Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zachowanie na konwentach a opinia publiczna |
Wersja do druku |
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 24-02-2012, 19:58
|
|
|
W sumie, nikt z fandomowych szych nie myślał, żeby napisać artykuł polemiczny i wrzucić go na ACP? Może kobieta by to nawet przeczytała, a kto wie, nawet odniosła (komentarze na Acepie widać akurat, że przeczytała, choć było ich sporo)?
Natomiast co do prokuratury... art. 200b lub 202 par. 1 lub 2 Kodeksu karnego, ale mnie osobiście trochę naciągane się to zdaje... |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-02-2012, 20:10
|
|
|
No właśnie to trochę smutne jaka część fandomu się doń odnosi.
To znaczy mam na myśli fakt, iż wygląda na to, że nikt poważny z nią nie rozmawia. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:05
|
|
|
Cytat: | W sumie, nikt z fandomowych szych nie myślał, żeby napisać artykuł polemiczny i wrzucić go na ACP? Może kobieta by to nawet przeczytała, a kto wie, nawet odniosła (komentarze na Acepie widać akurat, że przeczytała, choć było ich sporo)? |
Z teksty jasno wynika, że mamy do czynienia z rydzykoidalną paradziennikarką, której nie interesują fakty. Z takimi się nie dyskutuje, bo z równym powodzeniem można rozmawiać ze ścianą. Znamienne, że jej nie chodzi np. o erotykę itd, ale o fakt wątków homoseksualnych na konwentach. Że zacytuję:
Cytat: | I jeszcze jedno – znaczek „18+” niczego nie załatwia. Kryterium pełnoletności, na które często się powołujecie, nie jest tu najważniejsze. Picie denaturatu szkodzi w każdym wieku, podobnie odgrywanie gejowskich i lesbijskich scenek. |
Gdyby odkrywano scenki hetero, pewnie jej by to nie przeszkadzało... I jak tu z kimś takim polemizować? |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:09
|
|
|
Fantazjujesz. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:20
|
|
|
A miałeś do czynienia kiedyś w życiu z kimś, komu ideologia przysłania wszystko inne? Ja miałem i w tekstach tej pani widzę dokładnie to. Osobiście uważam, że Joe zrobił dobrze, nie wrzucając newsa o tym tekście na acepa ani nie podgrzewając jeszcze atmosfery. Powinno się dać temu umrzeć śmiercią naturalną. A robiąc aferę tylko sprawia się, że panienka jeszcze bardziej się nakręca i przekonuje o słuszności swojej decyzji.
A może wreszcie przyjdzie z tego taki pożytek, że na północy będzie więcej konwentów, skoro południe ma problemy? |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:24
|
|
|
Hmm. Ideologia z definicji przesłania wszystko inne. Dlatego jest ideologią, dziwi mnie, że w moich, twoich czy Morga (byłeś pod ręką ^^) nie widzisz dokładnie tego. Trochę szersze spojrzenie nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:30
|
|
|
Urawa napisał/a: | Gdyby odkrywano scenki hetero, pewnie jej by to nie przeszkadzało... |
Myślę, że to akurat nie ma znaczenia. Chodzi raczej o charakter scenek. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:35
|
|
|
Nie. Człowiek rozsądny potrafi spojrzeć na świat szerzej, wychodząc poza ideologiczne ramy. Zaś człowiek obawiający się świata zewnętrznego, tego co jest w nim w jakiś sposób inne, nieznane, obce, pozwala, by ideologiczne klapki opadły mu na oczy i wskazywały drogę.
Siedzę w tym cyrku od dawna i widzę rzeczy, które mi się na konwentach nie podobają, daleki jestem od ich idealizowania - ale i wiem, ile jest w nich rzeczy pozytywnych, zdecydowanie przeważających szalę wagi. Autorka tego tekstu nie potrafi tego zrozumieć, bo zjawiska nie zna. Dlatego miota się ze swoją homofobią (znamienne, że w jej tekstach co i rusz leci coś o gejach i lesbijkach).
