Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Defincja RPG... A to się tak da? |
Wersja do druku |
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 19-03-2009, 23:50
|
|
|
Far Cry 2 jest najlepszym wydanym ostatnimi czasy RPG w jakie grałem.
Pożyczonego Total Wara oddałem następnego dnia - albo nie mam teraz ochoty na takie gry, albo to wina tej części. W medievalu po tutorialu i pierwszej turze czułem się jak w domu, tutaj tak długo nie wiedziałem co robić, że skasowałem grę. |
_________________ Kolorowe groszki. |
|
|
|
|
papi89
|
Wysłany: 20-03-2009, 00:39
|
|
|
demiCanadian napisał/a: | Far Cry 2 jest najlepszym wydanym ostatnimi czasy RPG w jakie grałem. |
Far cry RPG'iem? oj coś ci się musiało pomylić :) Ostatnimi czasy katuję personę 3 FES, na liczniku już ok. 60 godzin. Odświeżyłem też Okami i znów się przekonałem, że jest to najbardziej miodna gra jaka kiedykolwiek wyszła. |
|
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 20-03-2009, 23:52
|
|
|
papi89 napisał/a: | Far cry RPG'iem? oj coś ci się musiało pomylić |
W nazwie Role Playing Game nie ma ani słowa o tym że taka gra musi zawierać sławne "elementy rpg" :) |
|
|
|
|
papi89
|
Wysłany: 21-03-2009, 05:49
|
|
|
Możesz trochę jaśniej bo za bardzo nie rozumiem. Wg. mnie jeśli gra ma podlegać pod gatunek RPG, musi spełniać pewne schematy. |
|
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 21-03-2009, 11:26
|
|
|
moim zdaniem far cry ma więcej wspólnego z rpg, niż przeciętna gra w "zabij smoka, aby dostać ikspeki na umiejętność czytania". Nie ma tu statsów pod C ani inventory pod I, ale blisko mu do "gry w odgrywanie postaci" |
|
|
|
|
Kyo
Like wrestling a gorilla.
|
Wysłany: 21-03-2009, 11:46
|
|
|
Dla mojej matki, na przykład, takie "Mortal Kombat" to puzzle. Ponieważ dla niej każda gra, do obsługi której potrzeba więcej niż dwóch klawiszy poza kursorami to autentyczne puzzle. A do szeroko pojętego RPG można zaliczyć każdą grę, poczynając chociażby od "Transport Tycoona" a kończąc na wszelakich Dumach, Kłejkach i Anrilach, to tylko kwestia wyobraźni. Chociaż z drugiej strony takie "Diablo" to dla mnie żaden erpeg, tylko zwykła izometryczna siekanina. Coś jak bardziej złożone "Commando", które - aczkolwiek - przy odrobinie dobrej woli można też zaliczyć do erpegów.
MPB, ja sposób rozumowania DemiCanadiana rozumiem, ale może trzymajmy się jednak powszechnie panującej klasyfikacji, coby fermentu nie siać, i zanim ktoś z rozpędu zaliczy do erpegów "Mirror's Edge". |
_________________ Call me Bubbles, darling! Everybody does! |
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 21-03-2009, 14:20
|
|
|
Kyo napisał/a: | Chociaż z drugiej strony takie "Diablo" to dla mnie żaden erpeg, tylko zwykła izometryczna siekanina. |
Właśnie tym jest Diablo, słynie jako jeden z najlepszych hack'n'slashów, a nie najlepszych rpg'ów. Wśród rpg najbardziej rozpoznawalnym klasykiem jest chyba Baldur's Gate ;). |
|
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 21-03-2009, 19:30
|
|
|
Mimo iż rozumiem wprowadzone przeze mnie zamieszanie, nadal będę uważał, że far cry 2 to najlepszy komputerowy rpg ostatnich miesięcy. |
|
|
|
|
Kyo
Like wrestling a gorilla.
|
Wysłany: 21-03-2009, 19:59
|
|
|
Ja z kolei uważam, że najlepszym erpegiem ostatnich miesięcy jest mimo wszystko Empire: Total War. |
_________________ Call me Bubbles, darling! Everybody does! |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-03-2009, 21:49
|
|
|
A nie Monopoly? Tam też wcielasz się w postać i wyczyniasz rzeczy, których w normalnym życiu nigdy byś nie zrobił.
Powoli kończę kampanię w Medieval, do zdobycia zostały mi resztki państwa bizantyńskiego i kilka prowinicji arabskich. Prosta, efektowna i nader racjowna gra. Zagrałbym w jej mutację w realiach tolkienowskich, Dagor Bragollach w ty wydaniu mogłoby być ciekawe. |
|
|
|
|
|
demiCanadian
Analogia stosowana.
|
Wysłany: 21-03-2009, 22:42
|
|
|
wiecie misie, jak sto lat temu rodzina przysłała mi z hameryki gameboya, to tak wczuwałem się grając w mario, że biegałem z tym gameboyem razem z panem hydraulikiem :) Ale co np taki Drakensang ma wspólnego z grami rpg, nie licząc karty postaci i pedeków?
