecka. Zamieszkiwanie w tym mieszkaniu jest dla nich jedyną szansą na własny dach nad głową.

Z kolei syn zmarłej właścicielki mieszkania faktycznie nie utrzymywał z nią kontaktów od kilkunastu lat, lecz wynikało to z tego, że popadł w ostry konflikt z matką po tym, gdy przeciwstawił się jej żądaniom, nakazom i zakazom dotyczącym „moralności”. Odrzuciła ona jego narzeczoną, jako „niegodną jej syna”, a gdy dowiedziała się, że zaszła ona w ciążę przed ślubem odtrąciła także i syna. Nie przyszła nawet na jego ślub. Gdy zapraszał ją na Wigilię odpowiadała, że ona nie ma już syna, a wnuki nazywała „bękartami”. Od tego czasu jej syn tułał się z żoną, i dwójką dzieci po wynajmowanych mieszkaniach, poświęcając na zapłatę czynszu lwią część dochodów rodziny. Zamieszkanie w mieszkaniu odziedziczonym po matce jest dla niego jedyną szansą na poprawę bytu swojego i jego rodziny, zwłaszcza, że jedno z dzieci jest przewlekle chore, wymaga dobrych warunków i kosztownego leczenia.

Sprawy sądowe nie zawsze są proste, często są różne okoliczności – których nie znamy, bo albo są objęte tajemnicą śledztwa, albo nie są, ale media ich nie podają, bo nie są atrakcyjne. I bardzo łatwo w takiej sytuacji kogoś niesprawiedliwie jednoznacznie obarczyć winą. Bo nawet jeśli założymy, że kobieta jest winna (a tego póki co nie wiemy), to okoliczności sprawy, być może również łagodzących, jest na pewno dużo więcej, niż media podają.

Nie mam zamiaru robić z Ciebie debila, po prostu jestem uczulony na przedwczesne wydawanie sądów o osobach na podstawie niepełnych danych. I nie lubię powtarzać tego co tłumaczyłem, zwłaszcza gdy post sprawia wrażenie, że ktoś tego nie przeczytał. Okej, jest to długie i może być mało zrozumiałe – przekładanie języka prawniczego na potoczny nie idzie mi najlepiej. Ale spróbować zapoznać się z postem i ewentualnie mi to wytknąć oraz się odnieść, jeśli się nie zgadzasz chyba można.

Ja apeluję tylko o zwyczajną, ludzką wrażliwość. I świadomość, że życie potrafi być bardzo skomplikowane. Bo fałszywym oskarżeniem bardzo łatwo wyrządzić drugiemu człowiekowi krzywdę, której potem być może nie da się naprawić. Tylko tyle. To chyba nie jest zbyt wiele?

A, i jeszcze jedno. Serio, pod odpowiednią presją człowiek jest w stanie przyznać się do wszystkiego. Dokładnie wszystkiego.

W temacie: Tak, kobieta przyznała się do zarzucanego jej czynu już nie tylko Rutkowskiemu, co jest kolejnym dowodem. Tyle że jak mówiłem, jest kwestia oceny winy, zobaczymy jak sąd to oceni. Póki co jest tymczasowy areszt (przy fałszywym zawiadomieniu Policji należało się go w sumie spodziewać), czyli są pewnie w miarę mocne dowody. Dzisiaj mają być wyniki sekcji zwłok, może dowiemy się czegoś więcej.

+ Na kanwie: Stępień: Czas ustawowo uregulować owoce zatrutego drzewa. Propozycja kontrowersyjna, ale mająca swoje zalety. Zwłaszcza jeśli procedura karna ma odchodzić od zasady prawdy materialnej (prawdą jest to, co się rzeczywiście zdarzyło), na rzecz prawdy formalnej (prawdą jest to co zostało udowodnione przez strony).

Numer Gadu-Gadu
8137449
cesarz vedry Płeć:Mężczyzna
Geeasowany

PostWysłany: 06-02-2012, 14:36   

Nie no spoko, trochę mnie poniosło, ale ostatnio żyje w stresie ;].

Sam unikam osądzania bez poznanych faktów, ale faktycznie źle mój post zabrzmiał, z mojego punktu widzenia, ona jest winna temu, że dziecko nie żyje, natomiast jak mówiłem, to jest moje odczucie, nie stwierdzenie, także tamten post był niefortunnie sformułowany.

