Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Defincja RPG... A to się tak da? |
Wersja do druku |
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 03-05-2009, 12:01
|
|
|
Shlizer napisał/a: | nie znam gry 'Enemy Tiretory' |
Pomijając literówke w tytule, chodzi pewnie o taką jedną 'strzelałke' sieciową. ;)
Shlizer napisał/a: | .. resztę tekstu ciężko mi zrozumieć.. ale to może ta późna pora.. =p |
Po krótce chodzi o to, że nie wszystko złoto co się świeci - w tym przypadku nie wszystko erpeg, co zawiera elementy erpega. |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 03-05-2009, 23:20
|
|
|
Waaagh! napisał/a: | Shlizer napisał/a: | .. resztę tekstu ciężko mi zrozumieć.. ale to może ta późna pora.. =p |
Po krótce chodzi o to, że nie wszystko złoto co się świeci - w tym przypadku nie wszystko erpeg, co zawiera elementy erpega. | No widzisz, a ja wypowiedź Hammera zrozumiałem dokładnie odwrotnie... więc chyba jest coś na rzeczy z tą niejasnością wypowiedzi. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 04-05-2009, 18:10
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | No widzisz, a ja wypowiedź Hammera zrozumiałem dokładnie odwrotnie... więc chyba jest coś na rzeczy z tą niejasnością wypowiedzi. |
Tak, oczywiście. Wypowiedź była niezwykle chaotyczna, co nie ulega wszelkiej wątpliwości. Jednakże nadal wydaje mi się, ze Hammer użył sarkazmu, w celu ośmieszenia teorii znajdujących się 'wyżej w temacie'. Obecność sarkazmu wnioskuje przede wszystkim po nazwaniu Enemy Territory grą RPG. ;) |
|
|
|
|
|
R2D2
Gość
|
Wysłany: 07-05-2009, 23:04
|
|
|
Definicja RPG. Toż to banalne :D, gra jest RPG jeśli możemy w niej odgrywać prowadzoną przez nas postać, mamy możliwie dużą swobodę wyboru i szeroką interakcję z NPC (dlatego też Diablo nie ma nic wpólnego z RPG, a takie Fallouty, Morrowind czy Oblivion to RPG w stanie czystym :).
Dla mnie RPG polega na odgeywaniu postacie właśnie, a setkach tabelek czy tym podobnych reliktach RPG "papierowego". |
|
|
|
|
|
OverLord_Zenon
Lord Chaosu
Dołączył: 20 Gru 2008 Skąd: ? Z otchłani Kosmosu!!! Status: offline
|
Wysłany: 09-05-2009, 01:07
|
|
|
Trzy grosze.
RPG jest tylko papierowe. I tylko w papierowych fabularkach odgrywa się role.
RPG na PC to cRPG które z odgrywaniem roli nie mają wiele wspólnego. Bo niby jak odgrywać rolę 6 osobowej drużyny przy braku interakcji między nimi? A jeśli jest interakcja i postacie mają charakter i zaprogramowane reakcje to nie ma tu miejsca na odgrywanie postaci. Owszem niektóre z FPP cRPG mają tendencję do tworzenia iluzji otwartego świata i wolnej woli, ale to iluzja.
Cechy cRPGa?
Walka. Jeśli nie ma to nie cRPG.
Levele. Exp. Awans. Brak? Nie cRPG.
Eksploracja. Nieodzowna.
Wybór uzbrojenia i akcesoriów. Najlepiej duży. Możliwość customizacji postaci.
Drużyna? Teraz niekoniecznie.
Fabuła? Czasem wystarczy w śladowej ilości.
Interakcja z NPC? Ograniczona. Zazwyczaj.
W sumie można cRPGa określić czterema słowami.
Exploration
Extermination
Experience
Equipment |
_________________ Nadgorliwość gorsza od faszyzmu.
Nadgorliwy urzędas zasługuje tylko na jedno:
Totalną Anihilację.
http://myanimelist.net/signature/OverLordZenon.png
http://www.youtube.com/watch?v=KsTgWCZNk-0 |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 09-05-2009, 11:23
|
|
|
Użytkownika OverLord_Zenon uprzejmie proszę o zaprzestanie nadużywania klawisza "enter". |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|