Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Visual novels i eroge - opłacalne? |
Wersja do druku |
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 12-03-2009, 16:02
|
|
|
Cytat: | Kurcze, Mitsurugi, konstytucja...;p |
Oj, Costly :P. Przecież napisałem tu LUB na PW, wiec by być w zgodzie z konstytucją to można podać na PW, które, jak nazwa wskazuje, jest PRIVATE :D. No ale uruchomię edycję, co by inni mogli spać po nocach, hehe :D :].
Cytat: | to owe gry polegają na prowadzeniu czystej opowieści, w której gracz tylko podejmuje pewne decyzje naprowadzające go na konkretne rozgałęzienia historii, tak? Jeżeli się nie mylę co do formy, to potencjał takowego produktu zależy już li tylko i wyłącznie od opowiadanej historii. |
Racja, historia jest tutaj najważniejsza. Dla mnie to jak interaktywne anime, czyli też jakaś historia (najczęściej stricte miłosna), która również prowadzi do jakiegoś finału. Chciałbym spróbować zagrać w coś takiego, jako, że nie miałem z tym styczności a ogromnie mnie to ciekawi. Więc jak co to napiszcie "nawigację" na PW. |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 12-03-2009, 16:35
|
|
|
Bardziej mi to przypomina zalążki RPG. Nie pamiętam jak owy twór się nazywał, ale swojego czasu funkcjonowały książki, w których przed czytelnikami stawiano pytanie jakiego wyboru ma dokonać bohater. I zależnie od wybranej opcji odsyłani byli na odpowiednią stronę. Gdzieś mi to wpadło w oko gdy czytałem o początkach gier RPG, jako przykład czegoś zbliżonego.
Szczerze mówiąc? Dla mnie to trochę upośledzone, ciężko mi wyobrazić sobie śledzenie historii z poczuciem wiarygodności w tych warunkach. Trochę to niestety nieuczciwe z mojej strony, biorąc pod uwagę, że teoretyzuje, nie grałem nigdy w coś takiego, a i nie zamierzam. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-03-2009, 17:30
|
|
|
Cytat: | Bardziej mi to przypomina zalążki RPG. Nie pamiętam jak owy twór się nazywał, ale swojego czasu funkcjonowały książki, w których przed czytelnikami stawiano pytanie jakiego wyboru ma dokonać bohater. I zależnie od wybranej opcji odsyłani byli na odpowiednią stronę. Gdzieś mi to wpadło w oko gdy czytałem o początkach gier RPG, jako przykład czegoś zbliżonego. |
Owszem, wychodziło to swego czasu w Polsce. Najpierw był "Dreszcz", potem "Wehikuł Czasu", a wreszcie całe cykle Joe Devera, z których grałem w "Wojownika Autostrady". Sporo visual novel korzysta z takich schematów, z tym, że w bardziej ograniczonym stopniu (przynajmniej w tych, w które grałem tak było). |
|
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-03-2009, 21:43
|
|
|
Można jeszcze dorzucić I Ty możesz zostać Stalowym Szczurem Autor: Harry Harrison
Wojownika Autostrady miałem tylko jeden tomik, natomiast uzbierałem dużo części Wehikułu Czasu. Fajne to było, na te czasy ;-) |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 12-03-2009, 23:15
|
|
|
Grisznak napisał/a: | W dobie sklepów internetowych dostęp do takich gier jest na tyle prosty, że klient i tak do nich dotrze. |
Ostatnio Amazone zdjął bodajże RapeLay, bo była "zbyt" pod różnymi względami (aczkolwiek są gry bardziej jeszcze bardziej bulwersujące). Więc Eroge wstydzą się nawet sklepy internetowe...
Tyle, że RL z VN ma mało wspólnego. Z drugiej strony nie bulwersuje mnie jakoś szczególnie. Gwałty w kanonach hentai to zupełna norma (zresztą nie tylko w hentai, bo i w bardziej normalnych seinenach jest ich sporo). Patrząc na statystki przestępstw na tle seksualnym Japończycy sobie jednak radzą z odróżnianiem rzeczywistości od świata fantazji.
Cały problem z VN, to fakt, że są jak książki tylko że gorsze, bo opierają się o grafiki (które czasem i są ładne, ale zawsze kiczowate). Co prawda dają minimum ingerencji w fabułę, ale odbywa się to kosztem jej jakości. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|