PostWysłany: 07-02-2012, 10:26   

Profesor Nalaskowsk o psychologach, Rutkowskim i akcji dotyczącej Magdy oraz sztucznym uniewinnianiu jej matki.
http://wpolityce.pl/artykuly/22634-prof-nalaskowski-szamani-w-akcji-a-na-koncu-okaze-sie-ze-to-malenka-magda-skrzywdzila-swoja-zaszczuta-matke
Osobiście podoba mi się punkt siedzenia tego profesorka :)

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 07-02-2012, 10:48   

O tak. Wiemy już wszystko, potępiajmy ją. Oburzajmy się, wytykajmy ją palcem, dzieciobójczynię i wyrodną matkę. My, praworządni obywatele, którzy nie mamy sobie nic do zarzucenia. Jak się zbulwersujemy, to od razu poczujemy się lepszymi ludźmi.

Polecam J 8, 1–11.

Numer Gadu-Gadu
8137449
shugohakke Płeć:Mężczyzna
Najstarszy Grzyb

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 07-02-2012, 10:50   

Mam uroczą ripostę dla "pana profesora":

Nie mogło mnie się nie skojarzyć.

Crushmaker Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 07-02-2012, 10:59   

Cytat:
O tak. Wiemy już wszystko, potępiajmy ją. Oburzajmy się, wytykajmy ją palcem, dzieciobójczynię i wyrodną matkę. My, praworządni obywatele, którzy nie mamy sobie nic do zarzucenia. Jak się zbulwersujemy, to od razu poczujemy się lepszymi ludźmi.

no i w drugą stronę - brońmy ją jak tylko się da bo to przecież matka której dziecko i detektyw ujawiając prawdę o kłamstwie wyrządził jej wielką krzywdę. Zamieńmy miejscami ofiary z pokrzywdzonymi bo przecież ludzie, którzy się wypowiadali przed odkryciem ważnej karty nie mogli się mylić :)

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 07-02-2012, 11:11   

Przeczytaj ze zrozumieniem fragment, który poleciłem. Po prostu. Ta matka też jest człowiekiem.

+ W temacie, oświadczenie adwokata podejrzanej.

Numer Gadu-Gadu
8137449

PostWysłany: 07-02-2012, 11:19   

Cytat:
Przeczytaj ze zrozumieniem fragment, który poleciłem. Po prostu. Ta matka też jest człowiekiem.

Cytat:
1 Jezus udał się na Górę Oliwną. 2 Rano znowu przybył na teren świątyni i cały lud zaczął się zbierać przy Nim. On usiadł i uczył ich. 3 Wtedy uczeni i faryzeusze przyprowadzili jakąś kobietę, przyłapaną na cudzołóstwie. Postawili ją pośrodku 4 i powiedzieli Mu: "Nauczycielu, ta kobieta została przyłapana na występku cudzołóstwa. 5 W Prawie Mojżesz kazał nam takie kamienować. A Ty co powiesz?" 6 Mówili to dla poddania Go próbie, by mieć coś do oskarżenia Go. Na to Jezus pochyliwszy się rysował palcem po ziemi. 7 Gdy nie przestawali Go pytać, wyprostował się i rzekł im: "Kto z was bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem". 8 I znowu pochyliwszy się, rysował po ziemi. 9 Gdy oni to usłyszeli, zaczęli jeden po drugim odchodzić, zaczynając od starszych. Został sam i ta kobieta, stojąca pośrodku. 10 Jezus wyprostował się i zapytał ją: "Kobieto, gdzie są? Żaden nie wydał na ciebie wyroku?" 11 Odpowiedziała: "Żaden, Panie". Jezus rzekł: "I ja na ciebie wyroku nie wydaję. Idź, a odtąd już nie grzesz"

wg. tego fragmentu Fritzl-a też powinno się uniewinnić - on też jest przecież człowiekiem, z tym, że mu to udowodnił oskarżyciel :) A w przypadku matki Magdy przecież ona sama powiedziała co zrobiła i nie widzę tu sensu z nagonką na Rutkowskiego.

Ostatnio zmieniony przez Crushmaker dnia 07-02-2012, 11:23, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 07-02-2012, 11:22   

Cóż, przeczytałeś, ale wyraźnie ominąłeś prośbę, żebyś to zrobił "ze zrozumieniem"...

Bez odbioru.