Żeby nie offtopować za bardzo podzielę się jeszcze moim spostrzeżeniem co do poleceń głosowych w endwar - świetnie nadaje się do krzyczenia "unit 3 retreat" ale każda inna komenda wymaga aby znać numerek przypisany danej jednostce wroga, a to wymaga kliknięcia na daną jednostkę - innymi słowy po co mi to?[/b] |
|
|
|
|
Waaagh!
Bo to zła kobieta była
|
Wysłany: 21-03-2009, 23:00
|
|
|
W takim razie wszystkie gry są rpg'ami bo w każdej się w kogoś wcielasz :P. Far Cry 2 na dodatek słaby jest ;( W ogóle wszystkie gry ostatnio są słabe, nie to co kiedyś. :( |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 22-03-2009, 12:01
|
|
|
demiCanadian napisał/a: | moim zdaniem far cry ma więcej wspólnego z rpg, niż przeciętna gra w "zabij smoka, aby dostać ikspeki na umiejętność czytania". Nie ma tu statsów pod C ani inventory pod I, ale blisko mu do "gry w odgrywanie postaci" |
Jeśli gra nie posiada elementu dynamicznego rozwoju postaci, to nie może być ona RPG, gdyż ta właśnie cecha jest kluczem dla tego gatunku. Jest w najlepszym razie przygodówką.
Gry W Pełnienie Ról (ang. Role Playing Games) by takimi być potrzebują bowiem mechanicznego nardzędzia, które a) narzucałoby ci sztywne ramy twej roli b) nagradzało za dobre pełnienie tej roli, niezależnie czy będzie się to odgrywało na poziomie pscyhologicznym postaci (np. odgrywanie samotnika, ogrywanie starca, odgrywanie Hamleta), mechanicznym (odgrywanie wojownika, czarodzieja, złodzieja) czy też roli pełnionej w drużynie (np. tanka, buffera, healera, strikera)...
Dlatego właśnie Diablo, które posiada te elementy (i nagradza pełnienie określonych ról w drużynie)n jest RPG, a FarCry nie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
de99ial
Big Bad Wolf
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 23-03-2009, 15:09
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | demiCanadian napisał/a: | moim zdaniem far cry ma więcej wspólnego z rpg, niż przeciętna gra w "zabij smoka, aby dostać ikspeki na umiejętność czytania". Nie ma tu statsów pod C ani inventory pod I, ale blisko mu do "gry w odgrywanie postaci" |
Jeśli gra nie posiada elementu dynamicznego rozwoju postaci, to nie może być ona RPG, gdyż ta właśnie cecha jest kluczem dla tego gatunku. Jest w najlepszym razie przygodówką.
Gry W Pełnienie Ról (ang. Role Playing Games) by takimi być potrzebują bowiem mechanicznego nardzędzia, które a) narzucałoby ci sztywne ramy twej roli b) nagradzało za dobre pełnienie tej roli, niezależnie czy będzie się to odgrywało na poziomie pscyhologicznym postaci (np. odgrywanie samotnika, ogrywanie starca, odgrywanie Hamleta), mechanicznym (odgrywanie wojownika, czarodzieja, złodzieja) czy też roli pełnionej w drużynie (np. tanka, buffera, healera, strikera)...
Dlatego właśnie Diablo, które posiada te elementy (i nagradza pełnienie określonych ról w drużynie)n jest RPG, a FarCry nie. |
Hmmm.... Diablo NIE JEST RPG ;) Diablo zapoczątkowało nowy typ gier - hack & slash.
Z resztą się zgadzam, aczkolwiek STALKER Cień Czernobyla dla mnie jest bardzo rpgowy ;) |
_________________ http://www.defectivebydesign.org/
Nienawidzę politycznej poprawności.
I feminizmu.
http://www.rebel.pl/x.php/193/Rebel-Times.html
http://de99ial.polter.pl/,blog.html?8301 - co myślę o DRMach
|
|
|
|
|
Dred
Policenaut
|
Wysłany: 23-03-2009, 17:21
|
|
|
Cytat: | Hmmm.... Diablo NIE JEST RPG ;) Diablo zapoczątkowało nowy typ gier - hack & slash. |
Zauważ, że Diablo było widziane przez ich twórców jako RPG. A sam H'n'S to poniekąd podgatunek RPG. |
_________________ Znajdźcie sobie świry uczciwą pracę zamiast przebierać się w czyjeś stare łachy i powtarzać w kółko: "Patrzcie jestem głupim średniowiecznym bucem i mam make up i obcisłe rajtuzy" |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|