Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Punkt okołomaturalny (i okołoegzaminowy) |
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 24-04-2012, 22:55
|
|
|
Przejrzałem... wydaje się nie różnić specjalnie od tego, co pamiętam ze swojego egzaminu. Tekst całkiem przyjemny, temat rozprawki prosty i klarowny jak 90 stopni próżni, a co do "błędu" w egzaminie to tego typu zadanie już któryś raz widzę z babolem - na mojej maturze też chyba był taki przypadek.
Tak czy inaczej miło się wspominało (zwłaszcza w porównaniu do dzisiejszego koła z RPP ;D fajny skrót). |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 26-04-2012, 16:52
|
|
|
Koranona napisał/a: | Natomiast jeśli ludzi z CKE liczyli, ze wymaganie od nas chronologii na części z historii będzie dobre, to się trochę przeliczyli. Program nauczania z historii SKACZE chronologicznie == | Trochę późno, ale teraz to do mnie dotarło. Co jest dziwnego/złego w tym, że na teście z historii wymagana jest znajomość chronologii? O_o |
_________________ ☾
I’m always right and you should listen to whatever I have to say
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood. |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 26-04-2012, 18:26
|
|
|
Eaś - a widziałaś program nauczania historii? W wymaganiu chronologii nie ma nic złego, tylko program powinien to popierać - bo obecnie to idzie na zasadzie tematycznej... np. pojmowanie człowieka w filozofii przez wieki. Uczucia w filozofii przez wieki... Absolutyzm przez wieki i cholera wie jeszcze co innego.
O powstaniu styczniowym było tyle, że było.
(wszystko pisane na bazie książek mojej siostry, więc sprzed 4-5 lat. Wątpię, aby się to jakkolwiek poprawiło) |
|
|
Easnadh
a wee fire
|
Wysłany: 26-04-2012, 18:51
|
|
|
Się przejęłam.
My tam książki mieliśmy w miarę normalne. Niektóre tematy były ujęte w dziwny sposób, ale jakoś nie przeszkadzało mi to w sięgnięciu po starsze podręczniki. Ale fakt, trochę dawno to było...
Tym niemniej serio, nieznajomość chronologii na egzaminie z historii to jak... pójść na egzamin z matmy nie znając tabliczki mnożenia. Wszystko inne to tylko głupie wymówki. |
_________________ ☾
and never disagree, ever, EVER for the sake of your wolvlihood.
Ostatnio zmieniony przez Easnadh dnia 26-04-2012, 20:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:09
|
|
|
Wy poczekajcie na to, co się teraz zacznie. Czytam sobie o najnowszym podręczniku do historii i za łeb się co chwila łapię. Takiej wybiórczości połączonej z tendencyjnością nie było chyba od czasów PRL. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:13
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Tym niemniej serio, nieznajomość chronologii na egzaminie z historii to jak... pójść na egzamin z matmy nie znając tabliczki mnożenia. Wszystko inne to tylko głupie wymówki. |
Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o brak konsekwencji w programie nauczania, czyli wymaganie na egzaminie czegoś, czego w zasadzie się młodych nie uczy. Tabliczki mnożenia jeszcze z programu nie wykreślili (soon >D). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:18
|
|
|
BOReK napisał/a: | Jeśli dobrze rozumiem to chodzi o brak konsekwencji w programie nauczania, czyli wymaganie na egzaminie czegoś, czego w zasadzie się młodych nie uczy. | E tam. Nic nowego pod słońcem. Tym bardziej, że to słuszny trening przed studiami. Im wcześniej zacznie się przyuczać do tego dziatwę, tym lepiej xD |
_________________ ☾
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:23
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Tym niemniej serio, nieznajomość chronologii na egzaminie z historii to jak... pójść na egzamin z matmy nie znając tabliczki mnożenia. Wszystko inne to tylko głupie wymówki. |
Sure, ale mnie historia przychodzi po prostu trudno. Ja jestem wstanie niemal zjadać wiadomości z chemii, czy biologii w zakresie przynajmniej anatomii i fizjonomii ludzkiej. A program nauczania wygląda następująco omawiamy, powiedzmy, związek niemiecki po kongresie wiedeńskim, idziemy dalej omawiając historie niemców, omawiamy omawiam, dochodzimy do XIX, XX wieku i... wracamy do tematu Polska po kongresie wiedeńskim. I nie mamy czegoś takiego jak podsumowanie najważniejszych wydarzeń, tylko podręcznik to lanie wody, gdzie zdobycie Konstantynopola przez Turków było podane niemal jak ciekawostka. Nie marudzę na samo zadanie samo w sobie, ale na to jak nas tego uczą i czego od nas wymagają. Bo wymagają od nas żebyśmy się sami uczyli czego trzeba, bo na lekcjach widocznie głupota ==
BTW dzisiejszy angielski był na poziomie szympansów. O wczorajszych przyrodniczych się nie wypowiadam (bo wynika z nich że jestem głupia :__;). Matematyka tez była prosta. |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Cepelia
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:37
|
|
|
Ależ nie demonizujmy. Z ciekawości rozwiązałam sobie ten test (tak, nudziło mi się) i z tego co pamiętam pytania z chronologii były tylko dwa z czego jedno proste, drugie moim zdaniem jak dla 15 latka mogło być problematyczne.
To chyba normalne, że nie można uzyskać 100% punktów, nie mając całkowicie opanowanego materiału czy to ze swojej winy, czy też z winy nauczyciela, czy przez podręcznik. Jeśli coś było niedorobione w szkole, to uzupełniałam braki we własnym zakresie. Zwłaszcza mając świadomość tego, że program jest mocno okrojony, warto robić coś z własnej inicjatywy.
Koranona, moim zdaniem masz bardzo dobry wynik, więc nie ma się co obrażać na chronologię :)
Jestem ciekawa jak poszły przedmioty ścisłe. |
|
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:44
|
|
|
Cepelia napisał/a: | warto robić coś z własnej inicjatywy. |
Tym bardziej, ze co jak co, ale historia akurat mi zwisa i powiewa, więc nie jest źle >_> |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 26-04-2012, 19:49
|
|
|
A ja tak trochę offtopowo, ale odmoderatorsko - Eaś, wywal tego gifa z posta, proszę. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Easnadh
a wee fire
|
Wysłany: 26-04-2012, 20:25
|
|
|
Keii napisał/a: | A ja tak trochę offtopowo, ale odmoderatorsko - Eaś, wywal tego gifa z posta, proszę. | *foch* |
_________________ ☾
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 26-04-2012, 20:54
|
|
|
Easnadh napisał/a: | Tym bardziej, że to słuszny trening przed studiami. Im wcześniej zacznie się przyuczać do tego dziatwę, tym lepiej xD |
... And that's where you're right, missy. Unfortunately. >] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 08-05-2012, 15:43
|
|
|
Argh.... Oż ty ******* i żeby was ****.
Z ciekawości przeczytałem arkusz maturalny (matematyka podstawowa). Nie jestem w stanie tego skomentować. Po prostu nie jestem w stanie... |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Cepelia
|
Wysłany: 08-05-2012, 21:26
|
|
|
shugohakke, matematyka za prosta? Polecam "przeczytanie" arkusza z matury z wiedzy o tańcu ;)
A tak na serio, chyba coś jest nie tak skoro po studiach humanistycznych nie miałabym problemu z zaliczeniem matury z matmy z całkiem niezłym wynikiem, a z wiedzy o tańcu miałabym 1 pkt. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|