Numer Gadu-Gadu
8137449

PostWysłany: 07-02-2012, 11:23   

oświeć mnie bo nie rozumiem :)

Seeker of Truth

PostWysłany: 07-02-2012, 15:20   

Mnie się po części podoba artykuł.
Nalaskowski dobrze ocenił Rutkowskiego - wykonał pracę lepiej od policji, co nie znaczy, że jest porządnym człowiekiem.
Po pierwsze jedna z niewielu wypowiedzi traktującego sprawę Rutowskiego bez dodatkowego zaczerniania. Tak gościu mówi jaki jest Rutkowski, ale z tego co teraz w mediach się słyszy, to najchętniej by teraz Rutkowskiego oskarżyli o zabicie Magdy. Gościu przyszedł wykonał zadanie - "Dowiedział się co się stało z dzieckiem" i w ramach zapłaty dostał darmową Reklamę, którą media jedynie rozdmuchały - zapraszając go do wszelkich programów, transmitując na żywo tę jego 1,5 godzinną konferencję prasową.
A teraz pomyślcie jaką pracę detektywistyczną chcecie. Taką, która by pomogła "zakopać zwłoki" byleby klient był zadowolony?
Gdyby Rutkowski nie zrobił show medialnego, a po cichu skontaktował się z policją czy nadal "byłby zły"?

Stosunek do Psychologów, tego gościa uważam jednak za zbyt ostry. Jak napisałem i napiszę jeszcze raz: "Psychologia jest dziedziną nieścisłą" -> co znaczy, że czasem łatwo się pomylić.
Chociaż pewnie Media specjalnie spraszały tych, którzy nigdy nie przyznali by się do błędu.

A teraz pobawmy się w domorosłego psychologa:
- Matka "zmuszona" była do kłamania (media oceniły -> dziewczynka została porwana, bo matka nie może kłamać; ten apel, który był opublikowany w mediach o zwrot córki - nie wiem czy to rodzina to wymyśliła, czy jakiś dziennikarz wpadł na pomysł i sam wysunął -> czy mogła odmówić?) i nawarstwiał się w jej stres. Wchodzimy w nadanie jej roli ofiary. Matka boi się przyznać, by nie zawieść wszystkich zainteresowanych sprawą. Im dłużej jednak kłamie tym większe są nerwy i tym trudniej się przyznać.
Teraz wchodzi Rutkowski i mówi jej, że kłamie. W matce coś pęka -> ktoś wie, nie może / nie musi już tego ukrywać (mogła się przecież wypierać -> niektórzy zaprzeczają nawet podczas, kiedy dowody są jasne, a on tylko powiedział, że "ktoś (tm)" widział że się kładła). Czy nie mogło to być swego rodzaju "oczyszczenie" dla matki? Nie mógł być to mechanizm przez, który stres z niej uszedł (może zastąpiła to niepewność, co teraz będzie)? Gdyby policja podważyła jej zeznania, czy też wybuchłaby płaczem? Pewnie tak.
Czy taka mechanika nie wydaje się wam prawdopodobna?

- Druga kwestia. Rutkowski... Pomyślcie sobie co by było gdyby go nie było i policja w końcu by doszła do prawdy. Co by media zrobiły? Jakiego kozła ofiarnego by wydali na całopalenie... Bo niestety wydaje mi się, że wtedy by im tylko matka została. Psychologowie nie mogliby się wypowiadać, jak to matka została przymuszona "przez panów w kominiarkach" do zeznań.
Pomyślcie sobie czy Rutkowski w ten sposób nie stał się swego rodzaju magnetem negatywnych reakcji części społeczeństwa / mediów? Czy nie znaczy to, że oddał swego rodzaju matce przysługę, bo teraz jednak jest łatwiej przebić się jej z jej dramatem (Czy ona nie myśli o tym co zrobiła na poziomie "Zabiłam swoją córkę"?)?
Może Rutkowski specjalnie "wyczernił się medialnie", bo chciał oddać przysługę matce? <ok to pytanie jest jest sarkastyczne, ale czy nie da się wyciągnąć też i takich wniosków?>

Teraz jeszcze sprawa policji. Niestety nie podoba mi się co teraz wyprawia się ze sprawą Rutkowskiego, robiąc z niego tego kozła ofiarnego, przez tę sprawę. I za wszelką cenę teraz wszyscy próbują znaleźć dziurę, że niby może nie mógł tak robić, bo nie jest detektywem. Czy to nie jest swego rodzaju "policjant rozwiązał sprawę, zamknijmy policjanta". Albo bliżej sytuacja gdy goście widzą pędzący 120 na godzinę samochód policji bez sygnału i ruszają w pościg i nagrywają jak to policja łamie prawo, a później sami dostają mandat, bo przecież też łamali prawo.