Przy okazji, robi krecią robotę swoim ludziom - bo pytaniem otwartym pozostaje, ilu młodych mangowców swoimi akcjami zniechęci całkowicie do religii i kościoła? |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:41
|
|
|
Urawa napisał/a: | Siedzę w tym cyrku od dawna i widzę rzeczy, które mi się na konwentach nie podobają, daleki jestem od ich idealizowania - ale i wiem, ile jest w nich rzeczy pozytywnych, zdecydowanie przeważających szalę wagi. Autorka tego tekstu nie potrafi tego zrozumieć, bo zjawiska nie zna. Dlatego miota się ze swoją homofobią (znamienne, że w jej tekstach co i rusz leci coś o gejach i lesbijkach). |
Well, ja może za bardzo próbuję się nie dopatrywać w ludziach złej woli, ale wydaje mi się, że kobieta (choć niechętnie), przyznała, że na konwentach dzieją się również rzeczy pozytywne, tyle że z jej punktu widzenia to niewiele zmienia, bo nie z nimi walczy. Szkoda tylko, że nie przejmuje się tym, że w wyniku jej działań również te pozytywne rzeczy obrywają rykoszetem...
Natomiast Cytat: | Teraz słowo o organizatorach konwentów. Straszyli mnie sądem, żądali spotkań z mediatorem, grozili, że naślą na nas współpracujące z nimi media, do redakcji dzwoniły osoby podające się za ich prawników, adwokatów. |
Jeśli Miohi faktycznie czegoś takiego próbowało, to nic tylko facepalmować... oczywiście możliwe, że kobieta fantazjuje, ale tego oceniać już się nie podejmuje. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 24-02-2012, 21:51
|
|
|
Urawa napisał/a: | Człowiek rozsądny potrafi spojrzeć na świat szerzej, wychodząc poza ideologiczne ramy. Zaś człowiek obawiający się świata zewnętrznego, tego co jest w nim w jakiś sposób inne, nieznane, obce, pozwala, by ideologiczne klapki opadły mu na oczy i wskazywały drogę. |
Człowiek rozsądny to twardy zwolennik idei rozsądku, ale że ta jest modna i cool to nie widzisz jej jako idei (a w każdym razie uznajesz za przewyższającą wszystkie inne).
Poza tym faktycznie strasznie po kobiecie jeździsz, co bynajmniej nie wypada rozsądnie lub obiektywnie. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 24-02-2012, 22:53
|
|
|
Morg napisał/a: | Jeśli Miohi faktycznie czegoś takiego próbowało, to nic tylko facepalmować... oczywiście możliwe, że kobieta fantazjuje, ale tego oceniać już się nie podejmuje. |
Ponoć pani obdzwaniała sekretariaty w szkołach i plotła banialuki, a skoro tak, to istotnie poczerniła Miohi. Bo jakie mają związki filmiki z internetu z jakimś innym konwentem? Tak samo sprawa - filmiki to nie dowód, nawet nie można mieć pewności, że były kręcone na konwencie, na jakim konwencie i kto na nich występuje. Jeżeli prokuratura nie dopatrzy się znamion przestępstwa, to fandom będzie miał pole do obrony i ewentualnego przeciwdziałania. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 25-02-2012, 17:32
|
|
|
No to chyba starania Joe, by nie nakręcać atmosfery, spaliły na panewce, bo
Poszło w świat. |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 25-02-2012, 17:43
|
|
|
Ale ten artykuł wydaje mi się, że jest akurat w miarę wyważony i pokazuje obie strony medalu. Inna sprawa, że nie spodziewałem się, że napisze o tym gazeta Michnika... ale pytanie też czy to poszło tylko w internecie, czy również na papierze. |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 25-02-2012, 17:47
|
|
|
Akurat co do wyważenia artykułu, to nie mam obiekcji - no i zapewnienia dyrektora mnie uspokoiły. CO na to kuratorium - to pokażę najbliższa przyszłość. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 25-02-2012, 17:58
|
|
|
Z drugiej strony, to się może skończyć eskalacją, bo jak druga strona uruchomi teraz Gościa Niedzielnego, Nasz Dziennik czy inne swoje organy, to może się zrobić wesoło. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|