Pytanie: przyszedłby sąsiad do matki i powiedział, że widział jak się kładła na ziemi i ona kłamie z tym dzieckiem. Czy trzeba by zamknąć sąsiada, bo zrobił coś co jest dostępne tylko dla detektywa?

Niestety policja teraz zamiast siedzieć cicho wykazuje się, że od kolejnego dnia sprawa miała ruszyć tym pewnym torem.
- Przegrali o tę jedną noc z Rutkowskim, czy nie powinni się z tym pogodzić?
- Jeżeli Rutkowski, lub członek jego biura detektywistycznego, dowiedział się OD POLICJI, że będzie chciała zmienić linię postępowania od następnego dnia. Czy wina leży po stronie Rutkowskiego, czy stronie policji, która przekazała mu szczegóły dotyczące swoich działań operacyjnych?
Powrót do góry

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 07-02-2012, 19:59   

Crushmaker napisał/a:
oświeć mnie bo nie rozumiem :)

Trzeba było słuchać w szkole na lekcjach. Skoro jednak nie słuchałeś, to protip: Jest różnica między potępianiem czynu, a potępianiem człowieka. Zwłaszcza potępianiem człowieka na podstawie medialnych donosów.

@NiBl Jeśli Rutkowski złamał prawo (sprawę bada prokuratura), to powinien za to odpowiedzieć. Tylko tyle i aż tyle. I reszta nie ma tu znaczenia. Są oczywiście konkretne sytuacje, które wyłączają karalność czynu. Trudno mi jednak uwierzyć, że Rutkowski działał w stanie wyższej konieczności, odpierał bezpośredni zamach, czy działał w obronie koniecznej. Żyjemy w państwie prawa, na Boga. W państwie prawa do ścigania przestępstw są powołane konkretne organy. Uzurpowanie sobie ich roli jest w najwyższym stopniu naganne i jak najbardziej powinno być karalne, bo uderza to w ludzkie prawa i wolności, a także w autorytet państwa.

A co do telewizyjnych psychologów... jak wielki mam szacunek dla nauki jaką jest psychologia, tak trudno mi przykładać jakąkolwiek wagę do słów psychologów stawiających diagnozę nie mając kontaktu z diagnozowaną osobą. Z psychologią to wiele wspólnego nie ma.

Tymczasem Rutkowski broni się na konferencji... szczerze mówiąc to zastanawiam się jak nisko można upaść i jak bardziej jeszcze żerować na tragedii.

Numer Gadu-Gadu
8137449
shugohakke Płeć:Mężczyzna
Najstarszy Grzyb

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 07-02-2012, 20:51   

Morg napisał/a:
Tymczasem Rutkowski broni się na konferencji... szczerze mówiąc to zastanawiam się jak nisko można upaść i jak bardziej jeszcze żerować na tragedii.

lim (n->inf) (F(n)) = inf
Gdzie F jest funkcją zbieszenia od czasu.

Przynajmniej dla Rutkowskiejro. Jednak nie zapominaj, że powoli zbliżasz się do zbytniego dezawuowania samego detektywa, a nie jego czynów, więc uważaj, żeby nie przegiąć w drugą stronę ^^

Urawa Płeć:Mężczyzna
Keszysta

PostWysłany: 07-02-2012, 23:09   

Taka ciekawostka odnośnie tego, że Rutkowski de facto nie jest detektywem.

NiBl Płeć:Mężczyzna
Seeker of Truth

PostWysłany: 08-02-2012, 08:04   

Tak. Z innych ciekawostek jest to, że nigdy nie należał do tego stowarzyszenia (ktoś z tego stowarzyszenia to powiedział raz w wywiadzie, co media skrzętnie omijają).

Prawda jest taka, że na dyskrecji się nie zarabia (może i szemrana reklama jest najlepsza, ale działa zazwyczaj na bardzo niewielką grupę osób). Czy kiedykolwiek słyszeliście, by policja podziękowała oficjalnie jakiemuś detektywowi? Rutkowski działa pragmatycznie, ale pragmatyzm rzadko ma dużo wspólnego z normami moralnymi.
Powrót do góry
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu